Sfaturi configurare calculator ieftin pentru începători şi internet

Vrei să-ţi cumperi un calculator ieftin? Noi te ajutăm să configurezi un calculator desktop cu un buget de aproximativ 1000 lei.

Unul dintre principalele avantaje ale PC-urilor este că acestea îţi permit să-ţi configurezi computerul cu componentele pe care le doreşti şi să eviţi să cheltui bani pe lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie.

Totuşi, acest lucru poate fi dificil pentru anumiţi utilizatori prin prisma numeroaselor opţiuni pe care le ai la dispoziţie şi a specificaţiilor tehnice ale componentelor individuale, care uneori produc confuzii printre cei care nu au cunoştinţe avansate de hardware.

Prin intermediul acestui articol ne propunem să-ţi explicăm pe scurt principalele elemente pe care trebuie să le iei în calcul la configurarea unui calculator ieftin de aproximativ 1.000 lei, adecvat pentru sarcini banale precum navigarea pe internet sau editarea documentelor de tip office.

Preţul propus de noi nu include însă monitorul, sistemul de boxe sau periferice precum tastatura şi mouse-ul, pe care va trebui să le achiziţionezi separat.

Platformă AMD sau Intel?

Prima decizie pe care trebuie să o iei când te gândeşti la configuraţia unui desktop PC este platforma hardware pe care o vei utiliza pentru combinaţia placă de bază şi procesor şi, dacă este cazul, placă video.

Aici ai de ales între două opţiuni majore: AMD şi Intel. AMD are în oferă produse ieftine cu performanţe bune şi reprezintă probabil soluţia cea mai potrivită pentru cei cu buget foarte mic.

Pe de altă parte, Intel are o cotă de piaţă covârşitoare şi oferă de asemenea produse de calitate, însă este posibil ca preţurile componentelor să fie uşor mai ridicate comparativ cu cele propuse de AMD. Indiferent de soluţia pe care o alegi, îţi vei putea construi un PC adecvat pentru segmentul minim de preţ.

Plăci de bază

Dacă mizezi pe platforma AMD, cea mai bună soluţie este să alegi o placă de bază cu socket FM2, întrucât ulterior vei putea achiziţiona un procesor ieftin cu placă video integrată. În prezent, preţurile pentru o placă de bază cu socket FM2 pleacă de la aproximativ 200 lei inclusiv în cazul producătorilor consacraţi.

Există şi soluţia socket-ului AM3+, însă dacă optezi pentru ea preţul final al sistemului va fi mai mare, în special dacă achiziţionezi şi placa video dedicată.

Iată câteva exemple de plăci de bază potrivite pentru un computer ieftin: MSI FM2-A55M-E33 (200 lei), Asus F2A55-M LK2 Plus (230 lei) sau Gigabyte GA-F2A55M-HD2 (235 lei).

În cazul platformei Intel lucrurile se complică un pic: producătorul oferă în prezent două tipuri de socket-uri adecvate pentru calculatoare ieftine: LGA 1155 este compatibil cu procesoare din generaţiile Sandy Bridge (2011) şi Ivy Bridge (2012), în timp ce socket-ul LGA 1150 oferă suport pentru generaţia Haswell (2013) şi succesoarea acesteia, Broadwell.

Pentru un buget limitat, îţi recomandăm socket-ul LGA 1155 şi plăci de baza precum MSI H61M-P20 (G3) (180 lei) sau Gigabyte H61M-DS2 (190 lei), iar dacă ai un buget un pic mai mare poţi opta şi pentru placa de bază Asus H81M-E (230 lei) cu socket LGA 1150.

Placa de baza este "inima" oricarui calculator
Placa de baza este „inima” oricarui calculator

Procesoare

În cazul procesoarelor, AMD vine cu câteva modele din gama Vision A care se încadrează la categoria buget, mai ales că acestea beneficiază de placă video integrată şi te scutesc de achiziţionarea unei plăci video dedicate. Printre cele pe care le poţi lua în calcul pentru achiziţionare se numără AMD A4 X2 4000 cu placa video integrată Radeon HD 7480D (185 lei) sau AMD A6 X2 6400K cu placa video integrată Radeon HD 8470D (320 lei).

În cazul în care ai mers pe mâna celor de la Intel, ai la dispoziţie procesoare ceva mai ieftine compatibile cu socket-ul LGA 1155 precum Intel CeleronTM G1630, dual-core, 2.8 GHz (230 lei) sau Intel Pentium G2120, dual-core, 3.1 GHz (290 lei), dar şi procesoare compatibile cu socket-ul LGA 1150 precum Intel Pentium G3420, dual-core, 3.2 GHz (330 lei).

AMD si Intel ofera numeroase procesoare in segmentul minim de pret
AMD si Intel ofera numeroase procesoare in segmentul minim de pret

Plăci video

Întrucât vorbim despre un sistem low-end, placa video are o importanţă mai mică, motiv pentru care îţi recomandăm să nu investeşti mai mult de 200-250 lei. Oferta este foarte variată atât din partea ATI/AMD, ca şi din partea Nvidia.

În cazul AMD poţi opta pentru o placă video din seriile AMD Radeon 54xx sau AMD Radeon 6xxx, cum ar fi MSI ATI Radeon HD 5450, 1 GB (130 lei), Gigabyte ATI Radeon HD 5450, 1 GB (140 lei) sau MSI AMD Radeon R6570, 2 GB (260 lei).

În cazul în care mizezi pe Nvidia poţi alege plăci video din seria GeForce Multimedia precum Asus nVidia GeForce GT610, 1 GB (205 lei), Gainward nVidia GeForce GT630, 1 GHz (245 lei) sau Gigabyte nVidia GeForce GT630, 1 GHz (265 lei).

Placa video nu este o componenta atat de importanta pentru un calculator ieftin
Placa video nu este o componenta atat de importanta pentru un calculator ieftin

Memorii RAM

Preţurile memoriilor RAM fluctuează puternic într-un interval relativ scurt de timp, iar în prezent acestea sunt mai mari decât în urmă cu câteva luni. Chiar şi aşa, noi îţi recomandăm să cumperi o plăcuţă de memorie de cel puţin 4 GB RAM de tip DDR3 pentru calculatorul tău, o cantitate considerată minimă chiar şi pentru computere ieftine precum cel pe care eşti pe punctul de a-l construi.

În acest segment, oferta este una destul de buget, iar bugetul de care vei avea nevoie este de aproximativ 200 lei. Iată câteva opţiuni interesante: Kingmax 4 GB (180 lei), Kingston 4 GB (180 lei) sau Corsair 4 GB (220 lei).

Memoria RAM trebuie sa fie de cel putin 4 GB
Memoria RAM trebuie sa fie de cel putin 4 GB

Hard-disk-uri

Într-o perioadă în care filmele Full HD şi muzica ocupă un spaţiu generos pe computer, un hard-disk cu capacitatea de 500 GB a devenit o necesitate.

Prin urmare, aceasta este capacitatea minimă spre care trebuie să-ţi îndrepţi atenţia, dar nu uita că trebuie să alegi unul cu o viteză de rotaţie a platanelor de 7200 rpm, întrucât cele de 5400 rpm sunt prea lente.

Printre opţiunile pe care le poţi lua în considerare se numără Seagate Barracuda 500 GB, 7200 rpm (240 lei), Western Digital Blue, 500 GB, 7200 rpm (240 lei) sau Toshiba 500 GB, 7200 rpm (225 lei).

Alege un hard-disk de minim 500 GB, sigur il vei umple rapid
Alege un hard-disk de minim 500 GB, sigur il vei umple rapid

Unităţi optice

Unitatea optică şi-a pierdut semnificativ din importanţă în cadrul unui sistem de calcul. Pe de o parte, stick-urile USB sunt acum mult mai populare datorită uşurinţei de utilizare prin copierea şi ştergerea repetată a datelor, a portabilităţii superioare, a capacităţii mult mai variabile şi a preţurilor scăzute. În plus, serviciile de tip cloud beneficiază de numeroase funcţii care fac ca utilizarea bătrânelor discuri să devină ineficientă.

De aceea, noi îţi recomandăm să renunţi complet la achiziţionarea unei unităţi optice, mai ales că este o componentă pe care o vei putea adăuga cu uşurinţă pe viitor dacă chiar vei avea nevoie. Într-o astfel de situaţie puţin probabil, poţi cumpăra un DVD Writer Asus pentru 85 lei.

Unitatea optica a devenit aproape irelevanta pentru calculatoare
Unitatea optica a devenit aproape irelevanta pentru calculatoare

Carcase şi surse

Aproape am finalizat selecţia componentelor pentru sistem, însă pentru a le monta ai nevoie şi de carcasă şi sursă de alimentare. Cel mai simplu şi practic este să optezi pentru o carcasă care include şi sursa de alimentare, de preferat de minim 450 W, o putere adecvată pentru tipul de calculator pe care tocmai l-ai terminat de creionat.

Într-o astfel de situaţie ai la dispoziţie mai multe opţiuni, cum ar fi Delux MV875, 450 W (125 lei) sau Floston Updated, 450 W (140 lei).

Carcasa are nevoie de o sursa de putere
Carcasa are nevoie de o sursa de putere

Concluzii

Chiar dacă ai un buget limitat la aproximativ 1.000 lei, vei reuşi cu destulă uşurinţă să realizezi o configuraţie suficient de bună pentru activităţi de zi cu zi: navigare pe internet, editare office, muzică şi filme. Este adevărat că nu te vei putea juca cele mai noi jocuri, însă acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă majoră.

Partea bună este că, cu excepţia plăcii de bază, procesorului şi plăcii video, poţi cumpăra fără griji componente puternice de ultimă generaţie, fie că vorbim de hard-disk sau memorie RAM.

În final, am sintetizat informaţiile de mai sus şi am realizat două configuraţii pentru un buget de 1.000 lei, una dedicată platformei AMD, cealaltă platformei Intel.

Platforma AMD

ComponentaModelPret (lei)
Placa de bazaMSI FM2-A55M-E33200
ProcesorAMD A4 X2 4000 dual-core, 3.2 GHz185
Placa videointegrată0
Memorie RAMKingmax 4 GB DDR3180
Hard-diskToshiba 500 GB, 7200 rpm225
Carcasa si sursaDelux MV875125
Total915

Platforma Intel

ComponentaModelPret (lei)
Placa de bazaMSI H61M-P20 (G3)180
ProcesorIntel CeleronTM G1630, 2.8 GHz230
Placa videoMSI ATI Radeon HD 5450130
Memorie RAMKingmax 4 GB DDR3180
Hard-diskToshiba 500 GB, 7200 rpm225
Carcasa si sursaDelux MV875125
Total1070
19 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!