GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Configurare calculator multimedia – raport preţ/performanţe ideal

Autor: Echipa Giz.ro

Un calculator multimedia oferă un raport preţ-performanţă foarte bun şi îţi permite să faci numeroase lucruri, inclusiv să urmăreşti filme Full HD şi să te joci anumite jocuri, pe lângă posibilitatea de a naviga pe internet şi de a edita documente.

În cazul în care calculatorul tău a devenit depăşit sau eşti la prima achiziţie şi ai nevoie de un desktop PC care să aibă performanţe bune, dar în acelaşi timp care să nu te stoarcă de bani, înseamnă că ai nevoie de calculator cu un nivel mediu de performanţe, capabil să ruleze decent programe de grafică şi unele dintre jocurile nou-aparute, care vine cu avantajul unui preţ rezonabil.

Dacă ai timp şi puţină răbdare, soluţia ideală este să-ţi configurezi propriul calculator prin achiziţionarea separată a componentelor. În acest fel, alegi exact componentele care îţi plac fără să mai fi nevoit să accepţi unele compromisuri ale desktop-urilor gata făcute şi, în plus, ai mari şanse să ai nevoie de un buget mai mic.

Şi pentru că tot a venit vorba despre buget, pentru un calculator multumedia cu performanţe bune vei avea nevoie de aproximativ 2.000 lei, sumă care nu include monitorul. Dacă suma este semnificativ mai mare decât bugetul pe care îl ai la dispozitie, îţi recomandăm un calculator ieftin de circa 1.000 lei, suficient de puternic pentru navigare pe internet şi editare de documente.

Platformă AMD sau Intel?

Prima decizie pe care trebuie să o iei când te gândeşti la configuraţia unui desktop PC este platforma hardware pe care o vei utiliza pentru combinaţia placă de bază şi procesor.

Aici ai de ales între două opţiuni majore: AMD şi Intel. AMD are în oferă produse mai ieftine cu performanţe bune şi reprezintă probabil soluţia cea mai potrivită pentru cei care preferă un raport calitate-preţ cât mai bun.

Pe de altă parte, Intel are o cotă de piaţă covârşitoare şi oferă de asemenea produse de calitate, însă este posibil ca preţurile componentelor să fie uşor mai ridicate comparativ cu cele propuse de AMD.

Plăci de bază

După ce ai decis platforma pe care o vei utiliza, trebuie să alegi o placă de baza compatibilă cu procesoarele de nivel mediu oferite de Intel şi AMD. Din fericire, alegerea este destul de simplă.

În cazul platformei Intel, caută o placă de bază cu socket 1150. Teoretic, poţi alege şi o placă de bază cu socket 1155, care este compatibilă cu procesoarele Intel din generaţiile Sandy Bridge (2011) şi IvyBridge (2012). Totuşi, din perspectiva unui upgrade viitor îţi recomandăm socketul 1150, compatibil cu platforma Haswell (2013) şi viitoarea platforma Broadwell (2014). Printre recomandările noastre se numără Gigabyte H87-HD3 (415 lei), Asus H87I-PLUS (500 lei) şi ASRock Z87 EXTREME4 (600 lei).

Dacă mergi pe mâna celor de la AMD, ai nevoie de o placă de bază cu socket FM2 sau FM2+, practic cele mai noi socketuri ale producătorului. Diferenţele dintre cele două socketuri sunt relativ minore, iar socketul FM2+ este compatibil şi cu FM2. Câteva dintre cele mai bune soluţii în acest sens sunt Gigabyte F2A55M-DS2 (220 lei), Asus F2A55-M LK (230 lei) şi Gigabyte F2A85X-UP4 (499 lei).

Ai grija la socket cand alegi placa de baza a viitorului tau calculator

Ai grija la socket cand alegi placa de baza a viitorului tau calculator

Procesoare

În cazul în care ai ales platforma Intel, mizează pe procesoare din generaţia Haswell. Cele mai promovate procesoare în acest segment sunt Intel Core i3, însă poţi opta şi pentru procesoare Pentium. Iată câteva sugestii: Intel Pentium G3430 (395 lei), Intel Core i3-4130 (500 lei) şi Intel Core i3-4330 (555 lei).

Dacă, din contră, ai ales platforma AMD, nu uita că trebuie să optezi pentru un procesor cu socket FM2, iar printre variantele pe care le ai la dispoziţie în acest caz se numără AMD Athlon II X4 740 (300 lei), AMD Athlon II X4 750K (325 lei) sau AMD A8 X4 6600K (435 lei).

Procesorul este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator

Procesorul este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator

Plăci video

Întrucât vorbim despre un calculator de nivel mediu, plecăm de la premisa că eşti interesat şi de jocuri mai noi, chiar dacă nu neapărat de cele mai noi titluri, motiv pentru care vei avea nevoie de o placă video destul de puternică, care va reprezenta de asemenea o bună parte din buget.

Cei doi mari producatori de placi video sunt Nvidia si AMD, iar ofertele acestora sunt bogate. In cazul in care alegi Nvidia, una dintre cele mai bune game de modele pentru acest segment de piata este GTX650, datorita raportului pret-calitate adecvat. Printre solutii se numara MSI Nvidia GeForce GTX650 (450 lei), Asus Nvidia GeForce GTX 650 (450 lei) si Gigabyte nVidia GeForce GTX650 (460 lei).

În cazul celor de la AMD, cea mai bună gamă pentru acest segment este AMD Radeon 7700, iar aici există de asemenea o ofertă destul de diversificată, motiv pentru care poţi alege placi video precum Sapphire AMD Radeon HD7750 (380 lei), Asus AMD Radeon HD 7750 (390 lei) sau MSI AMD Radeon HD 7770 (500 lei).

Placa video te ajuta sa te joci in conditii decente

Placa video te ajuta sa te joci in conditii decente

Memorii RAM

Preţurile memoriilor RAM oscilează foarte mult într-un interval scurt de timp, iar în prezent cea mai sigură opţiune este să mizezi pe o cantitate de 4 GB. Astfel, ai la dispoziţie modele precum Kingmax 4GB (190 lei), Kingston 4GB 1600MHz (195 lei) sau Corsair 4 GB (240 lei).

Totuşi, dacă bugetul îţi permite, nu ezita şi cumpără 8 GB RAM, pentru ca sistemul tău să funcţioneze şi mai fluent. În prezent, preţurile modulelor de 8 GB sunt cu peste 50% mai mari comparativ cu cele de 4 GB, iar printre opţiuni se numără Kingmax 8 GB (320 lei), Kingston 8 GB (370 lei) şi Corsair 8 GB (425 lei).

Memoria RAM: cu cat mai multa, cu atat mai bine

Memoria RAM: cu cat mai multa, cu atat mai bine

Hard-disk-uri

Întrucât vorbim despre un calculator multimedia pe care vei folosi inclusiv filme Full HD şi jocuri, este bine să-ţi îndrepţi atenţia spre HDD-urile de 1 TB, mai ales că nu sunt cu mult mai scumpe decât cele de 500 GB. Iată câteva opţiuni: Western Digital Blue 1 TB (275 lei), Seagate Barracuda 1 TB (270 lei) şi Toshiba 1 TB (260 lei).

O idee ar fi să mizezi şi pe un SSD pe care să instalezi sistemul de operare, aplicaţiile şi jocurile, însă din păcate preţurile sunt în continuare destul de mari şi depăşesc bugetul alocat pentru un calculator de nivel mediu. De exemplu, cele mai ieftine SSD-uri de 60 GB au preţuri de aproximativ 300 lei, iar flash-urile de 120 GB urca la peste 400 lei.

Este bine sa alegi un hard-disk de cel putin 1 TB

Este bine sa alegi un hard-disk de cel putin 1 TB

Unităţi optice

Unitatea optică şi-a pierdut semnificativ din importanţă în cadrul unui sistem de calcul. Pe de o parte, stick-urile USB sunt acum mult mai populare datorită uşurinţei de utilizare prin copierea şi ştergerea repetată a datelor, a portabilităţii superioare, a capacităţii mult mai variabile şi a preţurilor scăzute. În plus, serviciile de tip cloud beneficiază de numeroase funcţii care fac ca utilizarea bătrânelor discuri să devină ineficientă.

De aceea, noi îţi recomandăm să renunţi complet la achiziţionarea unei unităţi optice, mai ales că este o componentă pe care o vei putea adăuga cu uşurinţă pe viitor dacă chiar vei avea nevoie. Într-o astfel de situaţie puţin probabil, poţi cumpăra un DVD Writer Asus pentru 80 lei.

Unităţile Blu-ray sunt încă foarte scumpe şi au preturi minime ce se învârt în jurul sumei de 300 lei, care nu este tocmai justificata în acest segment de preţ.

Unitatea optica nu mai este atat de importanta

Unitatea optica nu mai este atat de importanta

Carcasă şi sursă

Aparent, carcasa joacă un rol mai puţin important în ecuaţia unui sistem, dar o carcasă cu un design elegant va atrage cu siguranţă privirile. În plus, întrucât vorbim despre un sistem mediu, ar fi bine să cumperi o sursă separat, pentru o mai bună protecţie.

În privinţa carcaselor, poţi miza pe Thermaltake Versa II (190 lei), Cooler Master Elite 430 (200 lei) şi Thermaltake Commander GS-II (215 lei)., iar la surse îţi poţi îndrepta atenţia spre Inter-Tech Booster 520W (85 lei), Nox Urano SX 500 (160 lei) şi Sirtec 500W (200 lei).

Alege cu grija inclusiv carcasa, aceasta da aspectul fizic al calculatorului

Alege cu grija inclusiv carcasa, aceasta da aspectul fizic al calculatorului

Concluzii

Un buget mediu îţi permite realizarea unor configuraţii de sistem destul de puternice, chiar dacă procesoarele şi plăcile de bază au preţuri ridicate. Un astfel de sistem este rezonabil inclusiv dacă utilizezi programe de editare grafică şi foloseşti unele dintre jocurile nou apărute pe piaţă, fie şi cu un nivel de detalii ceva mai scăzut.

În final, pentru a trage şi câteva concluzii privind bugetul total de care ai nevoie, iată două exemple de configuraţii pe care poţi miza, una pe platforma Intel, cealaltă pe platforma AMD. Poţi observa cu uşurinţă că platforma AMD este uşor mai ieftină, astfel că dacă preţul contează mult în selecţia componentelor, dar vrei totuşi un computer performant, aceasta este cea mai bună soluţie.

Platforma AMD

ComponentaModelPret (lei)
Placa de bazaGigabyte F2A55M-DS2220
ProcesorAMD Athlon II X4 740300
Placa videoSapphire AMD Radeon HD 7750380
Memorie RAMKingmax 8GB, DDR3, 1600 MHz320
Hard-diskWestern Digital Blue 1 TB275
Carcasa si sursaThermaltake Versa II+Inter-Tech Booster275
Total1770

Platforma Intel

ComponentaModelPret (lei)
Placa de bazaGigabyte H87-HD3415
ProcesorIntel Core i3-4130500
Placa videoMSI Nvidia GeForce GTX650450
Memorie RAMKingmax 8 GB320
Hard-diskWestern Digital Blue 1 TB275
Carcasa si sursaThermaltake Versa II+Inter-Tech Booster275
Total2235

Alegeri inspirate şi spor la cumpărături!

17 comentarii

  1. Nelu

    9 martie 2012 la 21:58

    Buna, Daniel

    Mergand pe linia recomandarilor tale, am ales urmatoarea configuratie:

    Placa de baza Gigabyte GA-PH67A-D3-B3
    Placa video Sapphire Radeon HD 6850 1024MB DDR5
    Memorie Corsair DDR3 4096MB 1333Mhz CL9 (la nevoie si 8Gb )
    Sursa OCZ StealthXStream 2 500W ( ce parere ai despre ea, despre OCZ )
    Procesor Intel Core i5 2400 Sandy Bridge BOX

    Pot avea probleme de compatibilitate intre ele toate ?, stiu ca degeaba, piesele luate separat pot fi tari, daca impreuna nu functioneaza ca o echipa unita. Nu am mai luat in calcul HDD-ul, carcasa si DVDwritter-ul, pentru ca le am deja.

    Toata distractia, se duce undeva in 2150 RON, cel putin asta este pretul insumat, pe site-ul de unde am calculat piesele si pare sa fie unul din site-urile cu vanzare online, care are preturile ceva mai scazute.

    Oricum, multumesc tare mult, pentru acest tutorial de incropit un sistem, mi-a fost de ajutor, si sper sa nu dau chix, daca adun la un loc, pe placa de baza aleasa, piesele de mai sus.

    • Daniel Popescu

      10 martie 2012 la 19:39

      Teoretic, componentele enumerate de tine sunt compatibile, deci nu ar trebui sa ai probleme.

      Cred ca 4 GB de memorie RAM sunt suficienti, diferenta dintre 4GB si 8 GB nu e prea mare in aplicatiile si jocurile actuale.

      OCZ sunt recunoscuti in special pentru memoriile RAM si SSD-uri, insa sursele reprezinta un alt domeniu important pentru ei si in general fabrica produse de calitate. Dar poate ar fi bine sa cauti un model de peste 600 W, intrucat componentele hardware sunt de calitate si nu stiu daca 500 W sunt suficienti.

      Multa inspiratie in upgrade-ul computerului :)

      • Florin

        3 martie 2014 la 21:59

        Salut Dani !!! As vrea sa iti cer sfatul,Laptopul meu e pe duca,am un ASUS K50 AD,din 2010,insa acum in 2014 a trebuit sa il duc in Service,mi sa dus placa CIP Video din ce am inteles,mi sa lipit si mi sa zis ca maximum de 2 ori daca mai poate fi lipit + ca nu mi sa dat multa viata la Laptop. Cei din Service mi’au recomandat sa ma orientez spre PC’uri datorita faptului ca sunt mult mai stabile si se pot schimba componentele la PC mai usor decat la un Laptop. Si acum evident sunt in cautarea unui PC,pot spune ca as dispune de un buget undeva intre 1.500 – 2.000 RON max. evident nu includ monitor-tastatura etc. Deci,vreau sa imi dai un sfat ce mi’ai recomanda? Am audit ca platforma AMD nu e atat de satisfacatoare cum e ceea de INTEL,este adevarat ??? eu am AMD acum pe Laptop si pot spune ca sunt dezamagit. deci prin urmare tinand ca suntem in 2014,ce recomandari imi poti face? Astept raspunsul tau cu privire la viitoarea mea alegere,sa nu i’au teapa si sa fiu si multumit de banii investiti. Respect !!!

  2. Florin

    4 martie 2014 la 16:19

    mmmda,insa articolul de pe pagina asta e din 2012,daca nu ma insel. si din 2012 banuiesc ca tehnologia a mai avansat,adika orientandu-ma la configuratia de mai sus(ceea ce ma incanta,zic io 2.235 RON) componentele din configuratia aia nu sunt oarecum mai vechi,de generatie veche? ca as prefera cel putin vreo 2 ani sa ma tina PC’ul. :)

  3. Florin

    4 martie 2014 la 21:01

    Salut , Dani ! Revin,si uite ce configuratie ma gandeam sa aleg,din recomandarile tale(evident suma mea sare de recomansarile tale) insa vreau sa stiu daca alegerea mea este comaptibila si daca risc sa am vreo incompatibilitate .

    Platforma INTEL am ales. :

    – Placa de baza : ASRock Z87 EXTREME4 600 RON .
    – Procesor : Intel Core i3-4330 555 RON .
    – Placa Video : Gigabyte nVidia GeForce GTX650 460 RON .
    – Memorie RAM : Corsair 8 GB 425 RON .
    – Hard-Disk : Western Digital Blue 1 TB 275 RON .
    – Unitate-Optica : DVD Writer Asus 80 RON .
    – Carcasa : Thermaltake Commander GS-II 215 RON .
    – Sursa : Sirtec 500W 200 RON .

    • Daniel Popescu

      5 martie 2014 la 19:02

      Articolul initial a fost scris in 2012, dar a fost actualizat in noiembrie 2013 cu cele mai noi platofrma hardware de la Intel, AMD si Nvidia, asa ca recomandarile mentionate aici sunt inca valabile.

      Alegerile tale pentru componente sunt compatibile, asa ca PC-ul va functiona in mod corespunzator. Iar eu zic ca, cu aceste componente, vei avea un calculator pe care il vei putea utiliza fara probleme cel putin doi ani.

  4. Constantin

    10 decembrie 2014 la 20:27

    Salut Daniel vreau sa stiu daca platforma Intel si AMD sunt doua PC-uri diferite . Nu stiu foarte multe despre PC si poate ma poti ajuta.

    • Daniel Popescu

      11 decembrie 2014 la 14:27

      Intel si AMD sunt doi producatori diferiti de procesoare pentru calculatoare. Practic, calculatorul este construit din acelasi set de componente, dar componentele sunt produse de mai multi producatori. Ideea este ca daca alegi platforma Intel trebuie sa apelezi la anumite componente compatibile (placa de baza + procesor), iar daca alegi AMD trebuie sa alegi de asemenea componente compatibile. Nu as folosi termenul de „doua PC-uri diferite”, intrucat in ambele situatii vorbim despre un concept unic.

  5. Cosmin

    22 februarie 2015 la 12:21

    Buna Daniel, am o rectificare de facut. Platformele cu chipset Z87, H81, si restul celor enumerate, NU au suport pentru Broadwell. Pentru Broadwell avem nevoie de noua generatie de chipset-uri, mai exact H97, Z97, s.a.m.d.

    Nu am avut rabdare sa citesc tot, si nu stiu daca ai mentionat alternativa de OC. Daca da, atunci cea mai potrivita configuratie ar fii cu un procesor deblocat de la Intel (G3258) care bate orice AMD in task-uri obisnuite, sau gaming moderat, dar solutia grafica integrata este mai slaba. Oircum, orice video integrat de la AMD, la un buget mic, nu reprezinta o solutie buna pentru performante nici macar mediocre.

  6. Denes

    26 martie 2015 la 13:04

    Produs comandat CantitatePreţ totalȘterge
    Produse vândute și livrate de eMAG

    buc
    1.29999 Lei

    Pret vechi 1.51998 Lei
    Economisesti 21999 Lei
    [info]
    Placa de baza Asus Z97-K, Socket 1150

    Disponibilitate: În stoc
    buc
    56999 Lei
    Bitdefender Internet Security …CADOU:Bitdefender Internet Security … 6999 Lei Valoare cadou:
    Procesor Intel® Core™ i5-4460, 3.2GHz, Haswell, 6MB, Socket 1150, Box

    Disponibilitate: În stoc
    buc
    94999 Lei
    Sursa Corsair CX600M 80 PLUS® Bronze CP-9020060, 600W, ATX 2.3

    Disponibilitate: În stoc furnizor
    buc
    38499 Lei

    Carcasa Segotep Fighter C, ATX Mid Tower, fara sursa, Negru/Rosu

    Disponibilitate: În stoc furnizor
    buc
    19999 Lei

    Kit Dual Channel Corsair 8GB (2 x 4GB), DDR3, 1600MHz, Radiator

    Disponibilitate: Stoc limitat
    buc
    34999 Lei

    Pret vechi 38999 Lei
    Economisesti 4000 Lei
    [info]
    HDD WD Blue 1TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3

    Disponibilitate: În stoc
    buc
    26999 Lei

    Monitor LED IPS Dell 21.5” Slim, Wide, Full HD, HDMI, Negru, S2240L

    Disponibilitate: În stoc
    buc
    69999 Lei

    Protejează-l! Extinde-i garanţia.
    Garantia Plus 1 AN 4999 Lei
    Garantia Plus 2 ANI 8999 Lei
    Cost transport:GRATUIT
    Subtotal eMAG: 3.20494 Lei
    Adaugă card nou [info]:
    Adaugă

    Total comanda: 3.20494 Lei

  7. Andrei

    12 aprilie 2015 la 15:50

    Hristos a inviat!
    In sfarsit am ajuns si eu pe la voi as dori sa reactualizati placile de baza recomandate si configuratia unui calculator pentru 2015.
    Mi sa u parut foarte bune recomandarile voastre
    O zi buna !
    Andrei

  8. Razvan

    27 iulie 2015 la 20:11

    Buna , vreau sa imi construiesc un pc din piese si uite aici urmatoarele piese..

    placa-de-baza-asrock-h81m-vg4-r2-0-socket-1150-h81-2xddr3-2xsata3-2xsata2-matx

    procesor-intel-g3250-bx80646g3250-3-2ghz-3mb-socket-1150

    placa-video-sapphire-radeon-r7-240-with-boost-2gb-ddr3-128bit-l

    hard-disk-drive-desktop-toshiba-dt01aca050-500gb-7200rpm-32mb-sata-3

    memorie-kingston-value-ram-4gb-ddr3-1600-l

    sursa-segotep-500w-pfc-pasiv-bulk-atx-500w12

    O sa fie compatibile toate ??? Sau daca am gresit cu ceva…Daca trebuie o sursa mai tare care sa fie buna si sa nu am probleme cu sursa , te rog ajuta`ma..

  9. Ioana

    18 septembrie 2015 la 15:35

    eu vreau un PC performant pentru contabilitate.ma puteti ajuta?

    • Daniel Popescu

      21 septembrie 2015 la 20:47

      Daca nu folosdesti programe complexe, te poti orienta si spre un laptop ieftin, nu neaparat din segmentul multimedia. Mai multe detalii despre cum sa alegi un astfel de calculator gasesti aici: giz.ro/componente-pc/configurare-calculator-ieftin-internet-11634/

  10. Prelipceanu

    7 octombrie 2015 la 14:07

    Daca puteti sa ma ajutati cu o parere, nu ma pricep, buget 4000lei, magazin de unde achizitionez MediaGalaxy, cam asta am gasit eu pe site ul MediaGalaxy. Este bine? Mai trebuie schimbat ceva? Sunt compatibile? Multumesc mult

    Hard Disk Drive WESTERN DIGITAL Caviar Blue WD10WZWX, 1000GB, 64MB, SATA3
    Solid-State Drive (SSD) KINGSTON SV300S37A/120G, 120GB, 2.5”, SATA 3
    Procesor Intel Core i5-4460, BX80646154460, 3.2GHz, 6MB, socket 1150
    Memorie desktop Corsair CMY8GX3M2A2133C11, 2x4GB DDR3, 2133MHz, CL11
    Placa de baza ASROCK Z97 ANNIVERSARY, socket 1150, Intel Z97, 4xDDR3, 6xSATA3, ATX
    Placa video Asus nVidia GTX 960, STRIX-GTX960-DC2OC-2GD5, 2GB GDDR5, 128bit
    Carcasa ZALMAN Z3 Plus, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, ATX, mATX
    Sursa de alimentare Sirtec High Power Element Smart, EP-750S (HPG-750BR-H14C), 750W, 13.5mm fan, modulara
    Monitor LED PHILIPS 223V5LHSB/00, 21,5”, Full HD, negru
    Kit tastatura si mouse gaming MARVO KM800

  11. Aurelian Groza

    31 ianuarie 2017 la 19:47

    spune-mi te rog ce parere ai despre această config. pc.
    Placa de baza ASUS STRIX Z270E GAMING
    Sursa Corsair RMi Series RM750i 750W, 80 PLUS Gold
    Carcasa Zalman Z3 Plus
    Procesor Intel Kaby Lake, Core i7 7700K 4.20GHz box
    Cooler Master Hyper 212 EVO RR-212E-16PK-R1
    Kingston HyperX Savage 16GB (2x8GB) DDR4 2666MHz HX426C13SB2K4/16
    Samsung 850 EVO Basic 2.5" 250GB SATA3 MZ-75E250B/EU

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri