GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun aragaz, plită sau cuptor încorporabil

Autor: Echipa Giz.ro

Te muți la casă nouă? Ți s-a stricat aragazul și ai nevoie de unul nou? Care ar fi cea mai bună variantă, pe gaz sau electric? Ce-i cu plitele cu inducție? Vrei un cuptor care să nu-ți ardă plăcinta și să-ți iasă souflee-ul? Încercăm să răspundem la toate întrebările pe rând.

În primul rând, trebuie să te întrebi care va fi combustibilul preferat, gaze sau electricitate? Până mai de curând, din punctul de vedere al consumului, răspunsul ar fi fost destul de simplu: la cuptoare, cea mai ieftină variantă este cu gaze.

Totuși, gazele tocmai s-au scumpit cu 11% (aproximativ 6 lei / MWh) urmând ca în fiecare an să existe o scumpire cu 6 lei/ MWh până în 2021. Dacă nu se va întâmpla ceva dramatic și cu prețul energiei electrice, balanța va atârna clar în favoarea celei de-a doua variante. Este de notat că plitele de gatit cu inducție și cele vitroceramice sunt alimentate tot cu energie electrică.

Aragaz sau plită și cuptor încorporabile?

Trebuie să știi din start că varianta cumpărării unui aragaz cu cuptor încorporat este mai accesibilă ca preț decât cea a incorporabilelor cumpărate separat. Dacă în trecut, aragazurile erau limitate doar la varianta pe gaz, acum există și modele mixte, care sunt compuse din plite cu gaz, electrice sau cu inducție și cuptoare electrice sau cu gaz.

Un alt dezavantaj surmontat de aragazele moderne a fost controlul temperaturii cuptorului. Este frustrant să nu poți respecta întocmai o rețetă doar pentru că mașina ta de gătit pe gaz nu poate fi controlată ca la carte, dar modelele mai noi beneficiază și de control al temperaturii. Totuși, cuptoarele cu gaz se încălzesc mai greu decât cele electrice, iar trecerea de la o temperatură înaltă la una mai joasă nu se face prea rapid.

Cel mai des, în alegerea dintre aragaz și plită + cuptor încorporabile, cel mai greu cântărește spațiul disponibil. Dacă pornești să-ți mobilezi bucătăria de la zero, cea mai elegantă variantă ar fi cea a încorporabilelor. Nu numai că ansamblul va arăta mai bine, dar vei avea și libertatea de a dispune oricum plita și cuptorul, nu neapărat suprapuse. Dacă până acum ați avut în bucătărie un aragaz, ar fi mai simplu să cumpărați altă mașină de gătit care să se potrivească în același spațiu dedicat acesteia.

Aragazul cu cuptor încorporat

În principiu, toți încercăm să găsim cele mai ieftine produse și după cum spuneam mai sus, ansamblul dintre plită și cuptor în același aparat este cea mai avantajoasă din punctul de vedere al bugetului. Totuși, există acum pe piață și aragazuri care au plite cu inducție, vitroceramice sau electrice (mai scumpe decât cele electrice sau cu gaz) și cuptoare electrice care pot depăși cu mult bugetul unei familii cu buget mediu.

În afară de propriile preferințe legate de combustibilul folosit, trebuie să aveți mare atenție la lățimea aragazului. Din acest punct de vedere, alegerile sunt pe toate gusturile, de la 50 cm și 60 cm până la 90 cm sau chiar 110 cm cu patru, șase sau chiar opt arzătoare.

Mai există o dilemă în ceea ce privește partea de plită: inox sau email? Inoxul arată foarte bine, dar este mai greu de curățat și se zgârie foarte ușor. Dacă gătești foarte des și ai plită cu arzătoare pe gaz, recomandarea ar fi să optezi pentru email (alb sau negru). În această pagină găsiți o gamă largă de aragazuri pentru toate bugetele posibile. Totuși, ia în calcul următoarele variante:

Hansa FCEW53001

Este un aragaz 100% electric, drept care îl poți monta oriunde, chiar și în baie dacă ții neapărat, deși adevărata utilitate și-ar arăta-o într-o cameră de cămin, fără alimentare cu gaz. In plus, este extrem de accesibil ca preț.

Arctic UAM5612DTTL

Este un aragaz cu arzătoare cu gaz și cuptor electric. Are lățimea de numai 50 cm, dar compensează cu funcția de rotisor și aprinderea automată.

Aragazuri din inox

Dacă ezitai să cumperi un aragaz de inox din cauza prețului trebuie să-ți spun că există suficiente modele cu preț foarte bun construite din inox, care are avantajul că nu ruginește, arată mai bine și se curăță mult mai ușor decât tabla emailata a modelelor mai ieftine. Eu cred că merită să investești într-un astfel de aragaz.

Seria Beko CSG

Pentru un preț ceva mai mare, care porneste totuși sub pragul psihologic de 1000 de lei poți lua un aragaz din seria CSG, produs de Beko. Aceste modele au un design modern și vin exclusiv în formula cuptor pe gaz și plita cu arzatoare pe gaz, deci vorbim totuși de tehnologie clasică.

Aragaz Arctic UAM5612DTTL

Aragaz Arctic UAM5612DTTL

Plitele încorporabile

Plitele cu gaz sunt cele mai ieftine de pe piață. Numărul de arzătoare (ochiuri) îl alegi, bineînțeles, în funcție de marimea plitei. Plitele electrice și cu inducție sunt în mod cert mult mai elegante și pot fi curățate mult mai ușor având în vedere că nu mai au nevoie de acele grătare prezente la plitele cu gaz, dar sunt și cu mult mai scumpe.

Un alt avantaj al plitelor electrice și cu inducție este faptul că nu strică recipientele în care gătești pentru că nu aplică foc direct pe suprafața acestora.

Am observat că există o confuzie printre utilizatori în legătură cu plitele vitroceramice. Unii chiar compară plitele vitroceramice cu cele cu inducție. Plitele pot fi electrice sau cu inducție, pe suport de sticlă sau sticlă ceramică (vitroceramică). Așadar, vitroceramica se referă la suprafața de gătire, iar sticla ceramică este mai rezistentă și un slab conductor termic astfel că la scurt timp după gătire vei putea atinge suprafața fără nicio problemă.

Plita cu inducție

La plitele cu inducție, gradul de uzură al vaselor este aproape inexistent în timp pentru că acestora nu li se aplică nici căldură. Sub „ochiul” de gătit se află un electromagnet care transformă practic vasul de gătit într-un generator de căldură. Pe plita cu inducție poți folosi orice vas care este conductor magnetic, dar vasele speciale pentru plitele cu inducție au funduri mai groase pentru o eficiență mai mare. Nu vor funcționa însă niciodată vasele din aluminiu.

Plitele cu inducție sunt mult mai scumpe decât cele cu gaz sau electrice, dar sunt și cu mult mai eficiente. În doar câteva secunde vei aduce la fierbere un litru de lichid, iar temperatura rămâne constantă pe tot decursul gătitului.

În același timp, plita cu inducție are nevoie de circuite electrice foarte rezistente. Puterea consumată într-un anumit moment poate ajunge chiar și la 10 kW ceea ce înseamnă că va trebui să ai grijă să o conectezi la o priză cu împământare care să nu mai aibă alți consumatori în circuit (pe aceeași siguranță) precum mașina de spălat sau frigiderul. Chiar dacă la prima vedere pare un consumator mult mai costisitor decât plita cu gaz, costurile de utilizare sunt cam la același nivel.

Alte avantaje ale plitei cu inducție sunt faptul că nu încălzește bucătăria la fel de mult precum cea cu gaze sau cea electrică și că nu consumă oxigenul din încăpere. În aceasta pagină găsești o selecție consistentă de plite cu inducție. Avem totuși și câteva preferate:

Hansa BHI68300

Este una dintre cele mai accesibile plite cu inducție și patru „arzătoare”. Are funcții de bază, cu butoane tactile în partea din față, dar detectează tipul de vas utilizat și dimensiune acestuia.

Gorenje IQ634USC

Este o plită protejată cu sticlă vitroceramică și funcție Power Boost (pentru încălzire rapidă), timer și protecție pentru copii.

Plite cu suprafață extinsă de gătire

Dacă știi că folosești în mod uzual cratițe de dimensiuni mari simultan atunci ai nevoie de o plită încorporabilă cu suprafață de gătire generoasă. Există suficiente modele de acest tip însă trebuie să te asiguri în prealabil că ai suficient loc în bucătărie pentru ele și că blatul de bucătărie poate fi ajustat astfel încăt să și poți monta un astfel de model.

Seria pe inducție Electrolux cu 5 ani garanție

Chiar dacă electrocasnicele sunt produse de uz îndelungat nu toți producătorii oferă o garanție mai mare de 2 ani, deci este îmbucurător să vedem că Electrolux oferă nu mai puțin de 5 ani garanție în cazul plitelor cu inducție.

Plita Gorenje IQ634USC

Plita Gorenje IQ634USC

Cuptorul încorporabil

Cuptoarele pot fi clasificate în funcție de forma de alimentare (cu gaz sau electrice), de volumul interior și de funcții. Am stabilit deja că viitorul (chiar și cel apropiat) aparține cuptoarelor electrice, dar și acestea din urmă diferă destul de mult în complexitate.

Cele mai simple cuptoare se mulțumesc să înlocuiască pur și simplu arzătorul cu gaz de jos cu o rezistență electrică. Cele mai complexe oferă funcția de convecție a aerului. În spatele cuptorului se află un ventilator care ajută la distribuția eficientă a aerului cald în interiorul cuptorului.

Mai există și funcția de grill și de rotisare, ambele putând face parte și dintr-un cuptor alimentat cu gaz. Mai trebuie luată în calcul și funcția de programare a începerii și finalizării coacerii, caracteristică importantă dacă nu vrei să stai tot timpul cu ochii pe geamul cuptorului. În această pagină găsiți cuptoare încorporabile pentru toate preferințele și bugetele, dar câteva dintre acestea ne-au atras atenția în mod special:

Beko BIC22100X

Este un cuptor electric foarte accesibil ca preț, cu capacitate de 77 l. Nu este foarte sofisticat, dar are și funcție de convecție cu aer fierbinte.

Studio Casa FE 906 Touch Led Venezia

Este un cuptor cu control tactil și funcție Boost, care reduce timpul de preîncălzire a cuptorului cu 45-50%. Are rezistență inferioară și superioară, dar și convecție.

Seria Rustic de cuptoare cu aspect retro

Dacă vrei să utilizezi cuptorul într-o casă decorată în stil clasic există suficiente modele cu aspect retro, construite însă pe tehnologie ultramodernă, deci nu trebuie să renunți la funcțiile atât de utile în ziua de azi.

Seria Beko cu 5 ani garanție

Toate cuptoarele încorporabile Beko vin cu 5 ani garanție, indiferent că vorbim de modelele electrice sau cele pe gaz, deci singurul aspect la care trebuie să te uiți sunt funcțiile extra și dimensiunile, pentru că modelele oferă o capacitate care variază de la 66 la 80 de litri, pentru a acomoda mai multe vase de gătit simultan.

Cuptor electric Beko BIC22100X

Cuptor electric Beko BIC22100X

Curățarea automată a cuptorului

Apoi ar trebui să fii atent(ă) și la funcția de curățare automată. În loc să stai și să freci cuptorul pe interior, acesta ar putea avea un sistem de curățare catalitică, pirolitică sau cu aburi. Sistemul de curățare catalitică este un sistem prin care cuptorul conține niște plăci groase din email care atrag grăsimea și murdăria și o descompun. Problema este că aceste plăci trebuie înlocuite o dată la câteva luni, lucru care înseamnă o cheltuială în plus. Totuși, este cel mai elegant sistem de curățare pentru că nu trebuie să faci absolut nimic, iar cuptorul va rămâne curat mereu.

Curățarea pirolitică presupune încingerea cuptorului la o temperatură de 500 grade C așa încât depunerile de alimente se transformă pur și simplu în cenușă pentru a le putea apoi curăța mult mai ușor cu o simplă lavetă umedă.

Curățarea automată cu aburi a apărut destul de recent la cuptoare și presupune, după cum probabil ghicești, activarea unui program special de curățare prin care apa introdusă într-un locaș special se transformă în aburi și curăță astfel pereții cuptorului. Bineînțeles, toată murdăria se va aduna tot într-un spațiu dedicat de unde o vei putea absorbi/curăța cu o cârpă sau lavetă.

Cuptorul multifuncțional

Cele mai complexe cuptoare sunt cele multifuncționale, dar denumirea de multifuncțional nu se referă doar la funcții precum grill-ul, rotisarea sau curățarea automată, ci mai ales la modurile de gătire posibile, iar acest lucru se realizează prin prezența mai multor elemente de încălzire. De pildă, cuptorul ar putea avea încălzire inferioară, superioară, dar și convecție cu aer fierbinte din spate. Acestea ar putea fi folosite separat sau combinate în funcție de nevoi.

De pildă, dacă ai preparat niște paste și vrei să le dai o crustă la cuptor, tot ce trebuie să faci este să selectezi funcția de încălzire superioară și să selectezi temperatura dorită. Dacă vrei însă doar să încălzești o tavă fără să usuci mâncarea ar fi recomandat să folosești doar încălzirea inferioară. La bezele, cel mai bine ar fi să pornești doar convecția cu aer fierbinte care le va ajuta să se usuce cum trebuie și să facă o delicioasă crustă.

Ne-am străduit, pe cât posibil, să acoperim toate posibilitățile în materie de plite și cuptoare, dar dacă ne-a scăpat ceva, dă-ne de știre într-un comentariu. De asemenea, ne-ar interesa care este configurația ta preferată și experiența ta cu mașinile de gătit.

1 comentariu

  1. FLORIN

    28 aprilie 2016 la 14:09

    Ati uitat sa mentionati CLAR ca un cuptor/plita electrica inseamna in 99.99999999999999999999% din cazuri si tras cablu electric separat pentru el + tablou sigurante nou .. asta daca nu cumva si instalatia pana la 380v va trebui modificata caz in care beleaua e si mai mare -> trebuie demontat contor => aviz modifcare instalatie de la electrica, stat la cozi, asteptat dupa "profesionistii" electrica sa resigileze s.a.m.d.

    PS
    Prezenta mail-ului meu in acest comentariu NU va permite sa-mi trimiteti reclame/spam.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri