GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Primul gadget şi cum a început pasiunea pentru telefoane – editorial

Autor: Echipa Giz.ro

Dacă te deplasezi măcar ocazional cu mijloacele de transport în comun din Bucureşti este imposibil să nu remarci cât de mult s-au schimbat tinerii (sau mai bine spus adolescenţii) comparativ cu generaţia de la începutul anilor 2000.

Discuţiile nu se mai leagă aproape deloc de meciul de fotbal din curtea şcolii şi nici măcar de modul în care cineva a câştigat ultima sesiune de Counter Strike sau Starcraft.

Acum, câţiva dintre ei au telefoane mobile, alţii au smartphone-uri conectate permanent la internet şi toţi vorbesc despre ultimele poze apărute pe Facebook. Pentru aceşti puşti şi aceste puştoaice, “Dacă nu eşti pe Facebook, nu exişti!” este departe de a fi o simplă glumă spusă între două beri.

Nu de puţine ori mi se întâmplă ca, atunci când văd astfel de situaţii, să-mi aduc aminte cât de lină a fost panta pe care cei care avem acum 25-35 de ani am urcat-o pe scara tehnologiei. De exemplu, primul gadget pe care l-am avut eu a fost un Ericsson A2618. Pentru cititorii mai tineri merită să menţionez că prin anii 2000 Ericsson era unul dintre principalii producători de telefoane mobile alături de liderul detaşat Nokia şi de germanii de la Siemens.

Ericsson A2618 era la vremea respectivă unul dintre cele mai populare telefoane din România datorită preţului mic de achiziţie. Mai ştie vreunul dintre voi specificaţiile? Vi le spun eu: ecran monocron cu afişaj pe patru linii, ringtonuri monofonice, maxim 99 de contacte în agendă, alarmă, ceas, trei jocuri (printre care şi celebrul Tetris), baterie NiMH şi o deranjantă antenă exterioară, toate înglobate în 140 de grame.

Ericsson A2618, primul meu telefon mobil

Ericsson A2618, primul meu telefon mobil

Fără cameră foto, fără muzică (telefoanele cu melodii polifonice urmau să facă legea ceva mai târziu) şi cu o conexiune WAP de navigare pe pseudo-site-uri de internet al cărei potenţial era încă ignorat de Connex şi Dialog, telefonul ar putea fi considerat inutil la nivelul anului 2013.

Totuşi, pentru mine, la începutul anilor 2000, Ericsson A2618 a reprezentat gadgetul care mi-a deschis oportunitatea de a fi permanent conectat cu cei dragi oriunde mă aflam, printr-un simplu apel telefonic sau SMS.

Poate că acum pare greu de crezut, dar în acea perioadă asta era mai mult decât suficient. Simplul fapt că puteam lua imediat legătura cu prietenii şi familia fără să mai aştept să ajung acasă pentru a folosi telefonul fix cu disc reprezenta nu o simplă evoluţie, ci o adevărată revoluţie.

În plus, nici măcar convorbirile nu erau la fel ca în prezent, pentru că nu exista noţiunea de minute incluse într-o extraoptiune, iar un simplu apel în reţea cu o cartelă Connex Go! costa 0.40 USD pe minut în timpul zilei. Iar asta însemna că apelurile erau scurte şi la obiect, poveştile fiind lăsate pentru întâlnirile face2face, iar clasicul “dă-mi beep şi te sun eu” era la ordinea zilei.

Iar cei care au trecut prin aceeaşi perioadă îşi aduc probabil aminte şi de celebra campanie prin care Connex anunţa cu surle şi trâmbiţe taxare la secundă după primul minut…

Ericsson A2618 avea capace interschimbabile

Ericsson A2618 avea capace interschimbabile

Au fost vremuri de neconceput pentru adolescenţii din ziua de azi care nu pot trăi fără smartphone-uri şi tablete, dar vremuri în care noi consideram aceste tehnologii incredibile. Probabil la fel de incredibile cum erau telefonul fix pentru bunicii noştri şi televizorul alb-negru pentru părinţii noştri.

Pentru mine, Ericsson A2618 a fost un deschizător de drumuri, pentru că, aşa cum este şi firesc, după o perioadă am vrut un telefon mai bun. Printre altele, mi-au trecut prin mâini şi Nokia 3310 sau Nokia E50, alte telefoane care au scris istorie la vremea lor.

Iar dacă privim retrospectiv, poate că a fost mai bine că am prins epoca de început a gadgeturilor şi a miniaturizării produselor electronice, pentru că în acest fel putem aprecia mai mult tehnologia de care avem parte în prezent. Iar în opinia mea, aprecierea lucrurilor din prezent este unul dintre aspectele esenţiale pentru a putea continua progresul în acest domeniu.

Acest articol face parte din concursul Prima dragoste de gadget-uri organizat de Evolio.

2 comentarii

  1. Vlad Mircea

    25 februarie 2013 la 12:43

    Woooow ce vremuri!!! Primul meu telefon a fost un Ericsson A1018s, dupa care a urmat un Alcatel One Touch 311. Ce vremuri…

  2. FlorinBr

    19 ianuarie 2017 la 09:30

    Primul telefon? Cred ca un Motorola cu clapeta. Ce vremuri.
    youtube.com/watch?v=CclN7rFsctc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri