GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum să alegi tastatura mecanică potrivită – sfaturi şi recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

O tastatură mecanică este utilă pentru pasionaţii de jocuri şi editorii de texte care au nevoie de o precizie cât mai bună, însă alegerea modelului potrivit necesită o documentare specifică.

Împreună cu mouse-ul, tastatura este un periferic care de cele mai multe ori este lăsat la urmă la realizarea unei configuraţii pentru calculator, fără să i se acorde o atenţie prea mare.

Tastaturile obişnuite, adică cele pe care le găseşti în orice magazin de electronice şi care au preţuri de la câţiva zeci de lei la câteva sute de lei, folosesc o membrană cu funcţie de arc şi două circuite care fac contact în momentul în care o tastă este apăsată.

Pe piaţă există însă şi tastaturi mecanice, care se diferenţiază de cele obişnuite prin faptul că folosesc taste individuale sub care există un switch mecanic acţionat în momentul apăsării tastei respective.

Exemplu de tastatura mecanica

Exemplu de tastatura mecanica

Poate că teoria pare complicată, dar avantajele unei tastaturi mecanice sunt cele care ar trebui să te convingă de importanţa lor:

  • oferă feedback imediat pentru fiecare tastă apăsată, astfel că îţi dai seama rapid când o tastă a fost apăsată
  • este mult mai confortabilă decât o tastatură obişnuită, întrucât depui mai puţin efort pentru înregistrarea unei comenzi
  • butoanele tastaturii mecanice sunt de mai multe feluri şi poţi alege designul potrivit pentru tine
  • tastele sunt mult mai reziste în timp, iar cele defecte se pot înlocui uşor

Prin prisma acestor avantaje, tastaturile mecanice sunt potrivite în special pentru pasionaţii de jocuri şi pentru cei care redactează multe texte, întrucât ambele categorii de utilizatori au nevoie de precizie şi confort la utilizare îndelungată.

Unul dintre puţinele dezavantaje ale unei tastaturi mecanice este nivelul de zgomot mai ridicat la apăsarea tastelor, lucru important în special pentru cei care au nevoie de un mediu de lucru silenţios.

Totuşi, nu orice tastatură mecanică este recomandată pentru jocuri şi, respectiv, pentru editarea de texte. Alegerea potrivită depinde de tipul de switch pe care îl foloseşte tastatura mecanică şi de forţa necesară pentru apăsarea tastelor, iar aici există patru categorii de switch-uri.

  • Cherry MX Black – apăsare medie fără zgomot – recomandat pentru jocuri pentru că tastele sunt apăsate la maxim şi nu este necesară obţinerea unui feedback sonor sub forma unui click. Mişcarea este una lineară;
  • CherryMX Blue – apăsare scurtă şi zgomotoasă – recomandat pentru scris pentru că apăsarea tastelor este scurtă şi oferă un feedback sonor care marchează înregistrarea comenzii;
  • Cherry MX Brown – apăsare scurtă şi silenţioasă – recomandat pentru cei care se joacă, dar care au nevoie şi de o tastatură bună pentru scris. Practic, este un compromis între primele două tipuri de switch-uri, fără însă să exceleze la vreunul dintre cele două capitole;
  • Cherry MX Red – apăsare scurtă fără zgomot – recomandat pentru jocuri în cazul utilizatorilor care prefera o apăsare scurtă a tastelor.

În clipul de mai jos poţi înţelege şi mai bine diferenţele de tastare şi sunet dintre cele patru tipuri de switch-uri pentru tastaturi mecanice:

Cele mai bune tastaturi mecanice

Cel de-al doilea dezavantaj al tastaturilor mecanice este preţul, care de cele mai multe ori depăşeşte cu uşurinţă pragul de 500 lei. O listă cu cele mai bine vândute tastaturi mecanice din România şi review-uri ale utilizatorilor găseşti aici, iar noi îţi recomandăm câteva dintre ele:

Redragon Yama – 460 lei

Este o tastatură de tip blue cu apăsare scurtă şi zgomotoasă recomandată pentru scris, chiar dacă este promovată în special pentru jocuri. Are două viteze de input a tastelor, şasiu din aluminiu, iluminare în şapte culori cu 5 intensităţi şi 6 taste multimedia, iar tasta Windows poate fi dezactivată în timpul jocurilor.

Asus Strix Tactic Pro – 550 lei

Tastatura propusă de Asus este disponibilă cu toate cele patru tipuri de switch-uri, însă se adresează în special pasionaţilor de jocuri. Tastele F1-F8 pot fi utilizate că taste macro, există alte 21 de taste programabile, iar apăsarea tastelor este rapidă şi precisă.

Logitech G710 Plus – 700 lei

Tastatura propusă de Logitech se adresează gamerilor prin prisma faptului că testele se apasă rapid şi sunt destul de silenţioase, întrucât beneficiază şi de un amortizor. Tastatura este iluminată cu LED-uri albe cu 4 niveluri de luminozitate, iar tastele WASD şi cele ale săgeţilor pot beneficia de o iluminare mai puternică pentru a fi mai uşor de recunoscut.

Concluzii

Tastaturile mecanice reprezintă o alegere mai bună pentru gameri decât cele tradiţionale, întrucât sunt mai precise şi oferă un feedback mai bun. De asemenea, astfel de tastaturi sunt utile şi pentru cei care redactează multe texte.

Compromisurile sunt legate de zgomotul produs de taste şi de preţurile mai mari, însă dacă poţi trece peste acestea o astfel de tastatură reprezintă cu siguranţă cea mai bună alegere.

Ţie ce tip de tastatură mecanică îţi place şi ce model te atrage cel mai mult?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri