Aplicaţii de chat pentru telefoane – comunică gratuit cu prietenii prin mesaje şi apeluri

Aplicaţii de chat pentru telefoane – comunică gratuit cu prietenii prin mesaje şi apeluri

Aplicaţiile de chat precum WhatsApp, Viber, iMessage sau Google Hangouts îţi permit să comunici în timp real cu prietenii prin mesaje text, poze şi chiar apeluri video.

Unul dintre marile avantaje ale internetului mobil este posibilitatea de a lua legătura cu prietenii fără să mai fii nevoit să le trimiţi SMS-uri sau să-i suni.

Acest lucru se întâmplă prin intermediul unor aplicaţii disponibile pentru smartphone-urile iPhone sau cele care utilizează sistemele de operare Android şi Windows Phone, care folosesc conexiunea de date pentru a facilita schimbul de informaţie între două sau mai multe persoane.

În general, aceste aplicaţii sunt gratuite, iar traficul de date consumat este de regulă foarte scăzut, în special în cazul mesajelor text, motiv pentru care au crescut semnificativ în popularitate în ultimii ani.

WhatsApp – cea mai populară platformă

Fără îndoială, WhatsApp este cea mai populară aplicaţie de mesagerie în România, în primul rând datorită uşurinţei de utilizare. Contul se creează aproape instantaneu prin simpla asociere a numărului de telefon, iar apoi poţi conversa cu prietenii prin texte sau imagini şi poţi chiar să le trimiţi localizarea ta exactă prin Google Maps pentru a te găsi cu uşurinţă. Aplicaţia include unele filtre de blocare a persoanelor cu care nu vrei să comunici, iar în viitorul nu foarte îndepărtat vei putea chiar să efectuezi şi apeluri de voce.

Aplicaţia este disponibilă gratuit pentru Android, iPhone sau Windows Phone, însă după primul an trebuie, cel puţin teoretic, să plăteşti 1 USD/an. În practică, WhatsApp nu solicită taxă nici după expirarea primului an de utilizare.

WhatsApp este cea mai populara aplicatie de chat pentru mobile
WhatsApp este cea mai populara aplicatie de chat pentru mobile

Viber – prima aplicaţie de succes

Înainte de apariţia WhatsApp, cea mai cunoscută aplicaţie de acest gen era Viber. Perceputa ca un fel de Skype disponibil indiferent de platformă, Viber şi-a câştigat popularitatea datorită posibilităţii de a trimite rapid mesaje şi imagini, dar mai ales pentru că permite efectuarea unor apeluri de voce prin internet. De altfel, această ultimă opţiune a condus la blocarea serviciului de către anumiţi opreratori, fiind afectaţi inclusiv clienţii Vodafone din România.

În prezent, Viber este disponibil gratuit pentru Android, iPhone sau Windows Phone.

Viber, o alta aplicatie cu care poti comunica cu prietenii
Viber, o alta aplicatie cu care poti comunica cu prietenii

Facebook Messenger – utilizare în ascensiune

Facebook Messenger a devenit din ce în ce mai folosită de utilizatori pentru a transmite mesaje text şi imagini, întrucât este strâns legată de contul de Facebook, reţeaua socială pe care aproape toată lumea are cont. Avantajul ei este comunicarea rapidă cu orice prieten din lista de Facebook, însă cei mai mulţi preferă în continuare să folosească funcţia de chat inclusă în aplicaţia standard. Tocmai de aceea, aceasta va fi eliminată treptat pentru a creşte popularitatea Facebook Messenger. Aplicaţia este disponibilă pentru Android şi iPhone.

Utilizarea Facebook Messenger este din ce in ce mai frecventa
Utilizarea Facebook Messenger este din ce in ce mai frecventa

Line – cel mai mare rival pentru WhatsApp

În prezent, principalul adversar pentru WhatsApp este Line, care a fost descărcată de peste 100 de milioane de utilizatori cu telefoane Android, fiind pe primul loc în numeroase ţări din Asia sau orientul Mijlociu. Funcţionalitatea se aseamănă mult cu Viber, întrucât poţi trimite mesaje în format text şi poţi realiza apeluri de voce, dar şi apeluri video. În plus, există inclusiv “stickere” pentru personalizarea conversaţiilor. Totuşi, în România, gradul de utilizare pentru aceasta aplicaţie este semnificativ mai redus.

Line este disponibilă în prezent pentru diverse platforme, printre care Android, iPhone şi Windows Phone.

Line este o alta aplicatie populara de mesagerie
Line este o alta aplicatie populara de mesagerie

iMessage – pentru posesorii de iPhone

Apple a dezvoltat o aplicaţie exclusivistă de mesagerie disponibilă numai pentru utilizatorii de iPhone. Aceasta îţi permite să trimiţi gratuit mesaje unui alt utilizator iMessage atunci când eşti conectat la internet, iar acestea sunt unificate practic cu SMS-urile, diferenţierea între cele două tipuri de mesaje fiind făcută prin culoare. Aplicaţia nu permite convorbiri video, însă pentru asta există FaceTime, o altă aplicaţie proprietară Apple pentru dispozitivele cu iOS.

Skype – un pionier în comunicare

Skype este, probabil, unul dintre serviciile care a contribuit cel mai mult la popularizarea conversaţiilor online. Deşi este perceput în primul rând ca un instrument util pentru apeluri video, Skype suportă inclusiv mesaje de tip text şi transfer de fotografii şi alte tipuri de fişiere. Serviciul este gratuit atunci când comunici prin 3G sau Wi-Fi cu un alt utilizator Skype, dar există tarife dacă vrei să suni pe cineva pe mobil sau la o linie telefonică fixă din străinătate.

Skype a fost cumpărat de Microsoft, însă în prezent este disponibil pe aproape orice dispozitiv, indiferent de platforma: Android, iPhone şi Windows Phone şi este preinstalat pe Nokia X.

Tango – un alt fel de WhatsApp

Tango este un serviciu mai puţin cunoscut în România, însă are numeroşi utilizatori în străinătate. Într-o interfaţă asemănătoare cu cea disponibilă pe WhatsApp, Tango îţi oferă pachetul complet de comunicare: mesaje în format text, fotografii, apeluri de voce şi apeluri video. Contul se realizează rapid tot pe baza numărului de telefon, prin care afli imediat câţi dintre prietenii din agendă au de asemenea instalat acest serviciu. În plus, Tango oferă acces şi la numeroase jocuri în care te poţi întrece cu prietenii tăi în momentele de plictiseală.

Tango este disponibil inclusiv pentru Android şi iPhone.

Google Hangouts – util, dar puţin utilizat

Google a transformat Hangouts în clientul standard pentru mesaje de tip SMS pe sistemul de operare Android, lucru care a generat unele controverse. Practic, este o metodă prin care Google încearcă să sporească utilizarea propriului client de mesagerie, în condiţiile în care aproape toată lumea foloseşte WhatsApp sau o alternativă la acesta. Prin acest serviciu poţi trimite mesaje text, imagini şi poţi efectua apeluri video.

Spre deosebire de iMessage, Google Hangouts nu este însă limitat la universul producătorului, întrucât este disponibil şi pentru iPhone.

BlackBerry Messenger – la spartul târgului

Nu puteam încheia acest articol fără să pomenim despre BlackBerry Messenger. Disponibil o lungă perioadă de timp doar pe smartphone-urile BlackBerry, aplicaţia BBM a fost portată în cele din urmă şi pe Android şi iPhone la sfârşitul anului 2013. A fost însă prea târziu, pentru că în acel moment WhatsApp, Viber şi iMessage cuceriseră deja piaţa. În plus, la rata mai mică de succes a contribuit şi faptul că platforma nu aduce inovaţii, întrucât permite trimiterea de mesaje text, lucru pe care îl fac cu uşurinţă şi rivalii.

Concluzii

În prezent există numeroase aplicaţii pe care le poţi utiliza pentru a trimite mesaje şi pentru a vorbi cu prietenii fără să mai apelezi la clasicele servicii de telefonie oferite de operatori.

WhatsApp este cea mai populară, însă există numeroase alte aplicaţii care fac aproximativ acelaşi lucru şi, în unele cazuri, chiar mai mult.

Totuşi, utilizarea unei aplicaţii sau alta nu depinde neapărat de facilităţi sau de preferinţele tale în privinţa designului şi funcţionalităţii. Practic, vei alege aplicaţia preferată şi în funcţie de ceea ce folosesc prietenii tăi şi, cel mai probabil, vei ajunge în ipostaza de a avea instalate mai multe aplicaţii de acest gen.

De exemplu, eu mă bazez cel mai mult pe WhatsApp, pentru că mai mult de jumătate din lista mea de contacte foloseşte acest serviciu, însă am pe smarthone şi Viber, o altă aplicaţie populară printre prietenii mei. Tu ce aplicaţie de mesagerie foloseşti cel mai des?

17 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!