GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cel mai bun polizor unghiular: cum, ce și de ce alegi

Autor: Echipa Giz.ro

Cunoscut adesea și sub numele popular de „flex”, polizorul unghiular este o unealtă care nu ar trebui să lipsească din dotarea unei gospodării în care există cel puțin un pasionat de bricolaj. Indiferent dacă este vorba de tăiere, șlefuire sau prelucrare, polizorul unghiular este o sculă versatilă, iar în cadrul acestui ghid de cumpărători vom prezenta criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere înaintea unei achiziții. 

Aproape toate polizoarele unghiulare folosesc cam același principiu de funcționare, acestea folosind un motor puternic care pune în mișcare un disc tăietor sau abraziv. În funcție de specificul aparatului, acestea pot folosi motoare electrice, cu combustie internă sau cu aer comprimat, însă cum ultimele două sunt destinate doar mediului profesional, în cadrul acestui articol ne vom limita doar la modelele electrice standard care sunt destinate mediului casnic și semi-profesional. 

Din punct de vedere al designului, polizoarele unghiulare folosesc cam aceleași idei de bază, acestea având o carcasă lungă în care se află motorul, unul sau două mânere pentru prinderea fermă și un disc orientat la 90 de grade. În funcție de soluțiile tehnice adoptate de producător, acest design poate suferi mici variațiuni în funcție de poziționarea motorului (în același plan cu discul sau la 90 de grade) sau de poziționarea mânerelor, dar, în principiu, forma generală este universal valabilă. 

Chiar dacă seamănă mult unul cu altul, polizoarele unghiulare au suficiente caracteristici care le fac optime pentru anumite activități, iar înainte de a purcede la o achiziție este bine să vă faceți o listă cu nevoile personale și să consultați lista noastră de criterii. 

polizor_unghiular_1

Cum alegem un polizor unghiular bun 

Un polizor unghiular poate fi folosit pentru tăierea materialelor dure, cum ar fi metalul, gresia sau ceramica, pentru nivelarea sau ajustarea suprafețelor unui material sau pentru șlefuire, în acest ultim caz regăsind de la lustruirea unei suprafețe metalice până la curățarea ruginei. Nu toate modelele sunt însă apte pentru orice fel de regim de lucru, de aceea trebuie să fiți atent la următoarele aspecte. 

Diametrul discului  

Înainte de a purcede la a trece la alte criterii precum puterea sau viteza, este important să vă decideți pentru modul în care intenționați să utilizați polizorul și să alegeți dimensiunea maximă a discurilor cu care unealta va putea lucra. 

Dimensiunile discurilor pot fi considerate standardizate, mărimile uzuale fiind cele de 115, 125, 150, 180 și 230 de milimetri. 

Discurile de 115 mm sunt destinate tăieturilor de precizie pentru țevi metalice mai subțiri cum sunt cele din apartamente și tăierea gresiei sau faianței, polizoarele care le folosesc fiind compacte și foarte bune pentru lucrul în spații înguste. O altă utilizare, nu tocmai ortodoxă, este și ascuțirea cuțitelor de bucătărie sau a celor din mașina de tuns iarbă. Acestea sunt bune și pentru șlefuit, însă necesită un timp mai îndelungat de lucru din cauza dimensiunilor reduse. polizor-unghiular-2Discurile de 125 mm sunt cea mai bună alegere pentru un utilizator obișnuit, acestea fiind la fel de capabile să taie țevi metalice, gresie sau faianță, dar putând ataca și plăci metalice sau din beton atât timp cât acestea nu sunt prea groase și prea dure. Ca și suratele lor mai mici, sunt bune și pentru ascuțit și șlefuit. 

Discurile de 150 mm sunt un compromis între viteză și putere, acestea având în general o gamă mai largă de utilizare cum ar fi de pildă plăcile sau barele metalice, însă și dimensiunea sau greutatea polizorului cresc în mod vizibil. Datorită suprafeței mari, acestea sunt însă mai bune pentru șlefuit sau nivelat decât cele două versiuni anterioare. 

Discurile de 180 mm sunt o alternativă ceva mai compactă la masivele modele de 230 mm fără a reuși însă să convingă prea mult deoarece polizoarele făcute pentru acestea sunt la fel de mari ca cele cu discuri de 230 mm, singurul lor avantaj fiind viteza ceva mai ridicată. 

Discurile de 230 mm sunt destinate doar lucrului cu plăci și borduri de beton, țevi și bare metalice groase sau plăci masive de gresie și faianță, însă aparatele sunt mari, grele și mai scumpe. În plus, acestea sunt greu de utilizat pentru șlefuire deoarece necesită forță, iar ascuțirea unor obiecte este prea periculoasă. 

Tipul de discuri compatibile 

Polizoarele unghiulare vin însoțite două, trei sau mai multe discuri, producătorii încercând să ofere astfel un pachet gata de utilizare. În funcție de model și de segmentul vizat, producătorii pot include mai multe tipuri de discuri, oferind totodată modele suplimentare sau recomandări pentru tipurile și caracteristicile modelelor produse de terți.

discuri-polizor-unghiular 

Discurile pentru polizorul unghiular sunt încadrate în patru clase mari 

Discul tăietor (sau diamantat): este fabricat din oțel, are un profil subțire și are margini netede, crestate sau dințate acoperite cu pulberi de diamant artificial. Acestea sunt folosite pentru tăiere materialelor dure precum betonul, ceramica, oțelul sau  

Discul abraziv: fabricat dintr-un substrat rigid mai gros pe care este lipit stratul abraziv, acesta este folosit atât pentru debitarea și fasonarea unor materiale precum fierul sau aluminiul, cât și pentru tăierea unor materiale mai puțin dure decât cele care necesită disc diamantat. 

Discul pentru șlefuit: acesta este folosit pentru șlefuirea unor suprafețe sau pentru ascuțirea unor instrumente precum cuțitele sau lamele. 

Discul pentru periat: acesta este folosit pentru curățarea ruginii, a zonelor pătate și a resturilor de vopsea sau ciment, suprafața discului fiind acoperită cu perii metalice rezistente. 

Adâncimea de tăiere 

În cazul în care știți că vreți să tăiați materiale mai groase, trebuie să fiți atenți și la această caracteristică. Ajustabilă în unele cazuri cu ajutorul unui opritor, adâncimea de tăiere poate varia între sub 5 și peste 30 de milimetri și este influențată atât de mărimea discului tăietor cât și de designul capului de tăiere.

polizor-unghiular-3

Pentru tăierile de finețe veți avea astfel nevoie nu doar de un polizor unghiular cu disc abraziv mic, dar și de un sistem care să permită tăierea la o adâncime cât se poate redusă. Pentru tăieturile adânci, în general mai puțin fine, veți avea nevoie de un disc mai mare, dar și de un polizor unghiular capabil să lucreze cu o astfel de adâncime. Limitările apar în special în cazul modelelor cu disc mic de 115 sau 125 milimetri. 

Puterea motorului 

Exprimată cel mai adesea în wați, motoarele polizoarelor unghiulare pentru uz casnic și semi-profesional se încadrează în general între 500 W și 2500 W. Puterea este aleasă de producător atât în funcție de gama de preț pe care o vizează cu modelul său, dar și în funcție de dimensiunea discului și destinația uneltei. 

polizor-unghiular-4

Astfel, pentru șlefuire sau pentru tăierea materialelor metalice mici este suficient un motor de 500 – 1000 W, în timp ce pentru tăierea zidăriei sau a materialelor metalice mai groase, este recomandată alegerea unui model de 2000 – 2500 W. Atenție însă, această putere este ajustată și în funcție de dimensiunea admisă a discurilor, deci nu trebuie să căutați de exemplu un polizor cu disc mic și putere foarte mare deoarece s-ar putea ca acea combinație nici măcar să nu existe pentru că este inutilă. 

Ca regulă generală, pentru un aparat de uz casnic încercați să alegeți un model cu putere între 1000 și 1500 W, urcând sau coborând acest criteriu în funcție dimensiunea discului. 

Viteza de rotație 

La fel ca în cazul puterii, și viteza de rotație este un criteriu extrem de important, dar variază în funcție de dimensiunea discului. Astfel, unele combinații nu prea există, cel puțin nu în mediu casnic, un disc polizor mare și greu cu o viteză de rotație ridicată fiind considerat inutil de periculos pentru simplele activități de bricolaj. 

Un polizor unghiular bun de uz generic va oferi o viteză unghiulară de 200 – 220 km/h la marginea discului, bine înțeles cu posibilitatea ajustării în trepte inferioare în funcție de lucrare. Pentru polizoarele cu discuri mici de 115 sau 125 de milimetri, această viteză se traduce printr-o viteză de 10.000 – 12.000 de rotații pe minut, însă aceasta începe să scadă pe la 7.000 – 8000 de rotații pe minut în cazul discurilor de 180 de milimetri și pe la 6000 – 6800 în cazul discurilor mari de 230 de milimetri.  

polizor-unghiular-5

După cum lesne se observă, alegerea unui polizor cu disc mare și turații mai mici nu este o idee grozavă dacă doriți să montați și discuri mici deoarece viteza de lucru va fi mai mică decât cea a unui polizor gândit doar pentru discuri mici. 

Alimentare 

Ca multe alte aparate electrice pentru portabile, și polizoarele unghiulare sunt oferite atât în versiuni alimentată cu baterii, cât și în versiuni alimentate direct de la rețea. 

Polizoarele unghiulare alimentate de la rețea vor avea invariabil o putere mai mare, însă acestea nu sunt optime pentru lucrul în orice condiții. Din cauza consumului mare, acestea sunt însă cele mai populare, iar modelele fără fir sunt în inferioritate și au prețuri foarte piperate.

Dacă lucrați în spații înguste sau în aer liber, un polizor alimentat de acumulatori Li-Ion sau NiMH este mai util, însă trebuie să verificați puterea motorului, direct corelată cu cea a acumulatorului. Motoarele din gama 18- 20 V sunt cele mai recomandate deoarece oferă o putere mare, iar acumulatorii ar trebui să aibă capacități de stocare de 2 Ah sau mai mare. 

polizor-unghiular-6

Turație variabilă și amortizor 

Polizoarele unghiulare obișnuite au un singur regim de viteză indiferent de tipul de disc abraziv montat pe ele, însă modelele mai avansate oferă posibilitatea ajustării turației pentru a putea face față cu brio mai multor tipuri de materiale. Această opțiune necesită însă un motor mai bun și sistem de schimbare a turației cu pinioane, deci și prețul de achiziție va fi mai mare. 

Amortizorul de tensiune este o dotare suplimentară utilă în special în cazul discurilor mari, acesta preluând reculul din momentul pornirii și permițând astfel utilizarea precisă și evitarea unor accidente care survin atunci când discul patinează. Acest sistem de protecție este uneori denumit și demaraj lent sau pornire lentă, în acest caz fiind însă vorba doar de o turare progresivă a motorului, nu de un sistem mecanic de amortizare. 

Sisteme de protecție 

Un polizor unghiular este o unealtă periculoasă, discurile care se rotesc cu viteze amețitoare putând produce tăieturi foarte grave sau chiar amputări iar materialele tăiate putând arunca așchii cu viteze foarte mari. 

De aceea, protecția nu este un capitol care trebuie ignorat. Pe lângă nelipsitele mănuși sau perechi de ochelari, trebuie să alegeți și un polizor unghiular sigur. Pe lângă amortizorul deja pomenit, pe lista dotărilor mai intră mânerele (detașabile sau nu) cu suprafață anti-derapantă, sistem de protecție împotriva pornirii accidentale, apărătoare pentru disc rezistentă, frână electrică pentru oprire rapidă și butoane amplasate ergonomic. Din păcate, nu toate aceste caracteristici pot fi verificate imediat, de aceea consultați și comentariile sau reviewurile produsului dorit. 

polizor-unghiular-7

Nu în ultimul rând, respectați întotdeauna destinația discului folosit. Dacă acesta este indicat pentru anumite operațiuni și/sau materiale, ignorarea sfaturilor producătorului poate avea efecte extrem de neplăcute. 

Recomandări polizoare unghiulare 

Black&Decker KG115A5-XK – 158 lei

Un model compact și ușor tocmai bun pentru uz casnic, polizorul unghiular de la B&D are discuri de 115 mm, motor puternic de 750 W, protecție împotriva pornirii accidentale, pornire lentă și un pacht de cinci discuri pentru metal și beton.

Bosch Professional GWS 750 – 273 lei

Un model din de nădejde, acesta lucrează cu discuri de 125 mm, folosește un motor puternic de 750 W, are o turație maximă de 11.000 de rotații pe minut, o masă de 1,8 kilograme și oferă protecție împotriva pornirii accidentale și compensarea rotației la pornire.

Makita GA9020 – 399 lei

Un model mare cu disc de 230 mm, acestoa folosește un motor foarte puternic de 2200 W, rotor complex cu tratament termic, o turație maximă de 6600 rotații pe minut, carcasă rezistentă la praf și mâner reglabil cu 4 poziții.

Cauți mai multe articole despre unelte electrice? Citește-le și pe cele despre fierăstrăul pendular și mașina de găurit/înșurubat sau despre uneltele care nu trebuie să îți lipsească la curte: mașina pentru tuns gazonul și motocoasa pentru peisagistică.

Concluzii 

Polizorul unghiular este o unealtă care nu ar trebui să lipsească din dotarea unei gospodării în care există cel puțin un pasionat de bricolaj deoarece are utilizări multiple, cum ar fi tăierea, șlefuirea, fasonarea, ascuțirea și așa mai departe. Producătorii oferă o gamă largă de modele cu prețuri care variază între 200 și 2000 de lei, cumpărătorii putând găsi un model care să corespundă nevoilor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri