GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cel mai bun cuptor electric: tipuri, criterii și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Cuptorul electric este un aparat electrocasnic de bucătărie din ce în ce mai des cumpărat, tot mai multe persoane începând să aprecieze calitățile superioare și securitatea sporită a acestuia. Fie că vorbim de un cuptor standard mai mic, fie că vorbim de un mai încăpător model încorporabil, cuptoarele electrice sunt o opțiune modernă, însă criteriile de departajare nu sunt întotdeauna evidente. 

Cuptoarele electrice au cam aceleași avantaje pe care le-am prezentat mai pe larg în cadrul articolului despre plitele electrice. Deoarece cuptorul este eminamente o mașină de gătit bazată pe convecție, acesta nu are nevoie de tehnologii mai avansate de încălzire precum inducția electro-magnetică sau infraroșiile, însă cam toate celelalte aspecte generale rămân valabile. 

Dacă vă întrebați de ce ar trebui să abandonați vechiul cuptor pe gaz în favoarea unui electric, avantajele acestora din urmă sunt următoarele. 

Eficiența ridicată: Randamentul unui cuptor electric va fi mereu mai ridicat decât randamentul unuia cu gaz, acesta aspect afectând pozitiv calitatea gătitului și micșorând cantitatea de căldură reziduală degajată în bucătărie. 

Lipsa noxelor:  valoros mai ales în cazul spațiilor cu volum limitat și/sau cu aerisire slabă, avantajul lipsei oricăror fel de noxe degajate în timpul utilizării este indiscutabil. 

Lipsa fluctuațiilor de căldură: chiar dacă cuptoarele electrice ajung mai greu la temperatura dorită, toate vor livra un flux constant de căldură din momentul în care intră în regimul standard de funcționare. 

Protejarea vaselor: Mult mai puțin expuse decât în cazul unei plite, vasele se pot totuși degrada în timp de la flacăra de gaz, însă un cuptor electric elimină în totalitate această problemă. 

Ca dezavantaje, pot fi enumerate doar prețul mai mare al energiei electrice, un aspect care poate însă fluctua semnificativ de-a lungul anului și schimba în timp, și necesitatea modificării instalației electrice pentru a putea face puterii cerute care ajunge și la 4-5 KW. 

Cuptorul electric: încorporabil sau nu 

Un cuptor cât mai mare și mai bun este unul dintre cele mai cunoscute clișee casnice, însă alegerea unui model de top cu preț piperat nu este întotdeauna cea mai bună idee. 

Cuptorul electric (sau mini-cuptorul) 

Asemănător din punct de vedere al aspectului și dimensiunilor cu cuptorul cu microunde, cuptorul electric este ideal pentru persoanele care nu gătesc cantități mari de mâncare sau nu gătesc produse voluminoase precum un curcan umplut. Dacă nu obișnuiți să gătiți mult și des și nici nu petreceți prea mult timp în bucătărie, un cuptor standard este o alegere ideală 

cuptor-electric-mini

Oferind capacități de până în 40 de litri, aceste cuptoare sunt ideale pentru prepararea unei fripturi, a unei pizza mari sau a unei tăvi de lasagna pentru una sau două persoane. Compacte, acestea pot fi așezate pe masă sau pe blatul din bucătărie, puterea mai mică le face capabile să funcționeze și cu o rețea electrică banală, iar prețul este bine înțeles și el mai mic. 

Aceste cuptoare nu oferă toate dotările pe care le oferă suratele lor încorporabile, fie din cauza prețului vizat, fie din cauza spațiului intern limitat, însă sunt suficiente pentru scenariile menționate mai sus 

Cuptorul electric încorporabil 

Versiunea modernă a tradiționalului cuptor pe gaz, cuptorul electric încorporabil oferă volume interne mari de până la 80 de litri și dotări de vârf, însă prețul modelelor performante poate ajunge în unele cazuri la sume piperate. 

Mari și puternice, acestea pot găti orice vă trece prin cap, iar modelele mai scumpe oferă chiar și metode suplimentare de preparare precum cea cu aburi (fix ca un aparat de gătit cu aburi). Dincolo de cerințele normale pentru orice aparat electrocasnic încorporabil, acestea necesită în o rețea electrică de bună calitate capabilă să susțină puteri de până la 4 KW, iar modelele cu aburi necesită chiar și alimentare de la rețeaua de apă. 

cuptor-electric-incorporabil

Acestea sunt însă bine înțeles ideale pentru persoanele care uită să mai iasă din bucătărie în perioada sărbătorilor, acestea oferind un volum interior suficient de mare pentru prepararea mai multor cozonaci, pentru păsări sau pui de animale umplute și alte feluri pretențioase care necesită atât spațiu cât și putere de penetrare foarte mari.

Un ghid complet despre cum alegi un cuptor gasesti in acest articol.

Cum alegem un cuptor electric 

În funcție de buget, nevoi și preferințe, ar trebui să fim atenți la următoarele criterii atunci când alegem un cuptor electric nou. Unele dintre aceste criterii se aplică doar modelelor încorporabile, însă nu este rău să le țineți minte dacă dați cumva prin oferte și de un model compact cu dotări neașteptat de bune. 

Puterea și clasa energetică 

Atât în cazul mini-cuptoarelor, cât și al modelelor încorporabile, este călduros recomandată alegerea unui model din clasa energetică A sau, dacă  este disponibil, a unui model dintr-o clasă superioară precum AA. Energia electrică este mai scumpă decât gazul, iar consumul mare face ca diferența între un model A și unul inferior B să fie palpabilă. 

Pentru cuptoarele mini, puterile se învârt undeva în jurul valorii de 1500 – 2000W, suficient de mari pentru a oferi o funcționare ireproșabilă, dar totodată suficient de mici pentru a nu necesita instalații electrice separate.  

Pentru cuptoarele încorporabile, puterile obișnuite se învârt în jurul valorii de 4000W, însă există modele mai mari sau mai puternice care pot depăși această valoare. Ca și în cazul plitelor electrice, este necesară o instalație electrică de bună calitate capabilă să ducă o astfel de sarcină. 

Temperaturile minime și maxime de lucru 

Ambele tipuri de cuptoare au o temperatură tipică de lucru care poate urca până la 250 de grade, însă aceasta s-ar putea să nu fie întotdeauna suficientă. Modelele mai performante urcă până la 300 – 325 de grade, oferind astfel un plus de performanță. 

Temperatura minimă pe care cuptorul o poate asigura într-un regim normal de lucru este importantă pentru anumite moduri de preparare, cum ar fi slow cooking. Aici valorile se învârt undeva în intervalul 90 – 100 de grade, însă unele modele pot coborî ușor până la 80. 

Elementele de încălzire și convecție 

Cel mai simplu cuptor electric folosește un element de încălzire poziționat în partea inferioară și se bazează pe convecția naturală pentru încălzirea întregului volum de aer. Similar cu un cuptor banal pe gaz, acesta tip de cuptor electric nu este însă și suficient de eficient, deci ar trebui să fiți atent la această specificație. 

Modelele mai performante folosesc două elemente de încălzire, poziționate jos și sus, iar această abordare elimină necesitatea inversării regulate a poziției alimentelor de pe raftul inferior și superior, iar în unele cazuri, permite și implementarea unor programe de lucru cum ar fi coacerea cu rumenirea suplimentară a crustei. 

cuptor-electric-ventilator

Pentru a îmbunătăți convecția naturală, cuptoarele folosesc un sistem de ventilație care circulă mai bine aerul fierbinte în tot cuptorul. Unele modele folosesc unul sau mai multe ventilatoare simple, însă altele au chiar elemente de încălzire suplimentare poziționate pe canalele de circulație ale aerului pentru a ridica suplimentar temperatura. 

Gătirea cu aburi 

Un mod de lucru special disponibil doar pe mai marile cuptoare încorporabile, aceasta oferă temperaturi de cel mult 100 de grade și este gândită pentru prepararea alimentelor care necesită păstrarea intactă a proteinelor sensibile la temperaturi înalte. 

Această dotare ridică însă semnificativ prețul cuptorului și necesită suplimentar și racordarea cuptorului la rețeaua de apă rece. 

cuptor-electric-abur

Trepte de temperatură și programe 

Unul dintre avantajele incontestabile ale cuptorului electric este posibilitatea ajustării superioare a temperaturii. Pe lângă termostatul care ține sub control temperatura interioară, cuptoarele oferă și trepte de putere care trebuie alese în funcție de mâncarea preparată. Modelele mai simple oferă 2-3 trepte de putere, însă altele pot ajunge și la 15-20. 

cuptor-electric-butoane

Atunci când simpla ajustare a temperaturii nu este suficientă, un program poate simplifica utilizarea deoarece oferă setări prestabilite pentru pre-încălzire, încălzire, convenție forțată și, în funcție de dotări, și controlul mai bun al unor accesorii precum grill-ul. Modelele simple au câteva programe, însă modelele avansate scumpe pot ajunge și la 50. Bine înțeles, pe lista acestor programe trebuie să intre și funcțiile de timer, avertizare sau pornire programată. 

Numărul de rafturi și accesorii pentru gătit 

Cuptoarele standard au în general un singur raft din cauza volumului interior mai mic, în acest caz trebuind să verificăm doar numărul de poziții în care acest raft poate fi plasat pentru a putea beneficia de la un spațiu împărțit în două pentru alimente plate precum pizza până la spațiul disponibil în totalitate pentru alimentele mai voluminoase. 

În cazul cuptoarelor încorporabile putem găsi două, trei sau chiar mai multe tăvi, libertatea de aranjare a acestora fiind la de importantă. 

Pe lângă tăvi, cuptoarele pot oferi accesorii fixe sau detașabile pentru grill, rotisor, frigări și alte moduri de preparare. 

cuptor-electric-rotisor

Auto-curățarea 

Unele preparate pot lăsa urme vizibile și consistente de mizerie, iar funcția de auto-curățare poate fi de un real ajutor. 

Cuptoarele standard și cele încorporabile mai accesibile folosesc curățarea catalitică. Aceasta folosește un email special pentru căptușirea interiorului, iar resturile de alimente sunt absorbite și calcinate în timpul utilizării normale. Unele companii, precum Bosch, au îmbunătățit această tehnologie prin utilizarea unor ceramici speciale cu absorbție mai bună și durată de viață mai mare. 

Curățarea pirolitică este un sistem mai pretențios, dar totodată și mai eficient. Acesta trebuie activat la cerere când cuptorul este gol și urcă temperaturile interne la peste 500 de grade, calcinând astfel toate resturile depuse pe pereți. Atenție însă, consumul energetic crește foarte mult și poate depăși capacitatea liniei de alimentare cu curent, iar cuptoarele cu o calitate dubioasă pot ceda. 

cuptor-electric-curatare-pirolitica

Curățarea cu aburi este disponibilă doar în cazul modelelor de cuptoare care oferă și gătire cu aburi, mediul fierbinte și umed fiind eficient pentru înmuierea și înlăturarea ușoară a depunerilor. 

Construcție și materiale de construcție 

Aluminiul emailat și oțelul inoxidabil sunt două opțiuni des întâlnite, acestea oferind durabilitate și un aspect superior. Pe lângă carcasă, trebuie să fiți însă atenți și la alte detalii mai puțin evidente. 

Deoarece temperaturile interne devin ridicate, este bine să alegeți un cuptor cu geam bine izolat, fie că este vorba de unul dublu din sticlă sau unul vitroceramic. Modelele mai avansate oferă pereți izolați și ventilați, iar cele scumpe căptușesc întregul interior cu materiale termorezistente precum vitroceramica. 

cuptor-electric-tavi

Sistemul de iluminare internă este foarte util pentru inspectarea vizuală a alimentelor fără deschiderea ușii cuptorului. Alte dotări utile pe care le-ați putea avea în vedere sunt butoanele cu protecție la acționare (utile dacă aveți copii), picioarele antiderapante (în cazul cuptoarelor standard), butoanele și mânerele din materiale termoizolatoare și ecranul cu indicații mari și clare. 

Recomandări cuptoare electrice 

Star-Light CER-4818 – 244 lei.

Un cuptor electric cu capacitate mare de 48 de litri, acesta oferă o putere maximă de 1800W, grill, rotisor, patru trepte de temperatură și ventilator pentru convecție forțată.

Samus CSD-45BRC2 – 557 lei.

Un produs autohton de calitate, acesta oferă carcasă din inox, o putere mare de 2000W, capacitate de 45 de litri, rotisor și afișaj LCD lizibil.

Bosch HBN431E6F – 1120 lei.

Un cuptor încorporabil cu capacitate de 66 de litri și putere de 2800W, acesta oferă auto-curățare catalitică, convecție forțată, carcasă din inox, afișaj electronic, protecție pentru copii și grill.

Beko BIM32400XPS – 1950 lei.

Un model mare de 82 de litri, acesta oferă o putere ridicată, o carcasă elegantă din inox și sticlă, 14 funcții cu afișaj electronic tactil, curățare pirolitică, tăvi și rafturi multiple, convecție forțată și grill.

Concluzii 

Un înlocuitor modern pentru cuptorul cu gaz, cuptorul electric este mai puternic, mai versatil și mai sigur. Ofertele producătorilor sunt variante și oferă de la modele accesibile compacte până la modele de vârf cu dotări de lux și preț pe măsură, însă selectarea atentă a criteriilor vă poate feri de achizițiile slabe sau, dimpotrivă, de cele exagerat de scumpe.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri