GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun robot de bucătărie: utilități, opțiuni și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Inventat imediat după cel de-al doilea război mondial în Germania, robotul de bucătărie a fost unul dintre primele produse tehnologice complet noi născute de o industrie care se reîntorcea la viața și producția civilă. Robotul de bucătărie a evoluat rapid, iar începând cu anii `50, a devenit un produs electrocasnic de lux promovat în rândul persoanelor care doreau să scape măcar de câteva dintre corvezile muncii casnice.

Robotul de bucătărie a devenit popular mai întâi în mai prospera Americă, unde a fost decenii la rândul unul dintre simbolurile-clișeu ale statutului și prosperității, Europa încă în reconstrucție adoptându-l abia începând cu anii `70. În paranteză fie spus, motorul electric care a pus în mișcare primul robot de bucătărie era atât de scump pentru puterea de cumpărare a germanilor încât inventatorul l-a făcut detașabil, pentru ca potențialii cumpărători să îl poată folosi și pentru motorizarea unui aspirator.

De-a lungul anilor, robotul de bucătărie a devenit din ce în ce mai complex, mai puternic și mai bun, acesta suplinind astfel mai multe tipuri de activități manuale obositoare. În prezent, acesta este disponibil în multe forme, începând de la modele mai ieftine și mai simple până la modele scumpe cu capacitate mare care pot susține fără probleme sarcinile cerute de un restaurant mai mic.

Înainte de a purcede însă la achiziția unui astfel de echipament electrocasnic, cei interesați ar trebui să facă o listă cu activitățile pe care doresc ca acesta să le suplinească și să decidă dacă într-adevăr au nevoie sau nu de un robot de bucătărie.

De ce ar trebui să cumpărăm (sau să nu cumpărăm) un robot de bucătărie.

Un robot de bucătărie tipic din zilele noastre oferă funcții multiple, acesta tăind, tocând, râzând, bătând, amestecând sau frământând fructe, legume, amestecuri sau semipreparate, în timp ce unele completează cu alte funcții suplimentare precum măcinarea cafelei sau zdrobirea fructelor și legumelor pentru piure sau băuturi. Pe hârtie, totul pare minunat, însă realitatea nu decurge mereu la fel ca în pliantele promoționale.

Dacă veți întreba un vânzător de electrocasnice, acesta va spune că robotul de bucătărie este cea mai minunată invenție de la inventarea focului încoace, însă persoanele care îl folosesc vor avea păreri împărțite. Unele vor spune că le-a ușurat viața, în timp ce altele vor spune că este cel mai inutil obiect electrocasnic din casă, diferența dintre acestea fiind aceea că primele l-au cumpărat pentru că au avut într-adevăr nevoie de el.  Pentru a decide dacă aveți într-adevăr nevoie sau nu de un robot de bucătărie, ar trebui să vă faceți în gând o listă cu activitățile făcute în bucătărie.

robot de bucatarie

Robotul de bucătărie în elementul lui

Tocatul sau rasul legumelor nu este cea mai fascinantă activitate din lume, însă dacă nu sunteți deosebit de comod sau neatent, se poate face manual repede și fără probleme. Frământatul aluatului pentru cozonac sau pâine necesită însă timp și efort, iar robotul ar putea fi un adevărat dar al zeilor. Ca o paralelă, mașina de făcut pâine este excelentă pentru frământat aluaturile în timp ce tu faci cu totul altceva.

Toți apreciem un shake bun, însă dacă aveți deja un blender, probabil că acesta își face treaba la fel de bine sau chiar mai bine. În schimb, un piure fin va fi obținut mai ușor cu un robot de bucătărie bun. Măcinatul cafelei va fi făcut mult mai bine de către o râșniță cu cuțite plate sau conice, lamele plate ale robotului fiind în cel mai bun caz mediocre.

Puteți continua această listă în gând, și dacă cel puțin una dintre aceste activități este dificilă sau obositoare și este făcută cel puțin o dată pe lună, abia atunci merită să luați în calcul achiziția unui robot.

Care sunt funcțiile de bază ale unui robot de bucătărie

Nu știm cine a ales denumirea de robot de bucătărie, dar în mod sigur persoana s-a simțit prea prețioasă în acea zi deoarece acest utilaj electrocasnic este în principiu foarte simplu. Robotul este pus în mișcare de un motor puternic, care este ascuns în bază sau în capătul piciorului vertical, iar rotația acestuia este folosită pentru a pune în mișcare o gamă largă de accesorii cu lame, răzători sau furci într-unul sau mai multe boluri cu capac și sistem de alimentare. În funcție de complexitate, robotul va oferi de la 5-6 moduri de lucru până la peste 20, însă principiul de funcționare rămâne același indiferent de natura operațiunii efectuate.

robot de bucatarie lama s

Lama în formă de S, eroul principal al oricărui robot de bucătărie

După cum am spus în secțiunea anterioară, robotul de bucătărie trebuie ales în funcție de necesitățile personale, iar modurile de lucru ale viitorului produs cumpărat trebuie să le acopere pe toate cele efectuate des sau obositoare. În general, un robot de bucătărie standard ar trebui să vă asigure funcțiile de bază următoare.

Tocare și mărunțire: făcute de obicei cu un cuțit ascuțit la baza bolului, aceste operațiuni permit prepararea legumelor și cărnii. Uneori, roboții oferă ajutaje speciale pentru tocarea cărnii care permit ajustarea mai bună a granulației. Cu ajutorul unui bol special mai înalt, robotul de bucătărie suplinește și un blender pentru shake sau piure.

Tăiere și feliere: făcute de multe cu o serie de cuțite speciale în vârful bolului, aceste operațiuni facilitează secționarea fructelor și legumelor pentru salate sau supe.

Răzuire și sfâșiere: făcute în general cu o serie de răzători speciale care se poziționează în partea superioară a bolului pentru a obține alimente rase sau tăiate felii (Julienne).

Amestecare și batere: făcute cu un tel sau furcă, în funcție de densitatea masei procesate, acestea permit prelucrarea laptelui pentru frișcă sau a ouălor și suplinesc astfel un mixer clasic.

Frământarea aluatului: cu ajutorul unui braț special în formă spiralată, robotul de bucătărie devine un malaxor compact pentru aluatul pentru pâine sau cozonac.

breville robot de bucatarie cutite

Cuțite diferite pentru activități diferite

Pe lângă acestea, roboții de bucătărie asigură și alte funcții pentru care se folosesc ajutaje, accesorii și boluri speciale. Printre acestea se pot menționa măcinarea cafelei, curățarea fructelor sau legumelor, stoarcerea fructelor, tăierea cartofilor pentru prăjit, emulsifierea maionezei și altele.

tefal accesorii robot de bucatarie

Accesorii mai exotice pentru funcții suplimentare

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm un robot de bucătărie

Dacă s-a decis asupra funcțiilor dorite, utilizatorul trebuie să fie atent la celelalte detalii importante care pot face diferența dintre o experiență în utilizare plăcută și un rateu.

Numărul și tipurilor de accesorii: fiecare operațiune necesită un accesoriu special, însă roboții de bucătărie dotați oferă uneori ajutaje identice cu dimensiuni sau granulații diferite, oferind astfel un control superior asupra rezultatului. În cazul mașinilor mai dotate, puteți găsi chiar și 10 tipuri diferite de ajutaje. Este recomandat să verificați că aceste accesorii pot fi completate sau înlocuite ușor și la prețuri justificabile.

robot de bucatarie

Un robot de bucătărie clasic cu accesoriile și ajutajele sale

Tipul de cuțite: alegeți roboții de bucătărie care oferă cuțite sau răzători cu auto-ascuțire deoarece marginile tăioase ale acestora se pot toci repede iar ascuțirea manuală nu este întotdeauna ușoară.

Capacitatea bolului sau bolurilor: acestea trebuie alese în funcție de numărul de persoane și de volumul de lucru necesar. Un bol prea mic va însemna repetarea unei operațiuni, iar unul prea mare va diminua eficiența anumitor operațiuni care se folosesc și de gravitație pentru a compacta masa de alimente procesată. Capacitatea unui bol poate începe de la un litru și poate ajunge până la șase, în timp ce masa de aluat pentru frământare poate începe de la 500 de grame și poate depăși uneori două kilograme.

Dimensiunea sistemului de alimentare: deoarece prin această deschidere se introduc alimentele care trebuie procesate, ar fi bine să găsiți un robot de bucătărie care oferă un feeder cât mai larg pentru a scăpa de etapa secționării în bucăți mai mici a legumelor sau fructelor.

robot de bucatarie bol mare

Alegeți un bol mare cu o gură de alimentare largă

Puterea și tipul motorului: pentru cele mai multe dintre operațiuni sunt suficiente modele cu motoare de 600 – 700W, însă frământarea unei materii vâscoase precum aluatul sau tocarea cărnii necesită o putere mai ridicată, deci în acest caz ar trebui să vă orientați către un model cu motor de 900 – 1000W. Producătorii dezvăluie arareori modul de conectare al motorului la sistemul de tăiere, însă, dacă este posibil, alegeți un motor cu conectare directă în favoarea celor care folosesc curele de transmisie sau roți dințate deoarece sunt mai puternice și mai silențioase.

Numărul de viteze: un robot cu număr mare de viteze vă permite ajustarea mai fină a modului în care sunt procesate alimentele decât dintr-o simplă schimbare a ajutajului. Modelele mai simple oferă în general 2 sau 3, incluzând aici și opțiunea Puls, în timp ce modelele mai avansate ajung și la 7 sau 8.

Curățare ușoară: dacă ați ales un model, puteți verifica în manualul de pe site-ul producătorului cât de ușor este acesta de desfăcut și curățat. În general, toate accesoriile pot fi spălate în mașina de vase, dar este bine să verificați că producătorul permite acest lucru.

Dimensiuni și greutate: roboții de bucătărie pot avea adeseori dimensiuni ridicate, deci asigurați-vă că aveți spațiu suficient pentru manevră în jurul lui. Deoarece unele operațiuni generează vibrații puternice, asigurați-vă că ați cumpărat un robot cu o bază cât mai lată care nu se poate răsturna din greșeala sau de unul singur și că suprafața antiderapantă este eficientă.

Recomandări roboți de bucătărie

O listă amplă a celor mai apreciați roboți de bucătărie disponibili pe piața românească este disponibilă aici, iar dintre aceste opțiuni noi am splicluit câteva care ne-au atras atenția în mod special.

Philips Viva Collection HR7761 – 370 lei. 

Un model accesibil, robotul de bucătărie oferă un motor suficient de puternic de 750W, 8 accesorii diferite pentru pregătire și două viteze de lucru, însă are boluri de capacitate pentru cel mult două persoane.

Bosch MCM3200W – 460 lei.

Un model ceva mai compact de la Bosch, robotul oferă un motor de 800W cu două trepte de viteză, un bol de 2,3 litri, 5 ajutaje, 30 de funcții și blender.

Moulinex Masterchef 8000 – 720 lei.

Un model de mare putere cu motor de 1000W și capacitate medie cu bol de 3 litri, Mastechef 8000 oferă nu mai puțin de 9 ajutaje diferite și două trepte de viteză, ceea ce-l face o opțiune foarte interesantă pentru o familie de 3-4 persoane.

Panasonic MK-F800SXE – 980 lei.

Un model versatil, robotul Panasonic oferă un motor de 1000W ascuns într-o carcasă compactă, 5 accesorii pentru procesare și 33 de moduri de lucru, însă are un bol cu o capacitate redusă de numai 1,5 litri.

Kenwood Classic Chef KM353 – 1300 lei.

Un model cu design retro de la legendarul producător Kenwood, Classic Chef oferă un motor puternic, cap cu două grade de libertate, mixer și malaxor eficiente și controlul electronic continuu al vitezei.

Tefal Masterchef Gourmet QB602H38 – 1550 lei.

Oferă un bol cu o capacitate mare, cap cu mișcare specială pe două axe, motor puternic de 900W și șase trepte de viteză, 28 de funcții, mașină de tocat carne cu două site și blender

Prețuri actualizate la zi și o listă mai lungă de recomandări găsești pe această pagină.

Alte articole de pe GiZ despre aparatele de gătit care te ajută în bucătărie includ aparatul de gătit cu aburi, blenderul, sandwich maker-ul, storcătorul de fructe și cuptorul electric. Te invităm să le citești și pe acestea ca să gătești mai rapid și mai eficient.

Concluzii 

În funcție de necesități și preferințe, robotul de bucătărie poate deveni ușor un aparat electrocasnic foarte util care ne poate face simplifica viața. Înainte de a alege din multitudinea de opțiuni, utilizatorii trebuie să-și analizeze necesitățile și obiceiurile pentru a putea alege ceva care să fie într-adevăr util și să nu devină doar un utilaj prăfuit din bucătărie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri