GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Aparatul de gătit cu aburi: ce, cum și de ce îl alegi

Autor: Echipa Giz.ro

Aparatul de gătit cu aburi, sau steamer-ul pe numele lui de import, este un aparat electric care și-a făcut apariția de curând prin bucătăriile autohtone, dar care este din ce în ce mai popular deoarece oferă o metodă rapidă, ieftină și sănătoasă pentru prepararea unor alimente. În cadrul acestui ghid de cumpărături vă vom prezenta criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când vă decideți să cumpărați un aparat de gătit cu aburi și vă vom oferi și tradiționalele recomandări. 

Gătitul cu aburi nu este o noutate, pe piață existând destule accesorii de bucătărie care permit folosirea acestei metode de gătit atunci când sunt puse pe aragaz sau pe plită, însă utilizarea electricității și împachetarea tuturor opțiunilor într-un aparat de sine-stătător a simplificat utilizarea și alegerea.

Opțiunea de gătit cu abur este prezentă și la unele cuptoare cu microunde sau cuptoare electrice, însă dacă ați ales un model fără această opțiunea, achiziția unui aparat dedicat ieftin va fi o idee mai bună decât schimbarea unui electrocasnic deja existent și în mod clar mai scump. 

Prepararea la abur este o metodă apreciată pentru gătit deoarece este foarte sănătoasă. Aceasta nu folosește grăsimi și nici nu îneacă preparatele într-o baie de apă clocotită, păstrând sau protejând astfel mai bine substanțele nutritive. Aceste aparate sunt și destul de versatile, ele putând găti nu doar legume, ci și carne, paste făinoase, orez sau chiar fructe. În plus, cam toate aparatele de gătit cu aburi electrice au un volum destul de mare, putând asigura hrana necesară pentru 3-4 persoane fără nici o problemă. 

Ca aspecte negative, aparatele de gătit cu aburi sunt cam lente, acestea fiind depășite la acest aspect de o tigaie acoperită cu un capac sau de un vas sub presiune. Mai mult, nu toate alimentele au un aspect plăcut după ce sunt gătite la aburi, carnea fiind cea mai problematică deoarece își pierde o parte din culoare iar sucurile se coagulează la suprafață într-un mod destul de neatrăgător. Cei care urmăresc însă să gătească sănătos vor trece peste aceste aspecte atunci când vor alege un steamer pentru prepararea alimentelor. 

Cum alegem un aparat de gătit cu aburi 

Aproape toate aparatele de gătit cu aburi electrice folosesc același design, acestea având o bază metalică, în care se ascund elementul de încălzire, rezervorul de apă și eventualele sisteme electronice de control, și două sau mai multe coșuri pentru gătit din material plastic cu fund perforat care se așază unul peste altul sau unul lângă altul. 

aparat-de-gatit-cu-aburi

Astfel, steamer-ul se diferențiază de slow cooker și de aparatele de gătit sub presiune deoarece alimentele preparate nu stau în apă, ulei, vin sau orice alt lichid am folosi pentru gătit, pierzând astfel mai puține substanțe nutritive. În plus, acesta are o temperatură mai ridicată decât slow cooker-ul, însă nu folosește presiunea pentru a accelera procesul de preparare. 

Atunci când alegem un aparat de gătit cu aburi ar trebui să fim atenți mai întâi la capacitatea totală și individuală, la designul sistemului de gătit și la puterea aparatului. 

Designul: din punct de vedere al designului, aproape toate aparatele de gătit cu abur electrice disponibile pe piață se încadrează în două categorii.

Modelele orizontale folosesc coșuri așezate unul lângă altul, acestea putând fi combinate după nevoi și posibilități. Marile avantaje sunt posibilitatea de a înlătura sau pune coșuri după dorință fără nici o problemă și eliminarea contaminării coșurilor adiacente cu mirosurile și sucurile alimentelor preparate. Din păcate, aceste modele necesită un element de încălzire mai mare și mai scump, din această cauză fiind mai rare.

steamer-orizontal

Omniprezentele steamere verticale oferă coșuri care se stivuiesc unul deasupra celuilalt în funcție de cantitatea de alimente pe care vrem să o gătim. Pentru a le mări versatilitatea, acestea au în general un fund detașabil, utilizatorul putând alege un fund cu design special gândit pentru o anumită utilizare sau crearea unui volum mai mare de gătit prin înlăturarea fundului coșului superior.

Pe piață să pot găsi foarte rar modele cu coșuri cilindrice, care pot fi rearanjate după dorință, însă cele mai multe folosesc coșuri tronconice, care au avantajul că pot fi stocate unul în altul, micșorând necesarul de spațiu atunci când nu folosim aparatul, însă care nu pot fi aranjate decât într-o singură ordine în timpul utilizării.

steamer-vertical

Libertatea creativității producătorilor nu este prea mare din cauza designurilor aproape universale, însă aceștia încearcă să găsească diverse metode prin care să facă gătitul mai bun. Astfel, veți găsi pe piață aparate cu coșuri care permit evacuarea mai bună a sucurilor rezultate, coșuri pentru gătit speciale cum ar fi cele pentru orez sau ouă, coșuri de tip tavă care păstrează sucurile rezultate și alte variațiuni pe aceeași temă. 

aparat-de-gatit-cu-aburi-cosuri-speciale

Aparatele mai mari și mai complexe acoperă în general cam toate necesități, însă modelele mai compacte cu două coșuri sunt mai limitate și nu pot oferi mereu ceea ce v-ați fi dorit. Nu uitați și de forma coșurilor: unii producători preferă vasele rotunde, însă prepararea unui pește întreg necesită spații dreptunghiulare. 

Capacitatea: deoarece steamerul nu are un compartiment unic pentru prepararea alimentelor, volumul său de lucru este suma coșurilor suprapuse pentru gătit. Modelele pentru una sau două persoane au un volum total de 5-6 litri, acesta putând fi împărțit între coșuri mai puține și mai mari sau coșuri mai numeroase și mai mici, iar modelele pentru trei, patru sau mai multe persoane ajung la 12 litri sau chiar mai mult. 

Atunci când alegeți trebuie să vă uitați nu doar la volumul total, ci și la volumul fiecărui coș deoarece unele sunt prea mici pentru a putea găti orice în ele. Volumul unui coș variază între 1 și 3,5 litri, deci diferențele pot fi semnificative.  

steamer-vertical-volum-mare

Puterea: pentru un aparat de gătit pentru una sau două persoane, un sistem de încălzire cu o putere de 500 – 600 W ar trebui să fie suficient. Dacă alegeți un model mai încăpător pentru trei, patru sau mai multe persoane, un model de 1000 – 1200 W va fi optim, existând însă și modele puternice care ajung la 2000W. 

Ce opțiuni alegem pentru aparatul de gătit cu aburi 

Dacă v-ați hotărât la puterea, capacitatea și forma aparatului de gătit cu aburi, puteți verifica și alte detalii care vă vor face gătitul mai ușor și mai sigur. 

Alimentarea cu apă: în cazul în care gătiți alimente care necesită mult timp, cum ar fi orezul, care poate avea nevoie și de 45 de minute, s-ar putea ca aparatul să rămână fără apă. Pentru a evita înlăturarea manuală a unor coșuri fierbinți din care se pot scurge lichide și mai fierbinți, este recomandat să alegeți un model cu un rezervor de cel puțin un litru care permite alimentarea din exterior fără bătăi de cap.  

steamer-alimentare-cu-apa

Indicatorul de apă: un supliment pentru funcția de alimentare cu apă, acesta vă permite să vizualizați starea rezervorului pentru a preveni vaporizarea totală a apei și oprirea nedorită a procesului de preparare. 

Timerul: cele mai simple aparate de gătit cu aburi folosesc un timer mecanic, însă acesta nu este prea precis. Dacă doriți un control mai bun al timpului de gătire, modelele electronice permit ajustarea mai bună a perioadei de lucru. Acestea din urmă oferă și pornire programată, permițându-vă să lăsați alimentele în aparat când plecați la muncă și să le găsiți proaspăt gătite când vă întoarceți. 

steamer-comanda-electronica

Ajustarea temperaturii: modelele electronice mai avansate includ un senzor de temperatură care permit ajustarea căldurii degajate. Deoarece vaporizarea necesită însă oricum o temperatură ridicată iar aburul se răcește pe măsură ce urcă prin sistemul de coșuri, această funcție este mai puțin utilă decât ne-am dori. 

Păstrarea la cald: o funcție utilă care permite păstrarea alimentelor la o temperatură ridicată prin evaporarea unei cantități mici de apă care este folosită doar pentru încălzire. 

Programe pentru gătit: pentru a simplifica utilizarea, unele modele oferă și câteva programe de gătit, însă cum singurii parametri ajustabili sunt temperatura și durata, varietatea acestora nu poate fi prea mare.

aparat-de-gatit-cu-programe

Sistemul de scurgere: cele mai multe modele au un unic vas pentru colectarea scurgerilor care este amplasat chiar la bază, însă modelele mai complexe au coșuri cu sisteme individuale de colectare, evitând astfel amestecarea aromelor din cauza scurgerii sucurilor din vasul superior în cel inferior sau contaminarea apei pentru gătit din bază.

steamer-colectare-sucuri

Sistemul electric de protecție: pentru a preveni incidentele neplăcute, steamerul ar trebui să ofere un sistem de protecție care să prevină supra-încălzirea rezistenței și să oprească aparatul atunci când apa s-a evaporat în totalitate. 

Mânere reci: coșurile sunt fabricate în general din materiale plastice rezistente la temperaturi mari care transmit destul de prost căldură, însă mânerele pot ajunge chiar și așa la temperaturi periculoase. Modelele bune folosesc mânere fabricate din materiale speciale care păstrează o temperatură sigură în timpul manevrării. 

Materiale de construcție: cele mai multe coșuri sunt fabricate din plastic transparent, fiind astfel mai ieftine și permițând inspectarea conținutului. Unii producători oferă coșuri fabricate din oțel inoxidabil, care vor rezista mai bine în timp, însă acestea sunt mai scumpe, mai grele și se încălzesc mai tare în timpul utilizării. 

Recomandări aparate de gătit cu abur 

Heinner Master Collection HSA-1000XMC – 199 lei.

Un model mai accesibil de mare capacitate, acesta are o putere de 1000W, trei coșuri cu un volum total de 12 litri, bol pentur orez și timer cu avertizare sonoră.

Philips HD9126 – 299 lei.

Un model cu trei coșuri și capacitate de 9 litri, acesta oferă un sistem de încălzire cu o putere de 900W, indicatoare pentru apă și funcționare, bol pentru orez, locaș special pentru ierburi aromate, cronometru și reumplere din mers.

Tefal Steam n’Light VC3008 – 429 lei.

Un model mai performant, acesta are trei coșuri cu un volum total de 10 litri și sistem de încălzire de 900W, coșuri speciale pentru orez și ouă, sistem de comandă electronic cu șase programe, decongelare, păstrare la cald și alimentare cu apă din mers.

Pentru mai multe modele populare și prețuri actualizate îți recomandăm să vezi și această listă.

Alte ghiduri despre aparate de gătit și ajutoare în bucătărie care te-ar mai putea ajuta: mașina de făcut pâine, cuptorul electric, blenderul, mixerul de bucătărie, aparatul de sandvișuri și storcătorul de legume.

Concluzii 

O prezență din ce în ce mai comună în bucătărie, aparatul de gătit cu aburi oferă o metodă sănătoasă pentru prepararea unor alimente precum legumele, carnea, orezul sau fructele.

Un aparat simplu și relativ ieftin, acesta este o alternativă la clasicele metode de fierbere sau preparare sub presiune, și sperăm că acest mic ghid de cumpărături vă va permite să faceți o alegere optimă în funcție de necesități și buget.

Împreună cu un robot de bucătărie un aparat de gătit cu aburi cred că reprezintă două din aparatele de gătit destul de ignorate, dar care pot să te ajute enorm în bucătărie.

1 comentariu

  1. lia

    27 iulie 2020 la 12:15

    articol foarte bun si instructiv.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri