GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Tethering – cum dai internet de pe telefon pe laptop sau tabletă

Autor: Echipa Giz.ro

Una dintre cele mai utile funcţii regăsite în telefoane este tethering, opţiune disponibilă pe aproape toate telefoanele moderne care se pot conecta la internet prin 3G sau 4G.

Termenul de tethering se referă la folosirea telefonului mobil – sau, prin extensie, a unui dispozitiv mobil cu conexiune de internet – pe post de modem pentru un alt dispozitiv. Astfel, tehnologia tethering permite utilizatorului să folosească conexiunea de internet de la telefon pentru laptop sau tabletă atunci când nu există altă alternativă.

În funcţie de opţiunile telefonului, poţi face tethering prin USB prin simpla conectare a unui cablu USB între cele două dispozitive sau poţi opta pentru tethering prin Wi-Fi, această situaţie fiind mai rar întâlnită din motive pe care le vom detalia în cadrul acestui articol. De asemenea, există şi alte posibilităţi de conectare wireless, cum ar fi tehnologia bluetooth sau portul infraroşu.

Sisteme de operare cu suport pentru tethering

Unul dintre lucrurile pe care trebuie sã le ştii despre această tehnologie este faptul că, în cele mai multe cazuri, nu ai nevoie de o aplicaţie specială care să suporte accesul la internet prin tethering, în special dacă operatorul tău de telefonie nu blochează accesul la această facilitate. Motivul este că cele mai multe dintre sistemele de operare disponibile în prezent oferă nativ suport pentru această tehnologie şi au preinstalate toate cele necesare pentru activarea serviciului.

Iată sistemele de operare pentru telefoane mobile care oferă suport nativ pentru tethering prin USB:

  • Google Android – începând cu versiunea Android 2.2 Froyo
  • Windows Phone – începând cu versiunea Windows Phone 7
  • iOS – începând cu versiunea iOS 4.3 pentru iPhone 4, iPhone 4S şi iPhone 5. Pentru versiunile mai vechi ai nevoie de jailbreak.

De asemenea, unele telefoane suportă şi funcţia de tethering prin Wi-Fi, astfel:

  • iOS – începând cu versiunea iOS 4.2.5 pentru iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 3 şi iPad 4
  • Android – câteva modele de telefoane, depinde şi de operatorul de telefonie
  • Windows Phone – câteva modele de telefoane, depinde şi de operatorul de telefonie
Prin tethering poti intra pe internet de pe laptop prin conexiunea de date a telefonului

Prin tethering poti intra pe internet de pe laptop prin conexiunea de date a telefonului

Operatori telefonie mobilă

Un alt lucru pe care ar trebui să-l ştii dacă vrei să beneficiezi de tehnologia tethering este faptul că, în cele mai multe situaţii, operatorii de telefonie mobilă din România îţi permit să beneficiezi de această tehnologie.

Vodafone, Orange şi Cosmote permit utilizatorilor să folosească tethering, însă în cazul unora dintre abonamente trebuie să plăteşti o opţiune suplimentară pentru a putea activa acest serviciu.

De aceea, în cazul în care nu poţi folosi tethering prin metoda pe care o vom descrie mai jos, cel mai bine este să suni la serviciul de relaţii cu clienţii al operatorului tău de telefonie pentru a afla informaţii complete pentru modalitatea de conectare şi eventualele costuri aferente activării serviciului de tethering.

Cum dai net de la telefon

Aşa cum spuneam mai sus, dacă ai un smartphone cumpărat cândva în ultimii doi ani, cel mai probabil poţi utiliza tethering fără să fii nevoit să instalezi aplicaţii speciale sau să modifici setările de conectare la internet. În funcţie de sistemul de operare al telefonului tău, iată paşii simpli pe care trebuie să-i parcurgi:

  • tethering de pe Android: 

Dacă ai un smartphone cu Android poţi folosi tethering prin USB. Primul pas este să conectezi cablul microUSB-USB primit în pachetul cu telefonul la un laptop sau o tabletă fără să activezi opţiunea USB mass-storage, după care trebuie doar să intri în meniul următor: Settings – Wireless and networks – Tethering and portable hotspot şi să bifezi opţiunea USB tethering.

Paşii prin meniu sau numele opţiunilor pot diferi uşor în funcţie de versiunea sistemului de operare Android sau de interfaţa software a producătorului (HTC Sense în cazul HTC, TouchWiz în cazul Samsung etc), însă în principiu va fi uşor să-ţi dai seama care este traseul corect pentru a activa opţiunea tethering prin USB.

Pentru Android, trebuie sa activezi optiunea din meniul Tethering and portable hotspot

Pentru Android, trebuie sa activezi optiunea din meniul Tethering and portable hotspot

  • tethering de pe iPhone:

Începând cu versiunea iOS 4.2.5, Apple a introdus în sistemul de operare pentru iPhone şi iPad opţiunea Personal Hotspot, care permite utilizarea funcţiei tethering inclusiv în România. În acest caz conexiunea nu se realizează prin cablu, ci prin bluetooth sau Wi-Fi. Întrucât toate laptopurile moderne şi tabletele beneficiază de conexiune Wi-Fi, acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă.

Practic, prin simpla activarea a funcţiei Personal Hotspot poţi beneficia pe laptop sau tabletă de conexiunea de date a iPhone-ului. Totuşi, în prealabil trebuie să conectezi laptopul sau tableta la iPhone fie prin bluetooth, fie prin Wi-Fi. Noi îţi recomandăm să stabileşti şi o parolă pentru noua reţea creată, pentru a evita situaţia neplăcută în care o persoană străină aflată în apropiere se conectează la internet pe baza conexiunii tale de date.

Cu iPhone poti face tethering prin Wi-Fi sau bluetooth

Cu iPhone poti face tethering prin Wi-Fi sau bluetooth

  • tethering de pe Windows Phone:

În cazul în care ai un telefon cu sistem de operare Windows Phone, tethering-ul se realizează de asemenea prin Wi-Fi. Pentru a activa opţiunea navighează în meniul Start – App – Settings – Internet Sharing şi activează opţiunea Sharing.

Pasul următor este să stabileşti un nume pentru noua conexiune în câmpul Broadcast Name, iar opţional poţi alege să setezi o parolă. Acest lucru este important pentru a evita accesarea conexiunii tale de alte persoane.

Windows Phone are de asemenea optiune de tethering

Windows Phone are de asemenea optiune de tethering

Dezavantajele tethering-ului:

Chiar dacă aduce avantaje importante, tehnologia tethering prezintă şi câteva dezavantaje pe care trebuie să le iei în calcul:

  • cantitatea de date necesară pe laptop este semnificativ mai mare decât pe telefonul mobil, întrucât pe acesta din urmă numeroase site-uri sunt optimizate, iar imaginile sunt mai mici
  • prin tethering consumi pe laptop conexiunea de date a telefonului, ceea ce înseamnă că, după eventuala consumare a traficului inclus într-o opţiune de internet, vei plăti traficul suplimentar pe factura de telefonie mobilă, care poate fi foarte ridicat, aşa cum ţi-am explicat mai sus
  • viteza de conectare prin tethering va fi mai mică decât cea obişnuită, în special dacă conectezi mai multe dispozitive (de exemplu, un laptop şi o tabletă)
  • autonomia telefonului va scădea foarte repede, în special dacă utilizezi o metodă wireless precum bluetooth sau Wi-Fi.

Concluzii

Tehnologia tethering se poate dovedi utilă atunci când ai nevoie urgent de internet pentru laptop şi tabletă şi nu ai la dispoziţie o conexiune clasică prin cablu sau Wi-Fi. Indiferent că faci tethering prin USB sau tethering prin Wi-Fi, noi îţi recomandăm să fii foarte atent la paginile pe care le accesezi, în special dacă foloseşti laptopul, pentru a evita plata unui trafic suplimentar foarte mare.

În cazul în care ai un smartphone, suntem curioşi să aflăm dacă ai folosit tethering până acum şi, dacă răspunsul este afirmativ, cum ţi se pare această tehnologie.

57 comentarii

  1. valentin

    18 noiembrie 2016 la 14:43

    Am bagat prin vodafone pe cartela… aveam 15 gb… s-a conectat… am deschis youtube pe pc… dupa care n-a mai mers dintr-o data… a mers deci doar cateva secunde… de pe un samsung alpha…

  2. Vasiu

    8 februarie 2017 la 12:54

    a mers ok.
    De pe rds.
    Fara intreruperi

  3. Dogan

    9 februarie 2017 la 12:41

    Cum dau internet de pe un telefon Huawei p8 pe o tabletă lenovo?

  4. gyozo

    20 martie 2017 la 18:22

    salut, am un orange yomi, il pot folosi ca modem?

    • Echipa Giz.ro

      21 martie 2017 la 22:30

      Da, poti folosi Orange Yomi pentru a te conecta la internet de pe alt dispozitiv. Cauta functia de tethering in meniu.

  5. Anda

    17 aprilie 2017 la 14:27

    Aveam 5 GB net pe mobil de la Orange. Am folosit cu succes telefonul pe post de modem la smart TV, unde am accesat doar aplicatia de YouTube. Desi eram convinsa ca cei 5 GB nu aveau cum sa se epuizeze in asa scurt timp, am ramas neplacut surprinsa cand, a doua zi, am fost anuntata ca am depasit limita. As dori sa stiu care este mai exact diferenta intre a folosi in acest scop hot spot-ul sau tetheringul, care din optiuni consuma mai mult sau care le sunt avantajele?

    • Echipa Giz.ro

      18 aprilie 2017 la 08:31

      Prin activarea functiei tethering, ai putut intra pe Youtube pe televizor de pe conexiunea de date mobila. Intrucat vorbim despre streaming video, Youtube consuma o cantitate mare de date, iar volumul depinde si de calitatea pe care ai setat-o in aplicatia pentru TV: standard, HD, Full HD etc. Pentru a vedea exact cat internet ai consumat prin tethering, intra in meniul smartphone-ului la sectiunea Data Usage si verifica sectiunea Mobile tethering and hotspot.

  6. Mocanu Anca

    22 septembrie 2018 la 23:53

    Cum dau jnternet de pe un Huawei p10, pe o tableta Samsung model SM-T560 cu android 4.4.4. Am conectat micro usb-urile celor doua. Și nu mers. La laptop am dat internet, deci merge, la tableta nu știu ce tb sa fac. Mulțumesc muuult.

  7. olga

    15 februarie 2019 la 16:25

    Buna ziua.Eu am un telefon VERNEE MIX2 si nu reusesc sa conectez internetul de pe telefon pe laptopul ,nu il citeste laptopul.De pe alt telefon mai vechi reusesc.va rog frumos sa imi spune-ti ce as putea face?Multumesc

  8. Anton Paraschiva

    2 noiembrie 2019 la 17:01

    Foarte bine explicat. Mulțumesc!

  9. George Nitu

    29 decembrie 2020 la 11:42

    De ce laptopul nu vede telefonul Samsung Galaxi A51 la conectarea prin usb ?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri