Configurare calculator multimedia – raport preţ/performanţe ideal

Configurare calculator multimedia – raport preţ/performanţe ideal

Un calculator multimedia oferă un raport preţ-performanţă foarte bun şi îţi permite să faci numeroase lucruri, inclusiv să urmăreşti filme Full HD şi să te joci anumite jocuri, pe lângă posibilitatea de a naviga pe internet şi de a edita documente.

În cazul în care calculatorul tău a devenit depăşit sau eşti la prima achiziţie şi ai nevoie de un desktop PC care să aibă performanţe bune, dar în acelaşi timp care să nu te stoarcă de bani, înseamnă că ai nevoie de calculator cu un nivel mediu de performanţe, capabil să ruleze decent programe de grafică şi unele dintre jocurile nou-aparute, care vine cu avantajul unui preţ rezonabil.

Dacă ai timp şi puţină răbdare, soluţia ideală este să-ţi configurezi propriul calculator prin achiziţionarea separată a componentelor. În acest fel, alegi exact componentele care îţi plac fără să mai fi nevoit să accepţi unele compromisuri ale desktop-urilor gata făcute şi, în plus, ai mari şanse să ai nevoie de un buget mai mic.

Şi pentru că tot a venit vorba despre buget, pentru un calculator multumedia cu performanţe bune vei avea nevoie de aproximativ 2.000 lei, sumă care nu include monitorul. Dacă suma este semnificativ mai mare decât bugetul pe care îl ai la dispozitie, îţi recomandăm un calculator ieftin de circa 1.000 lei, suficient de puternic pentru navigare pe internet şi editare de documente.

Platformă AMD sau Intel?

Prima decizie pe care trebuie să o iei când te gândeşti la configuraţia unui desktop PC este platforma hardware pe care o vei utiliza pentru combinaţia placă de bază şi procesor.

Aici ai de ales între două opţiuni majore: AMD şi Intel. AMD are în oferă produse mai ieftine cu performanţe bune şi reprezintă probabil soluţia cea mai potrivită pentru cei care preferă un raport calitate-preţ cât mai bun.

Pe de altă parte, Intel are o cotă de piaţă covârşitoare şi oferă de asemenea produse de calitate, însă este posibil ca preţurile componentelor să fie uşor mai ridicate comparativ cu cele propuse de AMD.

Plăci de bază

După ce ai decis platforma pe care o vei utiliza, trebuie să alegi o placă de baza compatibilă cu procesoarele de nivel mediu oferite de Intel şi AMD. Din fericire, alegerea este destul de simplă.

În cazul platformei Intel, caută o placă de bază cu socket 1150. Teoretic, poţi alege şi o placă de bază cu socket 1155, care este compatibilă cu procesoarele Intel din generaţiile Sandy Bridge (2011) şi IvyBridge (2012). Totuşi, din perspectiva unui upgrade viitor îţi recomandăm socketul 1150, compatibil cu platforma Haswell (2013) şi viitoarea platforma Broadwell (2014). Printre recomandările noastre se numără Gigabyte H87-HD3 (415 lei), Asus H87I-PLUS (500 lei) şi ASRock Z87 EXTREME4 (600 lei).

Dacă mergi pe mâna celor de la AMD, ai nevoie de o placă de bază cu socket FM2 sau FM2+, practic cele mai noi socketuri ale producătorului. Diferenţele dintre cele două socketuri sunt relativ minore, iar socketul FM2+ este compatibil şi cu FM2. Câteva dintre cele mai bune soluţii în acest sens sunt Gigabyte F2A55M-DS2 (220 lei), Asus F2A55-M LK (230 lei) şi Gigabyte F2A85X-UP4 (499 lei).

Ai grija la socket cand alegi placa de baza a viitorului tau calculator
Ai grija la socket cand alegi placa de baza a viitorului tau calculator

Procesoare

În cazul în care ai ales platforma Intel, mizează pe procesoare din generaţia Haswell. Cele mai promovate procesoare în acest segment sunt Intel Core i3, însă poţi opta şi pentru procesoare Pentium. Iată câteva sugestii: Intel Pentium G3430 (395 lei), Intel Core i3-4130 (500 lei) şi Intel Core i3-4330 (555 lei).

Dacă, din contră, ai ales platforma AMD, nu uita că trebuie să optezi pentru un procesor cu socket FM2, iar printre variantele pe care le ai la dispoziţie în acest caz se numără AMD Athlon II X4 740 (300 lei), AMD Athlon II X4 750K (325 lei) sau AMD A8 X4 6600K (435 lei).

Procesorul este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator
Procesorul este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator

Plăci video

Întrucât vorbim despre un calculator de nivel mediu, plecăm de la premisa că eşti interesat şi de jocuri mai noi, chiar dacă nu neapărat de cele mai noi titluri, motiv pentru care vei avea nevoie de o placă video destul de puternică, care va reprezenta de asemenea o bună parte din buget.

Cei doi mari producatori de placi video sunt Nvidia si AMD, iar ofertele acestora sunt bogate. In cazul in care alegi Nvidia, una dintre cele mai bune game de modele pentru acest segment de piata este GTX650, datorita raportului pret-calitate adecvat. Printre solutii se numara MSI Nvidia GeForce GTX650 (450 lei), Asus Nvidia GeForce GTX 650 (450 lei) si Gigabyte nVidia GeForce GTX650 (460 lei).

În cazul celor de la AMD, cea mai bună gamă pentru acest segment este AMD Radeon 7700, iar aici există de asemenea o ofertă destul de diversificată, motiv pentru care poţi alege placi video precum Sapphire AMD Radeon HD7750 (380 lei), Asus AMD Radeon HD 7750 (390 lei) sau MSI AMD Radeon HD 7770 (500 lei).

Placa video te ajuta sa te joci in conditii decente
Placa video te ajuta sa te joci in conditii decente

Memorii RAM

Preţurile memoriilor RAM oscilează foarte mult într-un interval scurt de timp, iar în prezent cea mai sigură opţiune este să mizezi pe o cantitate de 4 GB. Astfel, ai la dispoziţie modele precum Kingmax 4GB (190 lei), Kingston 4GB 1600MHz (195 lei) sau Corsair 4 GB (240 lei).

Totuşi, dacă bugetul îţi permite, nu ezita şi cumpără 8 GB RAM, pentru ca sistemul tău să funcţioneze şi mai fluent. În prezent, preţurile modulelor de 8 GB sunt cu peste 50% mai mari comparativ cu cele de 4 GB, iar printre opţiuni se numără Kingmax 8 GB (320 lei), Kingston 8 GB (370 lei) şi Corsair 8 GB (425 lei).

Memoria RAM: cu cat mai multa, cu atat mai bine
Memoria RAM: cu cat mai multa, cu atat mai bine

Hard-disk-uri

Întrucât vorbim despre un calculator multimedia pe care vei folosi inclusiv filme Full HD şi jocuri, este bine să-ţi îndrepţi atenţia spre HDD-urile de 1 TB, mai ales că nu sunt cu mult mai scumpe decât cele de 500 GB. Iată câteva opţiuni: Western Digital Blue 1 TB (275 lei), Seagate Barracuda 1 TB (270 lei) şi Toshiba 1 TB (260 lei).

O idee ar fi să mizezi şi pe un SSD pe care să instalezi sistemul de operare, aplicaţiile şi jocurile, însă din păcate preţurile sunt în continuare destul de mari şi depăşesc bugetul alocat pentru un calculator de nivel mediu. De exemplu, cele mai ieftine SSD-uri de 60 GB au preţuri de aproximativ 300 lei, iar flash-urile de 120 GB urca la peste 400 lei.

Este bine sa alegi un hard-disk de cel putin 1 TB
Este bine sa alegi un hard-disk de cel putin 1 TB

Unităţi optice

Unitatea optică şi-a pierdut semnificativ din importanţă în cadrul unui sistem de calcul. Pe de o parte, stick-urile USB sunt acum mult mai populare datorită uşurinţei de utilizare prin copierea şi ştergerea repetată a datelor, a portabilităţii superioare, a capacităţii mult mai variabile şi a preţurilor scăzute. În plus, serviciile de tip cloud beneficiază de numeroase funcţii care fac ca utilizarea bătrânelor discuri să devină ineficientă.

De aceea, noi îţi recomandăm să renunţi complet la achiziţionarea unei unităţi optice, mai ales că este o componentă pe care o vei putea adăuga cu uşurinţă pe viitor dacă chiar vei avea nevoie. Într-o astfel de situaţie puţin probabil, poţi cumpăra un DVD Writer Asus pentru 80 lei.

Unităţile Blu-ray sunt încă foarte scumpe şi au preturi minime ce se învârt în jurul sumei de 300 lei, care nu este tocmai justificata în acest segment de preţ.

Unitatea optica nu mai este atat de importanta
Unitatea optica nu mai este atat de importanta

Carcasă şi sursă

Aparent, carcasa joacă un rol mai puţin important în ecuaţia unui sistem, dar o carcasă cu un design elegant va atrage cu siguranţă privirile. În plus, întrucât vorbim despre un sistem mediu, ar fi bine să cumperi o sursă separat, pentru o mai bună protecţie.

În privinţa carcaselor, poţi miza pe Thermaltake Versa II (190 lei), Cooler Master Elite 430 (200 lei) şi Thermaltake Commander GS-II (215 lei)., iar la surse îţi poţi îndrepta atenţia spre Inter-Tech Booster 520W (85 lei), Nox Urano SX 500 (160 lei) şi Sirtec 500W (200 lei).

Alege cu grija inclusiv carcasa, aceasta da aspectul fizic al calculatorului
Alege cu grija inclusiv carcasa, aceasta da aspectul fizic al calculatorului

Concluzii

Un buget mediu îţi permite realizarea unor configuraţii de sistem destul de puternice, chiar dacă procesoarele şi plăcile de bază au preţuri ridicate. Un astfel de sistem este rezonabil inclusiv dacă utilizezi programe de editare grafică şi foloseşti unele dintre jocurile nou apărute pe piaţă, fie şi cu un nivel de detalii ceva mai scăzut.

În final, pentru a trage şi câteva concluzii privind bugetul total de care ai nevoie, iată două exemple de configuraţii pe care poţi miza, una pe platforma Intel, cealaltă pe platforma AMD. Poţi observa cu uşurinţă că platforma AMD este uşor mai ieftină, astfel că dacă preţul contează mult în selecţia componentelor, dar vrei totuşi un computer performant, aceasta este cea mai bună soluţie.

Platforma AMD

ComponentaModelPret (lei)
Placa de bazaGigabyte F2A55M-DS2220
ProcesorAMD Athlon II X4 740300
Placa videoSapphire AMD Radeon HD 7750380
Memorie RAMKingmax 8GB, DDR3, 1600 MHz320
Hard-diskWestern Digital Blue 1 TB275
Carcasa si sursaThermaltake Versa II+Inter-Tech Booster275
Total1770

Platforma Intel

ComponentaModelPret (lei)
Placa de bazaGigabyte H87-HD3415
ProcesorIntel Core i3-4130500
Placa videoMSI Nvidia GeForce GTX650450
Memorie RAMKingmax 8 GB320
Hard-diskWestern Digital Blue 1 TB275
Carcasa si sursaThermaltake Versa II+Inter-Tech Booster275
Total2235

Alegeri inspirate şi spor la cumpărături!

17 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!