GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Pro B9440UA review – un interesant laptop business ultraportabil

Testat pe data de 5 august 2017
Pe scurt: Asus Pro B9440UA este un laptop de business ultraportabil interesant, cu un design aparte, construcție certificată MIL, hardware modern, ecran IPS mat și o tastatură excelentă. Își arată însă limitele în aplicațiile solicitante, iar micile sale compromisuri cauzate tocmai de formatul său aparte îl fac o opțiune destul de greu de justificat atât de utilizatorii obișnuiți, cât și de cei din mediile corporate. Pe larg, în articolul de mai jos.
Produs testat: Asus Pro B9440UA   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 5400-6100 Lei

Cei de la Asus sunt cunoscuți în principal pentru liniile lor de ultraportbile Zenbook, liniile lor de buget și seriile de gaming Republic of Gaming (ROG), însă produsele lor acoperă toate gamele de cerințe.

În acest articol vom vorbi însă despre o serie mai aparte, ASUS PRO, a cărei țintă este segmentul utilizatorilor business, și în special vă vom împărtăși impresiile adunate în urma utilizării unuia dintre cele mai interesante opțiuni din această gamă, modelul ASUS PRO B9440UA.

Acesta este un laptop ultraportabil cu o construcție subțire, dar în același timp de foarte bună calitate, și o greutate redusă de circa 1.1 kg. În ciuda acestor aspecte, el este motorizat de o platformă Intel Core U de ultimă generație cu memorie DDR4 și stocare NVMe, înglobează un ecran de 14-inch cu margini foarte subțiri, o excelentă tastatură iluminată și o baterie de dimensiuni medii.

Ne-ar fi plăcut să vedem totuși o baterie mai mare pe un astfel de laptop business, iar pe lista compromisurilor se înscriu și conectivitatea limitată, lipsa unei camere WEB și sistemul de răcire cam agresiv și cu eficiență doar medie. Aceastea sunt totuși neajunsuri inerente pe un notebook atât de compact și de subțire ca acesta, iar cei de la Asus încearcă să le compenseze și printr-o politică de prețuri interesantă.

Mai multe despre Asus-ul PRO 9440 veți afla din articolul detaliat de mai jos.

Specificații Asus Pro B9440UA

ASUS PRO B9440UA
Ecran14.0 inch, 1920 x 1080 pixeli, IPS
ProcesorIntel Skylake Core i7-7500U
Placa videoIntel HD 620
Memorie16 GB DDR4
StocareSSD 512 GB, M.2 NVMe
ConectivitateWireless AC (Intel AC 8260), Bluetooth 4.1
Porturi2x USB 3.0 Type-C gen 1, HDMI
Baterie48 Wh
OSWindows 10 Pro
Dimensiuni321 x 216 x 15 mm
Greutate1.08 kg
Extratastatura iluminată, cititor de amprentă, boxe stereo, fără webcam

Ce ne-a placut

Asus Pro B9440UA respectă în mare parte cerințele mediului business când vine vorba despre design, datorită esteticii foarte simple, a ecranului cu rame subțiri și a greutății reduse. Carcasa este realizată din magneziu, iar la atingere se simte ca un plastic dur, însă principalul avantaj al acestei soluții este că nu păstrează urme și amprente, așa cum se întâmplă în cazul aluminiului.

În plus, laptopul este bine construit, mai ales că partea care adăpostește tastatura și capacul nu flexează deloc. De fapt, B9940 a primit certificare MIL-STD 810G, întrucât rezistă la căderi de la distanță de două ori mai mari decât laptopurile obișnuite, capacul poate fi deschis fără probleme de 50.000 de ori, iar tastatura este mai durabilă.

Asus Pro B9440UA are totuși un design atipic. Vorbim despre un laptop clamshell al cărui ecran se rabatează cu o singură mână, dar se ridică pe un piciorușe de cauciuc plasate pe spate. Balamalele sunt puternice și mențin bine ecranul în această poziție, oferind ca avantaje o distanță mai mică a display-ului față de utilizator și un confort superior la utilizarea tastaturii, întrucât aceasta are o ușoară înclinare spre față. Cu alte cuvinte, acest design este funcțional.

Tastatura este una standard, cu taste cu latura de 15 mm, o spațiere potrivită și o formă ușor concavă, dar și cu un finisaj plăcut la atingere.

Experiența de tastare este foarte bună iar dacă tastele au o cursă de 1.5 mm, una ceva mai mare decât în cazul ultraportabilelor obișnuite, mai ales că feedback-ul oferit de acestea este de asemenea la standarde înalte. În funcție de preferințe, este posibil ca înclinarea ușoară a tastaturii generată de design să aibă un impact minor (dar pozitiv) asupra experienței tale de tastare.

Cei de la Asus susțin că tastatura este rezistentă la lichide, iar iluminarea tastelor cu LED-uri albe asigură o utilizare plăcută și în condiții de iluminare scăzută.

Trackpadul oferă de asemenea o experiență plăcută, lipsită de erori flagrante sau alte probleme, în timp ce click-urile fizice nu generează zgomot. Aceste aspecte fac ca înălțimea mai redusă a trackpad-ului, generată de formatul laptopului, să nu mai conteze atât de mult.

Viteza și senzitivitatea nu pot fi personalizate în cadrul setărilor, întrucât vorbim despre un Asus TouchPad, însă nu am simțit nevoia să le modificăm.

Laptopul oferă și un cititor de amprente, amplasat în partea din dreapta-sus, cu dimensiuni potrivite și răspuns rapid în Windwos hello.

Unul dintre punctele de atracție ale laptopului este, fără îndoială, ecranul IPS cu rezoluție Full HD, întrucât ramele acestuia sunt foarte subțiri, la fel ca în cazul celebrelor modele Dell XPS. Display-ul oferă luminozitate și contrast corespunzătoare și o acoperire peste medie a culorilor, însă nivelurile de gri nu sunt ideal reprezentate. De asemenea, construcția a fost bine realizată, fără puncte în care ramele să atingă ecranul.

În ansamblu, vorbim de unul dintre cele mai bune display-uri disponibile pe un laptop din această clasă, întrucât este perfect pentru mediul business, conținut multimedia și chiar jocuri, chiar dacă nu este ideal calibrat. În plus, ecranul se poate rabata la 180 de grade, un alt element atractiv.

Iată și valorile sintetice obținute cu ajutorul colorimetrului Spyder 4:

  • producător: AU Optronics B140HAN03.5;
  • acoperire: 98% sRGB, 69% NTSC, 75% AdobeRGB;
  • gamma: 2.2;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 292 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 770:1;
  • punct de alb: 7000 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.38 cd/m2;
  • DeltaE medie: 1.78 necalibrat, 1.45 calibrat.

Noi am avut la test cea mai performantă configurație a lui Pro B9440UA, echipată cu procesor Intel Core i7-7500U, 16 GB RAM și SSD M.2 de 512 GB. Întrucât este un laptop business, din pachet lipsește placa video dedicată, însă placa video integrată Intel HD 620 este mai mult decât suficientă pentru acest segment.

Deloc surprinzător, unitatea noastră de test a făcut față cu brio la toate sarcinile la care am supus-o, indiferent că a fost vorba despre navigare pe internet sau aplicații multimedia. Iată și rezultatele obținute în programele de benchmark:

  • 3DMark 11: P1604;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 3802, Fire Strike – 919;
  • 3DMark 13 Graphics: Sky Driver – 3721, Fire Strike – 999;
  • PCMark 08: Home Convențional – 2933;
  • PCMark 10: 2712;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3042, Multi-core: 6337;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4335, Multi-core: 8228;
  • CineBench 11.5: OpenGL 33.96 fps, CPU 3.45 pct, CPU Single Core 1.13 pct;
  • CineBench R15: OpenGL 38.65 fps, CPU 321 cb, CPU Single Core 120 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 110.81 fps, Pass 2 – 19.78 fps.

În cazul în care te gândești la un update, este bine să știi că scoaterea capacului spate îți oferă acces direct la SSD, modulul Wi-Fi și acumulator.

Conexiunile wireless la internet sunt asigurate de un modul Intel 8260 care oferă viteze bune de conectare atât în apropierea routerului, cât și la o distanță de 10 metri cu doi pereți despărțitori. Pe lângă Wi-Fi, laptopul este echipat și cu Bluetooth 4.1.

Boxele sunt poziționate pe spate și oferă o calitate destul de bună a sunetului, fără distorsiuni. Deloc surprinzător, volumul nu este unul foarte ridicat și ajunge la 74 dB la nivelul capului, însă este suficient pentru a acoperi o cameră obișnuită.

Spațiul limitat a forțat Asus să utilizeze un ventilator de mici dimensiuni care este activ în permanență, chiar și în cazul unor sarcini de bază, însă zgomotul nu reprezintă o problemă majoră. Astfel, de la cei 38-39 dB măsurați la nivelul urechilor în cazul sarcinilor de bază, zgomotul ajunge la 42-43 dB în cazul aplicațiilor solicitante, adică mai puțin decât în cazul celor mai multe ultraportabile de pe piață.

Din cauza designului adoptat, Asus a putut integra doar un acumulator de 48 Wh, care oferă o autonomie decentă, însă adevărul este că în cazul unui laptop business ne așteptam la ceva mai mult la acest capitol.

Un aspect important de menționat aici este că modul Balanced este cam agresiv (cel puțin pe versiunea testată de noi), întrucât oferă procesorului posibilitatea de a funcționa la un ritm prea ridicat în unele situații. Astfel, în special atunci când te limitezi la editarea de documente și la browsing, îți recomandăm să folosești modul Power Saving pentru a prelungi autonomia.

Iată concret la ce te poți aștepta din punct de vedere al autonomiei, cu mențiunea că luminozitatea ecranului a fost setată la 30%, echivalentul a circa 120 cd/m2:

  • 4 ore – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 7 ore – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 10 ore – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 8 ore și 20 de minute – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 5 ore și 30 de minute – jocuri, Power Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;

Cablul de încărcare al laptopului este de tip USB-C iar aucmulatorul de 45 W este compact și ușor.

Ce scârțâie

Designul adoptat de Asus pentru acest laptop business este unul atractiv, însă din punct de vedere practic prezintă cel puțin două inconveniente. Practic, partea inferioară a laptopului, care include tastatura, este mai mică decât în cazul altor laptopuri cu dimensiuni asemănătoare, astfel că spațiul alocat în interior pentru componente și baterie este mai mic. Pe lângă aceasta, piciorul de cauciuc pe care se sprijină ecranul s-ar putea uza în timp. Într-o astfel de situație, ecranul s-ar sprijini direct pe carcasa din magneziu, afectând astfel aspectul estetic în timp.

De asemenea, designul adoptat a forțat Asus să reducă numărul de porturi, ca urmare a spațiului mic disponibil pe laterale. Așa se face că B9440UA este echipat doar cu două porturi USB 3.0 Type-C gen 1, o soluție destul de limitată în cazul unui notebook destinat segmentului business. În pachetul de retail există însă un mini-adaptor care oferă un port USB-A și unul HDMI, iar pe piață veți găsi și alte soluții mai complexe.

Pe de altă parte, probleme am semnalat și la performanțele procesorului Intel Core i7 în load prelungit. În cazul utilizării unor aplicații solicitante, temperatura procesorului ajunge la 90 de grade, moment în care frecvența acestuia scade de la valoarea de TurboBoost de 3.5 GHz la frecvența standard de 2.7 GHz. Cu alte cuvinte, în cazul specific al acestui laptop, configurația cu procesor Intel Core i7 nu este potrivită pentru aplicații solicitante și ar reprezenta o investiție mai puțin inspirată. Prin urmare, noi vă recomandăm versiunea cu procesor Intel Core i5-7200U, disponibilă însă doar în configurație cu 8 GB RAM, nu și cu 16 GB RAM.

Sistemul de răcire nu este foarte eficient, întrucât carcasa exterioară atinge circa 35 de grade Celsius la utilizare obișnuită și peste 40 de grade la utilizare intensivă, iar unele zone se apropie periculos de pragul de 50 de grade. Aceasta este încă o dovadă că o configurație cu Intel Core i7 nu este ideală pentru acest laptop.

Nu în ultimul rând, Asus Pro B9440UA nu beneficiază de prezența unei camere web. Chiar dacă în mod normal acestea nu sunt foarte performante, este ciudat că o astfel de componentă lipsește cu desăvârșire de pe un laptop business.

Preț Asus Pro B9440UA și disponibilitate

Pe piața din România laptopul business Asus este disponibil în mai multe configurații, însă 3 dintre ele folosesc procesorul Core i7, cu neajunsurile menționate mai sus.

  • Asus Pro B9440UA-GV0048R – 5.400 lei pentru Core i5-7200U, 8 GB RAM și SSD de 512 GB, Windows 10 Pro;
  • Asus Pro B9440UA-GV0050R – 6.050 lei pentru Core i7-7500U, 8 GB RAM și SSD de 512 GB, Windows 10 Pro;
  • Asus Pro B9440UA-GV0051R – 6.100 lei pentru Core i7-7500U, 16 GB RAM și SSD de 512 GB, Windows 10 Pro;
  • Asus Pro B9440UA-GV0219R – 5.700 lei pentru Core i7-7500U, 8 GB RAM și SSD de 256 GB, Windows 10 Pro.

Detalii actualizate veți găsi accesând urmând acest link.

Noi recomandăm versiunea de bază cu procesor Core i5, însă și configurația cu procesor Core i7 și 16 GB de RAM este interesantă pentru cei ce doresc să pună laptopul la treburi mai serioase, atât timp cât sunteți constienți de limitele acestei configurații, discutate în articol.

Concluzii

Asus-ul PRO B9440 este un produs interesant ce se adresează celor ce sunt dispuși să plătească în plus pentru elementele sale aparte, precum o carcasă solidă certificată MIL, o tastatură spill-proof, un sistem de autentificare cu amprentă, sistem de operare Windows 10 Pro preinstalat sau funcții integrate precum TPM și Intel Anti-Theft.

Acestea fac din B9440 un laptop menit în primul rând mediilor corporate/business, chiar dacă majoritatea sunt utile și utilizatorilor obișnuiți care doresc un produs bine închegat, capabil să facă față unor condiții de utilizare ceva mai solicitantă.

Toate aceste particularități costă în plus față de un laptop obișnuit cu funcții si capabilități similare, precum excelentul Zenbook UX430, convertibilul Lenovo Yoga 710 14 sau notebook-urile Acer Swift 3 și Swift 5, ultraportabile cu ecrane de 14-inch, hardware similar și prețuri de pornire cu câteva sute de lei mai mici, ba chiar și cu unele atuuri, precum conectivitate completă și baterii mai mari, în unele cazuri.

Așadar, Asus-ul PRO B9440 nu este opțiunea ideală pentru utilizatorul obișnuit, dar poate fi o opțiune pentru cei ce au nevoie de particularitățile sale. În segmentul business are un bun raport preț/dotări, în condițiile în care competitorii direcți precum Dell Latitude 14 7000, Lenovo ThinkPad T470s sau HP Folio 1040 sunt semnificativ ceva mai piperați. Fiecare dintre aceste opțiuni are propriile puncte forte și lipsuri, și nici unul dintre aceste notebook-uri nu este atât de compacte sau de ușoare ca B9440-ul celor de la Asus, însă în același timp lista compromisurilor lor este mai scurtă.

Astfel, deși Asus-ul PRO B9440 este un produs interesant, el e în același timp o opțiune greu de justificat. Este destul de piperat pentru a fi opțiunea ideală pentru utilizatorii obișnuiți, și în același timp face compromisuri ce vor fi greu de acceptat de utilizatorii business, pentru care funcțiile și practicalitatea contează mai mult decât prețul.

Dacă particularitățile sale și formatul/greutatea sunt pe lista voastră de priorități, dar în același timp sunteți dispuși să îi aceptați limitările și dar nu sunteți dispuși să platiți 1000-2000 de lei extra pentru alternativele menționate anterior, Asus-ul PRO B9440 este ceea ce căutați. 

Pro

  • design atractiv și construcție robustă
  • tastatură excelentă
  • ecran IPS de bună calitate
  • experiență de utilizare placută în taskurile uzuale, chiar dacă răcirea este cam agresivă

Contra

  • conectivitate modestă
  • performanțe limitate pentru procesorul Core i7
  • designul inedit atrage deficiențe la unele capitole

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri