GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia X7 review – faceti cunostinta cu Anna

Autor: Andrei Girbea

Dupa ce in trecut ne-am jucat cu Nokia N8, Nokia X6 si Nokia E7, astazi este timpul sa va povestim experienta avuta in urma utilizarii lui Nokia X7, noul lor cap de linie in gama multimedia.

Modelul impresioneaza prin constructia solida si aratoasa, autonomie de top pentru un telefon cu un ecran de 4 inch si noua versiune a sistemului de operare Symbian, versiunea Anna anuntata acum cateva luni.

Nu uitati insa ca fiind un handset multimedia de top, cu un pret ce depaseste suma de 1500 de lei, X7-le va avea de infruntat multi adversari, in special din randul clasei de mijloc echipate cu Android. Citind articolul de mai jos, un review al telefonului Nokia X7, veti afla daca acesta face fata cu brio competitiei sau nu.

Nokia X7 - noul X al celor de la Nokia aduce o serie de imbunatatiri binevenite

Nokia X7 – noul X al celor de la Nokia aduce o serie de imbunatatiri binevenite

Mai intai insa, sa aruncam un scurt ochi pe specificatii, pentru a sti la ce ne putem astepta de la acest telefon:

  • display touchscreen AMOLED cu diagonală de 4 inch, 360 x 480 px rezolutie
  • procesor ARM 11 cu frecvenţa 680 MHz şi accelerator grafic Broadcom
  • memorie internă 1 GB ROM, 256 MB RAM
  • conectivitate: 3G (HSDPA, 10.2 Mbps; HSUPA, 2 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, microUSB
  • slot card microSD (pana la 32 GB, card de 8 GB inclus)
  • radio FM stereo
  • GPS cu suport A-GPS
  • cameră foto de 8 MPx cu înregistrare în format HD 720p, Flash Dual-LED si lentila cu focus fix
  • sistem de operare Symbian Anna
  • baterie Li-Ion de 1200 mAh
  • dimensiuni 119.7 x 62.8 x 11.9 mm, greutate 146 grame

Exterior si design

Desi nu sunt un fan al telefoanelor cu ecrane tactile atat de mari, considerandu-le putin cam incomode in utilizarea zilnica, recunosc ca acest model de la Nokia mi-a placut. El nu este nici mai mare nici mai greu ca majoritatea competitorilor, cu o grosime de aproximativ 12 mm si o greutate de circa 150 de grame.

Insa este solid si ergonomic construit. Spatele e acoperit cu aluminiu si plastic, iar fata contine ecranul protejat de un strat de Gorilla Glass si un singur buton. In plus, forma sa cu margini usor rotunjite il face usor de tinut in mana chiar si pentru mine, care nu ma pot lauda cu niste „lopeti”.

Spatele acoperit cu aluminiu si forma ergonomica, usor rotunjita

Spatele acoperit cu aluminiu si forma ergonomica, usor rotunjita

Pe laterale gasim doua locasuri pentru cartela SIM si cardul microSD, pe partea stanga, si butoanele pentru actionarea camerei si reglarea volumului audio pe cea dreapta. In partea de sus se afla butonul Power, jack-ul de 3.5 mm pentru casti si un slot microUSB folosit pentru conectarea la calculator si incarcare.

Jack-ul de 3.5 mm si slotul micro USB sunt plasati in partea de sus a telefonului

Jack-ul de 3.5 mm si slotul micro USB sunt plasati in partea de sus a telefonului

Pe fata frontala avem dupa cum va ziceam ecranul de 4 inch, cu un buton in partea sa inferioara si speaker-ul telefonului in cea superioara. Nu ne este oferita o camera frontala, insa aceasta fata integreaza si o serie de senzori, precum cel de luminozitate sau de proximitate.

Ecranul de 4 inch troneaza pe fata telefonului

Ecranul de 4 inch troneaza pe fata telefonului

Pe spate intalnim camera foto de 8 MPx cu Flash Dual-LED si lentila fixa, un model aflat deja pe mai multe terminale de top ale celor de la Nokia.

Clipul de mai jos va va spune mai multe despre exterior si carcasa.

Ar trebui totusi sa pomenim si cele patru grile aflate in colturile telefonului, pe care le puteti observa in pozele din cadrul acestui articol. X7-le fiind un telefon din gama XpressMusic, initial s-a crezut ca ele acopera patru boxe, insa in realitate doar cele de jos o fac, telefonul oferind boxe stereo. Cele din colturile de sus ale dizpozitivului au doar un rol estetic.

Ecranul

Ecranul AMOLED intalnit pe Nokia E7 este oferit si in cazul acestui telefon. Fiind un display AMOLED capacitiv, el impresioneaza prin unghiuri de vizibilitate, culori si contrast. Din pacate insa rezolutia de 360 x 640 px este inferioara celei oferite de majoritatea competitorilor, fapt ce poate duce la imagini usor pixelate.

Personal, nu consider rezolutia scazuta un mare impediment, nefiind oricum obisnuit cu ecrane mari si rezolutii pe masura. Insa daca ati utilizat astfel de mobile anterior, probabil veti stramba putin din nas in cazul Nokia-ului X7.

Ecranul este excelent, in ciuda rezolutiei de doar 360 x 640 px

Ecranul este excelent, in ciuda rezolutiei de doar 360 x 640 px

Exista si avantaje: datorita hardware-ului ceva mai slab, o rezolutie superioara ar fi ingreunat utilizarea zilnica a telefonului. Asadar, putem vedea si partea plina a paharului in cazul acestei alegeri. In plus, datorita limitarilor sistemului de operare Symbian, Nokia nu ar fi putut oricum utiliza un ecran cu rezolutie mai mare fara o investitie majora in recreerea interfetei, lucru nejustificabil, cu totii stiind ca Symbian-ul este deja un OS tras pe linie moarta.

Hardware si performante

Nokia a echipat modelul X7 cu aceeasi platforma oferita pe modelele lor de top in prealabil: procesor ARM 11 la 680 MHz, un cip grafic Broadcom, 256 MB de RAM si spatiu de stocare intern de 1 GB, ce poate fi extins cu ajutorul unui card microSD de pana la 32 GB (un card de 8 GB este oferit in pachet, alaturi de restul accesoriilor).

Desigur, comparand aceste specificatii cu cele ale telefoanelor de top actuale, ce ofera procesoare dual-core la 1-1.2 GHz, 512 MB sau chiar 1 GB memorie RM si cipuri grafice superioare, platforma din spatele acestui model este una invechita.

Cu toate acestea, in utilizarea zilnica, X7-le nu va fi lent, chiar daca navigarea prin meniuri sau incarcarea diverselor aplicatii nu este atat de fluenta sau rapida ca pe terminalele mai puternice. Inca o data insa, exista si o parte plina a paharului: hardware-ul mai putin performant este si mult mai economic, asadar X7-le poate oferi o durata de viata a bateriei superioara celei oferite de un smartphone de top.

Software

Principalula schimbare intalnita pe X7 este „noul” sistem de operare. Unul care nu este de fapt atat de nou, ci doar o versiune putin imbunatatita a versiunii Symbian ^3, ce poarta denumirea de Symbian Anna. Despre Anna am mai scris si in trecut, dar acum am avut posibilitatea de a o vedea in lucru.

Modificarile aduse OS-ului nu sunt majore, insa impactul lor este vizibil. Testand in urma cu doar cateva saptamani modelul E7 cu Symbian ^3, acesta este inca proaspat in memoria mea si il pot oarecum compara cu noul OS al celor de la Nokia.

Remarcam din primul moment interfata usor redesenata, cu noi iconite si pictograme, plus noua modalitate de tranzitie intre cele maxim trei ecrane diferite ce pot fi setate pentru homepage. In continuare acestea pot fi customizate cu diverse iconite si widget-uri, insa numarul widget-urilor este relativ redus, la fel si functionalitatea lor in multe cazuri (au o dimensiune standard si nu pot ocupa mai mult de o singura celula din cele existente  in cadrul unui homepage).

Ce este cu adevarat important este noul Browser v7.3, ceva mai rapid si mai stabil. Si mai ales unul chiar utilizabil, cu optiuni diverse (schimbare facila intre tab-uri, cautare in pagini, sistem avansat de bookmarks, etc ). El suporta HTML 5, CSS 3 si Adobe Flash, asadar veti putea incarca cam orice tip de aplicatie web cu ajutorul sau.

Un nou browser

Un nou browser

Desigur, comparandu-l cu browserele oferite de Android sau iOS, acesta paleste: este destul de lent (insa aceasta se datoreaza si hardware-ului slab oferit pe acest telefon) mai ales atunci cand incarcam pagini cu mult continut Flash sau clipuri Flash incluse in pagini. In plus, nu suporta salvarea paginilor local sau navigarea pe tab-uri, acestea fiind doar cateva dintre lipsuri.

Probabil cel mai mare atu al celor de la Nokia o reprezeinta suita Ovi Maps, iar X7-le vine cu ultima lor varianta, v2.06. OVI Maps poate rivaliza si chiar depasi uneori Google Maps, oferind harti foarte detaliate, cu multiple tipuri de afisare (satelit, harta, teren, vedere 3D) si cu navigare vocala gratuita accesibila oriunde te-ai afla.

Ovi Maps - probabil cea mai interesanta aplicatie oferita de telefoanele Nokia

Ovi Maps – probabil cea mai interesanta aplicatie oferita de telefoanele Nokia

Desigur, ar mai fi de adaugat si alte mici modificari, precum noua tastatura QWERTY on screen, pe care personal o consider foarte comfortabila in modul Landscape, dar putin cam inghesuita in modul Portrait (insa nu mai inghesuita ca cele de pe Android sau iPhone), dar si noul calendar cu o interfata putin imbunatatita.

Despre toate acestea si multe altele aflati mai multe in clipul urmator, in limba engleza:

Anna reprezinta aproape sigur ultima iteratie a unui sistem de operare ce a facut istorie: Symbian. Dupa cum probabil stiti, telefoanele Nokia vor utiliza Windows Phone 7 de la sfarsitul acestui an.

Desigur, Anna aduce usoare imbunatatiri fata de Symbian-urile mai vechi, insa ramanem cu problemele de baza: performante destul de slabute, aplicatii slab optimizate pentru ecrane tactile, posibilitati limitate de customizare, interfata cu destule lipsuri (sistemul de notificare de exemplu este rudimentar) si mai ales lipsa aplicatiilor.

Cu toate acestea, fiind un utilizator al telefoanelor Nokia de foarte foarte mult timp si fiind obisnuit cu functiile lor, X7-le cu Anna mi-a oferit in mare ce aveam nevoie: telefonie, mesagerie, aplicatii de baza si autonomie.

XpressMusic

Fiind un X, Nokia X7 este un membru al gamei XpressMusic conceputa pentru audiofili. Tocmai de aceea se lauda cu cateva atuuri. In primul rand ofera boxe stereo peste media celor intalnite pe telefoane, atat din punct de vedere al volumului cat si a calitatii. In al doilea rand, vine in pachet cu o pereche de casti OK, pe care le veti aprecia daca sunteti fanii castilor stil „in-ear”. Personal nu sunt si nu prea le-am folosit, insa pot zice ca si ele ofera o calitate buna a auditiei. Si in al treilea ofera si functie Radio FM stereo ce poate fi utila atunci cand calatoriti.

Desigur, in cazul unui astfel de telefon conteaza mult si modul in care sunt construiti conectorii audio, aka jack-ul de 3.5 mm. Iar telefoanele Nokia din gama X au excelat intotdeauna in cazul acestui mic detaliu. Asadar, inlocuind castile oferite in pachet cu unele cu adevarat impresionante, produse de Bose sau Klipsch de exemplu, X7-le poate deveni un player audio/video aproape ideal.

Camera foto/video

Aceeasi camera de 8 MPx cu lentila EDoF si Flash dual-LED intalnita pe Nokia E7 o regasim si aici, cu aceleasi avantaje si dezavantaje. Ca si plusuri, camera este subtire si compacta, permitand montarea ei intr-un telefon zvelt precum acesta.

Calitatea pozelor este OK pentru un telefon, singurele lucruri care lasa usor de dorit fiind culorile putin cam spalacite si o usoara tendinta de suprasaturare a imaginii. Aceasta din urma poate fi corectata cu ajutorul multitudinii de setari oferite, insa prima problema nu poate fi rezolvata decat in urma unei editari ulterioare a pozelor.

Folosind insa o lentila EDoF, o lentila fixa ce nu ofera Autofocus, camera nu va prezenta o problema atat timp cat fotografiati obiecte aflate la mai mult de 50-60 cm de obiectiv. Insa pentru close-up-uri, camera este total inutilizabila, fiind incapabila sa focuseze pe obiecte apropiate de lentila (mai aproape de 50-60 cm). Rezultatul il puteti vedea in cele 4 poze de mai jos, cand obiectul din prim plan este complet blurat, iar cele din spate, mai indepartate, apar asa cum ar trebui.

Camera este capabila si de inregistrare video 720p la 25 fps, iar rezultatul il vedeti in clipul de mai jos, reconvertit din .mp4 in .mpeg 1080P pentru Youtube.

Baterie

Modelul Nokia X7 ofera o baterie Li-Ion de 1200 mAh. Aceasta este incastrata in interiorul telefonului, neputand fi inlocuita de utilizator. Incarcarea se face prin intermediul slotului micro-USB aflat in partea superioara a telefonului.

Dupa cum va spuneam si mai sus, X7-le, precum restul telefoanelor Nokia cu o platforma hardware similara, se lauda cu o durata de viata a bateriei de 2-3 zile in cazul unei utilizari medii. O durata de viata reala, obtinuta chiar de catre mine.

Desigur, in cazul unei utilizari mai acerbe, ruland clipuri video sau navigand constant pe net, aceasta va scadea spre circa o zi, insa un telefon destept care imi poate oferi o autonomie de peste 12 de ore in apoape orice conditii de utilizare este multumitor pentru mine, mai ales in urma experientelor avute cu alte smartphone-uri de top mai performante, care dupa doar 6-8 ore de utilizare acerba cereau reincarcarea.

Pret si disponibilitate

Acest model este deja disponibil in magazinele romanesti de cateva saptamani, iar pretul sau se situeaza in jurul sumei de 1850 lei, la liber. Operatorii de telefonie il ofera insa cu diverse discount-uri, in functie de tipul de abonament pentru care optati.

Pretul acestui X7 este insa totusi putin cam piperat, in conditiile in care modele precum Samsung Omnia 7, Sony Ericsson Xperia Neo sau HTC Desire S sunt oferite la preturi asemanatoare si ofera atat hardware mai performant, cat si un sistem de operare superior (ca si functionalitate).

Concluzii

In final, ma declar multumit de Nokia X7. Un telefon solid, un OS cu ceva imbunatatiri care va fi pe placul celor nu foarte pretentiosi, autonomie buna, camera foto decenta, plus un ecran tactil de calitate. Sunt insa toate acestea indeajuns pentru a il recomanda? Nu pot raspunde Da sau Nu la o astfel de intrebare, deoarece raspunsul este complicat si tine de fiecare in parte, de nevoile si asteptarile fiecaruia de la un telefon.

X7-le este cu siguranta o alegere viabila pentru fanii Nokia aflati in cautarea unui telefon multimedia. El nu duce insa deloc lipsa de competitori puternici, chiar mult mai puternici in unele privinte.

Principala sa problema ramane OS-ul, in ciuda imbunatatirilor aduse. Iar lipsurile vor fi cu atat mai mult observate de un utilizator care doreste sa foloseasca un smartphone la adevarata sa valoare, ruland aplicatii diverse si efectuand task-uri zilnice ce necesita astfel de aplicatii.

Ce ne-a placut:

  • constructie solida
  • corpul ergonomic face utilizarea placuta chiar si de catre cei cu maini ceva mai mici
  • ecran AMOLED
  • conectivitate de top
  • autonomie buna pentru un astfel de smartphone
  • noul Symbian Anna, cu o serie de imbunatatiri
  • camera foto de 8 MPx, cu dual-LED Flash si filmare 720p

Ce nu ne-a placut:

  • in ciuda modificarilor, OS-ul are inca destule hibe
  • pretul cam mare pentru ce ofera
  • camera produce imagini usor spalacite si nu permite realizarea de imagini de la mai putin de 50 cm (datorita lentilei fixe fara Autofocus)
Nokia X7 - un telefon multimedia interesant, insa nu pentru pretentiosi

Nokia X7 – un telefon multimedia interesant, insa nu pentru pretentiosi

In plus, Symbian-ul fiind un sistem ce se pregateste sa isi dea obstescul sfarsit, o investitie intr-un telefon cu Symbian nu mi se pare cea mai fericita alegere, pentru ca cel putin in vizunea mea, acest fapt se traduce prin lipsa upgrade-urilor si imbunatatirilor pe viitor. Mai ales in conditiile in care X7-le se apropie de bariera celor 2000 de lei ca si pret, in jurul caruia se invart multi competitori pe care personal ii consider superiori: HTC Desire S, LG Optimus Black sau Samsung Omnia 7 fiind doar unii dintre acestia.

Insa, dupa cum ziceam, pentru fanii Nokia, pentru cei care dorect un smartphone cu autonomie buna sau unul excelent construit, X7-le este o optiune. Iar ea va putea deveni si mai buna daca operatorii de telefonie de la noi vor oferi acest terminal in cadrul ofertelor lor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri