GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi un fierăstrău pendular bun: sfaturi și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Fierăstrăul pendular, cunoscut și sub denumirea ceva mai corectă de fierăstrău vertical, este o unealtă foarte utilă pentru amatorii de bricolaj deoarece permite executarea unor tăieturi fine și complexe în materialele mai moi. În cadrul acestui ghid de cumpărături vă vom prezenta criteriile și opțiunile pe care trebuie să le aveți în vedere înaintea unei achiziții, dar și obișnuitele recomandări pentru cei mai grăbiți. 

Atunci când alegem o unealtă pentru tăiere, trebuie să știm clar ce fel de operațiuni vrem să facem. Am vorbit deja despre polizorul unghiular (sau flex), o unealtă pentru tăierea grosieră a unor materiale groase și dure, însă acesta nu este optim pentru tăierile de precizie. 

Pentru materialele mai moi, pe această listă punând lemn natural, PAL, MDF, plexiglas sau PVC, fierăstrăul pendular este o unealtă mult mai bună și mai utilă deoarece oferă atât o tăiere de bună calitate, cât și posibilitatea executării unor tăieturi cu traseu mai dificil. 

Fierăstrăul pendular nu este însă recomandat pentru metale deoarece efortul necesar pentru tăiere este foarte mare iar efectuarea unei tăieturi perfect drepte este dificilă deoarece lățimea pânzei este de numai 1 – 1,5 centimetri și este foarte ușor să deviați de la traseul dorit. 

Puteți folosi un fierăstrău pendular pentru foi subțiri din aluminiu, cu riscul de a deforma marginile tăieturii din cauza mișcării pânzei, însă pentru metale este mai recomandat un fierăstrău circular. Acesta are atât o putere de secționare mai mare, cât și capacitatea de a tăia perfect în linie dreaptă deoarece discul se aliniază singur, fiind astfel mult mai sigur și mai precis. 

Pentru toate celelalte situații însă, un fierăstrău pendular este ideal deoarece este ușor și maniabil, iar acest ghid de cumpărături vă va prezenta opțiunile pe care trebuie să le aveți în vedere înaintea unei achiziții. 

fierastrau-pendular

Criteriile de bază pentru alegerea unui fierăstrău pendular bun 

Dacă privim la ofertele curente de fierăstraie pendulare, putem lesne observă că acestea seamănă mult între ele. Există și câteva modele de tip pistol pentru tăiat vertical, cum ar fi Bosch PST 10.8, însă cele mai multe sunt gândite pentru utilizare orizontală.

Într-adevăr, carcasa înaltă prevăzută cu mâner solid în partea superioară și talpa de sprijin din partea inferioară a devenit un design standard, însă acest detaliu nu trebuie să păcălească deoarece modelele ascund destule diferențe pentru a ne pune în încurcătură.

În funcție de tipul de tăiere 

Un fierăstrău pendular folosește o pânză metalică fabricată din metal flexibil care va avea o mișcare sus-jos regulată, acest mod de tăiere având avantajul simplității și rapidității. Această mișcare simplă nu necesită un mecanism interior prea complicat, reducând și problemele mecanice care se pot acumula în timp, iar lățimea tăieturii este mică. 

Unele modele oferă tăierea orbitală, care folosește în plus și mișcarea înainte-înapoi pentru a preveni înțepenirea pânzei și pentru mări viteza de lucru, însă tăieturile vor fi mai late și nu se vor preta mereu pentru lucrările de finețe. Fierăstraiele pendulare care folosesc mișcarea orbitală pot trece în general la modul de lucru oscilant standard prin apăsarea unui buton, dar trebuie totuși să verificați acest lucru ca să nu aveți surprize. 

fierastrau-pendular-taiere-orbitala

În funcție de viteza de tăiere 

Cele mai simple fierăstraie pendulare vor avea o singură viteză de lucru. În cazul în care optați pentru un astfel de model, asigurați-vă că acesta oferă o viteză de lucru de 2500 – 3000 de oscilații pe minut pentru a nu vă chinui cu un produs prea lent. 

Modelele mai avansate vor oferi între două și șapte viteze, permițându-vă ajustarea puterii în funcție de particularitățile materialului tăiat, putând astfel alege viteze ridicate pentru materiale moi și elastice precum lemnul sau viteze scăzute pentru materiale dure și rigide precum metalul. 

fierastra-pendular-viteza-de-taiere

În funcție de puterea motorului 

Motorul este cea mai importantă parte a unui fierăstrău circular deoarece de el depinde totul. Pentru tăieturile nepretențioase cu care vă veți întâlni în activitățile de bricolaj banale, un motor cu o putere de 400 – 500 W ar trebui să fie mai mult decât suficientă. Pentru tăieturile mai pretențioase, inclusiv  cele nerecomandate făcute în metal, este bine să alegeți un model cu o putere din gama 700 – 800 W. 

Motoarele preferate de producători sunt cele universale, care pot fi alimentare fie cu curent alternativ, fie cu curent continuu. Este recomandată alegerea unui motor fără perii deoarece acesta va fi mai eficient, mai tăcut și mai fiabil, însă și mai scump. 

fierastrau-pendular-motor

În funcție de alimentare 

La fel care alte unelte electrice pentru bricolaj, și fierăstraiele pendule sunt oferite în două versiuni: cu alimentare de la priză și cu acumulatori. 

Modelele cu acumulator sunt ideale dacă lucrați în aer liber și departe de rețeaua de alimentare cu electricitate, însă sunt penalizate de puterea mai scăzută și de autonomie. În acest caz, este recomandat să alegeți un model cu o baterie care oferă o tensiune de ieșire de 14 – 16 V, asigurându-vă astfel că motorul este suficient de puternic. 

Modelele alimentare de la rețea sunt mai incomode din cauza cablului, însă acestea nu au probleme cu puterea și sunt recomandate atunci când aveți în apropiere o priză deoarece nu vă veți mai bate capul nici cu autonomia, nici cu problema puterii și vitezei de lucru. 

Alte criterii pentru alegerea unui fierăstrău pendular bun 

Pe lângă criteriile de mai sus, care sunt de bază și trebuie analizate primele, trebuie să fiți atenți însă și la detalii deoarece acestea fac diferența dintre un produs bun și unul slab. 

Rola de ghidaj de calitate: cea de-a două piesă ca importanță după motor, rola de ghidaj este critică pentru un fierăstrău pendular de calitate deoarece de ea depinde preciza tăierii. Având rolul de a menține până în poziția corectă în zona tălpii, adică a zonei de contact, aceasta trebuie să fie fabricată din oțeluri înalt aliate sau chiar carburi speciale extrem de rezistente la frecare și variații de temperatură. O rolă de ghidaj proastă se va toci repede iar tăietura fierăstrăului va deveni imprecisă deoarece pânza nu mai este ghidată corect. 

fierastra-pendular-rola-de-ghidare

Unghi de tăiere ajustabil: chiar sunt gândite să taie vertical, unele fierăstraie pendulare permit ajustarea unghiului de înaintare al pânzei pentru a simplifica tăierea după contururi piezișe. Modelele mai simple oferă o cheie care permite ajustarea unghiului bazei pentru ghidaj, însă modelele mai avansate oferă o manetă care permite corectarea rapidă a acestui unghi. În general, corecțiile de unghi sunt între 0 și 45 de grade. 

fierastrau-pendular-taiere-in-unghi

Sistem de eliberare rapidă: cele mai bune fierăstraie pendulare oferă un sistem de prindere al pânzelor ușor de folosit, acesta facilitând montarea și demontarea acestora fără a mai necesita o cheie specială. Funcția este utilă în special atunci când faceți lucrări mai complexe și trebuie să schimbați des tipul de până folosit. 

Talpă de calitate: talpa care asigură contactul cu suprafața tăiată asigură nu doar stabilitatea fierăstrăului, dar influențează direct și calitatea și simplitatea lucrului. O talpă de bună calitate este fabricată din materiale rezistente cu o fricțiune redusă, utilizatorul beneficiind astfel de un produs care alunecă ușor și nu murdărește materialul tăiat. 

fierastrau-pendular-talpa

Sistem de ghidare clar: chiar dacă ați trasat traseul viitoarei tăieturi în creion sau cretă, urmărirea acestuia nu este întotdeauna simplă. Cel mai simplu ghidaj este cel din material plastic transpare, iar modelele mai avansate oferă suplimentar și un sistem de iluminare care bate în direcția tăierii. Unele modelele de vârf oferă un ghidaj care folosește o rază laser subțire și vizibilă care arată traseul pe care se îndreaptă pânza fierăstrăului. 

fierastrau-pendular-laser

Suflantă sau aspirator: Praful sau rumegușul care se adună pe suprafața tăiată pot bloca vizibilitatea și pot îmbâcsi lamele cu dinți mai deși. Fierăstraiele pendulare din gama superioară pot oferi fie o suflantă simplă, care aruncă în lateral aceste deșeuri fine, fie un aspirator, care le adună și le depozitează într-un sac sau compartiment dedicat. 

fierastrau-pendular-suflanta

Amortizor de vibrații: fierăstraiele cu motoare puternice folosite pe materiale mai dure pot vibra destul de mult, acest comportament afectând calitatea tăierii și obosind inutil mâinile. Uneltele din gama superioară oferă sisteme de amortizare care reduc o parte din aceste vibrații, făcând astfel lucrul mai sigur și mai rapid. 

Sisteme de siguranță: o pânză zimțată în mișcare este foarte periculoasă, deci asigurați-vă că optați pentru un model care încearcă să maximizeze siguranța în exploatare. Pe lista caracteristicilor necesare intră sistemul de protecție pentru zona de tăiere, împiedicarea pornirii accidentale, protecția la supra-sarcină și altele. 

Pânzele incluse în pachet: pânzele de tăiere sunt materiale consumabile și disponibile într-o varietate imensă de materiale și scopuri, însă nu strică să te asiguri că modelul ales oferă câteva bucăți pentru a putea începe lucrul fără probleme. Pânzele cu dinți mici și deși (TPI de 20 – 36 sunt gândite pentru materiale dure precum metalul, în timp ce pânzele cu dinți mari și rari sunt gândite pentru tăierea materialelor moi precum lemnul. Când cumperi pânze noi, alege mereu modele făcute pentru materialul dorit și nu uita să analizezi și lățimea, deoarece doar pânzele înguste permit abordarea ușoară a contururilor curbate, și lungimea, deoarece adâncimea de tăiere depinde și de ea.

Recomandări fierăstrău pendular 

Bosch PST 670 – 240 lei

Un model din gama inferioară pentru amatori, acesta este util pentru tăiatul lemnului cu o gosime de până la 67 milimetri și a oțelului gros de 3 mm. Fierăstrăul oferă un motor de 500W cu o viteză de 3100 oscilații pe minut, funcție de suflare, înclinare la 45 de grade și amortizor de vibrații.

Einhell TE-JS 100 – 360 lei

Un fierăstrău accesibil și puternic, acesta oferă un motor de 750 W și 3000 de oscilații pe minut, poate tăia lemn de 100 mm și oțel de 100 mm, oferă 4 trepte de viteză, o talpă din aluminiu înclinabilă, LED de iluminare și suflantă.

Bosch Professional GST 90 BE – 540 lei

Un model intermediar din gama profesională, GST 90 BE oferă motor puternic de 650 W, adâncime maximă de tăiere de 90 mm pentur lemn și 10 mm pentru oțel, 4 trepte de putere, sistem de aspirare a rumegușului și șpanului, talpă din oțel și sistem rapid pentru schimbarea pânzelor.

DeWalt DW341K – 700 lei

Un model din gama profesională, unealta oferită de DeWalt dispune de un motor de 550W, viteză maximă de 3100 oscilații pe minut care poate fi ajustată în 9 trepte, sistem rapid de prindere a pânzelor, adâncime de tăiere de 85 mm pentru lemn, 20 mm pentru aluminiu și 10 mm pentru oțel, înclinare liberă la maximum 45 de grade și suflantă.

Pe GiZ avem și alte articole recomandate cu unelte electrice precum cel despre polizorul unghiular și masina de gaurit și înșurubat. Dacă te interesează unelte de ajutor la curte atunci citește și despre amenajarea grădinii cu mașina de tăiat iarba sau cu motocoasa electrică.

Concluzii 

Având prețuri care încep de la 200 de lei pentru un model de bază și care ajung pe la 400 – 500 de lei pentru un model performant pentru uzul casnic, fierăstraiele pendulare sunt niște unelte care nu ar trebui să lipsească din dotarea unui amator de bricolaj. Sperăm că acest ghid de cumpărături și recomandările noastre vă vor ajuta să găsiți cea mai bună opțiune.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri