GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPad 3 – Specificaţii, poze şi preţuri pentru tableta Apple

Autor: Echipa Giz.ro

Apple a lansat miercuri a treia generaţie a tabletei iPad, care în mod surprinzător nu se va numi nici iPad 3, nici iPad HD, ci pur şi simplu iPad, exact ca prima generaţie. Cel mai probabil, motivul este legat de implementarea unui ecran performant de tip Retina Display şi de o platformă hardware îmbunătăţită.

Noul iPad are un ecran touchscreen cu diagonală de 9.7” de tip Retina Display care oferă o rezoluţie de 2048×1536 pixeli şi o densitate a pixelilor de 263.92 pixeli pe inch.

Întrucât rezoluţia oferită este semnificativ mai mare decât a generaţiei anterioare, aplicaţiile actuale vor fi scalate automat, iar textul va fi adaptat pentru rezoluţia superioară.

Platforma hardware este asigurată de un procesor dual-core A5X cu frecvenţa de 1 GHz şi grafică quad-core, despre care Apple susţine că este de patru ori mai rapidă decât Nvidia Tegra 3.

În privinţa conectivităţii se remarcă o noutate prin apariţia tehnologiei 4G LTE, care este disponibilă în prezent doar în Statele Unite şi care oferă viteze teoretice de până la 73 Mbps. În Europa, noul iPad va fi comercializat doar în versiune 3G, întrucât tehnologia 4G nu este disponibilă. La conexiunea de tip 3G cu viteze de până la 21 Mbps se adaugă Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0 şi port USB 2.0. Aşa cum ne-a obişnuit, Apple nu oferă nici pe noul iPad slot pentru carduri microSD.

În plus, noul iPad poate fi utilizat şi pe post de hotspot, însă numai în cazul în care operatorul de telefonie acceptă acest lucru.

Camera foto de 5 MP de pe spate a fost botezată iSight şi beneficiază de un senzor iluminat din spate, filtru IR, autofocus şi autoexposure, oferind facilitaţi identice cu cele disponibile pe iPhone 4S. Nu în ultimul rând, camera foto este capabilă să înregistreze clipuri video în format Full-HD 1080p.

Chiar dacă display-ul beneficiază de o rezoluţie superioară, iar platforma hardware a fost îmbunătăţită radical, Apple susţine că autonomia acumulatorului Li-Po de pe noul iPad va fi de 10 ore, urmând să coboare la 9 ore numai în cazul versiunii 4G.

Dacă eşti bulversat de noutăţile tehnice, le-am grupat într-un tabel pentru a le identifica mai bine:

Specificaţii tehnice

iPad 3
Display9.7”, rezolutie 2048×1536 pixeli, Retina Display
Procesordual-core A5X la 1 GHz cu grafica quad-core
Memorie RAM512 MB
Memorie interna16/32/64 GB
ConectivitateWi-Fi, HSPA+ 21 Mbps, DC-HSDPA 42 Mbps, 4G LTE 72 Mbps
Camera foto5 MP, inregistrare video Full-HD 1080p, camera frontala VGA
Autonomie10 ore (9 ore pentru varianta 4G)
Sistem de operareiOS 5.1 cu Siri
Dimensiuni241.2 x 185.7 x 9.4 mm
Greutate635 grame

Din punct de vedere al designului, tableta nu aduce o revoluţie şi păstrează inclusiv butonul de Home, despre care s-a vehiculat intens că va fi eliminat complet. Singura veste mai puţin plăcută este că greutatea a crescut uşor de la 607 la 635 grame, însă diferenţa este mai degrabă simbolică.

Software

Tableta va utiliza sistemul de operare iOS 5.1, un update la sistemul de operare iOS 5 lansat odată cu iPhone 4S. Noua versiune pentru iPad include şi asistentul vocal Siri care şi-a făcut debutul pe iPhone 4S, urmând să fie disponibil în următoarele săptămâni şi pentru limbă japoneză.

Pe lângă Siri, iOS 5.1 pentru iPad include şi aplicaţia iPhoto (5 USD), dar şi îmbunătăţiri majore pentru iMovie (5 USD), pe lângă promisiunea unei experienţe superioare în jocuri.

Preţuri

Preţurile vor rămâne similare cu cele pentru iPad 2, astfel că versiunea de bază dotată cu Wi-Fi şi 16 GB de memorie internă va costa 499 USD. Pentru versiunile 4G LTE, preţurile pornesc de la 629 USD pentru versiunea de 16 GB. Iată preţurile complete pentru toate versiunile de iPad 3 disponibile:

ConfiguraţiePreţ (USA)Preţ estimativ România*
16 GB, Wi-Fi499 USD2.300 RON
32 GB, Wi-Fi599 USD2.500 RON
64 GB, Wi-Fi699 USD3.100 RON
16 GB, Wi-Fi + 4G629 USD2800 RON
32 GB, Wi-Fi + 4G729 USD3200 RON
64 GB, Wi-Fi + 4G829 USD3.600 RON

*Apple a anunţat oficial doar preţurile valabile pentru piaţa americană. Conform tradiţiei, în Europa preţurile vor avea aproximativ aceleaşi valori, însă vor fi exprimate în EUR. Pentru România, preţurile estimate de GiZ au fost calculate la un curs mediu de 4.35 RON/EUR şi pot suferi modificări majore până la lansarea oficială în magazine, în funcţie de politica Apple, de marjele de profit ale magazinelor şi de evoluţia cursului valutar.

Update: Despre preturile noii tablete in Romania puteti citi mai multe in acest articol.

De asemenea, este foarte posibil ca operatorii de telefonie mobilă din România să ofere noul iPad în versiune 3G la un preţ mai mic decât cel standard în schimbul semnării unor contracte pe unul sau doi ani cu abonamente dedicate noii tablete Apple.

Noul iPad promite o noua experienta grafica

Noul iPad va fi comercializat începând din 16 martie în Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Elveţia şi Japonia, iar din 23 martie şi în alte 100 de tari, printre care se află şi România. Pentru cei care nu au însă răbdare până atunci, precomenzile pentru noua tableta pot fi plasate începând de astăzi.

iPad 2 va fi comercializat în continuare, însă doar în versiunea de 16 GB, iar preţurile vor fi micşorate cu 100 USD. Astfel, un iPad 2 de 16 GB cu Wi-Fi va costa 399 USD, în timp ce pentru un iPad 2 cu Wi-Fi şi 3G va trebui să scoţi din buzunar 529 USD.

Aplicatia iPhone este disponibila acum si pe iPad

1 comentariu

  1. Sorin

    8 martie 2012 la 11:40

    Teoretic 499 dolari ar face 2.049 lei (fara TVA) dar asa, cei 499 de dolari „transformati” ca prin farmec de marketingul ingenios (!) devine 499 euro ceea ce ar face 2.173 lei. Bucurie !! Da’ de unde… nu am pus TVA si nu am pus nici taxele vamale, si nu am pus totusi nici adaosul celui care le vinde. Daca as socoti 10% adaos, totul ar face de fapt vreo 2.965 lei. Ieeeeftin… Pai atunci mai bine sun un preten din America.

  2. Radu

    16 octombrie 2012 la 00:26

    Are 1GB RAM , nu 512 MB

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri