Cum să prelungeşti durata de viaţă a bateriei pentru telefoane, laptopuri şi tablete

Cum să prelungeşti durata de viaţă a bateriei pentru telefoane, laptopuri şi tablete

Autonomia scăzută a bateriilor este una dintre principalele nemulţumiri ale utilizatorilor de telefoane, tablete, laptopuri şi alte dispozitive electronice, însă modul în care ai grijă de acumulator este foarte important pentru a te bucura cât mai mult timp de el.

Un smartphone de top trebuie reîncărcat în fiecare seară. Un laptop sau o tabletă nu rezistă mai mult de 6-8 ore fără alimentare de la priză. Iar odată cu trecerea timpului, toate aceste gadgeturi trebuie reîncărcate din ce în ce mai des, pe măsură ce autonomia scade, iar acumulatorul îşi pierde din puterea de a stoca energie electrică.

Aceste cicluri de reîncărcare şi de utilizare pe termen lung sunt caracteristice bateriilor Li-Ion, practic cel mai utilizat tip de acumulator pentru gadgeturile pe care le folosim zi de zi. Nu este nici pe departe cea mai eficientă tehnologie, însă reprezintă cel mai bun compromis între dimensiunea, greutatea şi performanţa bateriilor.

Pentru ca acumulatorul pe care îl foloseşti să aibă o durată de viaţă cât mai mare şi să-l poţi utiliza în aproape aceleaşi condiţii şi peste doi-trei ani, trebuie să respecţi câteva reguli esenţiale care de multe ori sunt necunoscute sau pur şi simplu neglijate.

Aceste aspecte sunt chiar mai importante decât trucurile pe care le poţi folosi pentru a creşte autonomia unui baterii (intervalul de timp dintre două încărcări).

Înainte de a-ţi explica ce trebuie să faci pentru a creşte durata de viaţă a acumulatorului, este bine să înţelegem principiul de funcţionare al unei baterii Li-Ion şi Li-Po.

Cum funcţionează bateriile pentru telefoane, laptopuri şi tablete

Cel mai utilizat tip de acumulator pentru telefoane, laptopuri şi tablete este Li-Ion, a cărui prescurtare vine de la Litiu-Ion. Bazat pe litiu, cel mai uşor şi mai puţin dens metal din lume, acest tip de acumulator are un principiu de funcţionare foarte simplu: ionii de litiu se mută de pe electrodul negativ pe electrodul pozitiv în timpul utilizatorii gadgetului şi revin pe electrodul negativ în timpul încărcării cu energie electrică.

În cazul laptopurilor, acumulatorii Li-Ion iau forma unui cilindru, în timp ce sub carcasa telefoanelor regăsim baterii dreptunghiulare subţiri.

Acumulatorii pentru smartphone-uri sunt mici si subtiri

O variaţie a acumulatorilor Li-Ion este Li-Po, prescurtare pentru Litiu-Polimer, diferenţa principală fiind că litiul este amplasat într-o compoziţie de polimer. Acumulatorii Li-Po au o autonomie mai bună şi sunt mai subţiri, însă au un dezavantaj major: dacă se descarcă complet, riscul de a nu mai putea fi încărcaţi la capacitate maximă este mai mare decât în cazul bateriilor Li-Ion. Deşi nu sunt foarte răspândiţi, Apple foloseşte doar acumulatori Li-Po pentru iPhone şi iPad.

În cazul laptopurilor regăsim acumulatori pe un anumit număr de celule, ceea ce înseamnă de fapt că acumulatorul respectiv este alcătuit din mai multe baterii de mici dimensiuni. Cu cât numărul de celule este mai mare, cu atât autonomia, timpul de încărcare, greutatea şi preţul sunt mai mari.

Capacitatea unui acumulator Li-Ion sau Li-Po se măsoară în mAh (miliamperi oră) şi exprimă perioada de timp în care acumulatorul va rămâne încărcat. Teoretic, o valoare mai mare pentru capacitatea unui acumulator simbolizează o autonomie mai mare pentru gadgetul respectiv.

Acumulatori pentru laptopuri au dimensiuni mai mari

Cum să prelungeşti durata de viaţă a acumulatorilor

Teoretic, principiul de utilizare al acumulatorilor Li-Ion şi Li-Po ar trebui să asigure o funcţionare permanentă. Totuşi, ciclurile de încărcare-descărcare, temperatura ambientală şi modul de depozitare afectează semnificativ durata de viaţă a acumulatorilor. Iată ce trebuie să faci pentru a prelungi durata de viaţă a bateriilor:

Cicluri de încărcare-descărcare

Unul dintre aspectele cheie este modul în care încarci acumulatorul, iar cel mai important sfat este să eviţi descărcarea completă a gadgetului. Motivul? Dacă laşi bateria să se descarce complet, există riscul ca aceasta să nu se mai poată încărca la capacitate maximă, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul acumulatorilor Li-Po. Astfel, este de preferat să încarci acumulatorul când acesta mai mare 20-30% din autonomie.

De asemenea, nu contează dacă bateria se încarcă la capacitate maximă sau dacă o scoţi din priză înainte de a indica un nivel de 100%, întrucât acest lucru nu afectează în niciun fel performanţa acestuia.

Un proces de încărcare-descărcare al bateriei poartă numele de ciclu. În general, producătorii stipulează că un acumulator are o durată de viaţă de 300-500 cicluri, însă numărul real al acestora este cu atât mai mare cu cât încarci acumulatorul mai des, conform tabelului de mai jos:

Grad de descarcareNumar de cicluri
100%500
50%1500
25%2500
10%4700

Sursa: Cadex Electronics, producător de echipamente pentru industria acumulatorilor

În ultima perioadă, unii producători estimează durata de viaţă a acumulatorului în ani, însă această unitate de măsură nu este la fel de relevantă ca numărul de cicluri.

Depozitare şi temperatură

Numărul de cicluri nu este singurul care dictează durata de viaţă de acumulatorului. La fel de importante sunt şi modurile în care bateria este depozitată şi temperatura la care aceasta funcţionează.

Astfel, dacă nu vei utiliza acumulatorul o lungă perioadă de timp (de exemplu, dacă nu foloseşti deloc un telefon sau dacă foloseşti laptopul doar acasă şi îl alimentezi direct de la priză), trebuie să-l încarci la aproximativ 40% din capacitate, să-l scoţi din gadget şi să-l depozitezi la o temperatură de cel mult 25 de grade Celsius. Îl poţi depozita inclusiv în frigider la o temperatură de 2-4 grade, însă nu şi în congelator, unde temperaturile sunt negative.

Atenţie: dacă alimentezi laptopul direct de la priză şi păstrezi şi acumulatorul în el, acesta va rămâne mereu la capacitate 100% şi va suporta temperaturi foarte ridicate.

Tabelul de mai jos evidenţiază pierderea capacităţii unui acumulator în funcţie de gradul de încărcare şi de temperatură:

TemperaturaDeteriorare la 40%*Deteriorare la 100%*
0 grade2% pe an6% pe an
25 grade4% pe an20% pe an
40 grade15% pe an35% pe an
60 grade25% pe an40% in trei luni

* Cu cât se deteriorează acumulatorul dacă este păstrat la un grad de încărcare de 40%, respectiv 100%.

Sursa: Cadex Electronics, producător de echipamente pentru industria acumulatorilor

Ce ne pregăteşte viitorul?

În ciuda aparenţelor, tehnologia acumulatorilor Li-Ion este într-o continuă dezvoltare, iar performanţele acestor baterii cresc cu aproximativ 6% pe an. Totuşi, acest progres este prea lent şi nu ţine pasul cu creşterea rapidă a performanţelor componentelor hardware disponibile în telefoanele mobile, laptopuri şi tablete.

Lucrurile încep însă încet-încet să se îmbunătăţească. Spre finalul anului trecut, o echipă de cercetări de la Lawrence Berkeley National Laboratory din California a realizat un anod dintr-un polimer care poate stoca de 8 ori mai multă energie, îmbunătăţind astfel autonomia şi durata de viaţă a acumulatorului.

Între timp, cercetătorii de la Universitatea Northwestern au reuşit să mărească de 10 ori capacitatea de stocare a unui acumulator Li-Ion după ce au reuşit să descopere o modalitate pentru care să sporească numărul şi mobilitatea ionilor.

De asemenea, Bill Gates a investit în compania Liquid Metal Battery, care dezvoltă un acumulator bazat pe metale lichide.

Astfel, chiar dacă pentru o bună perioadă de timp va trebui să ne mulţumim în continuare cu performanţele limitate ale acumulatorilor Li-Ion şi Li-Po, viitorul sună destul de promiţător chiar şi în acest domeniu.

Trebuie însă să acceptăm ideea că progresul în domeniu este unul destul de lent. Informaţii despre noi tehnologii pentru baterii apar frecvent, însă probabil că vor mai trece câţiva ani buni înainte de a ne bucura de o autonomie mai bună pentru gadgeturile noastre.

Concluzii

Modul de utilizare şi de depozitare a unei baterii au o influenţă majoră asupra duratei de viaţă a acesteia. Totuşi, regulile pentru îmbunătăţirea duratei de viaţă sunt simple şi uşor de respectat pentru a beneficia mai mult timp de acumulatorii prezenţi în gadgeturile pe care le folosim în viaţa de zi cu zi.

De asemenea, trebuie să respecţi câteva reguli şi pentru modul în care foloseşti telefonul, tableta sau laptopul, cu scopul de a creşte durata de utilizare a gadgetului cu o singură încărcare.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!