GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Playere audio, alternative la Winamp

Autor: Echipa GiZ

Nu te-ai plictisit de Winamp? Nu vrei ceva nou pe computer, un player care sa aduca ceva nou, sa arate altfel? Alternative exista. Winamp nu este singurul player audio de pe planeta. Daca te-ai saturat de dictatura Winamp, hai sa vedem impreuna care ar fi alternativele.

AIMP

Este prima sugestie pe care o pot gasi in memorie. AIMP a ajuns la versiunea 2.51 si a fost creat de un rus, Artem Izmaylov. Vreau sa spun ca AIMP este de mii de ori mai rapid si are mai multe functii decat Winamp. OK, este un player strict audio. Nu stie de fisiere video ca noile versiuni Winamp, dar se pricepe excelent la fisierele audio. Contine chiar un convertor in/din MP3, WAV, WMA, OGG si altele. Am ramas perplex cand am vazut ca AIMP are chiar un normalizator de volum care merge perfect sa egalizeze volumele tuturor melodiilor. Cu alte cuvinte, AIMP aduce toate melodiile la un anumit nivel de volum. Nu te trezesti ca o melodie este redata incet si dupa ea vine o piesa care rupe boxele si iti sparge geamurile.

AIMP – asa arata playerul. Egalizator - dreapta sus. Jos – DSP manager

AIMP – asa arata playerul. Egalizator – dreapta sus. Jos – DSP manager

Audio library la AIMP seamana cu cel de la Winamp, dar sistemul de grupare pe genuri, artisti si melodii mi se pare mult mai bine facut. Si sunetul mi s-a parut ceva mai bun, dar poate fi vorba de un efect generat de entuziasmul de a gasi un player audio care da clasa tiranului Winamp.

Mai are o chestie extrem de interesanta pe care nu am gasit-o la niciun alt player: un meniu DSP. Il gasesti in partea de jos a casetei egalizatorului si face niste lucruri fantastice. De pilda poate creste sau micsora tempo-ul melodiei, poate creste sau scadea tonalitatea si poate grabi melodia fara modificarea tonalitatii melodiei. De asemenea, poti aplica efecte audio melodiei. Reverberatie, cor, ecou si flanger (asta e cam intraductibil – un efect de distorsionare specific pentru chitarile electrice).

Asa arata Audio Library in AIMP

Asa arata Audio Library in AIMP

Pentru un lucru simplu precum cautarea unei melodii nu trebuie sa apesi nu stiu ce combinatie de taste. In partea de jos a ferestrei de playlist ai o casuta de quick search care iti rezolva imediat problema. Poti face cate playlist-uri vrei care vor aparea deasupra casutei de playlist si le poti accesa cu un simplu clic. Poti descarca AIMP de aici. Este bineinteles gratuit. Eu unul nu-l voi dezinstala prea curand.

Foobar2000

Foobar2000 nu rupe inima targului cand vine vorba de design, insa nu am vazut player care sa suporte mai multe tipuri de fisiere audio. La instalare esti intrebat despre cum vrei sa fie impartit playerul, cum vrei sa arate. De aceea nu pot vorbi mai mult despre asezarea sculelor de lucru in player. Ca si AIMP, Foobar2000 are un selector extrem de bun de melodii in functie de artist si album, dar la genuri a cam dat-o in bara. A pus la melodii de gen alternativ Angela Similea cu “Frumoasele mele lalele”. Curios este ca a pus aceeasi melodie si la stilul tango. Nu mai vorbesc de faptul ca majoritatea melodiilor Depeche Mode le-a pus la rock.

Foobar2000 – simplu, clar, pentru toata lumea

Foobar2000 – simplu, clar, pentru toata lumea

Pana la urma, Foobar2000 este un player extrem de simplu si foarte usor de folosit. Este foarte bun si la egalizarea audio. Are nu mai putin de 18 benzi de egalizare intre frecventele de 55 Hz si 20 kHz care merg foarte bine. Mi-a lasat o impresie buna si tot mi-ar placea mai mult decat complicatenia si ineficienta Winamp. Il poti descarca gratuit de aici.

Jajuk

Jajuk este un player extrem de complex si sincer, mi se pare ca seamana mai degraba cu Windows Explorer decat cu un player audio. Din pacate, Jajuk nu se pricepe prea bine la clasificarea melodiilor. Le pune cum il taie capul si majoritatea sunt necunoscute. Jajuk se deschide intr-o fereastra care poate fi maximizata sa incapa pe tot ecranul. In stanga ai un meniu care contine diverse tipuri de vizualizare in functie de gradul de organizare. De pilda, primul, Files, iti da o lista cu toate fisierele si directoarele pe care le-ai inclus in biblioteca de muzica. Daca dai clic pe Tracks gasesti melodiile clasificate in functie de genuri, apoi dupa artist si in final melodii. La meniul Albums, evident, gasesti albumele incluse. Aici mi-a placut faptul ca Jajuk a stiut sa faca rost si de coperti la majoritatea albumelor. Se conecteaza la last.fm si le descarca automat.

Jajuk arata mai degraba a Windows Explorer

Jajuk arata mai degraba a Windows Explorer

La meniul Playlist este clar ce poti face, dar este un proces cam greoi. Trebuie sa aplici filtre sa gasesti melodiile dorite si abia apoi sa le introduci in playlist. In Jajuk poti asculta si radio extrem de simplu. In partea de jos, in stanga, vei vedea o icoana cu un radio rosu cu antena. Ai o lista cu o gramada de radiouri online sau traditionale, dar care emit online. Bineinteles, poti configura lista dupa plac. Pana la urma Jajuk mi-a placut si ar merita sa-i dai o sansa. Il poti descarca gratuit de aici. Tot acolo ai optiunea de a-l incerca online, in versiune Flash.

3 comentarii

  1. robert

    28 aprilie 2010 la 22:05

    recomand playeru aimp,se aude foarte bine,chiar dak dispui de o placa de sunet on board,plus ca se poate face si streaming cu el….

  2. Catalin

    7 aprilie 2014 la 11:28

    O alta alternativa buna este Metal Player. Are si o functie interesanta, numita „Intelligent Playback”. Practic, programul tine cont de preferintele tale muzicale atunci cand selecteaza o alta melodie.

  3. VALI

    15 octombrie 2016 la 06:32

    EU RAMNA LA WINAMP ESTE UN PLAYER BUN CHIAR DACA E VECHI.EXISTA SI O VERSIUNE DE WINAMP IN LIMBA ROMANA FACUTA IN 2007!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri