GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Apple iPad 9.7 (2017) – specificații, preț și disponibilitate

Autor: Echipa Giz.ro

Apple a anunțat lansarea unei noi tablete cu diagonală de 9,7” pe care a denumit-o simplu iPad, aceasta fiind prima actualizare a faimoasei game de produse din octombrie 2014 până acum. Noul Apple iPad, care probabil că va fi numit Apple iPad (2017) de către cumpărători, este cea mai ieftină tabletă lansată până acum de companie, aceasta încercând astfel să devină mai atractivă în condițiile deteriorării constante a pieței de profil.

Din momentul lansării primului iPad și până acum, Apple a dominat constant piața tabletelor și s-a bucurat de un succes incontestabil. Compania nu a putut însă evita scăderea constantă a cererii de tablete, iar cifrele vânzărilor de produse iPad au atins un nivel maxim în 2013 și au scăzut constant de atunci fără nici o tendință de redresare vizibilă.

Gama iPad Pro, anunțată în septembrie 2015, oferă dotări mai bune și o configurație hardware mai puternică decât gamele pentru utilizatorii obișnuiți iPad și iPad Mini, însă nici acestea nu au reușit să oprească declinul, ci doar cel mult să-l încetinească. De aceea, Apple nici nu a mai actualizat gamele iPad și iPad Mini din octombrie 2014, respectiv septembrie 2015.

După o pauză îndelungată, compania a anunțat într-un final lansarea unei noi tablete numită simplu iPad, denumirea Air dispărând după doar două generații. Spre deosebire de toate tabletele anterioare Apple, noul iPad (2017) este însă un produs ceva mai ieftin, aceasta fiind de fapt cea mai ieftină tabletă lansată de Apple până acum: 330 EUR.

apple-ipad-2017

Apple iPad (2017)

Specificații Apple iPad 9.7 (2017)

  • ecran: 9,7”, IPS, 2048 x 1536 pixeli
  • procesor: Apple A9, 2 x Apple Twister 1,83 GHz, PowerVR GT7600 6 nuclee
  • memorie: 2 GB RAM
  • memorie internă: 32 GB sau 128 GB
  • cameră foto: 8 MP, F/2.4, autofocus, frontal 1,2 MP
  • conectivitate: Wi-Fi 802.11ac 2×2, Bluetooth 4.2, LTE opțional
  • sistem de operare: iOS 10
  • acumulator: 8610 mAh
  • dimensiuni: 240 x 169,5 x 7,5 mm
  • greutate: 469 grame
  • altele: senzor de amprente, difuzoare stereo

Ce este nou la Apple iPad 9.7 (2017)

Cea mai mare noutate adusă de noua versiune a tabletei Apple iPad este utilizarea procesorului Apple A9, cunoscut deja de la telefoanele iPhone 6S, iPhone 6S Plus și iPhone SE. Un procesor lansat în septembrie 2015, Apple A9 oferă două nuclee de procesare pe 64 de biți produse de Apple denumite Twister, 2 GB de memorie RAM încorporată și un nucleu grafic PowerVR GT7600 în configurație cu 6 nuclee.

O soluție încă puternică, Apple A9 a concurat fără probleme cu faimoasele soluții integrate Qualcomm Snapdragon 820 și Samsung Exynos 8890. Noul Apple iPad este astfel motorizat de un cip foarte puternic, chiar dacă nu este tocmai nou. Cu toate acestea, alegerea Apple este una destul de dezamăgitoare deoarece compania a nivelat (din nou) diferența de putere dintre gama iPad și mai puțin potentele game iPhone și iPad Mini. Cum așa?

Începând cu primul iPad cu Retina Display din 2012, Apple a echipat tabletele iPad cu mai puternicele procesoare cu sufixul X. Spre deosebire de procesoarele de bază Apple Ax, folosite pe telefoane și tabletele iPad Mini, procesoarele din gama AxX oferă un nucleu grafic cu putere dublă. De asemenea, și arhitectura internă este diferită, aceste cipuri punând accentul pe interfața grafică și cuplând-o direct cu memoria RAM. În plus, memorie RAM este lipită separat pe placa de bază și accesată prin intermediul unei interfețe pe 128 de biți, nu doar 64 de biți ca în cazul procesoarelor Apple Ax, iar aceste detalii permit atingerea unor performanțe grafice deosebite.

Apple a mai încercat o dată să folosească un procesor Apple A pe o tabletă iPad, mai precis pe primul model Air. Motorizată de un procesor puternic Apple A7, iPad Air era însă depășită în unele teste de către mai vechiul iPad din generația a patra deoarece acesta din urmă folosea un procesor grafic cuplat direct la o memorie rapidă pe 128 de biți. Pentru a reduce costurile de producție, Apple apelează din nou la un procesor obișnuit pentru telefoane, iar din acest motiv putem vorbi de un regres.

apple-ipad-2017-2

Noul Apple iPad: același design cunoscut

Noul Apple iPad oferă tradiționalul ecran cu diagonală de 9,7” și panou IPS cu rezoluție de 2048 x 1536 pixeli. După cum se remarcă, și alte specificațiile sunt preluate direct de la iPad Air 2 sau iPad Mini 4: 2 GB de memorie RAM, difuzoare stereo, camera foto principală cu senzor de 8 MP și obiectiv F/2.4 cu focală echivalentă de 31mm, senzorul pentru amprente Touch ID  și camera foto frontală cu senzor de 1.2 MP și obiectiv f/2.2. Din păcate, nici una dintre camerele foto mai bune prezente pe puternicele modele iPad Pro nu sunt folosite.

Din punct de vedere estetic, carcasa tabletei a rămas practic aceeași. Dacă dimensiunile frontale au rămas aceleași, noul Apple iPad are însă o grosime de 7,5 milimetri. Noua tabletă este astfel mai groasă decât Apple iPad Air 2 sau Apple iPad Mini 4, care au o grosime de numai 6,1 milimetri, revenind la dimensiunea primului model iPad Air. O dată cu această creștere în grosime, noul Apple iPad a devenit și puțin mai greu decât predecesorul iPad Air 2: 469 de grame, față de numai 437 de grame anterior.

Din fericire, Apple a profitat de carcasa puțin mai mare și a implementat o baterie cu o capacitate crescută de 8610 mAh, o creștere sesizabilă de la cei numai 7340 mAh oferiți de bateria de pe iPad Air 2. Odată cu această schimbare se remarcă și alte mici modificări, cum ar fi apariția unei interfețe Bluetooth 4.2 în locul vechiului modul Bluetooth 4.0.

Ca de obicei, tableta va fi disponibilă într-o versiune Wi-Fi și într-o versiune cu conectivitate LTE. Opțiunile pentru memoria internă sunt însă limitate doar la 32 GB sau 128 GB, la fel ca în cazul iPad Mini 4.

Privind specificațiile și în special procesorul ales, noul Apple iPad pare mai degrabă un iPad Mini cu diagonală mai mare decât un iPad 9,7” real, însă această alegere este de înțeles dacă ținem cont că avem de-a face cu cel mai ieftin iPad lansat până acum.

apple-ipad-2017-3

Gama iPad astăzi: Mini 4, iPad (2017) și cele două iPad Pro

O cumpărăm sau nu?

Chiar dacă nu este un demn urmaș al gamei iPad și pare mai degrabă un iPad Mini 4 mărit cu procesor mai bun, noul Apple iPad (2017) este o opțiune interesantă pentru cei care îndrăgesc ecosistemul Apple și doreau o actualizare pentru modelele anterioare.

Rivalii direcți în acest moment sunt mai vechiul Samsung Galaxy Tab S2 VE (cu procesor Qualcomm Snapdragon 652), dar și modele mai noi precum ASUS ZenPad Z500M sau Huawei MediaPad M2.

Tableta ASUS oferă un ecran cu aceeași rezoluție și diagonală, însă folosește un destul de neimpresionant procesor MediaTek și nici nu are o variantă cu conectivitate LTE. Modelul Huawei este o opțiune cu conectivitate LTE, însă procesorul HiSilicon Kirin 930 este cam vechi iar ecranul de 10,1” în format 16:10 cu rezoluție de 1920 x 1200 pixeli este orientat mai degrabă către conținutul multimedia decât către lectură sau navigație Web.

Cei care doresc un produs mai puternic vor putea opta fie pentru gama Apple iPad Pro, fie pentru recent anunțatul Samsung Galaxy Tab S3. Acestea oferă procesoare puternice, sisteme audio cu patru difuzoare, ecrane cu culori mai bune și suport pentru stylus, însă sunt și mult mai scumpe.

Preț și disponibilitate

Prețurile comunicate de Apple pentru noul iPad (2017) sunt:

  • Apple iPad (2017) 32 GB Wi-Fi: 330 EUR
  • Apple iPad (2017) 128 GB Wi-Fi: 430 EUR
  • Apple iPad (2017) 32 GB LTE: 460 EUR
  • Apple iPad (2017) 128 GB LTE: 560 EUR

După cum se observă, tableta este chiar mai ieftină decât vechiul iPad Mini 4, ca să nu mai zicem de modelele iPad Pro, care au un preț dublu.

Cu această ocazie, Apple a anunțat că modelul iPad Air 2 va dispărea de pe piață iar iPad Mini 4 va avea parte de o reducere de preț. Singurul iPad Mini 4 care va rămâne pe piață va fi cel cu 128 GB de memorie internă, acesta urmând să coste 400 EUR pentru versiunea Wi-Fi și 530 EUR pentru versiunea LTE.

Apple iPad 9.7 (2017) va ajunge pe piață începând cu 24 martie în Statele Unite și alte 20 de țări, inclusiv unele din Uniunea Europeană. România nu este nominalizată în mod direct, însă probabil că va face parte din valul al doilea și va primi atenție în cursul lunii aprilie.

Concluzii

Prima actualizare a gamei iPad din octombrie 2014 încoace, Apple iPad (2017) este o tabletă care vizează în mod clar să ofere o alternativă iOS mai ieftină la modelele Android. Cu un procesor nou, aceasta pare mai degrabă o versiune mărită a unui iPad Mini decât un iPad pur-sânge, însă totodată și prețul de achiziție este vizibil mai mic decât până acum.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri