GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S4 sau iPhone 5 sau HTC One – ce sa aleg?

Autor: Echipa Giz.ro

Samsung Galaxy S4 se alătură smartphone-urilor de top cu ecran FullHD precum HTC One şi Sony Xperia Z, iar comparaţiile cu iPhone 5 sunt inevitabile. Astfel, astazi vom vorbi despre care dintre telefoanele Samsung Galaxy S4 sau iPhone 5 sau HTC One pot reprezenta o varianta mai buna pentru voi. Si va vom spune si de ce.

Rând pe rând, Sony şi HTC au atras priviri admirative datorită noilor flagship-uri lansate în ultimele două luni, însă japonezii şi taiwanezii sunt conştienţi că marele rival pe segmentul smartphone-urilor de top cu Android este noul Samsung Galaxy S4.

De aceea, nu este o surpriză că fiecare dintre cele trei smartphone-uri încearcă să se diferenţieze prin ceva, fie că vorbim despre design, protecţia împotriva prafului şi a apei, tehnologia camerei foto sau îmbunătăţirile aduse sistemului de operare.

Dar, pe lângă concurenţa “in the house”, cele trei noi terminale ale anului 2013 au în continuare un rival de temut în iPhone 5, care rămâne smartphone-ul etalon în ciuda diferenţelor din ce în ce mai mari, în special când ne referim la diagonala ecranului.

Noi ne-am jucat cu fiecare dintre cele patru telefoane, astfel că suntem în măsură să-ţi prezentăm smartphone-urile de top ale momentului în detaliu. Pentru început îţi prezentăm trei comparaţii video, însă îţi recomandăm să citeşti întregul articol pentru a evidenţia şi alte aspecte importante.

Samsung Galaxy S4 vs. HTC One

Samsung Galaxy S4 vs. iPhone 5

Samsung Galaxy S4 vs. Sony Xperia Z

Specificaţii tehnice

TelefonGalaxy S4HTC OneXperia ZiPhone 5
Ecran4.99”, FullHD4.7”, FullHD5”, FullHD4”, 640×1136
ChipsetExynos 5 Octa 5410Snapdragon 600Snapdr. S4 ProApple A6
Procesorquad-core A15 1.8 GHz, A7 1.2 GHzquad-core Krait 300, 1.7 GHzquad-core Krait, 1.5 GHzdual-core 1.2 GHz
GraficaPowerVR SGX 544MPAdreno 320Adreno 320PowerVR SGX 543MP3
RAM2 GB2 GB2 GB1 GB
Memorie16/32/64 GB32/64 GB16 GB16/32/64 GB
Conectivitate3G, 4G, Wi-Fi3G, 4G, Wi-Fi3G, 4G, Wi-Fi3G, 4G, Wi-Fi
Camera foto13 MP, FullHD4 MP UP, FullHD13.1 MP, FullHD8 MP, FullHD
Acumulator2600 mAh2300 mAh2330 mAh1440 mAh
Dimensiuni136x69x7.9 mm137x68x9.3 mm139x71x7.9 mm124x58x7.6mm
Greutate130 grame143 grame146 grame112 grame
OSAndroid 4.2Android 4.1.2Android 4.1.2iOS 6.1

Design

Deşi nu puţini au fost cei care anticipau o schimbare de design, Samsung Galaxy S4 arată în mare măsură la fel ca predecesorul său Samsung Galaxy S III. Partea frontală a rămas practic aceeaşi, cu buton poziţionat central în partea de jos şi colturi puternic rotunjite. Spatele beneficiază de acelaşi tratament, însă carcasa a primit o textură care ar trebui să asigure o priză mai bună în mână. Partea din spate a noului SGS4 include doar camera foto cu LED Flash poziţionată pe centru şi un mic difuzor în partea de jos.

În schimb, HTC a schimbat radical designul flagship-ului sau, iar noul One iese în evidenţă prin cele două boxe frontale pozitonate sus şi jos care asigură, conform specificaţiilor, 93 de decibeli. Partea din spate este construită dintr-o bucată de aluminiu, oferind astfel telefonului un aspect premium.

Şi Sony Xperia Z impresionează prin design, chiar dacă aspectul angular s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Singurul dezavantaj este că partea din spate, realizată din sticlă, atrage amprentele ca un magnet. Partea pozitivă este însă că telefonul este certificat că rezistă la apă şi praf.

Între timp, iPhone 5 continuă reţeta designului de succes de la iPhone 4/4S, singura diferenţă majoră fiind că ecranul a fost acum alungit pentru a creşte în diagonală de la 3.5” la 4”.

SGS4 este ceal mai uşor dintre cele trei smartphone-uri cu Android din această comparaţie.

Cei patru magnifici ai anului 2013

Cei patru magnifici ai anului 2013

Ecran

Anul 2013 este anul ecranelor de mari dimensiuni cu rezoluţie FullHD, iar cele trei smartphone-uri de top cu Android din această comparaţie confirmă pe deplin acest lucru. Dintre ele, HTC One are cea mai mare densitate de pixeli (469 ppi), întrucât are şi cel mai mic ecran, însă diferenţele faţă de cei 441 ppi de pe One şi Xperia Z sunt greu de sesizat, mai ales că ochiul uman nu poate percepe valori atât de ridicate.

iPhone 5 face evident notă discordantă. Cu un ecran de numai 4”, telefonul Apple are o rezoluţie de 640×1136 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 326 ppi. Ar fi însă eronat să spunem că iPhone 5 pierde lupta cu rivalii: mulţi utilizatori apreciază mai mult formatul compact al unui telefon decât mărimea ecranului, iar rezoluţia sa este suficient de bună, inclusiv pentru browsing.

O comparaţie mai realistă putem face când vine vorba despre tehnologiile utilizate pentru ecran. Samsung mizează în continuare pe apreciata tehnologie SuperAMOLED care i-a adus numeroşi clienţi prin contrastul bun şi negrul profund, în timp ce HTC a optat pentru Super LCD 3 pentru modelul One, ceea ce înseamnă luminozitate bună şi inghiuri bune de vizualizare. Supriza vine de la Sony, întrucât Xperia Z are un banal ecran TFT din cauza căruia contrastul şi unghiurile de vizualizare nu sunt tocmai cele mai bune, chiar dacă ecranul este mai bine vizibil în lumina puternică a soarelui decât modele precedente.

Nu în ultimul rând, iPhone 5 are un ecran de tip IPS care îi permite o bună luminozitate şi unghiuri bune de vizualizare, chiar dacă contrastul nu este la cel mai bun nivel.

Ecranul lui SGS4 vine cu rezolutie FullHD

Ecranul lui SGS4 vine cu rezolutie FullHD

Platforma hardware

Cele patru telefoane de top beneficiază de tot atâtea chipseturi diferite, iar Samsung continuă cu SGS4 tradiţia de a utiliza propriul chipset, la fel ca şi Apple, în timp ce HTC şi Sony utilizează soluţiile furnizate de Qualcomm.

Teoretic, SGS4 ar trebui să fie cel mai performant smartphone din comparaţie, datorită procesorului quad-core Cortex A15 de 1.6 GHz, care îi lasă locul unui quad-core Cortex A7 de 1.2 GHz atunci când telefonul nu are nevoie deo putere de procesare atât de mare. (Notă: în anumite regiuni, printre care şi Statele Unite, SGS4 va veni cu un chipset Qualcomm Snapdragon 600 cu procesor quad-core Krait 300 şi grafică Adreno 320).

HTC One şi Xperia Z mizează pe procesoare quad-core Krait de 1.7 GHz şi, respectiv, 1.5 GHz, însă cel de pe One ar trebui să fie mai puternic datorită chipsetului mai modern. Conform tradiţiei, Apple oferă cele mai puţin spectaculoase specificaţii, dar dual-core-ul de 1.2 GHz este mai mult decât suficient pentru iPhone 5 datorită optimizării superioare a iOS-ului.

Cei trei “androizi” au câte 2 GB RAM, în timp ce iPhone se mulţumeşte doar cu 1 GB, din nou suficient de pentru iOS. Diferenţe apar şi la memoria internă, însă un lucru este cert: 16 GB a devenit valoarea minimă pentru toate smartphone-urile de top.

Astfel, chiar dacă au platforme hardware diferite, toate cele patru smartphone-uri ar trebui să ofere performanţe foarte bune în utilizarea de zi cu zi, inclusiv în jocuri şi aplicaţii multimedia, întrucât sunt smartphone-urile de referinţă ale anului 2013.

Pentru pasionaţii de cifre, am pregătit şi un clip video cu rezultate din benchmark-uri realizate pentru Samsung Galaxy S4, iPhone 5 şi Samsung Galaxy S III.

Conectivitate

Apetitul pentru conexiuni 4G LTE este bine evidenţiat de cele patru terminale din comparaţie, care sunt compatibile cu această tehnologie, însă reţine că în unele zone versiunile 4G nu sunt disponibile. Implicit, şi conexiunile 3G sunt rapide, fiecare telefon oferind viteze de download de până la 42 Mbps. Nu lipsesc conexiunile Wi-Fi şi bluetooth, dar nici receptorul GPS cu suport pentru GLONASS.

Software

Fiecare producător încearcă să aducă ceva în plus din punct de vedere software, iar acest lucru este valabil inclusiv pentru cei care mizează pe Android.

SGS4 vine cu o nouă versiune a interfeţei proprietare TouchWiz care include, printre altele, şi opţiuni care te ajută să utilizezi mai uşor telefonul. Astfel, după ce Smart Stay şi Pop-up Play au debutat pe SGS3, SGS4 vine cu Smart Pause, prin care un clip este pus automat pe pauză în momentul în care nu te mai uiţi la ecran, şi Smart Scroll, prin care ai parte de scroll automat la o pagină web sau document în timp ce priveşti ecranul.

Samsung promovează însă şi S Health, o aplicaţie care monitorizează distanţele parcurse pe jos sau în alergare prin intermediul unui pedometru, dar şi caloriile consumate, temperatura şi umiditatea din locuinţa. Exista inclusiv o funcţie S Translator pentru traducerea mail-urilor.

HTC are o altă strategie şi a modificat radical interfaţa HTC Sense pentru a o aduce mai aproape de conceputul live tile-urilor din Windows Phone, o mişcare care a generat atât impresii pozitive, cât şi negative.

Sony a introdus de asemenea unele modificări la interfaţa standard Android, dar schimbările nu sunt atât de importante sau de vizibile precum la telefoanele Samsung sau HTC. Astfel, există un design diferit pentru lockscreen, posibilitatea de a activa conexiuni de date sau Wi-Fi din centrul de notificări şi câteva aplicaţii proprietare, dar nimic ieşit din comun.

Cert este că Android a redus semnificativ diferenţa faţă de iOS pe smartphone, însă chiar şi aşa iPhone 5 rămâne un sistem de operare foarte bun cu o interfaţă intuitivă şi numeroase aplicaţii de calitate.

HTC a modificat semnificativ interfata lui HTC Sense

HTC a modificat semnificativ interfata lui HTC Sense

Camera foto

Aparent, creşterea periodică a numărului de MP ai camerelor foto de pe smartphone-uri continuă. SGS4 şi Xperia Z beneficiază de senzori de 13 MP care înregistrează în format FullHD şi includ numeroase opţiuni suplimentare, comparativ cu cei 8 MP cu înregistrare FullHD disponibili pe iPhone 5 care reprezentau etalonul la nivelul anului trecut.

Cursa a fost însă întreruptă de cei de la HTC, care vor să iasă în evidenţă (şi) prin camera foto de 4 MP cu tehnologie UltraPixel, care promite fotografii de o calitate superioară rivalilor cu 13 MP. Acest lucru rămâne însă de verificat în practică, însă cel puţin ştim că există un numitor comun: toate telefoanele înregistrează FullHD.

Mai importante în 2013 par să fie însă opţiunile suplimentare ale camerei foto, iar aici produsele Samsung şi HTC ies în evidenţă. SGS4 şi HTC One pot înregistra clipuri de 9 secunde cu sunet prin Sound and Shot şi, respectiv, HTC Zoe, însă SGS4 include şi Drama Shot, care combină mai multe fotografii realizate la intervale scurte de timp într-una singură, sau Cinema Photo, o funcţie asemănătoare cu Cinemagraph, lansată recent de Nokia. În plus, cu SGS4 poţi înregistra simultan cu camera foto de 13 MP şi cu cea frontală.

Iată şi o comparaţie a performanţelor camerelor foto între Samsung Galxy S4 şi iPhone 5, la care se adaugă şi referinţe la predecesorul Samsung Galaxy S III.

Autonomie

Pe hârtie, SGS4 este campion şi la capitolul acumulator, datorită capacităţii de 2600 mAh a bateriei Li-Ion. Teoretic, telefonul ar trebui să reziste mai mult fără priză decât rivalii HTC One şi Xperia Z, care mizează pe acumulatori de 2300 mAh, respectiv, 2330 mAh, mai ales că beneficiază şi de acel chipset care permite rularea la „relanti” în standby.

Din nou, iPhone 5 face notă discordantă prin acumulatorul de numai 1440 mAh, însă acesta este suficient pentru a asigura o autonomie decentă, poate chiar apropiată cu cele ale SGS4, One sau Xperia Z, datorită optimizării sistemului de operare.

Preţuri

HTC One se pregăteşte de lansare şi va costa aproximativ 2.600 RON fără contract, în timp ce Sony Xperia Z este disponibil pentru 2.650 RON. Ca de obicei, notă discordantă face Apple, întrucât iPhone 5 costă în prezent 3.100 RON.

Samsung Galaxy S4 costă în prezent 2.850 RON, însă este posibil ca preţul să scadă în perioada următoare. Prin urmare, cele trei smartphone-uri de top cu Android ale anului 2013 vor avea aprioximativ acelaşi preţ, în timp ce iPhone 5 este în continuare mai scump.

Greu de ales un castigator intre SGS4, One, Xperia Z si iphone 5

Greu de ales un castigator intre SGS4, One, Xperia Z si iphone 5

Concluzii

Din punct de vedere al specificaţiilor tehnice, SGS4 pare să stea cel mai bine în comparaţia cu celelalte smartphone-uri de top ale începutului de an 2013. HTC One se apropie de ecranul SuperAMOLED al lui SGS4, însă Xperia Z reprezintă o mică dezamăgire la acest capitol, în timp ce iPhone 5 este dificil de inclus în comparaţie din cauza diagonalei şi rezoluţiei mai mici.

Şi în cazul platformei hardware putem remarca un uşor avantaj pentru SGS4 datorită soluţiei inedite cu două procesoare quad-core, dar nici celelalte smartphone-uri de top nu se lăsă mai prejos la rularea conţinutului multimedia.

În schimb, la capitolul software, Samsung pare să-şi sporească avansul prin introducerea a numeroase aplicaţii interesante, multe dintre ele disponibile şi pentru camera foto.

Prin urmare, este dificil de dat un verdict final, iar decizia de cumpărare depinde şi de numeroşi alţi factori, printre care opţiunile suplimentare ale sistemului de operare sau performanţele camerei foto.

18 comentarii

  1. Pery

    20 iunie 2013 la 00:00

    Am de ales intre Sony Xperia Z si Iphone5, ce ma sfatuiti, va rog rasp urgent!

    • LEANDRO

      28 iunie 2013 la 16:55

      SONY XPERIA !!!!!

  2. Robert

    23 iulie 2013 la 14:20

    Iphone 5 sau S4 ?

    as vrea sa stiu ce sa-mi iau .. mi-as lua S4 dar , cred ca nu imi incape in buzunar .. :))

    • Daniel Popescu

      25 iulie 2013 la 13:42

      Cel mai simplu ar fi sa verifici asta intr-un magazin :)

  3. Manea Mihnea

    2 august 2013 la 23:26

    Nu stiu ce sa aleg intre HTC One si Samsung Galaxy s4 (versiunea Snapdragon 600). Precizez ca am sa folosesc tlefonul pentru multimedia si jocuri. de asemenea imi place design-ul lui HTC one. Ce imi recomandati? Multumesc!

  4. Dragos

    13 august 2013 la 19:46

    In afara de iPhone restul sunt porcarii . Choose the best of them

  5. Muresan Sergiu

    20 septembrie 2013 la 02:05

    Daca tu ai un Amarar de Iphone 5 pe care il incarci seara de seara,nu poti pune melodii la ringtone decat ce are el,nu poti trimite nimic prin bluethoot,nu poti descarca sau pune mp3 pe telefon, iar noi cu restu le facem pe toate + 2-3 zile autonomie, nu inseamma ca piticu tau de iphone e cel mai bun…nu mai zic de procesoarele si ramii ca sunt dublii fata de termopanul tau.

    • io

      7 octombrie 2013 la 20:26

      daca-i asa atunci cum de valoarea de ravanzare a device.urilor apple este cea mai mare? Poti explica!? Deci fara sustineri de genul eu am patru nuclee, eu am diagonala cea mai mare, eu il incarc la trei zile…..

      • Teo

        22 aprilie 2014 la 01:00

        Interesanta gramatica in primul rand „io”. In al doilea rand e mai mare datorita popularitatii oferite de fanii fara cap asa ca tine. Chestia asta ” Deci fara sustineri de genul eu am patru nuclee, eu am diagonala cea mai mare, eu il incarc la trei zile…..” e exact ceea ce ofera valoare unui telefon. Daca nu am procesor mai bun, ecran mai bun, autonomie mai buna de ce sa nu il aleg? E simplu specificatii mai bune inseamna ca e mai bun ca si iphone. SIMPLU. Ca si la masini asa pentru creierul ala mic al tau.

  6. marius

    15 martie 2014 la 23:09

    Frate, iPhone inseamna 50% Samsung, procesoarele si ecranul retina le primesc de la Samsung, deci nu se mai pune problema cine e nr 1. Samsung S4 bate iPhone 5 clar pe specificatii, iPhone e doar firma si atat. Dintre S4 si HTC One e simplu de ales, ori preferi calitatea audio si piesele de calitate de pe HTC, ori alegi functiile de pe S4 daca ai nevoie de ele. Oricum, indiferent ce ai alege nu ai iesi in pierdere, totusi in raport calitate pret HTC One e alegerea perfecta, eu nu as da 500 euro pe un plastic atat de ieftin, dar nici pe aluminiul acela vopsit de pe iPhone care se zgarie usor si se murdareste. HTC este cel mai bun telefon in privinta calitatii pieselor, sunt mai bine finisate decat iPhone, iPhone merge pe acelasi design cu toate modelele, HTC il schimba pe fiecare model. S4 si HTC au fost telefoanele care au facut legea in 2013, un iphone e batut clar si la camera de HTC care are mult mai multe functii iar HTC One e cel mai bun telefon de pana acum la camera foto si filmare pe timp de noapte. HTC One e mai bun decat un iPhone 5, iar din punctul meu de vedere pe locul 1 e Samsung, pe 2 HTC si pe 3 iPhone.

  7. marius

    15 martie 2014 la 23:18

    De ce sa dam 1000 euro pe un iPhone cand putem lua un Nexus la 500 care se misca la fel de bine? La Apple ce cumparam, firma? OK, iOS e mai fluid decat Android, e optimizat mai bine, dar are atatea restrictii care nu sunt pe Android. Apple a inchis platforma, la Apple e nasol. Dupa ce ca e mai scump decat un Samsung si inferior pe specificatii, trebuie sa mai platim si aplicatii care pe Android sunt gratuite si mai folosim si un sistem de operare restrictionat. Deci ce ofera un iPhone de 1000 euro? ce ofera un android de 200.

  8. marius

    15 martie 2014 la 23:22

    Trebuie sa alegem calitatea, nu firma. OK, parerile sunt impartite, dar de ce sa cumpar melodii din iTunes cand le pot asculta online pe HTC?

  9. marius

    15 martie 2014 la 23:27

    Castigator dintre S4, HTC One, Xperia Z si iPhone 5 este Samsung Galaxy S4 urmat de HTC One. Este o batalie crancena intre cele doua, S4 este o idee mai performant, iar HTC-ul are piesele si calitatea audio mai buna.

  10. mara

    16 martie 2014 la 00:36

    Intre iPhone 4S, Samsung S3 sau Samsung Note 2 ce ma sfatuiti sa-mi iau?

  11. Relu velea

    16 martie 2014 la 10:22

    iPhone este telefonul complet din toate punctele de vedere. Marime, gramaj si design.

  12. Andrei

    19 august 2014 la 09:09

    Dintre Iphone si Samsung este greu de ales, toata lumea se rezuma la ideea ca apple este un brand care se vinde scump si atat. Sistemul de operare de pe iphone este net superior android este fluid si optimizat foarte bine ceea ce reduce semnificativ sansele ca telefonul sa se blocheze ceea ce sistemul android nu prea o face.

    Am testat in conditii normale de utilizare Iphone 5s si Samsung S4 primul fiind telefon de servici – am instalat igo primo aceeasi versiune cu toate tarile disponibile in europa si cladirii 3d etc si am dat pornire mare mi-a fost surpriza cand samsungul meu se chinuia sa incarce inca totul iar iphone-ul deja terminase.

    Sistemul de operare al Iphone este restrictionat tocmai pt a ramane fluent si a oferi o experienta de utilizare placuta. Daca apple nu ar obliga utilizatorii sa foloseasca diverse softuri pt a crea ringtone-uri si a instala aplicatii din alte surse decat itunes sistemul de operare ar fi expus unor solicitari nedorite. Un mare minus este bluetooth-ul dar asta doar pt un anumit nr de utilizatori care vor sa isi trimita diverse intre ei – totusi suntem in 2014 si mai toata lumea are net prin 3g si mai toate pub-urile si restaurantele au wi-fi – in rest castiile bluetooth functioneaza perfect si cu iphone-ul.

    Un alt plus din pct meu de vedere este dimensiunea la iphone, daca trebuie sa te apleci sa te legi la un siret si ai samsungul in buzunar risti sa il lovesti intr-un fel sau altul.

    Iar pt cei care arunca povesti de genul iphone e scump si etc si nu merita banii o spun doar pt ca nu isi permit unul hai totusi sa ne uitam la realitate crunta cati isi cumpara telefoanele noi ? 10% ? iar samsungurile sunt mult mai ieftine la sh decat appleurile care isi mentin pretul ridicat si la mana a 2a.

  13. Andra

    17 ianuarie 2015 la 23:35

    Samsung galaxy s4 sau HTC One??

    • Daniel Popescu

      22 ianuarie 2015 la 21:43

      Raspunsul il ai in articol.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri