TV Tunere – ghid de achiziţie şi cele mai bune oferte

TV Tunere – ghid de achiziţie şi cele mai bune oferte

TV Tunerul este o componentă care îţi permite să transmiţi pe monitorul calculatorului semnalul TV provenit de la operatorul de cablu, eliminând astfel necesitatea unui televizor.

Aparent, să renunţi la diagonala mai mare a unui televizor în favoarea unui monitor obişnuit de 19” pare o idee proastă, mai ales dacă ne gândim că aproape toate televizoarele moderne oferă suport HD sau chiar Full-HD.

Cu toate acestea, un TV Tuner se poate dovedi o alegere inspirată într-o serie de ocazii. De exemplu, dacă împarţi televizorul cu una sau mai multe persoane şi aveţi gusturi diferite, un TV Tuner este o soluţie ieftină pentru a rezolva această problemă.

Pe de altă parte, dacă te uiţi foarte rar la televizor (de exemplu, la un meci important de fotbal sau la o cursă de Formula 1), TV Tunerul este din nou o alegere inspirată, atât datorită faptului că economiseşti spaţiu, cât şi pentru că este mult mai ieftin decât un televizor.

Totuşi, înainte să achiziţionezi un TV Tuner este important să determini ce tip de model ţi se potriveşte cel mai bine: TV Tuner intern sau extern? TV Tuner analog sau digital?

TV Tuner intern sau TV Tuner extern

Prima decizie pe care trebuie să o iei se referă la formatul TV Tunerului: intern sau extern. TV Tunerul intern este o componentă care se montează în interiorul computerului desktop printr-un conector de tip PCI sau PCI-Express.

Principalul său avantaj este preţul scăzut, însă poate fi util şi dacă ştii că nu-ţi vei schimba computerul în următorii doi-trei ani. TV Tunerul extern este de forma unui stick USB şi se conectează la orice computer prin portul USB.

Avantajele sale sunt formatul mai mic şi posibilitatea de a-l conecta atât la un desktop, cât şi la un laptop. În plus, ai garanţia că îl vei putea utiliza inclusiv după ce-ţi schimbi computerul cu unul mai puternic. Pentru toate aceste avantaje va trebui însă să achiţi un preţ mai mare.

Un TV Tuner extern are cateva avantaje majore in detrimentul unui TV Tuner intern
Un TV Tuner extern are cateva avantaje majore in detrimentul unui TV Tuner intern

TV Tuner analog sau TV Tuner digital

În prezent, TV Tunerele redau posturile TV în format analog sau digital. Un TV Tuner digital va include întotdeauna şi suport pentru semnal analog, astfel că singura întrebare pe care trebuie să ţi-o pui este dacă ai nevoie de semnal digital.

Este o idee bună să cumperi un TV Tuner digital, întrucât România face în prezent tranziţia de la televiziunea analogică la televiziunea digitală. Potrivit unui proiect de act normativ, transmisiile în format analog vor înceta cel mai târziu în anul 2015, iar până atunci operatorii de telecomunicaţii trebuie să-şi adapteze echipamentele.

În plus, TV Tunerele cu suport pentru formatul digital nu sunt cu mult mai scumpe decât cele care oferă doar transmisii în format analogic. De aceea, chiar dacă nu prea ai la ce să foloseşti un TV Tuner digital, nici nu pierzi prea mult dacă îţi cumperi unul.

După ce ai ales tipul de TV Tuner pe care îl consideri cel mai potrivit pentru tine, este bine să iei în calcul şi alte aspecte aparent minore. De exemplu, verifică ce conectori are TV Tunerul dorit (în cazul în care este de tip intern), la ce rezoluţie afişează posturile TV şi, de ce nu, dacă dispozitvul include telecomandă.

Cele mai bune TV Tunere interne

Pentru început, iată o selecţie a celor mai bune TV Tunere interne care se regăsesc pe piaţa din România. În acest top am inclus şi TV Tunere de buget, cu preţuri de aproximativ 100 lei.

Compro M330F – 110 lei

Probabil unul dintre cele mai ieftine TV Tunere disponibile pe piaţă, Compro M330F este o soluţie cu dotări tehnice minime care se conectează prin interfaţa PCI. Dispozitivul are rezoluţie maximă 720×480 pixeli, conectori S-Video şi RCA şi beneficiază de funcţii precum timeshifting, iar controlul playerului se poate realiza din telecomandă.

Preturile TV Tunerelor incep de la numai 100 lei
Preturile TV Tunerelor incep de la numai 100 lei

Avermedia AVerTV Super 009 – 105 lei

Un alt TV Tuner de buget este şi modelul Avermedia, care are însă dotări destul de modeste, oferind doar câteva funcţii precum înregistrare video programată, timeshift, picture in picture sau preview pentru 16 canale TV. TV Tunerul este de tip analog şi beneficiază şi de semnal FM pentru posturile de radio.

Leadtek TV2000 XP Global – 117 lei

Leadtek este unul dintre cei mai cunoscuţi producători de TV Tunere, iar modelul TV2000 XP Global este foarte popular, atât datorită preţului scăzut, cât şi a performanţelor bune ale software-ului. Captura video se poate realiza în format MPEG, DVD sau WMV, iar printre funcţiile suplimentare se număra timeshifting, picture în picture sau Direct Burn DVD.

Avermedia Aver3D CaptureHD – 385 lei

Avermedia are în portofoliu şi un TV Tuner intern compatibil cu transmisiunile în format 3D, astfel că poate înregistra emisiuni în format 3D şi Full HD. De asemenea, software-ul inclus în pachet permite conversia conţinutului 2D în 3D şi există inclusiv posibilitatea de a consulta demodatul teletext.

Cele mai bune TV Tunere externe

Oferta de TV Tunere externe începe să fie chiar mai bogată decât cea a TV Tunerelor externe, datorită uşurinţei în utilizare.

Kworld UB419-A – 189 lei

Dacă eşti în căutarea unui TV Tuner extern ieftin, Kworld poate fi o alegere inspirată, chiar dacă opţiunile suplimentare sunt limitate. Produsul nu are un design foarte atrăgător, însă oferă suport digital DVB-T şi funcţii precum timeshifting şi înregistrare programată.

Si TV Tunerele externe sunt accesibile pentru marea masa a utilizatorilor
Si TV Tunerele externe sunt accesibile pentru marea masa a utilizatorilor

Avermedia AverTV Twinstar – 285 lei

Unul dintre TV Tunerele propuse de Avermedia are forma unui stick USB şi permite înregistrarea emisiunilor inclusiv în format pentru iPod şi PlayStation Portable. Suportă codecuri MPEG-4 AVC/H.264 şi MPEG-2 şi include o telecomandă, dar nu impresionează prin restul funcţiilor.

Avermedia AverTV Volar HD PRO – 114 lei

Modelul AverMedia oferă suport pentru semnal digital şi codecuri MPEG-2/HDTV H.264. Poate înregistra emisiuni şi beneficiază de telecomandă, dar nu oferă posibilitatea de a asculta posturi de radio FM.

Avermedia AverTV Hybrid Volar HD M – 262 lei

Este posibil ca preţul să te descurajeze, însă modelul hibrid propus de Avermedia oferă o calitate foarte bună a imaginii, preview pentru 16 posturi, radio, unul dintre cele mai bune software-uri şi alte funcţii precum timeshifting şi înregistrare programată.

Cele mai bune TV Tunere stand-alone

O categorie aparte este formată din TV Tunerele externe stand-alone, care se pot conecta la un monitor fără intermedierea unui computer, prin portul VGA. Oferta este însă destul de săracă în România, cele mai multe magazine de comerţ electronic mizând doar pe 3-4 modele, iar preţurile sunt destul de mari comparativ cu celelalte TV Tunere.

Kworld SA233 – 160 lei

Modelul propus de Kworld are suport doar pentru semnal analogic şi oferă o gamă diversificată de rezoluţii, până la 1920×1200 pixeli, însă opţiunile suplimentare se limitează la picture-in-picture.

Un TV Tuner stand-alone iti permite sa vezi posturi TV pe monitor fara sa mai pornesti calculatorul
Un TV Tuner stand-alone iti permite sa vezi posturi TV pe monitor fara sa pornesti PC-ul

Compro V200 – 200 lei

Compro V200 este de asemenea un tuner care are doar suport analogic, iar rezoluţia maximă a imaginii este de 1920×1200 pixeli. Produsul mizează pe un chipset Philips şi include o telecomandă destul de butucănoasa.

Concluzii

Piaţa de TV Tunere nu este una foarte dinamică, numeroase modele prezentate în acest articol fiind pe piaţa de mai bine de un an.

Indiferent dacă alegi un TV tuner intern, un TV Tuner extern sau un TV Tuner stand-alone, nu vei mai fi legat de televizor pentru a urmări programele TV preferate.

19 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!