GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Yoga 720 13-inch review: un excelent convertibil ultraportabil

Testat pe data de 7 august 2017
Pe scurt: Lenovo Yoga 720 13" este un laptop convertibil elegant, compact, bine construit și performant, plasat în gama medie de preț. Astfel, el oferă multe și face puține compromisuri, tocmai de aceea este una dintre cele mai interesante opțiuni din gama sa.
Produs testat: Lenovo Yoga 720 13"   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.25/5    Pret: 4000 - 5000 Lei

În acest articol vom discuta despre unul dintre cele mai interesante laptopuri 2-in-1 ultraportabile disponibile începând cu a doua parte a anului 2017, Lenovo-ul Yoga 720 în versiunea cu ecran de 13-inch.

Acesta este o opțiune de luat în seamă prin prisma funcțiilor și dotărilor raportate la prețul de vânzare, fiind un laptop din gama medie de preț, ce pornește de la circa 4000 de lei pentru o configurație ce va mulțumi o mare parte din utilizatori.

Yoga-ul 720 oferă un ecran cu diagonală de 13-inch, tactil, convertibil și cu digitizer integrat. Acestuia se adaugă o platformă hardware de ultimă generație, o excelentă tastatură iluminată și o baterie de dimensiuni de 48 Wh.

El nu rivalizeayă cu ultraportabilele 2-in-1 din gama de top, precum Yoga 910/920, Asus Zenbook Flip UX370 sau HP Spectre x360, însă este o opțiune foarte bună pentru cei ce vor un laptop corect cu un preț mai mic. Compromisurile sale sunt destul de insignifiante, constând în bateria de dimensiuni doar medii și un cip wireless cu performanțe modeste la distanțe mari față de router.

Mai multe despre punctele pozitive și micile lipsuri ale Lenovo-ului Yopga 720 în articolul detaliat de mai jos.

Specificații

  • Ecran: 13.3″, 1920 x 1080 pixeli, IPS, touchscreen, glossy, digitizor Wacom
  • Procesor: Intel Kaby Lake Core i7-7500U
  • Video: Intel HD 620
  • Memorie: 16 GB DDR4 (lipită)
  • Stocare: SSD, 512 GB (M.2 NVMe)
  • Conectivitate: Qualcomm QCA6174 Wireless AC , Bluetooth 4.1
  • Porturi: 1x USB 3.0 Type-A , 2x USB 3.1 Type-C with Thunderbolt 3, mic/earphone
  • Baterie: 48 Wh, încărcător 45 Wh
  • OS: Windows 10
  • Dimensiuni: 310 mm x 213 mm x 14.3 mm
  • Greutate: 1.28 kg + încărcător 0,24 kg
  • Altele: tastatură cu iluminare, senzor amprente, webcam HD, difuzoare stereo

Ce ne-a plăcut

Lenovo Yoga 720 13″ este un laptop convertibil din gama ultraportbilă de mijloc, de aceea nu poate rivaliza în anumite privințe cu modelul superior Yoga 910. Producătorul s-a inspirat însă suficient de mult din construcția excelentă a celui din urmă pentru a ne oferi un laptop convertibil accesibil aproape la fel de impresionant din punct de vedere al construcției.

Lenovo-Yoga-720-13_13

Partea exterioară a carcasei, adică capacele superior și inferior, sunt fabricate din aliaj metalic. Acesta are un finisaj neted și plăcut la pipăit, iar culoarea argintie pe care a testat-o Giz nici nu a suferit de problema mizeriei și amprentelor care se văd atât de ușor pe suprafețele mai închise la culoare.

Lenovo-Yoga-720-13_06

Interiorul este tot metalic, calitatea materialului ales fiind foarte bună, acesta lăsând o impresie pozitivă atât la contactul vizual și tactil, cât și în utilizare datorită fermității lui.

Șasiul notebook-ului este realizat din material plastic, laptopul neavând construcția unibody a gamei Yoga 9xx, însă chiar și asa carcasa e suficient de rigidă iar zona tastaturii flexează atât de puțin încât problema poate fi considerată neglijabilă.

Laptopul este stabil pe suprafețele pe care este așezat deoarece capacul inferior oferă patru piciorușe cauciucate bune. În această zonă sunt amplasate difuzoarele stereo și fanta de admisie a aerului a sistemului de răcire, ceea ce înseamnă că va trebui să fiți atenți la tipul de suprafață pe care așezați laptopul pentru a nu le bloca pe toate trei.

Așa cum este de așteptat în cazul unui laptop 2-în-1 convertibil, balamaua ecranului are o deschidere de 360 de grade care permite transformarea într-o tabletă sau un stand multimedia.  Balamaua este una standard, și nu una ieșită din comun ca în cazul Yoga 910, însă acest design a permis amplasarea în această zonă mai puțin vizibilă a unor fante de evacuare mai mari pentru sistemul de răcire.

Lenovo-Yoga-720-13_25

Sistemul de deschidere a ecranului este ferm, putând ține fără probleme ecranul deschis în toate pozițiile și ferm fixat atunci când laptopul este mutat rapid. Balamaua este însă puțin cam greu de deschis cu o singură mână, mișcare incomodată și de faptul că nu există o adâncitură de unde capacul ecranului ar putea fi apucat. În plus, amplasarea fantelor de răcire în aceasta zonă face ca mâna care ține laptopul în modul Tabletă să blocheze parțial fluxul de aer.

Lenovo Yoga 720 13″ se bucură nu doar de o construcție bună, ci și de un design plăcut. Astfel, elementele de identitate vizuală, cum ar fi siglele Lenovo sau Yoga, sunt discret integrate în materialele pe care sunt poziționate și nu deranjează vizual, iar marginile carcasei, o problemă pentru laptopurile subțiri, sunt teșite și nu deranjează în momentul contactului.

Rama ecranului este subțire, de numai 9 mm în partea superioară și 6,5 mm pe laterale, iar dacă Yoga 720 13″ nu poate rivaliza cu modelele mult mai scumpe care oferă o ramă și mai înguste, aceasta rămâne la fel de impresionantă în gama sa.

Din păcate, rama inferioară a ecranului este cam lată, iar acest lucru face ca poziționările în modurile de lucru tabletă sau stand media să fie cam ciudate. În modul tabletă, măcar vă puteți consola cu ideea că acea zonă a ramei vă permite să țineți ferm tableta cu o singură mână. În modul stand/multimedia, rama este de-a dreptul enervantă deoarece ecranul, acum întors cu susul în jos, este poziționat prea aproape de masa pe care stă, în timp ce zona mai utilă este acoperită de plastic.

Într-un final însă, în ciuda unor mici detalii care putea fi gândite puțin altfel, Yoga 720 13″ rămâne unul dintre cele mai impresionante modele din gamă la acest moment.

Tastatura este una aproape standard pentru Lenovo, însă spațiul ceva mai mic al zonei interioare a determinat compania să ia câteva decizii mai ciudate. Tastele au dimensiuni standard de 15 mm, singurele excepții fiind butoanele direcționale și cele funcționale, și au o spațiere suficient de mare. Lenovo a decis însă să amplaseze butoanele \ și # foarte aproape de tastele Shift dreapta și Enter, iar apăsările accidentale vor fi inevitabile în perioada de acomodate.

Lenovo-Yoga-720-13_31

Tastele au o cursă scurtă de numai 1,2 milimetri și un mecanism cam prea ferm, ceea ce înseamnă că viteza de scriere va fi oarecum limitată. După o perioadă de acomodare, tastatura s-a dovedit însă una precisă, iar zgomotul destul de redus și iluminarea cu două niveluri de intensitate sunt caracteristici suplimentare care îmbunătățesc experiența de utilizare.

Touchpad-ul are o suprafață generoasă și este înconjurat de un restpad confortabil și amplu. Suprafața acestuia este fabricată din plastic, ceea ce înseamnă că fricțiunea va fi ceva mai mare iar finețea ceva mai redusă, însă modelul produs de Synaptics are performanțe bune și nu emite zgomote neplăcute la apăsare. Butoanele sunt puțin cam rigide și necesită o apăsare fermă, însă nici acestea nu sunt prea deranjante auditiv.

Tot în această zonă este amplasat și senzorul pentru amprentă, acesta integrându-se cu platforma Microsoft Hello din Windows 10 și oferind o metodă de autentificare rapidă și fiabilă.

Cei pretențioși atunci când vine vorba de afișare vor fi mulțumiți să descopere că Yoga 720 13″ oferă un ecran IPS de bună calitate. Având o diagonală compactă de 13,6” și o rezoluție Full HD, acesta oferă o luminozitate suficient de mare pentru interior, contrast foarte mare, nivel bun de negru și densitate suficientă pentru a oferi o imagine clară.

Lenovo-Yoga-720-13_36

Panoul IPS fabricat de Infovision oferă o reproducere coloristică foarte bună, acoperind 99 de procente din spectrul sRGB și 76 de procente din spectrul AdobeRGB. Mai mult, și calibrarea implicită a fost bună, ajustările făcute de Giz.ro reușind să îmbunătățească în foarte mică măsură prestația implicită. Panoul IPS se bucură și de o iluminare de fundal uniformă, cei care doresc calitate pentru procesarea foto sau alte activități mai pretențioase urmând să fie mulțumiți.

screen-brightness-coverage-4_1

Lenovo oferă opțional și un ecran IPS cu rezoluție UHD, iar acesta are parametri la fel de buni. Ca orice ecran cu rezoluție mare, acesta însă are un consum energetic ridicat și va consuma și mai mult din bateria și așa abia suficientă.

Ecranul implementat de Lenovo pe Yoga 720 13″ include și un digitizor Wacom capabil să înregistreze 4096 de niveluri de presiune, deci amatorii de desen și adnotări au la dispoziție un instrument modern. Pentru a ține prețul scăzut, Lenovo nu a inclus însă în pachet și stylus-ul Lenovo Active Pen 2, acesta trebuind achiziționat separat la un preț de circa 70 €.

Sistemul audio care completează partea multimedia nu este cu nimic ieșit din comun, dar este suficient de bun pentru a nu dezamăgi. Difuzoarele stereo de pe capacul inferior asigură un nivel sonor destul de ridicat de 76 dB și au un sunet clar, însă acoperirea în frecvență este destul de modestă și nu prea acoperă deloc gama sub 120 Hz. Camera Web are o calitate suficient de bună pentru Skype sau alte forme de videoconferință, însă microfoanele amplasate pe capacul inferior nu prea reușesc să compenseze zgomotul de fond al tastaturii sau al sistemului de răcire.

Lenovo-Yoga-720-13_44

Platforma hardware din Yoga 720 13″ este clădită în jurul procesoarelor ULV din gama Intel Core din generația Kaby Lake. Modelul testat de noi a fost unul de vârf, cu procesor Core i7-7500U, 16 GB de memorie RAM și un SSD NVMe cu o capacitate de 512 GB, însă cei care doresc un sistem ultraportabil bun și mai ieftin vor putea apela fără probleme la configurația minimă cu Core i5, 8 GB de memorie RAM și SSD de 256 GB deoarece aceasta este mai mult decât suficientă pentru activitățile zilnice de bază.

Procesorul și memoria sunt lipite pe placa de bază, deci va trebui să alegeți de la bun început configurația dorită. Placa de rețea wireless, unitatea de stocare SSD și bateria pot fi însă înlocuite, acestea devenind accesibile după înlăturarea capacului inferior.

După cum ziceam, configurația cu Core i5 probabil că este mai recomandată deoarece obținerea performanțelor maxime dintr-un Core i7 este oricum aproape imposibilă din cauza throttling-ului. Deși temperaturile procesorului au atins abia un maxim de 70 de grade, frecvențele maxime Turbo Boost au fost imposibil de atins, iar împingerea utilizării la 100% pe toate nucleele duce la scăderea frecvențelor de lucru. Acest aspect este posibil să se schimbe în viitor prin lansarea unei actualizări de firmware, însă în acest moment cam așa stau lucrurile.

  • 3DMark 11: P1776;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 4103, Fire Strike – 978, Time Spy – 383;
  • PCMark 08: Home Conventional – 2875;
  • PCMark 10: 3522;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3042, Multi-core: 6337;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4335, Multi-core: 8228;
  • CineBench 11.5: OpenGL 33.75 fps, CPU 3.48 pts, CPU Single Core 1.55 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 40.69 fps, CPU 308 cb, CPU Single Core 131 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 103.49 fps, Pass 2 – 19.02 fps.

Bateria are o capacitate de 48 Wh, fiind puțin cam mică față de standardele uzuale ale momentului din acest moment. Redarea multimedia este la înălțime, ceea ce va face fericiți amatorii de filme, însă activitățile de multitasking vor consuma rapid energia stocată.

  • 5h  – navigare Web ocazională și editare de text în Google Doc, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi activat;
  • 8h – redare video YouTube Full HD în Internet Explorer , Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi activat;
  • 10h– redare video MKV Full HD, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi activat;
  • 8h – redare video MKV 4K, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi activat;
  • 4h – navigare Web intensivă în Microsoft Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi activat.

Încărcătorul este unul compact, acesta având o putere de 45W și o greutate de numai 240 de grame. Aceasta veste este bună pentru amatorii de deplasări deoarece nu vor trebui să-și aglomereze bagajul cu o cărămidă voluminoasă și grea. O încărcare completă necesită circa 2 ore.

Ce nu ne-a plăcut

Sistemul de răcire are dimensiuni reduse deoarece trebuie să încapă într-o carcasă compactă, iar acest lucru afectează prestația acestuia. Lenovo a folosit un sistem cu două conducte de răcire și două ventilatoare foarte mici și, după cum am zis deja, acest lucru face ca procesorul să intre în throttling în activitățile intensive.

Lenovo-Yoga-720-13_50

Într-un regim normal de utilizare, cele două ventilatoare se învârt non-stop, însă nivelul lor de zgomot este redus și nu vor fi sesizate decât într-o cameră cu adevărat tăcută. Temperaturile carcasei în acest timp sunt și ele bune, cea mai ridicată măsurătoare din zona tastaturii înregistrând 33 de grade, în timp ce capacul inferior este doar cu un grad mai cald.

temperatures-dailyuse-yoga72013-780x312_1

Într-un regim intens de utilizare, sistemul de răcire începe să-și arate limitele. Ventilatoarele urcă de la un nivel aproape inaudibil de 33-34 dB la circa 43 – 44 dB, iar acest nivel sonor este deja sesizabil. Temperaturile carcasei urcă și ele mult, laptopul atingând temperaturi de circa 44 de grade în zona de deasupra tastaturii și de 46 de grade pe capacul inferior, ceea ce-l face cam inconfortabil de ținut pe genunchi.

temperatures-load-yoga72013-780x312_1

La fel ca multe alte laptopuri compacte, și Yoga 720 13″ suferă atunci când vine vorba de conectivitate. Laptopul oferă un port USB 3.0 standard și două porturi USB 3.1 cu conector Type-C, iar acestea din urmă sunt compatibile și cu protocolul Thunderbolt 3. Laptopul nu oferă însă nimic altceva, iar pentru utilizarea unei conexiuni HDMI sau pentru card reader va trebui să apelați la adaptoare externe.

Pe partea de conectivitate Lenovo a echipat Yoga-ul 720 cu o interfață Bluetooth 4.1 și o placă de rețea compatibilă cu protocolul 802.11ac. Placa de rețea wireless Qualcomm QCA6174 este în mod normal una bună, însă implementarea a lăsat de dorit în cadrul modelului testat de noi: dacă în apropierea routerului aceasta atinge rate mari de transfer, depărtarea la 10 metri după doi pereți face semnalul inutilizabil.

Preț și disponibilitate

Lenovo Yoga 720 13″ încă nu se găsește în ofertele locale la momentul acestui articol (August 2017), dar prețurile vor începe de la circa 4000 de lei pentru modelul de bază cu procesor Core i5, 8 GB de memorie RAM și SSD de 256 GB și vor urca până spre 5000 de lei în cazul modelului de vârf cu procesor Core i7, 16 GB RAM și unitate de stocare SSD de 512 GB.

Pentru prețuri actualizate puteți consulta ofertele locale aici sau aici.

Concluzii

Puține lucruri pot fi reproșate acestui laptop chiar și de către un chițibușar ca mine, foarte atent la micile detalii care contează și diferențiază un produs bun de unul excelent. Iar Yoga-ul 720 13 face parte din cea din urmă categorie.

În cazul Yoga-ului 720 13, aspectele pe care trebui să le acceptați sunt în număr de trei. Sistemul de răcire este activ tot timpul, astfel că notebook-ul nu este niciodată tăcut, și în plus se încălzește destul de tare în task-uri mai complexe. Cipul wireless a întâmpinat dificultăți la distanțe ceva mai mare de router, însă am putea avea de-a face cu un caz izolat la versiunea noastră de test. Nu în ultimul rând, ar fi de menționat conectivtatea ușor limitată, care vă va obliga sa achiziționați un adaptor extern pentru a conecta un cablu HDMI sau un card SD.

Acestea sunt însă invonveniete standard pentru un ultraportbail compact și ușor, așadar aspecte pe care ca potențial cumpărător trebuie să le acceptați.

Lista punctelor forte este însă mult mai lungă, Yoga-ul 720 fiind excelent construit, echipat cu o tastatură de bună calitate și un ecran IPS cu digitizer, dar și capabil să asigure o experiență de utilizare fluentă în task-urile uzuale. Astfel, acest notebook este excelent pentru utilizarea de zi cu zi, pentru browsing, muzică sau conținut multimedia.

Yoga-ul 720 nu duce însă lipsă de competiție, fiind de menționat Asus-urile Zenbook Flip UX360CA (ceva mai ieftin, construit pe platforma fanless Intel Core Y) și Flip UX360UA (baterie mai mare, conectivitate mai bună, preț similar, fără digitizer), Lenovo-ul Yoga 710 (ecran de 14-inch, fără digitizer, preț bun) sau mai masivele și mai accesibilele Dell Inspiron 5000 sau HP Pavilion x360, fiecare cu propriile particularități, puncte forte și mici neajunsuri.

Pro:

  • construcție și finisaje
  • ușor și compact
  • preț
  • ecran IPS bun cu digitizor Wacom
  • performanțe bune pentru uz standard
  • tastatură și touchpad

Contra:

  • răcirea limitează performanța CPU
  • cam cald în utilizare intensivă
  • conectivitate limitată
  • wireless neperformant

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri