GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ZenBook 14 review (model UX3402ZA, 2022)

Testat pe data de 25 august 2022
Pe scurt: ASUS a făcut un efort vizibil pentru a-și îmbunătăți gama de ultrabook-uri ZenBook, iar modelul ZenBook 14 UX3402 este rezultatul acestui efort în 2022. Laptopul oferă un ecran 16:10 excelent, design, construcție și ergonomie mai bune, performanțe vizibil sporite față de generația anterioară gratie platformei Intel Core P implementate, și o baterie mai mare. În același timp, eficiența energetică a celei de-a 12-a generații Intel Core este sub așteptări, iar greutatea laptopului a crescut ușor față de anul trecut.
Produs testat: ASUS ZenBook 14   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: 6500 Lei

Acesta este review-ul nostru detaliat al liniei de ultrabookuri Asus ZenBook 14 2022, disponibilă sub numele de ZenBook 14 UX4302ZA.

Am documentat ZenBook-urile de la începuturile lor și le-am urmărit evoluția de-a lungul anilor. Cu fiecare iterație, Asus a încercat să îmbunătățească modelele anterioare pentru a le menține competitive pe nișa tot mai dificilă a ultrabook-urilor premium.

Odată cu actualizarea din 2022, schimbările majore sunt designul termic care nu mai suflă aer cald în ecran, un upgrade la o baterie de dimensiuni mai mari, și ecrane 16:10 cu panouri de calitate excelentă, precum și update-ul obișnuit al specificațiilor hardware.

Apropo, ZenBook-urile 14 din această generație sunt disponibile fie cu hardware Intel, fie cu hardware AMD, iar în acest articol discutăm despre variantele ZenBook 14 UX3402 bazate pe Intel, construite pe platforme Intel Alder Lake Core P de generația a 12-a, cu certificare Intel Evo.

asus zenbook14 main

Iată o fișă tehnică a unității testate, iar apoi vom trece în revistă toate detaliile importante ale acestui produs, astfel încât să știți la ce să vă așteptați înainte de a vă decide asupra unuia.

Specificații Asus ZenBook 14 UX3402ZA

Ecran14″, 2880 x 1800 pixeli, 90 Hz, OLED, 600 nits max, lucios, non-tactil, HDR500, 100% DCI-P3
opțional: IPS, 2560 x 1600 pixeli, 400-nits, 100% sRGB
ProcesorIntel Alder Lake 12th gen, maximum Core i7-1260P, 4C+8c/16T
VideoIntel Iris Xe, 96 EUs, 1,4 GHz
Memorie16 GB LPDDR5-4800 (lipiți)
Stocare1x M.2 PCIe 4.0 x4 SSD (Samsung PM9A1), un singur slot M.2 2280
ConectivitateWireless 6E (Intel AX211), Bluetooth 5.2, Ethernet cu adaptor USB inclus
Porturi1x USB-A 3.2 gen2, 2x USB-C 3.2 cu Thunderbolt 4, HDMI 2.0b, microSD card reader, audio jack
Baterie75 Wh, încărcător USB-C 65W cu încărcare rapidă
Dimensiuni314 mm x 220 mm x 16,9 mm
Greutate1,37 kg, încărcător 0,22 kg
Alteletastatură iluminare albă, NumPad virtual touchpad, camera web HD, senzor amprentă, sistem audio stereo

Construcție și design

Chiar dacă nu se remarcă la o primă privire fugară, noul ZenBook 14 din 2022 este diferit din multe puncte de vedere de modelul văzut acum un an. Din punct de vedere estetic, cea mai vizibilă schimbare a survenit la nivelul capacului, vechiul model cu cercuri concentrice al seriei ZenBook fiind înlocuit cu unul simplu cu finisaj mat și o sigla discretă ZenBook gravata în colt.

asus zenbook14

Laptopul este acum disponibil în două culori, pe lângă versiunea albastru-închis cu tastatură gri-închis pe care o vedem aici, numită Celadon Blue de către ASUS, existând și o versiune cu o nuanță mai deschisă și tastatură gri-deschis numită Aqua Celadon. Cum era de așteptat, cea din urmă se descurca mai bine atunci când vine vorba de ascuns urmele de utilizare sau mizeria.

Din punct de vedere funcțional, noutățile sunt trecerea la un ecran cu raport de aspect 16:10, ceea ce a impus și utilizarea unui șasiu mai îngust și mai înalt, și o reproiectare integrală a sistemului de răcire și a colecției de conectori.

Ne vom ocupa de ecran imediat, însă acum trebuie să specificăm că acesta are acum o deschidere de 180 de grade, așa cum se cuvine în cazul unui ultra-portabil, și că microfonul și camera Web sunt amplasate deasupra ecranului, din nou, așa cum ar trebui să fie. Șasiul mai îngust dar mai înalt a necesitat reproiectarea tastaturii și touchpad-ului și a oferit un spațiu interior suplimentar care a fost utilizat pentru implementarea unei baterii cu capacitate mărită la 75 Wh.

Construcția noului ZenBook 14 este mai robustă decât cea cunoscută de la generațiile anterioare, iar șasiul nu mai scârțâie atunci când este apucat de margini sau apăsat mai tare în cursul utilizării. Din păcate, tot nu avem însă de-a face cu o construcție cu adevărat bine ranforsată, așa cum este cazul altor ultra-portabile similare precum Dell XPS 13 sau Apple MacBook.

Toate aceste schimbări au determinat o creștere în greutate. Dacă versiunea anterioară ZenBook 14 UX425EA cu ecran mat avea 1,2 kilograme, noul ZenBook 14 UX3402ZA cu ecran lucios are acum 1,37 kilograme. La această greutate trebuie adăugată și cea de circa 220 de grame a încărcătorului, din moment ce vorbim de un ultra-portabil care va fi plimbat mult.

Noul ZenBook 14 a păstrat designul Ergolift, care folosește partea inferioară a capacului ecranului ca pe un picior de sprijin pentru a putea ridica șasiul într-o poziție înclinată mai ergonomică și mai bună pentru ventilație. Sistemul funcționează bine iar laptopul stă bine ancorat pe masă chiar și atunci când se sprijină doar pe piciorușele mici cauciucate amplasate pe rama inferioară a ecranului.

Sistemul de răcire a fost complet reproiectat, iar cea mai importantă schimbare este mutarea radiatorului în partea stângă, ceea ce face ca aerul cald evacuat să nu mai fie împins în ecran. Aceasta a fost o problemă a gamei ZenBook timp de mai multe generații, iar schimbarea este mai mult decât binevenită. Aerul proaspăt este tras prin partea inferioară șasiului, care stă mai departe de masă grație Ergolift, însă se observă că fantele de admisie nu sunt amplasate în dreptul ventilatorului deoarece ASUS a preferat un flux de aer care mai întâi răcește conducta de transfer termic și abia apoi trece prin ventilator și radiatorul final.

Deoarece sistemul de răcire ocupă acum aproape toată partea din stânga a carcasei, nu veți găsi aici decât un port USB-A. Restul de porturi, adică două porturi USB-C cu Thunderbolt 4, un port HDMI, un conector audio și un card reader, sunt amplasate în dreapta, tot aici fiind amplasate și cele două LED-uri pentru semnalizare. Personal, aș fi preferat un design inversat, cu sistemul de răcire în dreapta și porturile amplasate în stânga deoarece toate cablurile care ar putea fi conectate (inclusiv cel de încărcare) vor deranja utilizatorii de mouse, dar nu doar pe ei.

În final, chiar dacă unele aspecte ale noului ZenBook 14 din 2022 pot fi criticare în continuare, sunt mulțumit de rezultatul final. Privind partea bună a lucrurilor, se remarcă designul mai simplu, ecranul 16:10 cu deschidere de 180 de grade și sistemul de răcire îmbunătățit, însă laptop este totodată mai greu, tastatura a pierdut niște butoane suplimentare iar porturile sunt înghesuite enervant în dreapta.

Tastatură și touchpad

După cum am menționat deja, șasiul mai îngust și mai înalt a determinat și reproiectarea tastaturii și touchpad-ului. Astfel, tastatura oferă acum butoane mai mari cu dimensiuni de 16 x 16 mm, fața de cele de 16×15 mm cunoscute de la precedenta generație, în timp ce touchpad-ul este și el puțin mai înalt și mai spațios.

În același timp însă, tastatura a pierdut coloana de butoane funcționale din partea dreaptă și are deci o funcționalitate mai redusă. Butoanele Home/PgUp/PgDn/End sunt acum oferite ca funcții secundare pentru tastele direcționale.

asus zenbook 14 keyboard clickpad

Tastatura oferă însă o experiență bună, remarcându-se butoanele fabricate dintr-un material plăcut la atingere, cursa suficient de mare a mecanismului și nivelul de zgomot redus. Nu mai am un ZenBook 14 2021 la dispoziție, însă am senzația că noua tastatura are un mecanism cu un răspuns ceva mai moale și aș fi preferat răspunsul mai ferm al generației anterioare.

Sistemul de iluminare este bun, LED-urile albe oferind trei niveluri de intensitate și fiind secondate de indicatoare luminoase pentru Caps Lock și pentru activarea camerei Web și a microfonului pe tastele F9 si F10. Acest sistem de iluminare oferă o lizibilitate bună în cazul ambelor variante de culoare ale gamei ZenBook 14 2022, nefiind afectate deci de problema butoanelor prea deschise la culoare pe care am mai văzut-o pe la ASUS, si poate fi activat cu o simplă atingere de touchpad.

Touchpad-ul este mare și oferă o suprafață acoperită cu sticlă care nu are nici o problemă cu gesturile complexe sau rapide. Ranforsarea este și ea bună, apăsările mai dure nefiind însoțite de deformări și zgomote, iar butoanele ascunse sub touchpad sunt și ele bune, doar puțin cam dure.

Suprafața touchpad-ului servește funcția de bloc numeri virtuale pentru cei care au nevoie acces rapid la aceste butoane, dar se pare că nu oferă opțional și funcția ScreenPad, care a fost prezentă pe unele implementări ZenBook 14 de anul trecut.

Laptopul oferă un senzor biometric pentru amprente care este integrat în cazul butonului Power, însă camera IR pentru autentificare facială cunoscută de la generațiile anterioare a fost eliminată.

Ecran

Cele mai multe dintre configurațiile ZenBook 14 UX3402 oferă un ecran OLED cu rezoluție 2,8K și strat protector lucios în variante cu sau fără strat tactil.

Ecranul OLED, fabricat de către Samsung, este unul cunoscut deja de la alte laptopuri moderne. Acesta oferă o diagonală de 14”, rezoluție de 2880 x 1800 pixeli, raport de aspect 16:10, rată de împrospătare de 90 Hz și o acuratețe coloristică mare care permite acoperirea integrală a spectrului DCI-P3. În plus, fiind un panou OLED 10 bit, acesta este certificat HDR 500 care oferă o luminozitate maximă de 400 nits pentru conținutul SDR și de 600 nits pentru conținutul HDR.

Utilizarea acestui ecran a fost foarte plăcută, remarcându-se contrastul ridicat și nivelul de negru profund specifice OLED, culorile plăcute și emisia scăzută blue-light, la care se adaugă fluența dată de rata de împrospătare de 90 Hz și timpul mic de răspuns de 1-2 ms. Ecranul este deci o alegere excelentă indiferent dacă vorbim de utilizarea zilnică banală, aplicații media mai pretențioase sau jocuri.

  • Panel HardwareID: Samsung SDC4171 (ATNA40YK07-0);
  • Coverage: 100% sRGB, 97.4% Adobe RGB, 99.7% DCI-P3;
  • Type: 10-bit with HDR500;
  • Measured gamma: 2.23;
  • Max brightness in the middle of the screen: 403.22 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 2.87 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1:1;
  • White point: 6600 K;
  • Black on max brightness: 0 cd/m2;

Ecranul a venit bine calibrat din fabrică și s-a dovedit a fi uniforma la capitolele culoare și luminozitate. În plus, fiind vorba de un panou OLED, nu trebuie să vă faceți griji pentru bleeding.

Având o luminozitate maximă de numai 400 nits în cazul conținutului uzual SDR și un strat protector lucios, ecranul nu este însă prea grozav dacă lucrați în exterior sau într-un mediu cu lumină artificială puternică.

În plus, dacă sunteți indeciși între un panoul tactil și unul standard, trebuie menționat faptul că versiunea cu strat tactil are acea granularitate enervantă specifică panourilor OLED tactile, aspect care este cel mai vizibil atunci când fundalul este alb sau foarte deschis la culoare. Am pus mai jos o imagine comparativă cu cele două panouri, tactic și non-tactil, însă în realitate granularitatea este mai mare decât se vede în captura foto.

oled graininess 960x483 1

Altfel, consider că este foarte important ca cei interesați de acest laptop ar trebui însă să se informeze în prealabil despre particularitățile ecranelor OLED, mai rar întâlnite pe laptopuri, și să decidă dacă avantajele precum nivelul de negru, contrastul, culorile sau emisia scăzută de lumină albastră și dezavantajele precum pâlpâirea, banding-ul nuanțelor de gri, pierderea detaliilor în zonele foarte întunecate sau chiar burn-in-ul sunt acceptabile. Ecranele Samsung din această nouă generație au rezolvat multe din probleme mai vechi ale tehnologiei, însă chiar și așa, există încă diferențe de comportament față de panelurile IPS, iar cei interesați ar trebui să le înțeleagă înainte de a face o achiziție.

Pe lângă acest ecran OLED, ASUS ZenBook 14 2022 mai este disponibil si cu un ecran IPS cu strat protector mat, rezoluție de 2560 x 1600 px, luminozitate de 400 nits și acoperire de 100% sRGB, însă se pare că disponibilitatea acestuia va fi ceva mai redusă deoarece producătorul pare decis să împingă soluțiile OLED sub ochii publicului.

Hardware și performanțe

Laptopul testat de noi este un exemplar cu o configurație de vârf pentru gama Asus ZenBook 14, modelul UX3402ZA oferind un procesor Intel Core i7-1260P și interfața grafică Intel Iris Xe, 16 GB de memorie LPDDR5-4800 și un SSD modern cu interfață PCIe 4 cu capacitate de 512 GB. Laptopul a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii mai 2022, adică BIOS 304 și MyAsus 3.1.4.

Laptopul este construit pe platforma Inter Alder Lake Core P din generația a 12-a Intel Core. Procesorul Core i7-1260P oferă 4 nuclee Performance și 8 nuclee Efficiency pentru un total de 16 fire de execuție și este oferit într-o implementare cu un maximum de putere alocată de 30W. Pentru modelele mai ieftine este oferit și un procesor Core i5-1240P, care are specificații asemănătoare.

Interfața grafică disponibilă este Iris Xe cu 96 unități de procesare și frecvențe maxime de 1,40 GHz pentru i7-1260P, respectiv 80 de unități de procesare și frecvențe maxime de 1,3 GHz pentru i5-1240P. Memoria RAM este de tip LPDDR5-4800 și are o capacitate de 16 GB, existând opțiuni și pentru 8 sau 32 GB, toate cu chipuri lipite pe placa de bază și, evident, imposibil de extins sau înlocuit. Unitatea de stocare SSD este un Samsung PM9A1, un model PCIe 4 rapid.

Unitatea de stocare și placa de rețea wireless sunt singurele componente care pot fi schimbate. Accesul la acestea este simplu, necesitând doar desfacerea unor șuruburi (inclusiv câteva ascunse sub picioarele de cauciuc) și înlăturarea capacului inferior. Unitatea SSD este în continuare amplasata chiar lângă procesor, însă este acoperită cu un pad pentru transfer termic și nu am remarcat probleme de supraîncălzire.

Aplicația MyAsus oferă variante setări pentru ecran, baterie, actualizări software și include cele trei profiluri energetice disponibile:

  • Performance – putere maximă alocată de 30W, ventilatoare cu regim maxim de 47-48 dB;
  • Balanced/Standard – putere maximă alocată de 20W, ventilatoare cu regim maxim de 36-38 dB;
  • Whisper – putere maximă alocată de 10W și un regim sonor mai mic de 30 dB.

Modul Whisper este suficient pentru activități de bază, însă este prea limitat din punct de vedere al puterii, de aceea recomand optarea pentru Standard ca profil normal de lucru. Performance oferă o putere mai ridicată, însă și nivelul de zgomot este sesizabil mai mare.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați într-un regim banal de lucru.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Performance activat, procesorul Core i7-1260P a urcat până la 43W pentru un scurt interval, după care a coborât la standardul 30W în condițiile unor temperaturi de circa 95 de grade și a unui nivel de zgomot de 47 dB. Scorul CineBench R15 atins a fost de 1300 de puncte.

Cu profilul Balanced?standard, procesorul s-a stabilizat la 20W, temperaturi de 85 de grade și un nivel de zgomot semnificativ mai mic de circa 37 dB. Performanțele sunt însă vizibil penalizate, scorul atins fiind de numai 950 de puncte.

Modul Whisper limitează procesorul la 10W, condiții în care temperaturile interne sunt de circa 65 de grade iar nivelul de zgomot este practic imperceptibil. Nivelul de performanțe atins cu acest profil este însă de numai 30% din potențialul maxim, scorul obținut fiind de 400 de puncte. Pe baterie, procesorul este limitat la 20W și oferă performanțe bune pentru acest mod de lucru.

Toate aceste rezultate sunt comasate și comparate cu alte soluții similare în graficul de mai jos.

cinebench1 zenbook14

Implementarea i7-1260P este cu circa 80% mai rapidă decât cea Core i7 11 gen din ZenBook 14 de anul trecut, dar acest spor este posibil și datorită alocării de putere mai generoase și în condițiile unui nivel de zgomot mai mare. La același nivel de zgomot al sistemului de răcire, noul ZenBook 14 este cu circa 25% mai rapid decât modelul din 2021.

Opțiunea mai ieftină Core i5-1240P nu se situează prea departe deoarece are o arhitectură similară si o limită de putere apropiată de 28W. În același timp, pe piață există soluții Intel și, în special, AMD care oferă mai multă putere într-un format ultra-portabil similar. Este drept, acestea sunt însă și mai scumpe deoarece fac parte de multe ori dintr-o gamă superioară de laptopuri.

cinebench2 zenbook14

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender.

Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test.

3dmark cpu 1

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție FHD pentru consecvență.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 4959 (Graphics – 5199, Physics – 20329, Combined – 2000);
  • 3DMark 13 – Night Raid: 17770 (Graphics – 21452, CPU – 9009);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1962 (Graphics – 1732, CPU – 7944;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1065;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 3033;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 42.62 average fps;
  • PassMark 10: 3652 (CPU – 20286, 3D – N/A, Memory – 2770, Disk – 22390);
  • PCMark 10: 5339 (Essentials – 10423, Productivity – 6257, Digital Content Creation – 6334);
  • GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1474, Multi-core: 9027;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1671 cb, CPU Single Core 222 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3651 cb, CPU Single Core 594 cb;
  • CineBench R23: CPU 10061 cb (best run), CPU 9365 (10 min loop test), CPU Single Core 1538 CB (best run);
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 38.11 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.

  • Blender 3.01 – BMW Car scene- CPU Compute: 4m 21s ;
  • Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 10m 13s;
  • PugetBench – DaVinci Resolve: -;
  • PugetBench – Adobe After Effects: 588;
  • PugetBench – Adobe Photoshop: 793;
  • PugetBench – Adobe Premiere: 364;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 14.07;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 13.13;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 23.59;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 3.71;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 54.35;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 6.16;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 6.52;
  • SPECviewperf 2020 – SW: -.
  • V-Ray Benchmark: CPU – 6275 vsamples, GPU CUDA – 173 vpaths;

Rezultatele obținute sunt competitive pentru un laptop ultra-portabil din gama intermediară. Nu am testat prea multe laptopuri Intel Core P, însă implementarea de față s-a situat cam la egalitate cu cea din Lenovo Yoga 9i, care are o limită de putere mai mare de 35W, acesta din urmă fiind mai rapid doar în testele îndelungate și testele combinate unde cei 5W suplimentari au un efect vizibil.

ZenBook 14 2022 este depășit de i9-12900H din ZenBook 14X și de Ryzen H din ZenBook 14 UM425, aceste implementări beneficiind însă de limite de putere mai generoase și sisteme de răcire mai bune. Față de vechiul ZenBook 14 din 2021, care era motorizat de Core i7-1165G7, noul model este mult mai rapid în testele de procesor, fie ele single sau multi-core, și cu circa 10% mai rapid în testele de placă video.

Deoarece modul Performance este cam zgomotos, utilizatorii ar putea fi tentați de mai tăcutul mod Standard. Cu o limită de putere de numai 20W, față de 30W, dar și un nivel de zgomot de 38 dB, față de 48 dB, rezultatele arată astfel.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 4055 (Graphics – 4377, Physics – 14402, Combined – 1550);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1608 (Graphics – 1433, CPU – 5290);
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 2632;
  • GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1487, Multi-core: 6599;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3302 cb, CPU Single Core 541 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 51.07 s;
  • Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 12m 21s.

Remarcăm o scădere a performanțelor de circa 20%, deci destul de mare pentru a fi considerat un compromis pe care utilizatorul trebuie să-l cântărească în funcție de necesitați și pretenții.

ZenBook 14 nu este un laptop gândit pentru jocuri, însă pentru cei interesați am folosit câteva titluri DX 11, DX 12 și Vulkan pe care le-am testat FHD și FHD+ cu nivel de detalii minime.

Low settingsZenBook 14 –
i7-1260p, Iris Xe,
30+W, FHD+ 1200p
ZenBook 14 –
i7-1260p, Iris Xe,
30+W, FHD 1080p
Flow Z13 2022 –
i9-12900H, Iris Xe,
~50W, FHD+ 1200p
Flow X13 2022 –
R9 6900HS, R 680M,
~45W, FHD+ 1200p
Zephyrus G14,
R9 6900HS, R 680M,
25+W, FHD 1080p
ZenBook 14X UX5401,
i7-1165G7, Iris Xe,
~30+W, FHD+ 1200p
ZenBook UM425,
R7 5800H, Vega,
~35W, FHD 1080p
Bioshock Infinite
(DX 11, Low Preset)
70 fps (48 fps – 1% low)88 fps (58 fps – 1% low)97 fps (61 fps – 1% low)150 fps (92 fps – 1% low)105 fps (74 fps – 1% low)81 fps (36 fps – 1% low)91 fps (71 fps – 1% low)
Doom: Eternal
(Vulkan, Medium Preset)
29 fps (15 fps – 1% low)30 fps (16 fps – 1% low)30 fps (16 fps – 1% low)46 fps (26 fps – 1% low)
Dota 2
(DX 11, Best Looking Preset)
76 fps (52 fps – 1% low)78 fps (53 fps – 1% low)76 fps (64 fps – 1% low)78 fps (52 fps – 1% low)72 fps (54 fps – 1% low)64 fps (42 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Low Preset, no AA)
31 fps (22 fps – 1% low)34 fps (26 fps – 1% low)35 fps (30 fps – 1% low)50 fps (37 fps – 1% low)39 fps (33 fps – 1% low)31 fps (21 fps – 1% low)30 fps (22 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Low Preset, no AA)
25 fps (19 fps – 1% low)30 fps (23 fps – 1% low)29 fps (24 fps – 1% low)46 fps (34 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX12, Lowest Preset, no AA)
36 fps (23 fps – 1% low)37 fps (25 fps – 1% low)36 fps (23 fps – 1% low)65 fps (46 fps – 1% low)41 fps (24 fps – 1% low)41 fps (26 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Low Preset, Hairworks Off)
38 fps (20 fps – 1% low)42 fps (22 fps – 1% low)42 fps (23 fps – 1% low)57 fps (42 fps – 1% low)45 fps (32 fps – 1% low)41 fps (21 fps – 1% low)27 fps (22 fps – 1% low)

Pentru mai multe detalii, puteți citi mai pe larg pe Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

La fel ca în cazul generațiilor anterioare de ZenBook 14, ASUS a ales un sistem de răcire simplu cu un ventilator și o conductă de transfer termic. Spre deosebire de acele implementări, aceasta folosește o conductă mai lungă deoarece aceasta trebuie să ajungă la radiatorul mutat în stânga, iar radiatorul este și el ceva mai mic din cauza constrângerilor spațiului intern.

asus zenbook 14 cooling

Acest nou sistem de răcire, combinat cu un regim ceva mai agresiv pentru ventilator, îi permite lui ZenBook 14 2022 să aloce mai multă putere pe procesor cu profilul Performance activ. În același timp însă, și temperaturile sunt acum ceva mai mari decât în cazul generației anterioare. Cel mai mare avantaj al acestui nou sistem de răcire este însă faptul că aerul fierbinte nu mai este împins în ecran, așa cum am văzut până acum, ci către stânga și departe de utilizator.

Chiar dacă temperaturile procesorului trec de 90 de grade, temperaturile externe sunt bune. Astfel, am măsurat mai puțin de 35 de grade în zona tastelor WASD și a săgeților direcționale și circa 40 de grade în cel mai cald punct, în zona tastelor IOPL, deci deasupra componentelor interne fierbinți.

Cu profilul Balanced activ în timpul activităților pretențioase, nivelul de zgomot este mai redus în timp ce temperaturile interne trec doar cu puțin de pragul de 80 de grade, în timp ce temperaturile exterioare sunt cam aceleași.

Într-un regim banal de utilizare, temperaturile exterioare nu trec de 40 de grade iar nivelul de zgomot este foarte redus, sub 30 dB, însă ventilatorul nu se oprește niciodată. Dacă doriți ceva mai multă liniște, puteți activa modul Whisper pentru a activa și un regim cu turație zero pentru ventilator, însă ventilatorul oricum va porni imediat ce încărcarea este mai mare iar performanțele vor fi penalizate de limitările energetice drastice.

temps asus zenbook14 ux3402 daily temps asus zenbook14 ux3402 gaming perf

Conectivitatea este asigurată de o soluție integrată Intel AX211, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, iar aceasta s-a achitat bine de sarcini în cam toate condițiile. Camera Web, flancată de microfoane, este amplasată deasupra ecranului si oferă o imagine cu o calitate rezonabil de bună pentru convorbiri ocazionale, dar nimic mai mult.

Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe marginile înclinate ale capacului inferior, ceea ce le permite să ofere un sunet clar lipsit de distorsiuni și să fie mai greu de acoperit accidental. Calitatea redării este destul de bună pentru activități zilnice și streaming media, însă nivelul sonor atinge doar un nivel mediu de 77 dB iar răspunsul în frecvență este anemic în zona joaselor, ceea ce face ca sunetul redat să fie cam fad.

asus zenbook 14 speakers

Baterie și autonomie

Bateria din ZenBook 14 2022 are o capacitate de 75 Wh, mai mare decât la generația anterioară sau decât media clasei din care face parte. Cam acestea sunt autonomiile la care ar trebui să vă așteptați.

  • 6-7h – editare text Google Docs, Normal + Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6-7h – redare video YouTube FullHD, Normal + Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6-7h – redare video Netflix, Normal + Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 4-6h – navigare Web intensivă, Normal + Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;

Rezultatele nu sunt prea grozave și sunt mai slabe decât cele măsurate la generația anterioară. Poate că ASUS va reuși să le îmbunătățească pe viitor prin actualizări software, însă nu mi-aș pune prea multe speranțe în această posibilitate deoarece am măsurat autonomii similare și pe alte laptopuri cu ecran OLED și această platformă Intel, cum ar fi de pildă Lenovo Yoga 9i.

Trebuie menționat că ecranul nu comută la 60 Hz atunci când laptopul este alimentat de la baterie, deci dacă vreți să măriți puțin autonomiile de mai sus, măsurate cu ecranul setat pe 90 Hz, va trebui să faceți schimbarea în mod manual.

Laptopul este însoțit de un încărcător USB-C compact cu putere de 65W și cabluri lungi. O încărcare completă durează 2 ore, cu încărcarea rapidă activată pentru prima oră a procesului.

asus zenbook 14 battery

Preț și disponibilitate

ASUS ZenBook 14 UX3402 nu este încă disponibil în ofertele locale la data publicării articolului. Modelul testat de noi, adică ZenBook 14 UX3402ZA, oferă o configurație cu Core i7-1260P, 16 GB RAM, SSD de 512 GB și ecran OLED și are un preț care începe de la 1250 EUR și urcă până la 1400 EUR. Modelul similar, dar cu procesor Core i5-1240P, are un preț care începe de la 1100 EUR.

Pentru mai multe detalii despre prețuri, configurații și stocuri, intrați aici sau aici.

Concluzii

Mă bucură efortul depus de Asus cu linia sa mainstream de ultrabook-uri subțiri și ușoare, care duce la îmbunătățirea seriei ZenBook 14 cu fiecare generație.

De data aceasta, cu modelul ZenBook 14 UX3402, au implementat ecrane 16:10 cu panouri de o calitate excelentă, au actualizat în sfârșit designul termic astfel încât aerul cald să nu mai sufle în ecran, au reînnoit liniile de design, au îmbunătățit calitatea generală a construcției și au inclus o baterie mai mare la interior.

Totuși, acea baterie nu ajută prea mult acest model construit pe hardware Intel Core de generația a 12-a, deoarece eficiența lasă de dorit, cel puțin cu software-ul disponibil la momentul acestui review. Performanța, pe de altă parte, este destul de bună pentru acest segment la nivelul anului 2022, cu setări de putere mai ridicate care duc la o creștere semnificativă a performanțelor CPU și la câștiguri marginale în ceea ce privește capacitățile GPU.

Pe de altă parte, genrația 2022 vine cu o creștere notabilă a greutății totale a laptopului și cu o amprentă ușor mai mare, precum și cu un downgrade al experienței de tastare, dar și cu cea mai mare parte a porturilor plasate acum pe partea dreaptă a șasiului.

Per total, mă aștept ca seria ZenBook 14 2022 să rămână competitivă în cadrul nișei sale, grație multiplelor update-uri și a prețului atractiv de care seriile ZenBook beneficiază în România.

Totuși, concurența în spațiul ultrabook-urilor este mai dură ca niciodată, cu game precum Acer Swift 3, Apple Macbook Air, LG Gram 14 sau Lenovo Slim 7, care oferă pachete echilibrate în categoriile de preț inferioare și medii. În plus, alternative premium precum Dell XPS 13 Plus, Lenovo Yoga 9i sau Microsoft Surface Laptop oferă câteva plusuri în segmentele superioare.

În plus, ZenBook-urile bazate pe platforme AMD reprezintă alternative de care mulți ar putea fi interesați, pentru performanța și eficiența superioară a hardware-ului AMD, în special în cazul configurațiilor Ryzen 7 6800U și Ryzen 5 6600U cu grafică Radeon. Acestea nu sunt încă disponibile pentru ZenBook-urile 2022 de 14 inchi, dar pot fi găsite în modelul mai compact și mai ușor de 13 inchi, seria ZenBook S 13 – recenzia noastră pentru ZenBook S 13 este disponibilă aici.

asus zenbook14

Pro:

  • construcție mai bună decât la generațiile anterioare
  • ecrane OLED si IPS cu deschidere de 180 de grade
  • tastatură, touchpad și conectivitate bune
  • performanțe echilibrate și vizibil mai rapid decât predecesorul
  • baterie de 75 Wh
  • preț competitiv

Contra:

  • mai greu decât modelul anterior
  • conectori grupați în dreapta
  • zgomotos cu profilul Performance
  • autonomie modestă

2 comentarii

  1. Robert

    1 noiembrie 2022 la 13:34

    Buna,

    As avea o intrebare in legatura cu acest laptop in varianta AMD vs Lenovo Yoga 7 cu Ryzen 7 6800U.

    Din reviewuri (nu prea sunt…) Zenbook 14 cu Ryzen 7 5825U are performante similare (poate cu 5-10% mai mici) fata de Lenovo Yoga 7 cu Ryzen 7 6800U. Bateria in Asus e mai mare putin, si asta ajuta ca battery life-ul sa fie similar. Heat managementul e putin mai bun pe Lenovo, dar nu e simnificativ.

    Insa, nu prea am reusit sa gasesc informatii despre fan noise, cat de des pornesc ventilatoarele, cat de tare se aude in folosinta zilnica.

    Cat de mare e diferenta in build quality. Ecranul pe Asus e mai luminos ca e varianta non touch, si tot din acest motiv nu are nici layerul acela de touch ca si pe Lenovo, care il face mai grainy pe fundaluri deschise (albe).

    Cat de multa diferenta face SSD-ul de Gen4(lenovo) vs Gen3(asus), sau DDR5(lenovo) vs DDR4(asus)?

    As folosi laptopul pentru editare multa in lightroom, si un pic de photoshop. Plus chestii normale de laptop, web browsing, movies, youtube etc.

    Stiu ca Lenovo e 2 in 1, pe cand Asusul nu e, dar asta e un aspect la care as zice ca ar fi fain sa am, dar nu e absolut necesar, maiales daca displayul touch e mai slabut (mai intunecat, grainy din cauza layerului de touch, etc).

    Ce parere aveti despre aceste laptopuri, merita generatia noua din Lenovo, sau nu prea are beneficii atat de mari, eventual ar fi vreun aspect anume ce ar putea duce decizia intr-o directie sau alta ce nu am mentionat mai sus?

    Multumesc!

    PS.: stiu ca seria 6000 are iGPU de 2x ori mai bun, dar nu prea ma intereseaza performanta grafica, gamingul ramane pe console si nu pe ultrabookuri.

    • Andrei Girbea

      16 noiembrie 2022 la 17:49

      Salut Robert. Scuze de raspunsul intarziat. Diferentele dintre 5825U si 6800U sunt mici pe partea de procesor, undeva la un 10-15% in IPC si performante single-core , si 5% in multi-core. partea de SSD si RAM nu are un impact semnificativ pe ce vrei tu sa rulezi.

      Nu am testat insa niciunul dintre acele modele, asadar nu pot oferi o parere avizata despre ele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri