GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun fier de călcat – sfaturi și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Un fier de călcat de calitate, cu funcţii utile, te poate ajuta să calci mai repede şi mai uşor hainele după ce le-ai spălat. Pentru mulţi dintre noi, călcarea tricourilor, a cămăşilor sau a pantalonilor este una dintre cele mai neplăcute activităţi casnice, însă în acelaşi timp este una necesară.

Un fier de călcat bine adaptat nevoilor tale te poate ajuta să calci mai uşor, mai repede şi cu rezultate mai bune, cu condiţia să ştii cum să-l alegi.

De obicei, alegerea celui mai bun fier se bazează pe aspecte subiective, precum designul, dimensiunile sau chiar culoarea, iar oferta magazinelor din România este una foarte variată din aceste puncte de vedere, inclusiv în gama aceluiaşi producător.

De multe ori însă te va ajuta foarte mult să înţelegi ce particularități au fiarele de călcat în funcţie de talpă, de putere, de orientarea verticală/orizontalp, de modul în care este folosit aburul şi de sisteme utile precum auto-curăţarea sau oprirea automată, pentru a lua o decizie corectă și a alege fierul de călcat cel mai bine adaptat nevoilor și bugetului tău.

Mai jos vă vom explica ce ar trebui să urmăriți când alegeți un fier de călcat, iar dacă stiți deja aceste detalii, puteți sări direct la secțiunea cu recomandări, produsele pe care noi le considerăm cele mai interesante în acest moment.

Alegerea fierului de calcat se face in functie de mai multi factori

Alegerea fierului de calcat se face in functie de mai multi factori

Cum alegi cel mai bun fier de călcat în funcţie de talpă?

Cea mai importantă decizie pe care trebuie să o iei în privinţa unui fier de călcat este tipul de talpă pe care îl utilizează, întrucât aceasta este suprafaţa care vine în contact cu obiectivul vestimentar pe care vrei să-l calci. Placa principală este realizată din aluminiu, acest material fiind un bun conducător de căldură, însă aceasta este “învelită” cu materialul care intră propriu-zis în contact cu haina. Astfel, există fiare de călcat cu:

  • talpă din ceramică: este una dintre cele mai rezistente tălpi pentru fiarele de călcat, la fel ca şi cele din safir, mai puţin întâlnite în România;
  • talpă din teflon: are avantajul că nu se lipseşte de material în timpul călcării, însă are nevoie de o întreţinere atentă, întrucât talpa nu are o rezistenţă prea mare la zgârieturi;
  • talpă ultragliss: aşa cum sugerează şi numele, este o talpă care alunecă foarte uşor pe haine;
  • talpă SteamGlide: este un tip de talpă folosit în special de Philips pentru produsele mai scumpe şi are ca proprietăţi rezistenţa sporită la zgârieturi, alunecarea uşoară pe material şi uşurinţa curăţării;
  • talpă din inox: cele mai ieftine fiare de călcat au talpa din inox, însă aceasta prezintă o serie de dezavantaje: se lipseşte relativ uşor de material, poate lăsa praf şi scame pe haine şi, în unele cazuri, poate chiar să decoloreze hainele realizate din materiale sensibile;
Talpa joaca unrol important in performantele unui fier de calcat

Talpa joacă un rol important în performanțele unui fier de călcat

Cum alegi un fier de călcat cu jet de aburi?

După tipul de talpă, calitatea funcţiei de aburi este probabil a doua ca importanţă când alegi un fier de călcat, întrucât aceasta uşurează semnificativ procesul de călcare şi elimină cu mai mult sau mai puţin succes cutele formate în timpul procesului de spălare. Iată la ce trebuie să fii atent din acest punct de vedere:

  • verifică numărul, dimensiunile și poziționarea găurilor de pe talpă: Aceea este zona prin care vor ieşi aburii. Teoretic, cu cât găurile sunt mai multe şi mai mari ca dimensiuni, cu atât debitul şi jetul de abur vor fi mai puternice şi vor pătrunde mai bine în material;
  • puterea aburului: Aici trebuie să fii atent la două aspecte. debitul de abur se referă la puterea standard a aburului eliminat prin găurile de pe talpă, iar un fier de călcat de calitate trebuie să aibă un debit de cel puțin 80 grame/minut, unitate de măsură care se referă la cantitatea de grame de abur care intră în materialul călcat într-un interval de un minut. Unele fiare de călcat au un buton de abur suplimentar care eliberează un jet de abur de 150-250 grame/minut, util în cazul unor cute dificile. Fiarele de călcat care beneficiază şi de jet de abur vertical sunt utile pentru eliminarea cutelor de pe geci, jachete sau chiar perdele atunci când acestea sunt agăţate în cuier;
Debitul de abur este important pentru eliminarea cutelor

Debitul de abur este important pentru eliminarea cutelor

În cazul în care călcați cantități mari de haine sau haine făcute din materiale dificile, probabil că o stație de călcat care oferă jeturi puternice de abur este o alegere mai bună.

Cât contează puterea unui fier de călcat?

Puterea unui fier de călcat este exprimată în waţi (W) şi arată cât de repede se încălzeşte aparatul la temperatura maximă. Pe piaţă există fiare de călcat cu putere ce variază de regulă de la 1200 W la 3200 W, însă cele mai multe se învârt între 2000-3000 W. Noi îţi recomandăm să te îndrepţi spre fiarele de călcat de circa 2400 W, ele având un raport ideal preț/dotări.

Indiferent de puterea fierului de călcat, este important să-l foloseşti la temperatura adecvată articolului de îmbrăcăminte pe care îl calci. Pentru asta trebuie să te uiţi pe etichetă pentru a afla numărul maxim de trepte de încălzire la care poate fi călcat produsul (una, două sau trei) şi să setezi fierul de călcat corespunzător.

Un fier de călcat cu putere mai mare are un consum mai mare de energie electrică şi un preţ mai mare decât un fier de călcat cu putere mai mică.

Funcţii utile pentru un fier de călcat:

Pe lângă talpă, aburi şi putere, este important să vezi dacă fierul de călcat pe care vrei să-l cumperi are una sau mai multe funcţii suplimentare care te ajută în procesul de călcare al hainelor şi de întreţinere a aparatului. Cele mai interesante sunt:

  • funcţia anti-calcar: la fel ca în cazul maşinii de spălat, apa pe care o utilizează fierul de călcat pentru a genera aburi are ca efect depunerea de calcar. În timp, acest lucru afectează buna funcţionare a aparatului, însă unele modele beneficiază în prezent de un glisor care poate fi activat pentru a îndepărta calcarul. Cei mai mulţi producători recomandă folosirea funcţiei o dată pe lună;
  • funcţia de auto-curăţare: această funcţie permite eliminarea aburului, a apei şi a sedimentelor acumulate prin găurile pentru abur.
  • funcţia de anti-picurare: atunci când calci o cămaşă din material sensibil la temperatură mică, aceasta se poate păta cu apă în timpul calcării. Acest efect este însă eliminat de funcţia anti-picurare a multor fiare de călcat de pe piaţă;
  • funcţia de oprire automată: această funcţie permite oprirea automată a fierului de călcat în numai 30 secunde atunci când este lăsat nemişcat în poziţie orizontală, pentru a preveni arderea hainelor în situaţiile în care uiţi aparatul în funcţiune. De asemenea, aparatul se opreşte în mod automat şi atunci când este în poziţie verticală, însă într-un interval de timp mai mare ce variază de regulă între 10-15 minute, în funcţie de producător.

Pe lângă toate aceste aspecte, este important să acorzi atenţie şi unor lucruri aparent banale, cum ar fi uşurinţa umplerii rezervorului cu apă, manevrabilitatea generală a aparatului sau forma şi modul de utilizare a butoanelor.

Analizeaza si ergonomia fierului de calcat in functie de amplasarea butoanelor

Analizeaza si ergonomia fierului de calcat in functie de amplasarea butoanelor

De asemenea, există soluţii şi pentru persoanele care au nevoi speciale de călcare:

  • staţiile de călcat sunt utile pentru persoanele care au de călcat o cantitate mare de rufe, întrucât beneficiază de un rezervor de apă semnificativ mai mare şi de un jet de abur mult mai puternic.
  • fierul de călcat portabil este util pentru persoanele care pleacă frecvent în călătorii de câteva zile şi au nevoie să-şi calce rufele. Aceste fiare de călcat sunt mai mici, cântăresc mai puţin şi acoperă nevoile de bază ale calcatului, chiar dacă puterea, debitul de abur, jetul de abur şi capacitatea rezervorului de apă sunt mai mici.

Cum se întreţine un fier de călcat?

La fel ca orice alt aparat electrocasnic, fierul de călcat are nevoie de întreţinere periodică.

  • cum se curăţă talpa fierului de călcat: în timp, pe talpa fierului de călcat se depun reziduuri sau murdărie, iar acestea pot fi îndepărtate cu o lavetă înmuiată în apă călduţă sau detergent lichid. În cazul în care murdăria persistă, poţi folosi apă şi oţet. Este important să nu foloseşti substanţe abravize sau obiecte metalice, întrucât acestea vor deteriorarea talpa;
  • cum se curăţă rezervorul fierului de călcat: dacă aparatul tău nu are funcţie anti-calcar, probabil că la un moment dat vei fi nevoit să cureţi rezervorul de apă. O soluţie este să torni puţin oţet în rezervor şi să-l laşi să divolve calcarul cel puţin o oră, pentru ca apoi să-l elimini prin funcţia de aburi. La final, clăteşte bine rezevorul cu apă pentru a elimina complet oţetul;
  • întreţinere generală: după fiecare utilizare, goleşte rezervorul de apă pentru a evita depunerea de calcar şi, ocazional, curaţă partea exterioară a aparatului.
Fierul de calcat trebuie curatat periodic pentru o durata de viata cat mai mare

Fierul de calcat trebuie curatat periodic pentru o durata de viata cat mai mare

Recomandări de fiare de călcat – cele mai bun opțiuni:

Pe piaţă există numeroase modele de aparate de călcat, iar o listă amplă cu cele mai populare fiare şi staţii de călcat disponibile în România găseşti aici. Din acestea, noi am selectat câteva recomandări de foarte bună calitate, care să acopere mai multe segmente de aparate și de preț:

Gama Philips Azur Performer – între 170 și 380 lei.

O gamă mai largă, aceasta include modele cu talpă din oțel SteamGlide Plus sau T-IonicGlide, puteri între 2400 și 3000W, jet de aburi între 160 și 220 grame pe minut, anti-picurate, anti-calcar și auto-curățare și un cablu lung de 2,5 metri.

Gama Tefal EasyGliss FV – între 168 și 240 lei.

Modele mai avansate, cu talpă UltraGliss sau Ultraglide Durilium, putere cuprinsă între 2200 și 2300 W, debit de abur de 110-130 g/min, funcție anti-picurare.

Gama Bosch Sensixx’x – între 120 și 500 lei.

O gamă apreciată și amplă, aceasta include modele cu talpă ceramică, puteri între 2400 și 2800 W, jet de aburi între 120 și 200 grame pe minut, sisteme anti-calcar și anti-picurare, vârf cu aburi și cablu lung.

Gama Philips PerfectCare – 240 lei.

Un model puternic de 2600W cu talpă ceramică, jet de abur puternic de 180 de grame, rezervor mare de 400 ml cu auto-curățare și anti-calcar.

Fier de călcat Star Light Easy – 55 lei.

Un model simplu, de bază, cu un preț imbatabil. Include talpă ceramică, are puterea de 2200 W, însă debitul de abur este de doar 25 g/min.

Fier vertical Philips Steam&Go – între 195 și 340 lei.

Aparat de călcat vertical, cu aburi, pentru rochii, perdele, cămăși sau costume. Nu are talpă, are puteri între 1000 și 1200 W și debit de abur de circa 20 – 24 g/min.

Fier ultra-portabil Rowenta First Class – circa 110 lei.

Un model ușor, compact și cu mâner pliabil, adecvat călătoriilor. Include talpă din inox Microsteam, are putere de 1000W și debit de aburi de 45 g/min.

Tefal este unul dintre principalii producatori de fiare de calcat

Tefal este unul dintre principalii producători de fiare de călcat

Concluzii

Contrar aparenţelor, alegerea unui fier de călcat bun necesită o muncă destul de laborioasă de documentare, întrucât oferta este una foarte bogată iar detaliile la care trebuie să fii atent sunt numeroase.

Este important să alegi o talpă de calitate şi un fier de călcat cu un debit de abur cât mai mare, însă uită-te şi la funcţiile suplimentare precum sistemele anti-calcar, anti-picurare sau de autocurăţare, deoarece acestea te ajută la o experienţă mai plăcută de călcat şi, în acelaşi timp, contribuie la prelungirea duratei de viaţă a aparatului şi la o întreţinere mai uşoară pe termen lung.

Pe același subiect, vă recomandăm și ghidurile noastre menite să vă ajute în alegerea unei mașini de spălat rufe de ultimă generație, sau cel despre aspiratoarele de interes în prezent, atât cele clasice, cât și cele de tip robot.

2 comentarii

  1. nelu

    23 septembrie 2014 la 20:16

    Pentru detartrare e mai buna o solutie de apa cu sare de lamiie, si nici nu miroase ca otetul.

  2. Florin

    30 noiembrie 2017 la 11:21

    Foarte util.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri