BIOS – ce este BIOS-ul şi care sunt principalele setări disponibile

BIOS – ce este BIOS-ul şi care sunt principalele setări disponibile

Aşa cum utilizatorii au nevoie de un sistem de operare precum Windows pentru a utiliza un computer, la fel şi componentele hardware au nevoie de un sistem de operare pentru a funcţiona în mod corespunzător.

În cazul acestora din urmă, sistemul de operare se numeşte BIOS, iar acest nume este un acronim pentru Basic Input/Output System. BIOS-ul controlează numeroase funcţii pentru chipurile, porturile şi componentele de pe placa de bază a unui computer.

La fel ca şi sistemul de operare Windows, BIOS-ul poate fi actualizat periodic, iar setările sale pot fi modificate pentru a activa sau dezactiva anumite funcţii sau pentru a îmbunătăţi anumiţi parametri.
Probabil că cea mai uzuală modificare care poate fi operată asupra BIOS-ului este schimbarea ordinii de bootare, însă există numeroase altele pe care ţi le vom prezenta în cadrul acestui articol.

Chiar dacă unele funcţii pot fi diferite de la producător la producător, cele mai uzuale opţiuni se regăsesc de obicei în acelaşi loc, eventual cu o denumire uşor schimbată.

Asa arata un chip de BIOS de pe placa de baza (dreapta)

Cum să intri şi să navighezi prin BIOS

Pentru a intra în BIOS, tot ce trebuie să faci este să restartezi computerul şi să apeşi una dintre tastele F1, Delete sau Escape. Tasta corespunzătoare BIOS-ului diferă în funcţie de producătorul plăcii de bază.

În BIOS vei putea utiliza exclusiv tastatura. Astfel, pentru a naviga prin lista de opţiuni trebuie să foloseşti săgeţile direcţionale, iar pentru a selecta o opţiune trebuie să apeşi pe Enter. Tastele + şi – te ajuţi să schimbi valorile unei funcţii, iar printr-o apăsare pe Escape vei reveni în meniul principal.

Pentru a salva modificările efectuate trebuie doar să selectezi “Save and Exit Setup”, moment în care calculatorul se va restarta. Dacă ai modificat unele valori şi nu ştii să revii la configuraţia anterioară, rezolvarea este simplă: selectează “Exit Without Saving” pentru a renunţa la schimbări, iar calculatorul va reporni.

Meniul principal din BIOS

Advanced BIOS Features

Poate ţi se pare ciudat să începem cu setările avansate, însă acesta este meniul în care găseşti cea mai uzuală schimbare efectuată de utilizatori în BIOS: ordinea de boot. De obicei, computerul va boota de pe HDD sau SSD, însă uneori vrei să bootezi de pe un DVD sau un stick USB. Într-o asemenea situaţie, trebuie să intri “First Boot Device” şi să selectezi opţiunea corespunzătoare.

După ce nu mai ai nevoie de DVD sau stick, trebuie să revii în acest meniu pentru a schimba din nou ordinea de boot pentru HDD sau SSD.

Aici stabilesti ordinea de boot in BIOS

Standard CMOS Features

În acest meniu găseşti în primul rând data şi ora pe baza cărora funcţionează placă de bază, dar în acelaşi timp poţi seta BIOS-ul să recunoască automat sau nu un HDD atunci când acesta este montat în computer. Dacă alegi varianta a doua va trebui să configurezi manual HDD-ul atunci când îl introduci în unitate. Tot aici este specificată şi cantitatea de memorie de pe placa de bază, însă această informaţie o poţi afla şi din Windows.

Power Management Setup

Un alt meniu important vizează setările de Power Management. Aici poţi stabili dacă computerul se va restarta după o scurtă până de curent electric şi cât timp trebuie să apeşi butonul de Power de pe unitatea centrală pentru a opri computerul. Tot aici stabileşti şi modul şi timpul în care calculatorul reporneşte din Sleep mode.

Integrated Peripherals

Acesta este un meniu mai puţin accesat care îţi oferă posibilitatea să modifici setările pentru portul USB, dar şi modul în care placa de bază comunică cu dispozitivele care utilizează conexiuni SATA, cum ar HDD-urile interne. Tot aici poţi dezactiva placa de sunet integrată în placă de bază, în cazul în care ai o placă de sunet dedicată.

Meniul BIOS pentru periferice

Advanced Chipset Features

Cele mai noi procesoare oferă şi placi video integrate, însă dacă optezi pentru un calculator mai puternic acesta va beneficia şi de placă video dedicată. Din meniul Advanced Chipset Features din BIOS poţi alege care să fie placă video primară a calculatorului, în funcţie de modul în care utilizezi sistemul într-o anumită perioadă. Tot aici ai posibilitatea să selectezi viteza memoriei RAM.

Creşterea vitezei procesorului

Am lăsat la urmă una dintre cele mai populare modificări de BIOS, întrucât aceasta are şi cel mai mare potenţial pentru a produce o defecţiune tehnică. Este vorba despre frecvenţa la care funcţionează procesorul, care poate fi mărită din BIOS, acest procedeu fiind cunoscut sub numele de overclocking.

Aceşti parametri pot fi găsiţi într-un meniu care, în funcţie de producătorul BIOS-ului, se numeşte FSB (Front Side Bus) sau FSB multiplier. De obicei, viteza procesorului nu este exprimată direct, ci în funcţie de viteza bus-ului înmulţită cu un multiplicator. De exemplu, un procesor cu frecvenţa de 1.82 GHz va avea afişată o viteză de bus de 166 MHz şi un multiplicator 11 (166 MHz x 11 = 1.826 GHz).

Meniul in care poti schimba frecventa procesorului

Frecvenţa procesorului poate fi mărită de obicei cu 10-20%, însă este foarte important să faci creşterea gradual cu câteva procente pentru a identifica potenţiale probleme de stabilitate. Pe lângă creşterea frecvenţei procesorului trebui să aplici o creştere procentuală similară şi pentru voltajul procesorului, întrucât acesta din urmă va avea nevoie de mai mult curent electric.

Atenţie! Dacă măreşti prea mult frecvenţa şi voltajul există pericolul ca procesorul să se ardă.

Concluzii

Cu ajutorul BIOS-ului ai posibilitatea de a schimba numeroase setări importante ale plăcii de bază şi ale altor componente, cum ar fi HDD-urile, plăcile video sau chiar procesoarele.

Totuşi, este important să modifici aceşti parametri cu mare atenţie şi numai dacă eşti sigur pe ceea ce faci, pentru a evita blocarea calculatorului din cauza unor setări greşite.

12 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!