GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPad mini 2 cu Retina display – un iPad Air cu ecran mai mic

Autor: Echipa Giz.ro

Apple a introdus a doua generaţie a tabletei sale de 7.9”, botezată iPad mini 2 Retina display, prin care debutează concret în segmentul tabletelor premium de mici dimensiuni.

Noua tabletă Apple cu diagonală de aproape 8” vine să corecteze principalele dezavantaje ale predecesorului său în competiţia cu Nexus 7 2013.

Pe de o parte, ecranul a primit o rezoluţie similară cu cea a lui iPad Air, acesta fiind şi motivul pentru care a primit numele Retina display. Pe de altă parte, platforma hardware a făcut un salt de două generaţii şi a ajuns la acelaşi nivel cu tableta iPad de 10″.

Prin aceste mici modificări, Apple a construit practic o tabletă premium de top, care păstrează designul apreciat al lui iPad mini, intrând astfel în competiţie directă cu Nexus 7 2013.

iPad mini 2 Retina display specificaţii

Noua tabletă Apple a primit numeroase îmbunătăţiri de natură hardware:

  • ecran IPS de 7.9” şi rezoluţie 2048×1536 pixeli
  • procesor dual-core Apple A7, 1.3 GHz
  • grafică quad-core PowerVR G6430
  • memorie RAM: 1 GB
  • memorie între 16-128 GB
  • autonomie de până la 10 ore
  • dimensiuni: 200×134.7×7.5 mm
  • greutate: 331 de grame

Funcţii importante

iPad mini 2 Retina display păstrează designul elegant al predecesorului său, care a fost împrumutat inclusiv de “fratele” mai mare, iPad Air. Acest lucru nu constituie în niciun caz o surpriză, întrucât simplitatea alegerilor făcute de Apple şi grosimea mică a ramelor au fost elemente apreciate de utilizatori.

Cu toate acestea, forma tabletei a suferit mici schimbări. Astfel, grosimea a crescut de la 7.2 mm la 7.5 mm, în timp ce greutatea a ajuns la 331 de grame, de la cele 312 grame ale generaţiei anterioare. Acest trend este complet opus procesului prin care a trecut iPad Air, însă cel mai probabil Aple a fost nevoită să facă acest compromis prin prisma introducerii unui acumulator cu o putere mai mare, despre care vom vorbi un pic mai târziu.

iPad mini 2, un update binevenit pentru tableta de mici dimensiuni de la Apple

iPad mini 2, un update binevenit pentru tableta de mici dimensiuni de la Apple

Principala noutate de pe iPad mini 2 este, fără îndoială, ecranul. Acesta păstrează formatul 4:3 şi diagonala de 7.9”, însă primeşte rezoluţia întâlnită până în prezent la iPad 3, iPad 4 şi iPad Air, şi anume 2048×1536 pixeli. Acest lucru permite ecranului să aibă o densitate impresionantă de 324 de pixeli per inch, mai mare decât a lui iPad Air prin prisma ecranului de dimensiuni mai mici. Prin urmare, este de aşteptat ca textele să fie mai lizibile şi mai uşor de parcurs pe noul iPad mini.

O altă modificare majoră este legată de platforma hardware. Practic, iPad mini 2 Retina display a făcut un salt de două generaţii şi a ajuns la aceleaşi specificaţii ca şi iPad Air.

Astfel, iPad mini 2 utilizează chipsetul Apple A7 fabricat pe 64 de biţi care, cel puţin la nivel teoretic, promite o dublare a performanţelor atât pentru preocesor, cât şi pentru grafică. În plus, coprocesorul M7 preia sarcinile legate de mişcare (busolă, giroscop, accelerometru) pentru îmbunătăţirea autonomiei.

În mod tradiţional, Apple a evitat să ofere specificaţiile complete ale platformei hardware, însă pe baza datelor de la iPhone 5S ştim că chipsetul Apple A7 beneficiază de un procesor dual-core cu frecvenţa de 1.3 GHz bazat pe ARMv8 şi grafică quad-core PowerVR G6430. Ca şi până acum, noua tabletă va fi disponibilă în patru versiuni după cantitatea de memorie internă: 16 GB, 32 GB, 64 GB şi 128 GB.

iPad mini 2 promite performante similare ca cele ale lui iPad Air

iPad mini 2 promite performante similare ca cele ale lui iPad Air

Pentru a face faţa ecranului cu rezoluţie înaltă, Apple a fost nevoită să implementeze un acumulator mai mare, iar acesta are acum 23.8 Wh. Creşterea în dimensiuni a acumulatorului folosit a generat cel mai probabil şi creşterea greutăţii tabletei, plus cei 0.3 mm ai grosimii. Partea bună este că Apple promite o valoare neschimbată a autonomiei, de până la 10 ore.

O altă noutate vine pe partea de conectivitate, întrucât iPad mini 2 beneficiază de două antene şi tehnologie MIMO, ceea ce în teorie va permite dublarea vitezei de conectare la reţele Wi-Fi, până la 300 Mbps.

Câteva modificări au apărut inclusiv în privinţa culorilor în care este disponibilă tableta Apple. Astfel, iPad Air poate fi achiziţionat în versiune Space Grey (partea frontală neagră cu partea din spate gri) său Silver (partea frontală albă cu partea din spate argintie).

iPad mini 2 vine cu sistemul de operare iOS 7, care cu această ocazie a primit un mic update la versiunea 7.0.3. Acesta cuprinde preponderent bug fix-uri, cum ar fi cel legat de calibrarea accelerometrului sau eşecul în transmiterea unor mesaje prin aplicaţia iMessage. De asemenea, Apple a eliminat posibilitatea de a trece peste parola de securitate în Lock Screen.

Nu în ultimul rând, Apple a introdus şi carcase de tip Smart Cover pentru iPad mini 2, similare ca funcţionalitate cu cele dezvoltate pentru iPhone 5S. Acestea sunt disponibile în maro, bej, negru, galben, albastru şi roşu şi costă 89 de dolari (aproximativ 400 de lei).

Merită precizat şi faptul că iPad mini va rămâne în continuare la vânzare la un preţ cu 40 de dolari mai mic. Practic, în condiţiile în care în România acesta costă în prezent 1.650 lei în varianta Wi-Fi de 16 GB, preţul ar trebui să scadă până la aproximativ 1.350 lei.

iPad mini 2 poate fi folosit pentru o varietate larga de activitati

iPad mini 2 poate fi folosit pentru o varietate larga de activitati

Îl cumpărăm sau nu?

Prin prisma numeroaselor îmbunătăţiri pe care le-a primit, iPad mini 2 Retina display a devenit una dintre cele mai performante tablete de mici dimensiuni de pe piaţă.

Cu siguranţă, un update la noua tableta este pe deplin justificat prin prisma ecranului de mare rezoluţie şi a platformei hardware puternice, chiar dacă creşterea de greutate şi-ar putea atrage unele critici.

Iar în cazul în care nu ai încă o tabletă de mici dimensiuni şi nu-ţi place sistemul de operare Android, iPad mini 2 este o soluţie reală şi, în acelaşi timp, cu performanţe majore.

iPad mini 2 Retina display vs. concurenţă (Nexus 7 2013)

Prin îmbunătăţirile aduse în privinţa ecranului, iPad mini 2 Retina display a devenit un concurent real pentru Nexus 7 2013. Acesta din urmă are un ecran de 7” cu rezoluţie 1920×1200 pixeli (323 pixeli per inch) şi un chipset Qualcomm Snapdragon S4 Pro cu procesor quad-core Krait de 1.5 GHz.

Avantajele produsului Apple sunt evidente: un ecran uşor mai mare, un format 4:3 mai adecvat pentru utilizare obişnuită şi aplicaţii special concepute pentru rezoluţii atât de mari.

Cu toate acestea, Nexus 7 2013 are ca principal argument un raport calitate-preţ foarte bun, întrucât costă doar 1.200 lei, cu aproximativ 50% mai puţin decât un iPad mini 2.
Preţ iPad mini 2 Retina display

Într-o mişcare mai puţin obişnuită pentru Apple, iPad mini 2 este uşor mai scump decât iPad mini. Astfel, în versiunea 16 GB Wi-Fi, noua tabletă costă 400 de dolari, urmând să fie disponibilă pentru aproximativ 1.800 lei în România. Preţul este cu circa 150 de lei mai mare decât preţul iniţial solicitat pentru iPad mini, însă acesta este justificat de ecranul cu rezoluţie înaltă.

La fel ca şi în cazul noului iPad Air, fiecare versiune superioară din punct de vedere al memorie interne va costa cu 100 de dolari mai mult, astfel că varianta de 128 GB va avea un preţ de 700 de dolari (circa 3.150 lei). În schimb, versiunile 4G costă cu câte 130 de dolari mai mult decât variantele Wi-Fi cu aceeaşi cantitate de memorie. Cea mai ieftină versiune, Wi-Fi + 4G, va costa 530 de dolari (aproximativ 2.350 lei).

Nexus 7 2013, principalul rival pentru iPad mini 2

Nexus 7 2013, principalul rival pentru iPad mini 2

Concluzii

Apple a adus suficiente îmbunătăţiri tabletei sale de mici dimensiuni pentru ca iPad mini 2 să devină un produs premium de top.

Practic, fanii Apple nu trebuie să mai facă niciun compromis atunci când decid diagonala tabletei pe care o vor achiziţiona, întrucât iPad mini 2 şi iPad Air beneficiază acum de acelaşi ecran şi aceeaşi platformă hardware.

iPad mini 2 are avantajul unei portabilităţi sporite, care se va resimţi în special în călătorii, şi a unui preţ mai mic de achiziţie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri