Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri

GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Baterii externe pentru telefon – cum funcţionează, recomandări

Baterii externe pentru telefon – cum funcţionează, recomandări

Bateriile externe au devenit accesorii importante pentru cei mai mulţi dintre noi, iar oferta producătorilor este una bogată, indiferent de capacitatea de care ai nevoie pentru gadgetul tău.

ANUNTURI

Autonomia redusă a acumulatorilor face ca utilizarea unor baterii externe pentru telefon sau tabletă să fie utilă în anumite situaţii în care nu ai o priză la îndemână.

De exemplu, în cazul în care pleci într-o excursie sau ai multe drumuri de făcut în oraş şi ştii că nu ai timp să-ţi încarci telefonul spre finalul zilei, un astfel de gadget este mai mult decât potrivit, pentru că te ajută să menţii smartphone-ul în viaţă pentru mai mult timp.

În plus, pe lângă ofertele destinate telefoanelor, există şi numeroase baterii externe pentru tablete. Acestea sunt caracterizate de o capacitate semnificativ mai mare, pentru a se apropia de cerinţele de energie ale tabletelor. Totuşi, acestea pot fi utilizate şi pentru a încărca bateria unui smartphone de 2-3 ori.

Ce sunt bateriile externe?

Ca formă, dimensiuni şi design, bateriile externe se aseamănă destul de mult cu hard-disk-urile externe, iar greutatea lor variază în funcţie de capacitate. Pot avea mai puţin de 100 de grame, dar pot ajunge şi la 200 de grame sau chiar mai mult.

La fel ca şi în cazul acumulatorilor pentru smartphone-uri şi tablete, capacitatea bateriilor externe este exprimată în mAh. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât dimensiunile şi greutatea pot fi mai mari, însă producătorii încearcă pe cât posibil să obţină produse finale care să fie cât mai portabile. Asta pentru că uşurinţa de a transporta o baterie externă este cel puţin la fel de importantă ca şi performanţele acesteia.

Bateriile externe te ajuta sa-ti pastrezi telefonul in viata mai mult timp

Bateriile externe te ajuta sa-ti pastrezi telefonul in viata mai mult timp

Cum funcţionează bateriile externe?

Pentru a folosi o baterie externă pentru iPhone sau telefoane Samsung, ca să dăm doar câteva exemple populare, trebuie mai întâi să o încarci, iar pentru asta există mai multe soluţii:

ANUNTURI
 • încărcare prin cablu USB şi/sau microUSB de la orice port USB al unui computer – este soluţia cea mai simplă, întrucât ai nevoie de un banal cablu USB – microUSB care de cele mai multe ori există chiar în pachetul ce include bateria externă. Din păcate, viteza de încărcare este cea mai redusă, de circa două ori mai scăzută decât în cazul încărcării la priză.
 • încărcare printr-un încărcător de priză – pentru asta poţi folosi încărcătorul telefonului sau tabletei, cu avantajul că bateria externă se va încărca mai repede. Totuşi, ai grijă ca voltajul şi amperajul încărcătorului să fie compatibile cu voltajul şi amperajul bateriei externe, pentru a evita o potenţială defecţiune.
 • încărcare printr-un ştecher de priză integrat pe bateria externă, care se conectează la orice priză normală – acumulatorii externi cu ştecher de priză integrat erau destul de populari în anii trecuţi, însă în prezent modelele de acest gen sunt foarte rare.

După încărcarea bateriei, aceasta se conectează la smartphone sau tabletă printr-un cablu compatibil, care de cele mai multe ori este disponibil în pachetul cu care vine bateria externă.

Ai nevoie de baterii externe pentru iPhone? În acest caz citeşte cu atenţie specificaţiile bateriei pentru a vedea dacă este compatibilă cu produsele Apple. Chiar dacă este compatibilă, de cele mai multe ori vei fi nevoit să foloseşti cablul tău de iPhone, ştiut fiind faptul că portul USB al iPhone-ului funcţionează diferit de cele obişnuite. În plus, există modele de baterii externe realizate special pentru iPhone.

Bateriile externe sunt usor de utilizat si transportat

Bateriile externe sunt usor de utilizat si transportat

Cum aleg o baterie externă?

Atunci când vrei să cumperi o baterie externă trebuie să iei în calcul mai mulţi factori, în funcţie de gadgetul pe care vrei să-l încarci cu un astfel de dispozitiv, dimensiunile bateriei şi performanţele acesteia.

 • performanţe – randamentul unei baterii externe este, de regulă, de 50-75% din capacitatea menţionată. Astfel, în general, o baterie externă de 4000 mAh va încarca telefonul cu numai 2000-2500 mAh, aproape niciodată cu întreaga sa capacitate. Prin urmare, dacă telefonul tău are un acumulator de 2000 mAh şi vrei ca bateria externă să-l încarce complet o dată, este bine să cumperi una cu capacitate de minim 3000 mAh.
 • conectori – cu cât numărul de conectori este mai mare şi mai diversificat, cu atât vei putea conecta mai multe dispozitive simultan şi, respectiv, o varietate mai mare de produse. Unele baterii externe oferă inclusiv porturi USB de 2 A în loc de 1 A, astfel că dispozitivul tău se va încărca mai repede, iar alte modele permit încărcarea telefonului chiar şi în timp ce bateria externa este conectată la priza pentru încărcare.
 • portabilitatea – cu cât dimensiunile şi greutatea bateriei externe sunt mai mici, cu atât va fi mai uşor de transportat. În general, cu cât capacitatea este mai mare, cu atât dimensiunile şi greutatea vor fi mai mari.
 • compatibilitatea – citeşte cu atenţie despre tipurile de dispozitive pe care le poţi conecta la bateria externă, în special dacă ai iPhone, iPad sau iPod. În plus, verifică voltajul şi amperajul bateriei în specificaţiile tehnice, pentru ca acestea să fie compatibile cu voltajul şi amperajul dispozitivului tău.
Samsung produce o serie de baterii externe sub brand propriu

Samsung produce o serie de baterii externe sub brand propriu

ANUNTURI

Baterii externe pentru telefoane şi tablete

Pe piaţă există numeroase baterii externe, iar o listă cu cele mai populare baterii externe din România găseşti aici. Totuşi, noi am selectat câteva recomandări care să acopere toate segmentele de acumulatori:

O alegere ieftină și populară, ASUS ZenPower este o baterie externă care nu dezamăgește. Capacitatea de 10050 mAh permite încărcarea unui telefon mobil de 3 sau 4 ori sau încărcarea unui telefon și a unei tablete, iar acumulatorul intern este de bună calitate și păstrează bine sarcina chiar și timp de 2 sau 3 luni. Bateria externă ASUS ZenPower 10050 mAh este compatibilă și cu telefoanele sau tabletele Apple.

Ca dezavantaje se remarcă prezența unui singur port USB 2.0 pentru încărcare și lipsa compatibilității cu tehnologiile de încărcare rapidă. Chiar și așa, aceasta rămâne o alegere excelentă la acest preț.

asus zenpower 11050 mAh

ASUS ZenPower 10050 mAh

Fabricată de către cunoscutul producător Anker, bateria externă Astro 6700 mAh se adresează celor care doresc un produs compact care să poată fi purtat fără probleme în buzunar deoarece cântărește doar 135 de grame.

Capacitatea de 6700 mAh este suficientă pentru încărcarea unui telefon de 2 ori sau chiar mai mult, iar bateria Anker Astro 6700 mAh este compatibilă și cu produsele Apple. Ajunsă la a doua generație, bateria oferă compatibilitate cu tehnologia de încărcare rapidă Quick Charge de la Qualcomm și oferă 2A pentru încărcarea altor dispozitive mai gurmande precum tabletele.

anker astro 2nd gen6700mah

Anker Astro 2nd gen 6700 mAh

Versiunea actualizată a modelului ZenPower, modelul Pro oferă aceeași capacitate și aceeași calitate a bateriei interne, însă oferă acum două porturi USB și compatibilitate cu standardul de încărcare rapidă Qualcomm Quick Charge 2.0. Încărcarea rapidă este oferită însă doar de către un singur port.

Ca dotare suplimentare, bateria externă ASUS ZenPower Pro 10050 mAh include și o mică lanternă care se poate dovedi utilă în unele condiții.

asus zenpower pro 10050mah

ASUS ZenPower Pro 10050 mAh

O baterie cu o capacitate foarte mare, Anker PowerPro+ poate părea cam mare și cam grea, însă va fi un ajutor de neprețuit dacă aveți nevoie de încărcări multiple pentru mai multe telefoane.

Bateria oferă nu mai puțin de trei porturi USB, compatibilitate cu telefoanele și tabletele Apple, cu produsele care folosesc încărcarea USB 3.0 și cu standardul de încărcare rapidă Qualcomm Quick Charge 3.0. Așa cum Anker deja ne-a obișnuit, bateria folosește o carcasă bine construită și baterii interne LG și un etaj de alimentare puternic care evită apariția surprizelor neplăcute.

anker-power-pro-plus

În ciuda denumirii care poate păcăli utilizatorul, bateria externă E-BODA are în realitate o capacitate de 7000 mAh, fiind astfel suficient de puternică pentru a încărca un telefon de două sau trei ori. Bateria oferă două porturi USB pentru încărcare și poate încărca și o tabletă deoarece curentul de ieșire are o intensitate de până la 2,1 A.

Ceea ce face acest produs să se remarce este compatibilitatea cu standardul de încărcare wireless Qi, util în momentele în care ați uitat cablul de încărcare acasă sau nu aveți un cablu potrivit. Nu uitați însă că randamentul încărcării wireless Qi este de circa 60 – 70 de procente, deci capacitatea de încărcare de care veți dispune în aceste condiții va fi mai mică.

e-boda power 2000 qi

E-BODA POWER 2000 QI

Cu o capacitate de stocare de 5000 mAh, POWERZILLA PZ 5000 SOLAR este o baterie externă care va permite în cele mai multe cazuri încărcarea unui telefon de două ori, în funcție de tipul acesteia, și oferă două porturi USB 2.0.

Produsul se face remarcat prin prezența unui panou fotovoltaic, acesta permițând astfel reîncărcarea bateriei cu ajutorul luminii solare. Trebuie însă menționat faptul că dimensiunea panourilor solare este foarte mică iar eficiența lor este redusă, ceea ce înseamnă că o zi de încărcare la soare va oferi energie suficientă pentru efectuarea unor apeluri de urgență, însă în nici un caz nu va putea reîncărca un telefon în totalitate.

powerzilla-pz5000-sol

POWERZILLA PZ5000 SOLAR

Duracell Portable USB Charger – mini review

Zilele acestea am avut oportunitatea de a testa o baterie externă Duracell Portable USB Charger cu o capacitate de 1800 mAh, dedicată în special telefoanelor.

Bateria externă se încarcă de la priză prin intermediul unui ştecher integrat care poate fi detaşat pentru o portabilitate sporită, dar care lasă pinii ştecherului într-o poziţie destul de periculoasă de a fi rupţi.

Dispozitivul are două porturi USB pentru a putea încărca simultan două telefoane şi un indicator cu trei LED-uri verzi care arată gradul de încărcare al încărcătorului. Atunci când încărcătorul nu este conectat la priză sau telefon, poţi apăsa pe indicator pentru a vedea cât de multă energie mai are.

Încărcătorul este rezistent, bine construit şi cântăreşte doar 92 de grame, este mai mic şi mai gros decât un smartphone modern, iar în pachet găseşti şi un cablu USB-microUSB şi un adaptor de la microUSB la miniUSB. Poate încărca şi iPhone-ul, dar pentru asta trebuie să foloseşti cablul furnizat de Apple în pachetul telefonului.

Cât despre timpul de încărcare, Duracell Portable USB Charger se încarcă complet de la priză în aproape trei ore. Ulterior, am făcut două teste în care am conectat încărcătorul la telefonul meu Samsung Galaxy Nexus pentru a vedea performanţele bateriei externe.

În condiţiile în care acumulatorul smartphone-ului meu are capacitatea de 1750 mAh, bateria externă a încărcat telefonul de la 14% la 79% în primul test şi de la 26% la 93% în al doilea caz, fără să utilizez telefonul pe parcursul încărcării. Cu alte cuvinte, Duracell Portable USB Charger îmi încarcă telefonul la aproximativ 65% din capacitate, chiar dacă capacitatea acestuia este un pic mai mare decât cea a smartphone-ului.

În concluzie, Duracell Portable USB Charger este un încărcător rezistent, bine construit, uşor şi portabil, însă este adecvat doar pentru telefoanele cu acumulator de capacitate mică, de până în 1500 mAh. Este disponibil în mai multe magazine online din România pentru preţuri care variază între 135 lei şi 160 lei.

Duracell Portable USB Charger, o baterie externa pentru telefon

Duracell Portable USB Charger, o baterie externa pentru telefon

Concluzii

Chiar dacă pentru mulţi este încă un moft, utilizarea unei baterii externe pentru telefon este utilă în anumite situaţii, în special atunci când călătoreşti mai mult de o zi în locurile unde nu vei avea acces la o sursă de curent electric. În plus, un astfel de dispozitiv poate fi şi în ajutorul celor care utilizează intens smartphone-ul şi îi consumă bateria până să ajungă seara acasă.

Tu ce părere ai despre aceste baterii externe pentru telefon? Consideri că reprezintă un accesoriu util de transportat pentru situaţii de urgenţă sau crezi că este mai degrabă unul neimportant care nu face decât să mărească greutatea genţii sau a rucsacului? Iar dacă eşti interesat de un astfel de dispozitiv, care crezi că este capacitatea optimă a acestuia pentru a fi cu adevărat util?

69 comentarii

 1. Naomi Hosman

  August 8, 2016 la 20:18

  am o întrebare?
  dacă nu mai am deloc baterie la bateria externă și încerc să îi bateria , dar când îl bag la încărcat arată că se încarcă dar tot arată că e descărcată
  timp de 2 zile incontinu am ținut-o la încărcat și tot îmi arată la fel
  ce sa fac?
  Am romoss solo 5 (10000mAh)

  • Andone Neculai

   Octombrie 1, 2016 la 09:23

   Cam doua – trei ore

 2. Andone Neculai

  Octombrie 1, 2016 la 09:21

  Este foarte interesant despre baterile externe.
  La bateriile E-BODA sti cumva ca merge la un telefon Allview A5?

 3. Adrian

  Februarie 4, 2017 la 19:39

  Am un samsung galaxy s6 edge, recomanda cineva bateria e-boda 2000 ?

  • noe

   Aprilie 19, 2017 la 23:26

   eu am edge plus si-ti recomand sa-ti iei un acumulator auto pentru raba pe care sa-l cari in spate toata ziua.

 4. mariano197761

  Aprilie 20, 2017 la 21:37

  Cumparati o baterie externa INTESO POWER BANK, 10000 mA si o sa fiti foarte multumiti de ea…Incarca 2 telefoane concomitent si va mai ramane energie pentru inca o reincarcare…O am de 2 ani, cumparata din Germania si functioneaza fara probleme si in ziua de azi….O puteti gasi pe internet sau poate ca si in Romania undeva la pretul de 23 €…Nu dati banii pe adaosurile comerciantilor romani pentru ca nu pot justifica pretul…Cautati baterii externe cu capacitate minima de 10000 mA cand plecati in drumetii, in strainatate si nu aveti posibilitatea de a reincarca un telefon, o tableta sau, de ce nu, tigara electronica…Un salut tuturor de la Paris…😉😂

  • CRISTINA

   Iunie 22, 2017 la 17:26

   Eu am luat de pe net așa ceva….,mi-a fost adus chiar astăzi,cum s-ar zice"la botul calului"și crede-mă nici nu este foarte scumpă am dat cam 53 lei cu tot cu transport,are dreptate MARIANO…., SPER SĂ FIE BUN…!;)

   • CRISTINA

    Iunie 22, 2017 la 17:31

    Iar încărcătorul se numește :
    "PORTABLE POWER BANK" DE PE SAITUL "BONAMI"

   • Merisa

    Ianuarie 5, 2018 la 21:44

    Bună. Poți da o adresa de unde se poate comanda? Multumesc

 5. Flaviu

  Mai 3, 2017 la 13:12

  Am o dilemma. Atunci cand incarcarea telefonului e 100%, acumulatorul exten nu mai incarca. Daca acumulatorul extern ramane cuplat, telefonul se descarca? sau acumulatorul extern il va tine la 100% pana cand acumulatorul se descarca la randul lui?

  • Echipa Giz.ro

   Mai 4, 2017 la 08:15

   Telefonul va ramane la 100%, la fel cum se intampla cand il incarci la priza.

 6. george

  Iulie 12, 2017 la 06:06

  Ca sa nu mai Pățească și alții ca mine, aveți grija ce baterie cumpărați. Am una de 28000mah de la Argis (colaborator emag) și nu pot să încarc un S3 complet de doar 3ori. Nu accepta retur. Voi mai încerca. Rămân la bateria mea veche de 5000 care incarca o data și încă 75 % un telefon S3.

  • george

   Iulie 12, 2017 la 06:17

   Magazinul de fapt este ars regia, scuzați.

 7. Andreea

  Iulie 29, 2017 la 22:21

  Aveti idee cam in cat timp se incarca un telefon de 20000 mah romoss, port de 2 A, incarcare rapida? Dupa 2 jumate de stat la incarcat, un samsung j5 (2016) a crescut de la 7% la 41% ceea ce mi se pare cam putin.

 8. David

  Octombrie 6, 2017 la 05:56

  Salut, am si eu o întrebare , am o baterie Power bank de 20000 mAh , si din greșeală am aprins ledul de la ea si știu cum fac să îl închid ?

 9. David

  Octombrie 6, 2017 la 06:00

  Am o Power bank si nu știu cum să ii închid ledul,mă puteți ajuta?

  • Mocanu Bianca

   Octombrie 9, 2017 la 21:03

   Ține apăsat pe butonul off/on

   • Glavasc Marian

    Noiembrie 18, 2017 la 22:03

    Bună am telefon IPhone 6 ;
    Si nu se deschide : care e cauza. Dacă aveți un răspuns ???iPhonne

  • Cecilia

   Mai 31, 2018 la 23:59

   Degeaba ții apăsat butonul de off/on. ..Led-ul nu se stinge și pace…

 10. batranac teodor

  Aprilie 3, 2018 la 17:48

  cam cate incarcari are o baterie externa de 4000 mAh

  • Echipa Giz.ro

   Aprilie 4, 2018 la 08:32

   Depinde de capacitatea bateriei telefonului tau. In principiu, vei putea incarca telefonul doar o data, intrucat capacitatea reala a bateriei externe este de circa doua treimi din valoarea oficiala (2.700, maxim 3.000 mAh)

 11. NicusorMix

  Aprilie 6, 2018 la 14:37

  Salut am si eu o problema miam cumparat recent telefon nou lam lasat 24 de ore la incarcat a doua zi lam scos am stat pe el cand a ajuns la 30% sau 15% se descarca foarte repede cate 1% sau se inchidea de la ce o fi ? pm me astept com =D

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.