GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi o mașină de tuns iarba: tehnologii și opțiuni

Autor: Echipa Giz.ro

Mașina de tuns iarba nu a fost un utilaj pentru gospodărie care s-a bucurat de prea multă popularitate în România, însă creșterea nivelului de trai și extinderea zonelor rezidențiale a făcut posibilă apariția treptată a zonelor verzi private, deci și a necesității achiziției unui mijloc de întreținere a acestora. Acest ghid de cumpărături vă va prezenta opțiunile disponibile pe piață, avantajele și dezavantajele tehnologiilor și vă va oferi și tradiționalele recomandări. 

În mod deloc surprinzător, și mașina de tuns iarba este un copil al revoluției industriale. Primele modele au apărut la începutul secolului XIX și erau destinate întreținerii terenurilor sportive acoperite pe atunci aproape în exclusivitate cu iarbă. La începutul secolului XX, apariția motorului cu combustie internă a făcut posibilă și apariția primelor mașini de tuns iarba cu propulsie, reducând semnificativ efortul cerut de modelele manuale de până atunci. 

Abia pe la jumătate secolului XX aceste mașini de tuns iarba au devenit însă și suficient de compacte și accesibile pentru a putea fi cumpărate de o persoană privată pentru uzul casnic, iar de aici, aceste utilaje au cunoscut o dezvoltare rapidă care le-a transformat într-un produs atât de faimos încât a devenit practic un clișeu literar și cinematografic asociat cu clasa de mijloc a epocii de aur a Statelor Unite. 

În prezent, mașinile de tuns iarbă sunt disponibile într-o multitudine de forme și dimensiuni, de la modele manuale sau cu motor mic electric până la modele autonome sau care pot fi conduse. Acest ghid de cumpărături vă va prezenta tehnologiile din spatele acestor mașini, opțiunile de propulsie și alte detalii importante care vă vor permite să alegeți un produs optim.

Cum alegem o mașină de tuns iarba? 

Cel mai important criteriu pentru alegerea unei mașini de tuns iarba este suprafața de teren pe care dorim s-o întreținem. În funcție de ea, vom alege tipul de propulsie, formă și tipul de lamă de tăiere, restul detaliilor tehnologice fiind importante doar după ce ne vom decide ce fel de utilaj dorim să achiziționăm. 

În funcție de formă 

Mașinile de tuns iarba pot fi încadrate în trei categorii mari, însă există câteva variante mai exotice, dar care de multe ori nu sunt destinate uzului casnic. 

Mașina de tuns iarbă compactă 

Folosind faimosul design de tip cărucior cu două, trei sau patru roți, această categorie include cele mai multe dintre modelele destinate uzului casnic și are cel mai mic preț. Prevăzut cu mânere, acest tip de mașină trebuie împinsă și ghidată manual, existând și câteva modele care au propulsie proprie pentru a face față mai ușor unei suprafețe mai mari de teren.  

masina-de-tuns-iarba

Varietatea este imensă în această categorie, deci trebuie să fiți atenți la toate celelalte criterii deoarece dotările variază mult iar prețurile la fel: între 200 și 2000 de lei. În general, un astfel de model este recomandat pentru suprafețe de până la 600 –  800 metri pătrați, modelele autopropulsate putând urca până la 1200 – 1500 metri pătrați. 

Mașina de tuns iarbă autonomă 

Un membru mai nou al familiei, aceasta nu necesită intervenția umană, deci avem de-a face cu un model care are întotdeauna propulsie proprie. Primele exemplare foloseau moduri de lucru destul de primitive, necesitând îngrădirea spațiului dorit cu sârmă, însă modelele recente sunt dotate cu GPS, conectivitate Internet și sunt capabile să rămână în spațiu dorit fără prea multe probleme, să trimită alerte și să-și caute singură baza de încărcare. 

masina-de-tuns-iarba-autonoma

În general, aceste modele folosesc propulsia electrică și au prețuri piperate (între 5000 și 8000 de lei), însă sunt utile deoarece vă scutesc de orice efort și pot funcționa astfel și pe perioade lungi de timp fără intervenția umană. Aceste modele, deși nu sunt cu mult mai mari decât o mașină de tuns iarba clasică, sunt recomandate pentru suprafețe de teren ample de 2000 – 5.000 de metri pătrați. 

Mașina de tuns iarbă de tip tractor 

Faimoasă deoarece este folosită pentru terenurile de golf sau fotbal și pentru peluze luxoase, tractorul pentru tuns iarbă este scump și este util doar dacă aveți un teren amplu care depășește 10.000 de metri pătrați. 

masina-de-tuns-iarba-tractor

Întotdeauna motorizare și autopropulsate, acestea pot veni în versiuni electrificate sau cu motoare cu ardere internă și au prețuri ridicate care depășesc ușor suma de 10.000 de lei. Dacă trebuie însă să îngrijiți o suprafață mare de teren, aceasta este singura soluție care nu necesită un efort deosebit deoarece nu trebuie decât să stați pe ea și să o conduceți de-a lungul și de-a latul gazonului. 

În funcție de motorizare 

Mașinile de tuns iarba oferă trei tipuri de motorizare, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei, însă unele opțiuni sunt disponibile doar pentru anumite tipuri de design, deci alegerea nu este chiar atât de liberă. 

Mașina de tuns manuală 

Modelul original dezvoltat mai bine de acum un secol, mașina de tuns manuală nu are nici un fel de motor și își obține puterea necesară tăierii prin împingerea și rotirea roților. Cel mai ieftin model posibil, acesta este însă și cel mai obositor, de aceea este recomandat doar pentru suprafețe foarte mici de până la 100 de metri pătrați. 

masina-tuns-iarba-manuala

O variantă mai rară a modelului manual este cea care poate fi deplasată și utilizată cu ajutorul unui tractoraș electric sau cu ardere internă, însă acesta este un model specializat cu care nu aveți prea multe șanse să vă întâlniți în mediul casnic. 

Mașina de tuns electrică 

Puternic și fiabil, motorul electric este o opțiune modernă pentru mașinile de tuns iarbă mai recente, însă acesta se lovește de inerentele probleme ale alimentării. Acesta este apreciat nu doar pentru putere, ci și pentru nivelul de zgomot mai redus: 65 – 75 decibeli, față de minim 95 decibeli pentru un model cu motor cu ardere internă. 

Pe piață găsiți modele cu fir care alimentează direct de la priză, acestea având puteri mari și preț mai redus, însă fiind limitate de lungimea maximă a cablului la circa 30 – 40 de metri. Utile pentru suprafețe de până în 200 – 300 de metri pătrați, aceasta sunt o opțiune bună și fiabilă, dar limitată și periculoasă dacă nu sunteți atenți la lungimea cablului, la obstacolele sau apa de pe gazon sau dacă treceți din greșeală cu sistemul de tăiere peste cablu. 

masina-tuns-iarba-electrica-cu-fir

Modelele cu acumulator permit acoperirea unei suprafețe mult mai mari, însă necesită acumulatori de mare capacitate și timpi de reîncărcare destul de ridicați de 2 – 4 ore. Pentru un model de tip cărucior, sunt suficiente puteri de 1200 – 1800 W cu alimentare de 12 – 48 V, însă dacă optați pentru un model de tip tractoraș, va trebui să alegeți modele mult mai puternice cu motoare de 4000 W și sisteme de baterie cu tensiune totală de 80 V. 

Mașina de tuns cu benzină 

Cel mai faimos design, acesta folosește ieftina benzină (sau alți combustibil ușori) pentru propulsie și este scutită de limitările modelerelor electrice cu cablu în timp ce poate fi realimentată mult mai ușor decât modelele electrice cu acumulatori. Acestea sunt însă foarte zgomotoase, au nevoie de o întreținere regulată pentru filtre, bujii sau ulei, și sunt uneori mai enervant de pornit în cazul în care modelul nu este unul scump și nu are un demaror electric. 

masina-tuns-iarba-cu-benzina

Pentru modelele de tip cărucior care trebuie împinse, indiferent dacă vorbim de modele cu propulsie sau nu, un motor pe benzină în patru timpi cu un singur cilindru și o putere de 3 –4 cai putere este suficient, însă pentru un tractoraș care va trebui să optați pentru modele de 7-8 cai putere pentru teren plat sau chiar pentru modele cu motoare cu doi cilindri și putere de peste 15 cai putere dacă terenul este mai accidentat sau în pantă. 

În funcție de sistemul de tăiere 

Sistemul de lame pentru tăierea ierbii este oferit în două implementări de bază, cu cilindru și cu lamă rotativă, însă în cazul celor din urmă au apărut mai multe varietăți menite să îmbunătățească pe cât posibil calitatea tăierii. 

Mașina de tuns iarbă cu cilindru 

Derivat din designul original, aceasta folosește un ansamblu de lame elicoidale unite care formează un cilindru rotativ care împinge iarba către o lamă fixă. Un design specific modelelor manuale sau de tip cărucior, acesta oferă cea mai curată tăiere, poate lucra la o distanță mai mică de sol și nu afectează în mod dramatic iarbă, însă este mai pretențios și nu se comportă prea bine pe terenul vălurit sau cu vegetația mai rezistentă precum buruienile. 

masina-de-tuns-iarba-cilindru-de-taiere

Prețul acestui sistem de tăiere este însă ridicat, de aceea este folosit doar pe mașinile de tuns iarba manuale pentru că este singura soluție posibilă, explicând astfel și prețul cam ridicat al acestora, sau pe mașinile cu motor scumpe.

Mașina de tuns iarbă cu lamă rotativă 

Un sistem de tăiere apreciat de producători, acesta folosește o lamă rotativă masivă care se mișcă paralel cu solul la viteze mari. Această lamă are avantajul puterii și rezistenței la uzură, însă este mai puțin prietenoasă cu iarbă deoarece are tendința să rupă vârful firelor de iarbă, lăsând în urmă un gazon mai puțin aspectuos care se va îngălbeni repede în partea superioară. Pentru a compensa această problemă, producătorii au implementat tot felul de sisteme suplimentare de role pentru îndreptate și tasare, însă eficiența acestora variază în funcție de implementare și de preț. 

masina-de-tuns-iarba-lama-rotativa

În ambele cazuri, trebuie să fiți atenția la materialul din care aceste lame sunt fabricate. Materialul recomandat este oțelul inoxidabil, care are un raport preț/performanță bun, dar sunt bune și lamele fabricate din alte tipuri de oțel. Pe modelele mai scumpe puteți găsi lame din materiale compozite precum carburile, însă acesta nu este deziderat obligatoriu. Trebuie evitate modelele care spun doar că au lame din metal, nedivulgarea tipului de aliaj folosit fiind dovada unui produs inferior.

Alte criterii importante pentru alegerea unei mașini de tuns iarba 

Dacă v-ați hotărât la un anumit de tip de mașină de tuns iarba în funcție de criteriile de bază de mai sus, este timpul să verificați și specificațiile mai puțin evidente. 

Adâncimea de tăiere 

O mașină de tuns iarba de top va oferi posibilitatea reglării distanței minime față de sol între sub 10 milimetri, permițând astfel alegerea modului în care vă veți întreține gazonul. Pentru un gazon obișnuit, o adâncime de tăiere de 16 –20 milimetri este mai mult decât potrivită, deci nu merită să exagerați cu o distanță foarte mică decât atunci când știți exact ce vreți. Există și modele fără astfel de reglaj, însă nu este recomandat să le alegeți deoarece diferențele de preț sunt minore. 

masina-tuns-iarba-electrica-reglaj

Lățimea de tăiere 

Depinzând bine înțeles de dimensiunea mașini, lățimea de tăiere este corelată cu mărimea terenului care trebuie întreținut. În general, 30 – 40 de centimetri sunt suficienți pentru un teren mic până în 200 de metri pătrați, însă pentru un teren mai mare este bine să alegeți un model cu o lățime de 50 – 60 de centimetri. 

Capacitatea de stocare 

În cazul în care nu vă place ideea aruncării ierbii tăiate în spate și greblarea ei ulterioară, probabil că veți opta pentru o mașină de tuns cu container pentru deșeuri. Pentru mașinile de tuns obișnuite, sacii pentru iarba tăiată au capacități de 20 –30 de litri, dar pentru modelele mai mari sau cele de tip tractor, pot începe de la 50 de litri și ajunge chiar la 100 de litri. 

masina-de-tuns-iarba-sac-colector

Tăierea mărunțită 

Dacă sunteți atenți la aspectele ecologice, probabil că știți deja că iarba tăiată este o materie organică risipită deoarece ajunge probabil într-un incinerator municipal. În acest caz, puteți opta pentru o mașină de tuns fără sac colector dar care dispuse de o instalație de mărunțire care lasă în urmă o iarbă tocată mărunt care poate susține ecosistemul de insecte din grădină, putrezește rapid și se reintegrează astfel în circuitul natural. 

Numărul de viteze de lucru

O mașină de tuns iarba bună va oferi mai multe viteze pentru a putea proteja gazonul proaspăt sau, dimpotrivă, pentru a putea lupta cu iarba mare sau buruienile. O opțiune utilă este cea de blocare a transmisiei, forțând astfel motorul să lucreze la aceeași putere și viteză chiar și atunci când întâmpină vegetație greu de tăiat. 

masina-tuns-iarba-electrica-viteze

Frână 

Un mecanism util, sistemul de frânare permite oprirea rapidă a sistemului de tăiere fără a opri motorul și este critic în cazul în care găsiți prin iarbă fie obstacole nedorite care pot provoca necazuri (pietre, sticle, propriul cablu de alimentare), fie animale mici care ar putea fi omorâte. 

Viteza de deplasare 

În cazul unei mașini de tuns iarbă cu propulsie, verificați care este viteza de deplasare pentru a nu vă lovi de un model prea lent, dar nici de unul care vă silește să faceți jogging deoarece viteza lui minimă este prea ridicată. În general, alegeți un modul care oferă între 1,5 km/h și 5 km/h. În cazul modelelor de tip tractoraș, vitezele pot fi mai mari deoarece nu necesită un efort fizic pentru deplasare. 

Autonomia de funcționare 

În cazul mașinilor de tuns iarbă electrice cu acumulator sau a celor cu motor cu ardere internă trebuie să verificați autonomia oferită. Deoarece oferta variază mult din punct de vedere al puterii motoarelor, calității motoarelor și capacității bateriei sau rezervoarelor, este greu să oferim o regulă generală. Dacă ați ales însă un model optim pentru suprafața dorită, o autonomie de jumătate de oră ar trebui să fie suficientă pentru un aparat neprofesional. În cazul acumulatorilor, verificați și perioada necesară pentru o reîncărcare.

masina-tuns-iarba-electrica-cu-acumulator

Ergonomia 

Deoarece mașinile de tuns fără propulsie sunt destul de grele, asigură-te că ai ales un utilaj care face folosirea cât mai plăcută. Lista de detalii este mare și include mânere ajustabile pe înălțime sau lățime, mânere acoperite cu material moale aderent, roți cu diametru mare și anvelope (umplute sau nu) cu profil lat care nu se înfundă ușor, roți cu mecanism de direcție care simplifică întoarcerea, sistem rapid de schimbare a acumulatorilor (dacă este cazul), sistem pentru derularea cablului electric (dacă este cazul) și așa mai departe. 

Recomandări mașină de tuns iarba

Hecht 504 – 378 lei

O mașină de tuns iarba manuală cu preț accesibil, adică tocmai bună pentru o peluză modestă, aceasta oferă o lamă cu lățime de 40 cm, tăiere cu adâncime între 17 și 43 milimetri, are un coș pentru iarbă cu capacitate de 15 litri și o greutate de 9 kilograme.

Bosch ARM 32 – 499 lei

Un model electric alimentat de la rețea foarte popular, ARM 32 de la Bosch oferă un motor puternic de 1200 W, lățime de tăiere de 32 de centimetri, adâncime de tăiere între 20 și 60 milimetri și o sac pentru iarbă de 31 de litri.

MTD SMART 395 SPO – 1060 lei

Una dintre cele mai ieftine modele alimentare cu benzină, aceasta oferă un motor cu o putere de 2,3 cai putere, are o lățime de tăiere de 40 de centimetri, o adâncime de tăiere între 36 și 72 milimetri și o greutate de 19 kilograme.

Makita DLM380Z – 1450 lei

O mașină de tuns iarba electrică alimentată cu acumulatori, aceasta oferă un motor cu o putere mare, baterii de 18V cu autonomie de 40 de minute, sac colector de 40 de litri, adâncime de tăiere de 25 – 75 mm și lățime de tăiere de 38 centimetri.

Hecht 5533 – 2050 lei

O mașină de tuns alimentată cu benzină, modelul Hecht este printre cele mai ieftine modele cu propulsie. Acesta oferă un motor puternic de 6 CP, pornire electrică, lamă din oțel cu lățime de 51 centimetri, coș colector de 60 de litri și adâncime de lucru între 25 și 75 milimetri.

O alternativă la mașina de tuns iarba o reprezintă motocoasa, despre alegerea căreia avem un articol separat pe care ți-l recomandăm să îl citești. Alte unelte electrice de ajutor pe lângă casă despre care am mai scris sunt polizorul unghiular, fierăstrăul pendular și mașina de înșurubat.

Concluzii

Dacă doriți să întrețineți gazonul de pe peluza din fața casei sau să vă ocupați de aspectul unei suprafețe mai mari de teren, aveți de unde alege. Mașinile de tuns iarba sunt oferite într-o varietate mare de opțiuni, începând de la modele mici manuale până la modele avansate de tip tractor, și sperăm că acest mic ghid de cumpărături vă va oferi criteriile care vă vor ajuta să faceți alegerea optimă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri