GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus G551JM review – un laptop pentru jocuri greu de bătut

Testat pe data de 13 noiembrie 2014
Pe scurt: Asus G551JM este un laptop pentru jocuri dedicat celor cu un buget mai scăzut, dar care vor să aibă parte de o experienţă multimedia plăcută. Nu este lipsit de defecte, dar aspectele pozitive sunt semnificativ mai importante decât micile probleme întâmpinate pe parcursul testelor.
Produs testat: Asus G551JM   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 3800-5500 Lei

Asus este unul dintre cei mai cunoscuţi producători de laptopuri pentru jocuri, în special datorită brandului Republic of Gamers (ROG).

Producătorul taiwanez iese frecvent în evidenţă prin designul şi soluţiile tehnice adoptate pe notebook-urile din această serie, însă ocazional oferă utilizatorilor şi modele mai accesibile, cu unele compromisuri, pentru a asigura şi un preţ cât mai competitiv.

Aceasta este şi reţeta adoptată pentru Asus G551JM, un laptop cu diagonala de 15.6” care păstrează o bună parte din designul caracteristic ROG-ului, dar care mizează pe o placă video de nivel mediu pentru a putea fi comercializat la un preţ mai bun (Nvidia GTX 860M). Acum ceva timp am testat şi fratele său mai mare, modelul de 17 inch, Asus G771.

Prin urmare, vorbim despre un laptop care se adresează preponderent utilizării zilnice-multimedia, dar care va satisface şi pe mulţi dintre cei ce doresc să se joace, insa care în acelaşi timp nu beneficiază de puterea unui notebook de gaming de top.

Asus G551JM este un laptop de buget pentru jocuri

Asus G551JM este un laptop de buget pentru jocuri

Ce este Asus G551JM?

Asus G551JM este un laptop dedicat jocurilor şi utilizării multimedia, cu dotări interesante şi un excelent raport preţ/funţii.

Specificaţii tehnice Asus G551JM

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Asus G551JM:

Asus G551JM
Ecran15.6″, 1920×1080 pixeli, IPS
ProcesorIntel Haswell Core i7-4710HQ
ChipsetIntel HM86
Placa videoIntel 4600 HD + Nvidia GeForce GTX 860M 4GB GDDR5
Memorie16 GB DDR3
StocareSSD 256 GB
ConnectivitateWireless N, Bluetooth, Gigabit Lan
Porturi3xUSB 3.0, SD card reader, HDMI, mini-DisplayPort,
Baterie6 celule, 56 Wh, 5200 mAh
OSWindows 8.1
Dimensiuni383×25531.5 mm
Greutate2.7 kg
Extratastatura iluminata, unitate optica

Review video Asus G551JM

Înainte de a trece la review-ul propriu-zis, te invităm să urmăreşti şi o recenzie video:

Ce ne-a plăcut

Aşa cum ne-a obişnuit Asus în gama ROG, G551JM este un laptop negru cu elemente roşii, ceea ce îi asigură un nivel sporit de rafinament şi elegantă. Capacul este acoperit cu o folie de aluminiu, interiorul este realizat din metal, iar spatele este singura zonă proeminentă realizată din plastic.

Carcasa este decorată cu câteva elemente roşii, aşa cum este marginea din jurul interiorului laptopului, logo-ul Republic of Gamers de deasupra tastaturii, sistemul de răcire, tastele WASD cu rama roşie sau logo-ul ROG de pe capac. Acesta este iluminat, însă intensitatea luminii nu este deranjantă.

Asus G551JM este un laptop elegant

Asus G551JM este un laptop elegant

Prin urmare, din punct de vedere estetic, G551JM nu este la fel de agresiv ca alte laptopuri din seria ROG, însă are un design atractiv. Greutatea ajunge la 2.7 kilograme, în timp ce grosimea este de 32 mm, motiv pentru care portabilitatea are de suferit. Pe de altă parte, astfel de laptopuri sunt folosite preponderent ca desktop-replacement, astfel că nu este neapărat un aspect negativ.

Cele două balamale care conectează ecranul la restul laptopului sunt rigide şi rămân mereu în poziţie fixă, iar zona interioară oferă un trackpad generos ca dimensiuni.

Conectivitatea este una decentă, întrucât vorbim despre trei porturi USB, HDMI, miniDisplay Port şi Ethernet, iar pe laterală dreaptă vei găsi şi o unitate optică.

Asus G551Jm ofera o selectie atractiva de porturi

Asus G551Jm oferă o selecţie atractivă de porturi

Tastatura este, în cea mai mare parte, confortabilă în utilizarea de zi cu zi, întrucât cursa tastelor este lungă şi acestea oferă un feedback corespunzător. În plus, tastele sunt rigide, astfel că vor înregistra comenzi chiar şi atunci când sunt apăsate în colţuri. De asemenea, tastatura este iluminată cu roşu şi are un aspect estetic foarte plăcut.

Trackpadul este de asemenea decent şi răspunde bine la comenzi precum swipe, tapuri sau diverse gesturi, însă tastele pentru click dreapta şi click stânga sunt prea rigide şi se comportă ciudat. Partea bună este că cel mai probabil nu vei avea nevoie de ele, întrucât vei miza pe un mouse.

Ecranul IPS cu diagonală de 15.6” are o rezoluţie de 1920×1080 pixeli şi oferă o reproducere fidelă a culorilor, un contrast excelent şi unghiuri foarte bune de vizualizare.

Aşa cum se întâmplă frecvent în cazul laptopurilor Asus, pentru a beneficia de aceste avantaje trebuie să setezi ecranul pe Normal în cadrul aplicaţiei Asus Splendid Utility. În fabrică, display-ul este setat pe modul Vivid, care oferă însă culori suprasaturate.

Luminozitatea este decentă, dar nu te baza pe asta dacă vrei să te joci undeva în aer liber. Iată şi câteva rezultate concrete ale performanţei ecranului:

  • acoperire: 100% sRGB, 72% NTSC, 77% Adobe RGB;
  • gamma: 2.4 ;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 299 cd/m2;
  • contrast la luminozitate maximă: 740:1;
  • punct de alb: 8200 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.41 cd/m2;
  • DeltaE medie: 5.59 necalibrat, 2.22 calibrat.
Luminozitatea ecranului lui G551JM

Luminozitatea ecranului lui G551JM

Aşa cum ai remarcat probabil şi din tabelul cu specificaţii, în versiunea testată de noi G551JM este dotat cu procesor Intel Core i7-4710HQ, 16 GB RAM, placă video Nvidia GeForce GTX 860M cu 4 GB VRAM şi SSD de 256 GB pentru stocarea datelor.

Prin prisma configuraţiei hardware, laptopul rulează fluent în activităţile de zi cu zi, dar şi în sarcini mai dificile. Astfel, sistemul rulează fără probleme inclusiv conţinut 4K şi programe software precum Adobe Photoshop/Premiere sau Eclipse.

Evident, jocurile sunt o principală ţintă a acestui laptop, iar cele mai multe dintre acestea rulează bine la rezoluţie FullHD şi pe detalii Very High/Ultimate. Unele titluri recente necesită însă o scădere a pretenţiilor din punct de vedere a detaliilor, întrucât placa video Nvidia GeForce GTX860M nu este cea mai puternică din segment.

Iată valorile exacte ale performanţelor în jocuri:

19×10 Medium
19×10 Med. baterie
19×10 Ultra/Very High
Dirt 391 fps44 fps
Grid 294 fps47 fps
Tomb Raider
60 fps44 fps
NFS Most Wanted59 fps35 fps
Bioshock Infinite71 fps39 fps42 fps
Metro Last Light52 fps26 fps30 fps

Partea bună este că, atunci când accepţi să cobori nivelul de detalii în anumite titluri, experienţa în jocuri este foarte plăcută: nu am avut parte de niciun fel de lag, nici măcar la rularea unor jocuri pe parcursul mai multor ore. Motivul este legat de setările adoptate de Asus, care permit platformei hardware să atingă temperaturi mai mari, spre deosebire de situaţiile întâlnite pe alte notebook-uri Asus (hint: G771-ul testat acum ceva timp).

Iată şi câteva rezultate obţinute în programele de benchmarkuri:

  • 3DMark 11: P4964;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 98468, Cloud Gate –15672, Sky Driver – 11231, Fire Strike – 3594;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 3226;
  • CineBench 11.5: OpenGL 58.35 fps, CPU 5.94 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 97.35 fps, CPU 638 cb.

Partea bună este că memoria RAM şi unitatea de stocare pot fi schimbate cu uşurinţă, întrucât accesul la componentele interne este facil. Există două sloturi pentru memoria RAM, capacitatea maximă admisă fiind 16 GB RAM, în timp ce posibilitatea de a schimba SSD-ul de 256 GB cu unul mai încăpător poate reprezenta o soluţie pe viitor.

Din punct de vedere software, Asus G551JM rulează sistemul de operare Windows 8.1 şi include o serie de aplicaţii proprietare mai mult sau mai puţin utile, precum Audio Wizard, Splendid Utility, McAfee Antivirus sau o versiune trial pentru Office.

Experienţa în jocuri este întregită de sistemul de sunet alcătuit din două boxe amplasate în partea de sus a tastaturii. Acestea oferă un sunet de calitate, clar şi puternic, dar care nu beneficiază şi de bass. În orice caz, cei mai mulţi utilizatori vor prefera probabil să mizeze pe o pereche de căşti, în special în jocuri şi aplicaţii multimedia.

Conexiunea Wi-Fi a rulat fără reproş atât în imediata apropiere a routerului, cât şi atunci când între cele două componente există o distanţă de circa 10 metri şi trei pereţi. Totuşi, merită să atragem atenţia că modulul Wi-Fi nu suportă viteze ac.

Conexiunea Wi-Fi este de buna calitate

Conexiunea Wi-Fi este de buna calitate

Căldura este evacuată prin intermediul ventilatorului amplasat în partea stângă, astfel că îţi recomandăm ca în zona respectivă să nu ai obiecte sensibile la căldură. Ventilatorul funcţionează în permanenţă, însă îl vei auzi doar atunci când pui laptopul la treabă.

Caldura degajata in utilizarea de zi cu zi

Caldura degajata in utilizarea de zi cu zi

Ce scârţâie

Inevitabil, Asus G551JM are câteva defecte, unele aproape nesemnificative, altele mai pronunţate. Construcţia este una de calitate, însă metalul folosit în proces atrage amprentele foarte uşor şi este dificil de curăţat.

Aglomerarea porturilor pe partea stângă poate fi incomodă dacă foloseşti multe periferice, în timp ce marginea frontală a notebook-ului este înaltă, dar cel puţin nu este ascuţită, astfel că nu vei avea chiar atât de multe probleme atunci când foloseşti dispozitivul pe birou. În schimb, LED-urile de stare de pe partea frontală sunt cam prea luminoase şi devin deranajante când te uiţi la filme cu lumina stinsă.

Tastatura are de asemenea câteva defecte, întrucât tastele direcţionale şi cele care alcătuiesc NumPad-ul sunt mici şi înguste. În plus, tasta din dreapta-sus are rolul de buton de oprire şi o poţi apăsa accidental.

Performanţele bune obţinute în jocuri sunt valabile doar atunci când laptopul este alimentat de la priză. Când foloseşti bateria, performanţele scad simţitor, întrucât frecvenţele de utilizare sunt limitate de sistem. În plus, trebuie să fii atent la setările aplicaţiei Nvidia GeForce Experience, pentru că în mod implicit ea limitează frame-rate-ul la numai 30 fps.

Temperaturile componentelor interne ajung la 95 de grade Celsius pentru procesor şi 80 de grade Celsius pentru placa video în testele de stres, iar din acest motiv carcasa laptopului se încălzeşte la rularea intensivă a jocurilor, după cum puteţi observa din imaginea de mai jos.

La rularea jocurilor, caldura poate deveni o problema

La rularea jocurilor, caldura poate deveni o problema

Autonomie

Asus a optat pentru un acumulator de numai 56Wh 5200 mAh, motiv pentru care nu este o surpriză că valorile autonomiei nu sunt impresionante. De fapt, în funcţie de ceea ce faci cu notebook-ul, te poţi aştepta la o autonomie de:

  • o oră şi 10 minute în jocuri pe modul High Performance, cu ecranul la 40%, Wi-Fi activat şi iluminarea tastaturii activată.
  • 3 ore şi 45 de minute pentru filme FullHD în format MKV rulate cu VLC Player. În acest scanariu am folosit Balanced Mode cu ecranul la 40%, Wi-Fi activat şi luminarea tastaturii dezactivată.
  • 4 ore şi 40 de minute la rularea unui clip FullHD în YouTube în Internet Explorer, cu ecranul la 40%, Wi-Fi activat şi luminarea tastaturii dezactivată.
  • 5 ore în browsing în Balanced Mode cu cu ecranul la 40%, Wi-Fi activat şi luminarea tastaturii activată.
  • 8 ore în idle, cu Power Saving Mode activat, ecranul la 0%, iluminarea tastaturii dezactivată şi Wi-Fi activat.
Autonomia lui Asus G551JM nu este prea ridicata

Autonomia lui Asus G551JM nu este prea ridicata

Preţ Asus G551JM şi disponibilitate

Asus G551JM va fi disponibil începând cu luna noiembrie 2014 şi în magazinele din România în mai multe configuraţii. Noi am avut la test varianta de top, care are un preţ recomandat de producător de 5200 lei.

Pe piaţă vor exista însă şi versiuni mai ieftine cu preţuri începând de la 3800 lei. Detalii mai jos:

  • 3800 lei – Intel Core i5-4210H, 8 GB RAM, Nvidia GTX 860M 2 GB, 1 TB HDD, ecran FHD;
  • 4500 lei – Intel Core i7-4710HQ, 8 GB RAM, Nvidia GTX 860M 4 GB, 1 TB HDD + 24 GB SSD, ecran FHD;
  • 5200 lei – Intel Core i7-4710HQ, 16 GB RAM, Nvidia GTX 860M 4 GB, 256 GB SSD, ecran FHD.

Modelul de bazp oferă doar un procesor dual-core şi o versiune mai slabă a cipului grafic Nvidia GTX 860M, aşadar eu m-aş orienta către celelate două modele. Versiunea de 4500 de lei îţi permite propriile upgrade-uri şi e interesantă dacă doreşti să pui în laptop un SSD mai mare de 256 GB SSD (şi probabil vei dori, dat fiind că jocurile recente ocupă şi spre 30-50 de GB).

Logo-ul ROG atunci cand este aprins

Logo-ul ROG atunci cand este aprins

Concluzii

Asus G551 nu este un laptop special conceput pentru jocuri, însă beneficiază de un raport calitate-preţ greu de bătut în prezent. Astfel, chiar dacă unele jocuri trebuie rulate la un nivel mai scăzut al detaliilor, G551JM îşi face bine treaba şi este un companion multimedia potrivit. În plus, designul şi construcţia sunt de calitate, iar ecranul este bun, la fel ca şi tastatura şi trackpadul.

Inevitabil, există şi unele defecte, cum ar fi micile probleme ale desingului tastaturii şi trackpadului, temperaturile ridicate atinse sau autonomia modestă. Totuşi, aspectele pozitive au o importanţă mult mai mare în acest caz, mai ales în contextul preţului solicitat de Asus pentru acest model.

Prin urmare, Asus G551JM reprezintă o soluţie interesată pentru utilizatorii care vor un laptop bine construit capabil să suporte toate jocurile, dar care nu au pretenţia de a le rula pe toate la cel mai înalt nivel al detaliilor.

Ca alternative, în tabăra Asus aveţi modelele N551JK (alt design, mai ieftin, cipuri grafice mai slabe, subwoofer incorporat) sau G771 (asemănător, dar cu ecran de 17 inch şi opţiuni variate de stocare), iar dintre competitori remarcăm Lenovo-ul Y50 sau Acer-ul Aspire VN7, dintre modelele existente pe piaţa noastră.

Asus G551, laptop ieftin si bun pentru jocuri

Asus G551, laptop ieftin si bun pentru jocuri

Pro

  • design şi construcţie de calitate
  • ecran bun
  • performanţe solide în jocuri
  • excelent raport preţ/dotări

Contra

  • performanţe modeste pe baterie
  • autonomie scăzută
  • se încinge la utilizare intensă

2 comentarii

  1. Cristi

    21 noiembrie 2014 la 12:06

    salut imi poate spune cineva un laptop bun pentru jocuri de max 2.500 lei?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri