GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Tablete 4G – oferte disponibile în România

Autor: Echipa Giz.ro

Pe piaţa din România există câteva tablete 4G, însă oferta este semnificativ mai redusă decât în cazul telefoanelor dotate cu această tehnologie.

Tabletele s-au bucurat de o popularitate din ce în ce mai mare în România în ultimii ani, pe măsură ce preţurile au scăzut într-un ritm rapid.

Totuşi, aproape toate tabletele au fost comercializate doar în varianta Wi-Fi, fără posibilitatea de a utiliza o conexiune de date.

De altfel, necesitatea unei cartele SIM suplimentare a făcut puţin rentabilă achiziţionarea unei tablete 3G, însă lucrurile încep, încet-încet, să se schimbe.

Disponibilitatea conexiunilor de date 4G care permit viteze semnificativ mai mari pentru vizionarea filmelor online şi posibilitatea de a folosi internetul pe telefon şi tabletă prin intermediul unui abonament unic fac ca tabletele 4G să reprezintă o opţiune pentru un număr mai ridicat de utilizatori.

Pentru moment, pe piaţa din România există numai câteva tablete 4G, iar cele mai multe dintre ele au preţuri de peste 2.000 lei, însă probabil că oferta se va îmbunătăţi pe parcursul următoarelor luni.

Google Nexus 7 2013 – 1.600 lei

Cea mai ieftină tabletă 4G din România este, probabil, Google Nexus 7 2013, care oferă un raport calitate-preţ foarte bun. Construită de Asus, tableta beneficiază de ecran IPS-LCD cu diagonală de 7”, rezoluţie 1200×1920 pixeli şi platformă hardware Qualcomm Snapdragon S4 Pro. Practic, avem de-a face cu un procesor quad-core Krait de 1.5 GHz, grafică Adreno 320, 2 GB RAM şi 32 GB memorie internă. Conectarea la internet se poate realiza prin Wi-Fi sau conexiuni 3G şi 4G.

Nexuis 7 2013, una dintre cele mai ieftine tablete cu 4G

Asus MeMO Pad ME302KL – 1.800 lei

Tot de la Asus vine o altă tabletă 4G accesibilă, cu un nume de cod mai dificil de reţinut şi care are aproximativ aceleaşi componente înglobate într-o carcasă de 10.1”. Ecranul are o diagonală de 1080×1920 pixeli, în timp ce chipsetul este de asemenea un Qualcomm Snapdragon S4 Pro cu 2 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor. Cu o greutate de 572 de grame, tableta poate fi conectată la internet prin Wi-Fi, 3G şi 4G, în timp ce acumulatorul Li-Po de 6760 mAh are o autonomie de până la 10 ore.

Asus MeMO Pad ME302KL, o tableta ieftina 4G de la Asus

Asus MeMO Pad ME302KL, o tableta ieftina 4G de la Asus

iPad mini 2 – 2.100 lei

În cazul în care îţi plac produsele celor de la Apple, îţi vei îndrepta probabil atenţia spre iPad mini 2, cunoscut şi că iPad mini cu Retina Display. Tableta beneficiază de un ecran IPS LCD cu diagonala de 7.9” şi rezoluţie 1536×2048 pixeli, în timp ce puterea este asigurată de un chipset Apple A7 cu procesor dual-core de 1.3 GHz, grafică PowerVR G6430, 1 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor. Pe lângă Wi-Fi, iPad mini 2 se conectează la internet şi prin conexiuni 3G şi 4G prin intermediul serviciilor unui operator de date şi a unei cartele nano-SIM.

iPad mini 2 este o alegere interesanta ca raport calitate-pret

iPad mini 2 este o alegere interesanta ca raport calitate-pret

Samsung Galaxy Note 10.1 – 2.350 lei

Cele mai populare tablete Samsung cele cele din seria Galaxy Tab, însă cei care mizează pe performanţe ar trebui să se îndrepte spre seria Galaxy Note. Iar cei care au nevoie de o conexiune 4G sau măcar 3G pentru a accesa rapid internetul de oriunde pot apela la Samsung Galaxy Note 10.1. Aceasta vine din fabrică cu un ecran Super Clear LCD de 10.1” şi rezoluţie 2560×1600 pixeli, dar şi cu o platformă hardware foarte puternică: chipset Qualcomm Snapdragon 800 cu procesor quad-core Krait 400 de 2.3 GHz, grafică Adreno 330, 3 GB RAM şi 16 GB de memorie internă. Este practic, una dintre rarele tablete cu 3 GB memorie RAM, element care ar trebui să ajute la rularea fluentă a oricărui tip de aplicaţie. Bineînţeles, în privinţa conectivităţii te vei întâlni atât cu Wi-Fi, inclusiv în varianta Wi-Fi ac, cât şi cu conexiunile de date 3G şi 4G de până la 150 Mbps, adică maximum disponibil în prezent în ţara noastră.

Samsung Galaxy Note 10.1, pentru cei care vor si un stylus

Samsung Galaxy Note 10.1, pentru cei care vor si un stylus

Samsung Galaxy Tab Pro T325 – 2.360 lei

Dacă nu eşti fanul tabletelor cu stylus, s-ar putea ca Samsung Galaxy Tab Pro T325 să se potrivească mai bine stilului tău. Tableta are o diagonală mai puţin obişnuită, de 8.4”, însă rezoluţia 1600×2560 pixeli este mai mult decât suficientă pentru orice tip de activitate. Platforma hardware este similară cu cea de la modelul Note, întrucât se bazează pe chipsetul Qualcomm Snapdragon 800, însă cantitatea de memorie RAM este limitată la 2 GB. Şi în acest caz vorbim despre conexiuni 3G sau 4G, iar sistemul de operare ales este Android 4.4 KitKat.

Samsung Galaxy Tab pro, pentru cei care au nevoie de putere fara stylus

Samsung Galaxy Tab pro, pentru cei care au nevoie de putere fara stylus

iPad Air – 2.400 lei

Fanii Apple au la dispoziţie şi tableta iPad în varianta standard de dimensiune, cu diagonală de 9.7” şi rezoluţie 1536×2048 pixeli. La fel ca şi iPad mini cu Retina Display, iPad Air este propulsat de chipsetul Apple A7 cu procesor dual-core de 1.3 GHz, grafică PowerVR G6430, 1 GB RAM şi 16 GB de memorie internă. Conectivitatea include Wi-Fi, 3G şi 4G, însă viteză maximă de download este limitată la 100 Mbps, sub viteză maximă de 150 Mbps disponibilă în România.

iPad Air, probabil tableta etalon pentru intreaga industrie

iPad Air, probabil tableta etalon pentru intreaga industrie

Sony Xperia Z2 – 2.800 lei

Cea mai nouă şi mai performantă tabletă 4G este Sony Xperia Z2. Lansată în magazine în martie 2014, produsul japonez mizează pe un ecran Triluminos cu diagonala de 10.1” şi rezoluţie 1200×1920 pixeli, în timp ce platforma hardware este cea mai puternică disponibilă în prezent pe piaţa: Qualcomm Snapdragon 801 cu procesor quad-core Krait 400 de 2.3 GHz, grafică Adreno 330, 3 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor. La fel ca Note, Z2 este una dintre puţinele tablete cu 3 GB RAM, însă suferă un pic la capitolul conectivitate: viteza maximă de conectare la 4G este de 100 Mbps.

Sony Xperia Z2 Tablet, o solutie interesanta, dar scumpa

Sony Xperia Z2 Tablet, o solutie interesanta, dar scumpa

Concluzii

Pe piaţa din România se găsesc în prezent suficiente tablete cu 4G din partea producătorilor consacraţi precum Samsung, Asus sau Apple.

Din păcate, preţurile acestora sunt încă destul de mari pentru puterea de cumpărare a utilizatorilor români, însă cei care nu au astfel de dileme au de unde alege o ofertă bună.

Parţial, lipsa tabletelor 4G ieftine este justificată de costurile destul de mari ale implementării chipului 3G/4G în platforma hardware şi apetitul utilizatorilor pentru produse ieftine. În plus, unele tablete 4G disponibile în prezent pe piaţă suporta viteze de până la 100 Mbps, în condiţiile în care operatorii se laudă deja cu viteze de până la 150 Mbps.

Este însă foarte posibil că oferta de tablete 4G să devină mai generoasă pe parcursul timpului, aşa cum se întâmplă în prezent şi cu tabletele 3G, al căror preţ a scăzut semnificativ inclusiv în cazul unor modele Asus.

1 comentariu

  1. Valer

    10 martie 2015 la 16:39

    concluzie : nu exista in Romania tablete cu diagonal mai mare de 10.1″

    in ceea ce priveste conectivitatea, nici macar nu se precizeaza daca o tablet are sau nu spot pentru cartela

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri