GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

TV Tunere – ghid de achiziţie şi cele mai bune oferte

Autor: Echipa Giz.ro

TV Tunerul este o componentă care îţi permite să transmiţi pe monitorul calculatorului semnalul TV provenit de la operatorul de cablu, eliminând astfel necesitatea unui televizor.

Aparent, să renunţi la diagonala mai mare a unui televizor în favoarea unui monitor obişnuit de 19” pare o idee proastă, mai ales dacă ne gândim că aproape toate televizoarele moderne oferă suport HD sau chiar Full-HD.

Cu toate acestea, un TV Tuner se poate dovedi o alegere inspirată într-o serie de ocazii. De exemplu, dacă împarţi televizorul cu una sau mai multe persoane şi aveţi gusturi diferite, un TV Tuner este o soluţie ieftină pentru a rezolva această problemă.

Pe de altă parte, dacă te uiţi foarte rar la televizor (de exemplu, la un meci important de fotbal sau la o cursă de Formula 1), TV Tunerul este din nou o alegere inspirată, atât datorită faptului că economiseşti spaţiu, cât şi pentru că este mult mai ieftin decât un televizor.

Totuşi, înainte să achiziţionezi un TV Tuner este important să determini ce tip de model ţi se potriveşte cel mai bine: TV Tuner intern sau extern? TV Tuner analog sau digital?

TV Tuner intern sau TV Tuner extern

Prima decizie pe care trebuie să o iei se referă la formatul TV Tunerului: intern sau extern. TV Tunerul intern este o componentă care se montează în interiorul computerului desktop printr-un conector de tip PCI sau PCI-Express.

Principalul său avantaj este preţul scăzut, însă poate fi util şi dacă ştii că nu-ţi vei schimba computerul în următorii doi-trei ani. TV Tunerul extern este de forma unui stick USB şi se conectează la orice computer prin portul USB.

Avantajele sale sunt formatul mai mic şi posibilitatea de a-l conecta atât la un desktop, cât şi la un laptop. În plus, ai garanţia că îl vei putea utiliza inclusiv după ce-ţi schimbi computerul cu unul mai puternic. Pentru toate aceste avantaje va trebui însă să achiţi un preţ mai mare.

Un TV Tuner extern are cateva avantaje majore in detrimentul unui TV Tuner intern

Un TV Tuner extern are cateva avantaje majore in detrimentul unui TV Tuner intern

TV Tuner analog sau TV Tuner digital

În prezent, TV Tunerele redau posturile TV în format analog sau digital. Un TV Tuner digital va include întotdeauna şi suport pentru semnal analog, astfel că singura întrebare pe care trebuie să ţi-o pui este dacă ai nevoie de semnal digital.

Este o idee bună să cumperi un TV Tuner digital, întrucât România face în prezent tranziţia de la televiziunea analogică la televiziunea digitală. Potrivit unui proiect de act normativ, transmisiile în format analog vor înceta cel mai târziu în anul 2015, iar până atunci operatorii de telecomunicaţii trebuie să-şi adapteze echipamentele.

În plus, TV Tunerele cu suport pentru formatul digital nu sunt cu mult mai scumpe decât cele care oferă doar transmisii în format analogic. De aceea, chiar dacă nu prea ai la ce să foloseşti un TV Tuner digital, nici nu pierzi prea mult dacă îţi cumperi unul.

După ce ai ales tipul de TV Tuner pe care îl consideri cel mai potrivit pentru tine, este bine să iei în calcul şi alte aspecte aparent minore. De exemplu, verifică ce conectori are TV Tunerul dorit (în cazul în care este de tip intern), la ce rezoluţie afişează posturile TV şi, de ce nu, dacă dispozitvul include telecomandă.

Cele mai bune TV Tunere interne

Pentru început, iată o selecţie a celor mai bune TV Tunere interne care se regăsesc pe piaţa din România. În acest top am inclus şi TV Tunere de buget, cu preţuri de aproximativ 100 lei.

Compro M330F – 110 lei

Probabil unul dintre cele mai ieftine TV Tunere disponibile pe piaţă, Compro M330F este o soluţie cu dotări tehnice minime care se conectează prin interfaţa PCI. Dispozitivul are rezoluţie maximă 720×480 pixeli, conectori S-Video şi RCA şi beneficiază de funcţii precum timeshifting, iar controlul playerului se poate realiza din telecomandă.

Preturile TV Tunerelor incep de la numai 100 lei

Preturile TV Tunerelor incep de la numai 100 lei

Avermedia AVerTV Super 009 – 105 lei

Un alt TV Tuner de buget este şi modelul Avermedia, care are însă dotări destul de modeste, oferind doar câteva funcţii precum înregistrare video programată, timeshift, picture in picture sau preview pentru 16 canale TV. TV Tunerul este de tip analog şi beneficiază şi de semnal FM pentru posturile de radio.

Leadtek TV2000 XP Global – 117 lei

Leadtek este unul dintre cei mai cunoscuţi producători de TV Tunere, iar modelul TV2000 XP Global este foarte popular, atât datorită preţului scăzut, cât şi a performanţelor bune ale software-ului. Captura video se poate realiza în format MPEG, DVD sau WMV, iar printre funcţiile suplimentare se număra timeshifting, picture în picture sau Direct Burn DVD.

Avermedia Aver3D CaptureHD – 385 lei

Avermedia are în portofoliu şi un TV Tuner intern compatibil cu transmisiunile în format 3D, astfel că poate înregistra emisiuni în format 3D şi Full HD. De asemenea, software-ul inclus în pachet permite conversia conţinutului 2D în 3D şi există inclusiv posibilitatea de a consulta demodatul teletext.

Cele mai bune TV Tunere externe

Oferta de TV Tunere externe începe să fie chiar mai bogată decât cea a TV Tunerelor externe, datorită uşurinţei în utilizare.

Kworld UB419-A – 189 lei

Dacă eşti în căutarea unui TV Tuner extern ieftin, Kworld poate fi o alegere inspirată, chiar dacă opţiunile suplimentare sunt limitate. Produsul nu are un design foarte atrăgător, însă oferă suport digital DVB-T şi funcţii precum timeshifting şi înregistrare programată.

Si TV Tunerele externe sunt accesibile pentru marea masa a utilizatorilor

Si TV Tunerele externe sunt accesibile pentru marea masa a utilizatorilor

Avermedia AverTV Twinstar – 285 lei

Unul dintre TV Tunerele propuse de Avermedia are forma unui stick USB şi permite înregistrarea emisiunilor inclusiv în format pentru iPod şi PlayStation Portable. Suportă codecuri MPEG-4 AVC/H.264 şi MPEG-2 şi include o telecomandă, dar nu impresionează prin restul funcţiilor.

Avermedia AverTV Volar HD PRO – 114 lei

Modelul AverMedia oferă suport pentru semnal digital şi codecuri MPEG-2/HDTV H.264. Poate înregistra emisiuni şi beneficiază de telecomandă, dar nu oferă posibilitatea de a asculta posturi de radio FM.

Avermedia AverTV Hybrid Volar HD M – 262 lei

Este posibil ca preţul să te descurajeze, însă modelul hibrid propus de Avermedia oferă o calitate foarte bună a imaginii, preview pentru 16 posturi, radio, unul dintre cele mai bune software-uri şi alte funcţii precum timeshifting şi înregistrare programată.

Cele mai bune TV Tunere stand-alone

O categorie aparte este formată din TV Tunerele externe stand-alone, care se pot conecta la un monitor fără intermedierea unui computer, prin portul VGA. Oferta este însă destul de săracă în România, cele mai multe magazine de comerţ electronic mizând doar pe 3-4 modele, iar preţurile sunt destul de mari comparativ cu celelalte TV Tunere.

Kworld SA233 – 160 lei

Modelul propus de Kworld are suport doar pentru semnal analogic şi oferă o gamă diversificată de rezoluţii, până la 1920×1200 pixeli, însă opţiunile suplimentare se limitează la picture-in-picture.

Un TV Tuner stand-alone iti permite sa vezi posturi TV pe monitor fara sa mai pornesti calculatorul

Un TV Tuner stand-alone iti permite sa vezi posturi TV pe monitor fara sa pornesti PC-ul

Compro V200 – 200 lei

Compro V200 este de asemenea un tuner care are doar suport analogic, iar rezoluţia maximă a imaginii este de 1920×1200 pixeli. Produsul mizează pe un chipset Philips şi include o telecomandă destul de butucănoasa.

Concluzii

Piaţa de TV Tunere nu este una foarte dinamică, numeroase modele prezentate în acest articol fiind pe piaţa de mai bine de un an.

Indiferent dacă alegi un TV tuner intern, un TV Tuner extern sau un TV Tuner stand-alone, nu vei mai fi legat de televizor pentru a urmări programele TV preferate.

19 comentarii

  1. Dan

    4 februarie 2012 la 22:31

    Poate că meritau şi soluţiile „stand alone” un capitol în această listă. Adică acele tunere care se conectează direct la monitor, fără să mai ai nevoie şi de computer (adesea mult mai energofag).

    • Daniel Popescu

      4 februarie 2012 la 23:10

      Da, ai dreptate, ar fi trebuit sa mentionez si TV Tunerele stand-alone. Voi completa articolul cu cateva modele cu conexiune VGA. Din pacate, oferta de astfel de TV Tunere pe piata din Romania este foarte saraca.

      • Dan

        4 februarie 2012 la 23:40

        Mulţumesc. Vei fi surprins să găseşti cel puţin 10 modele, cu preţuri de ordinul sutelor şi frizând chiar o mie de lei.

  2. Stefan

    31 august 2012 la 12:59

    Salut.Daca am monitor cu rezolutie full hd pot vedea programe hd prin tv tuner ? sunt abonat la rds si in grila au pana la 12 programe hd .

    • Daniel Popescu

      3 septembrie 2012 la 13:03

      Nu vad niciun motiv pentru care sa nu mearga, atat timp cat conectezi decodorul HD de la RDS la monitor.

  3. paul

    4 martie 2013 la 14:28

    Buna , ce solutie ar exista pentru : am cablu RDS si ma intereseaza sa folosesc monitorul ca si tv , vreau o solutie stand alone, imi trebuie un tuner dvb-c pentru a urmari canalele digitale transmise de rds? comparatic cu un tv lcd cu tuner dvb-c unde nu folosesc decodorul rds care este de toata jena se vad programele lacrima comparativ cu cele analogice ….. ma intereseaza si pentru monitor c-am aceasi calitate . Multumesc

    • Daniel Popescu

      4 martie 2013 la 15:04

      Pentru a vedea posturile pe monitor in format digital iti trebuie un TV tuner compatibil cu dvb-c, dar cred ca ai nevoie si de receiverul digital de la RDS (acea cutie in forma de DVD player).

      • paul

        7 martie 2013 la 18:19

        ciudat pe un tv cu dvbc nu am nevoie de porcaria celor de la rds se vede de 10x mai bine fara , dara ideea e ca nu gasesc acel tuner dvbc stand alone nici unde ma intreg daca exista asa ceva , ar fi totusi o solutie cu unul analogic stand alone sar vedea destul de bine ? ca sincer nimeni dar nimeni nu are spre vanzare un vreun mag unde as putea sa incerc.

  4. Roly Georgescu

    25 martie 2013 la 12:54

    Am un monitor LCD 19″ care nu-mi mai trebuie… si sunt abonat la Dolce tv. Cum pot face sa receptionez prog tv pe monitorul LCD ? Ce imi trebuie si cum sa procedez ? Ma poate ajuta cineva ? Va multumesc ! Roly

    • Daniel Popescu

      25 martie 2013 la 20:36

      In primul rand, verifica daca monitorul tau are TV tuner integrat. Daca nu, trebui sa achizitionezi unul, sa-l montezi pe placa de retea si apoi sa conectezi cablul TV la TV tuner.

  5. Razvan

    15 noiembrie 2013 la 14:11

    Salut,
    AM inteles ca totusi multe au interferente si ca redarea propriuzisa pe monitor se face cu „purici” :)
    Intreabarea mea este ce recomanzi ca sa nu ma doara capul din acest punct de vedere de la pcgarage ?

    Toate cele bune !

  6. Razvan

    9 iulie 2014 la 11:29

    Pot cupla o tableta la un receiver satelit pentru a o folosi pe post de monitor? Are hdmi si micro usb!

  7. Dumitru Florin

    12 iulie 2014 la 15:27

    Salut!
    Va rog sa-mi spuneti si mie daca pot folosi tv tunerul Kworld SA233 pe o plasma cu diagonala de 108 cm. Aceasta plasma,Fugitsu, nu are nici un fel de selector de canale (tuner), ci doar mufe BNC, RCA, SCART, VGA,fiind un model mai vechi de prin 2003 si nu vad programele de la cablu clasic analog. Tunerele dvb-t externe pot fi cumva folosite la aceiasi situatie de mai sus, merg si cu semnal analogic? Va multumesc anticipat.

  8. adrian

    29 noiembrie 2014 la 15:47

    am un tv Technical LCD 8203 HDB, as dorii sa stiu daca pot receptiona posturi hd si cum.va multumesc.

    • Daniel Popescu

      30 noiembrie 2014 la 18:08

      Pentru a receptiona posturi HD trebuie sa te adresezi operatorului tau de cablu, care iti va oferi un decodor HD. Numarul posturilor HD incluse in grila de programe difera de la operator la altul.

  9. vasile marius

    17 februarie 2015 la 16:17

    salut am un monitor samsung model db55d de 55 de inch nu are tuner incorporat ce i pot face chiar si extern ma intereseaza monitorul e nou 2014

  10. Bogdan

    28 iunie 2015 la 13:23

    Bună ziua!
    Am nevoie de un TV tuner extern. Nu prea mă pricep în acest domeniu și vreau să vă întreb dacă există un dispozitiv extern care să mă ajute să vizionez posturi TV fără cablu de intrare (gen modem). Ca să fiu mai explicit, doresc un TV tuner care să nu necesite cablu de abonament (RDS / UPC, etc). Există așa ceva? Mulțumesc anticipat!

  11. Daniel

    27 ianuarie 2017 la 19:35

    Buna! Am si eu o intrebare. Un tuner tv extern hibrid accepta semnal video AHD (CVBS)?
    Iar daca tunerul este HD iar semnalul full HD atunci apare cumva o problema de incompatibilitate?

  12. Bosman001

    7 ianuarie 2018 la 12:54

    Mulțumesc pentru explicatii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri