Acest site folosește cookie-uri. Continuând navigarea vă exprimați acordul.  Accept

GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Ce trebuie să ştii când cumperi un iPhone

Ultima modificare: 12 Sep 2017

iPhone este unul dintre cele mai apreciate şi dorite telefoane indiferent de model, însă puţini sunt cei care îşi permit să cumpere unul nou, la liber sau la abonament.

Într-o astfel de situaţie, soluţia este achiziţionarea unui iPhone second-hand care să fie într-o stare cât mai bună şi pentru care să plăteşti un preţ rezonabil.

ANUNTURI

Cel mai bine este să cumperi un iPhone la mâna a doua de la un prieten sau măcar de la o persoană cunoscută în care poţi avea încredere.

În cazul în care nu ai astfel de cunoştinţe te poţi orienta spre numeroasele anunţuri de pe internet, însă trebuie să ai o doză suplimentară de atenţie pentru a evita ţepele.

Totuşi, dacă urmezi câţiva paşi simpli, ai toate şansele să intri în posesia unui iPhone de calitate la un preţ bun. Iată ce trebuie să faci.

Inainte de a cumpara un iPhone urmeaza pasii de mai jos

Inainte de a cumpara un iPhone urmeaza pasii de mai jos

Află codul IMEI al iPhone-ului

Primul pas este identificarea codului IMEI (International Mobile Station Equipment Identity), unic pentru fiecare telefon.

Codul IMEI este inscripţionat pe cutia telefonului şi, în cazul unor modele, chiar pe spatele telefonului şi pe tray-ul pentru cartela SIM. Alternativ, îl poţi găsi în meniul Settings – General – About sau prin apelarea codului scurt *#06#.

Verifica IMEI-ul inainte de achizitie

Verifica IMEI-ul inainte de achizitie

Verifică dacă iPhone-ul este blocat în iCloud

Apple a introdus o funcţie foarte utilă de securitate prin care telefonul poate fi blocat în iCloud, aplicaţia de stocare a datelor în cloud. Este vorba despre funcţia Find My iPhone, prin care activezi automat şi funcţia Activation Lock, prin care un telefon furat nu mai poate fi utilizat de altcineva. În plus, un iPhone poate utiliza un singur cont iCloud. Practic, dacă telefonul are Activation Lock activ şi/sau este asociat cu un cont de iCloud, iPhone-ul poate fi utilizat după un reset factory doar prin introducerea datelor de logare ale proprietarului în contul de iCloud.

Prin urmare, atunci când vrei să cumperi un iPhone la mâna a doua, telefonul nu trebuie să aibă activate funcţiile Find My iPhone şi Activation Cloud şi să nu fie asociat cu niciun cont de iCloud. Dacă nu sunt îndeplinite aceste cerinţe şi dacă vânzătorul nu se poate loga în contul de iCloud, înseamnă că telefonul este furat şi nu îţi recomandăm să-l cumperi, întrucât nu îl vei putea utiliza.

ANUNTURI

Pentru a verifica mai uşor dacă dispozitivul este blocat în iCloud poţi folosi instrumentul pus la dispoziţie de Apple aici. În formularul respectiv trebuie doar să introduci codul IMEI şi apoi primeşti informaţia respectivă.

iPhone-ul nu trebuie sa fie blocat in iCloud, altfel nu va functiona

iPhone-ul nu trebuie sa fie blocat in iCloud, altfel nu va functiona

Solicită factura şi/sau certificatul de garanţie

Chiar dacă până acum totul a decurs bine, probabil că vrei să te convingi când a fost cumpărat telefonul şi dacă mai are sau nu garanţie. Prin urmare, este bine să soliciţi cumpărătorului factura şi/sau certificatul de garanţie al iPhone-ului înainte de a lua o decizie finală în privinţa achiziţiei.

În funcţie de vechimea telefonului, este posibil ca acesta să nu mai fie în perioada de garanţie, însă cel puţin în acest mod te poţi convinge de unde a fost achiziţionat.

Verifică dacă telefonul este blocat într-o anumită reţea

Un iPhone achiziţionat fără contract la un operator de telefonie este cunoscut şi sub numele de “neverlock”, însă pot exista situaţii în care un astfel de telefon a fost cumpărat codat de la operator şi decodat ulterior. Indiferent de situaţie, este important să verifici dacă telefonul pe care vrei să-l cumperi este sau nu codat, în special dacă tu foloseşti serviciile unui operator diferit de cel al vânzătorului.

Cea mai simplă metodă pentru a afla dacă un telefon este sau nu codat într-o anumită reţea este să introduci SIM-uri de la cel puţin doi operatori. Dacă iPhone-ul funcţionează cu cartele SIM de la cel puţin doi operatori, înseamnă că nu este codat.

Pe internet găseşti numeroase site-uri care îţi oferă posibilitatea de a verifica acest lucru online doar pe baza IMEI-ului. Cele mai multe site-uri îţi oferă această informaţie contra-cost, însă acestea pot reprezenta o soluţie dacă nu ai posibilitatea de a introduce în telefon SIM-uri de la operatori diferiţi.

Verifica daca iPhone-ul este blocat intr-o anumita retea

Verifica daca iPhone-ul este blocat intr-o anumita retea

Aceştia sunt doar primii paşi pe care trebuie să-i ai în vedere la achiziţionarea unui iPhone la mâna a doua. În continuare este important să urmezi numeroşi alţi paşi pentru a cumpăra în siguranţă un telefon second hand.

ANUNTURI

Principalul nostru sfat este să verifici cu mâna ta telefonul înainte de achiziţie, adică să te întâlneşti personal cu vânzătorul pentru a evita situaţiile în care primeşti prin curier un telefon cu defecte hardware sau estetice.

Mai departe, cere cât mai multe informaţii vânzătorului şi verifică integritatea hardware, dar şi funcţiile de bază ale iPhone-ului, cum ar fi efectuarea unui apel. Dacă totul decurge bine, poţi încheia tranzacţia pentru a intra în posesia iPhone-ului dorit.

7 comentarii

 1. Radu

  Noiembrie 23, 2015 la 22:49

  Tot ce trebuie sa stii : NU-TI CUMPARA iPHONE !

 2. Albert Manuel

  Ianuarie 5, 2016 la 16:39

  Nustiu cum e la tine dar la mine, sau cel putin in grupul meu toti fug de iphone…

 3. ady7zu

  Februarie 6, 2016 la 17:08

  Am avut iPhone 4s si de putin timp am trecut pe android. Un S6 Gold de care sunt mult mai multumit!

 4. Emil

  Februarie 14, 2016 la 21:10

  Cand folosesti mai mult timp un iPhone iti dai seama de valoarea(nu materiala) lui. si atunci poate nu mai spui "nu iti cumpara iphone! In rest, perfecte afirmatiile din articol.

 5. sanel

  Noiembrie 13, 2016 la 16:34

  Este un sfat bun pentru cei ce nu au avut contact cu acest tip de telefon.Dat totusi nu sunt de parere sa cumpar la mina a doua,ci unul nou

 6. sanel

  Noiembrie 13, 2016 la 16:37

  Din cite stiu de pe la prieteni ce mai bun este iphon4

 7. Cosmin

  Ianuarie 14, 2017 la 22:47

  Eu posed 5s si am avut Samsung galaxy s6 am trecut la iOS de curând deși nu sunt fan Apple pot spune acest iPhone 5s am devenit dependent de el pur si simplu iți dai seama de fluiditatea si stabilitatea lui in timp desigur nu descurajez posesorii de Samsung dar la al meu galaxy s6 a avut parte de câteva restarturi dar la iPhone 5s nu sa întâmplat asa cv

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.