GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun blender: forme, opțiuni și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Blenderul este un aparat de bucătărie cu o istorie lungă de aproape un secol, însă acesta a început să devină popular în țara noastră abia în ultimii zece ani. Un aparat versatil, aceasta poate fi folosit de la simpla preparare a unei băuturi răcoritoare precum smoothie până la prepararea unor tipuri de supe, iar alegerea unui model optim nu este întotdeauna simplă deoarece și prețurile tind sa urce mult mai mult decât s-ar aștepta un cumpărător neavizat. 

Un blender nu este singurul aparat electrocasnic capabil să mărunțească și să omogenizeze diverse alimente, deci probabil că unii se vor întreba care este utilitatea lui reală. Spre deosebire de mixer, care are turații scăzute și doar uneori include accesorii simple pentru blending, sau un robot de bucătărie, care stă mai bine la capitolul mărunțirii ingredientelor fără a oferi însă o viteză suficientă, blenderul este gândit strict pentru amestecul ingredientelor.

Blenderul ar putea părea chiar și un înlocuitor pentru storcătoarele de fructe, însă, după cum am explicat deja într-un articol anterior, aparatele dedicate pentru stors sunt recomandate deoarece lucrează la temperaturi mici, în timp ce rapidul blender este la capătul opus al scalei temperaturilor.  

La fel ca în cazul altor aparate dedicate unui singur tip de utilizare, blenderul este superior ambelor produse menționate deoarece oferă viteze mult mai mari, lame speciale gândite strict pentru această sarcină și un mod de lucru simplu și sigur. Un astfel de aparat este asociat de multe ori cu prepararea unor băuturi răcoritoare, cu sau fără gheață, însă blenderul poate oferi mult mai multe.

Datorită puterii și vitezelor sale mari de lucru, acesta poate mărunți și omogeniza de la ingredientele moi necesare pentru un piure până la ingredientele dure, cum ar fi semințele de diferite soiuri, sau poate ajunge la temperaturi înalte care-i permit chiar să fiarbă o supă.  

Pentru alegerea unui blender de calitate care să corespundă cerințelor trebuie să aveți în vedere câteva criterii, importante nu doar pentru a alege un produs optim, ci și pentru a evita capcana produselor extrem de scumpe care aduc doar în anumite cazuri și o satisfacție pe măsură. 

Ce tip de blender alegem? 

Cele mai multe blendere din ofertele magazinelor sunt de tip fix, care se așază pe masă. Între timp, au apărut și blenderele de mână, însă acestea fac concesii de calitate pentru a putea avea un design mai compact. 

Blender-ul standard

Modelul original de blender, care este de altfel cel mai cunoscut și în zilele noastre, este cel static pentru masă. Acesta are o bază mare în care ascunde motorul și restul componentelor electrice și un vas înalt în care sunt omogenizate ingredientele.  

Designul este unul cu care poți merge la sigur, acesta oferind o stabilitate bună a aparatului, necerând vreun efort fizic și putând oferi capacități mari de lucru și motoare de mari dimensiuni. Dacă spațiul pe masă sau blat nu este o problemă, blenderul standard este cea mai bună alegere deoarece oferă cele mai bune caracteristici. 

blender-bucatarie

Blenderul de masă, o prezență cunoscută în bucătării

Blender-ul de mână 

Foarte asemănător cu mixerul de mână, de care se deosebește doar prin viteza de lucru și forma lamelor, blenderul de mână este o soluție de compromis pentru cei care nu au loc pentru un aparat dedicat sau care intenționează să-l folosească doar pentru prepararea unor feluri de mâncare din ingrediente moi care necesită un tip scurt de lucru, cum ar fi un smoothie sau un piure. 

Acest tip de blender are avantajele că poate fi folosit oriunde, libertatea fiind maximizată în cazul modelelor cu acumulator cu care puteți amesteca direct într-o oală pusă pe foc, este ușor de curățat și are un preț mai mic.  

Motorul mic și vibrațiile pe care un utilizator este dispus să le suport limitează însă capacitatea de procesare a blender-ului de mână, acesta neavând turațiile foarte mari ale modelelor statice și fiind greu de folosit în cazul ingredientelor dure sau a gheții. 

blender-mana

Blenderul de mână, un mixer ceva mai dotat și mai puternic

Cum alegem un blender? 

Pentru alegerea unui blender, trebuie să ai în vedere următoarele criterii importante. 

Puterea și turația motorului 

Pentru un aparat de bucătărie gândit să mărunțească și să omogenizeze, puterea și viteza de lucru sunt criterii esențiale. Modelele din gama inferioară încep de la puteri de 500W și rotații de 10.000 de rotații pe minut, însă acestea sunt limitate în general doar la procesarea ingredientelor cu consistență moale. 

Pentru un blender de bună calitate, trebuie să alegeți un model cu o putere de cel puțin 1000W și viteze de cel puțin 15.000 de rotații pentru minut, acestea fiind capabile să onoreze la un nivel de calitate suficient de bun cam toate sarcinile la care s-ar preta un blender. 

Modelele de vârf au puteri de peste 2000W și viteze de lucru de peste 25.000 de rotații pe minut, acestea asigurând astfel o prestație fără cusur. Din păcate, alegerea unui astfel de aparat nu este întotdeauna posibilă deoarece și prețurile acestora devin extrem de piperate, mai ales în cazul unor mărci faimoase precum Vitamix.

Capacitatea și tipul vasului 

Cele mai mici modele de blendere folosesc un vas cu o capacitate de 1 – 1,5 litri, acestea fiind considerate suficiente pentru prepararea unor alimente în cantități suficiente pentru o familie. Modelele de mare capacitate pot ajunge însă și la volume de lucru de 5 litri, însă și prețul acestora crește pe măsură. 

Vasul din plastic este cel mai des întâlnit, acesta fiind ieftin și rezistent la șocuri și variații de temperatură. O alegere în general bună, singura problemă a materialului plastic este tendința de a păstra aromele produselor gătite, deci ar trebui să vă asigurați că producătorul specifică faptul că a folosit un material cu porozitate foarte redusă care mai atenuează această tendință. 

blender-cana

Cană de capacitate standard cu capac etanș și gradații

Vasul din sticlă este cea mai bună opțiune, acesta fiind rezistent la zgârieturi, imun la impregnarea aromelor și suficient de rezistent la schimbările de temperatură. Din păcate, un astfel de vas este mai fragil, mai greu și mai scump, deci va putea fi găsit doar pe produsele din gama medie sau superioară 

Vasul metalic, fie că vorbim de oțel inoxidabil sau aliaj de aluminiu, este cel mai rezistent și, uneori, și cel mai arătos. Aceasta are însă marile dezavantaje că nu vă permite să vedeți conținutul și că, în cazul modelelor de mare viteză, se încălzește foarte tare. 

În funcție de nevoi, puteți alege modele care oferă vase multiple cu forme și gradații diferite sau la care se pot atașa accesorii suplimentare precum tubul pentru separarea pulpei sau robinet pentru sucul rezultate. 

Numărul de viteze 

În special în cazul modelelor care sunt gândite pentru activități multiple, numărul de viteze este important deoarece vă permite să ajustați modul de lucru în funcție de natura ingredientelor. Un blender bun ar trebui să ofere măcar trei viteze, pentru a putea măcină atât materii prime moi fără să facă exces de temperatură, cât și materii mai dure, precum gheața sau semințele. 

blender-turatii

Viteză liber ajustabilă și turații de 32.000 rpm pe un blender de vârf

Funcția Pulse sau Turbo este foarte utilă deoarece vă oferă o viteză foarte mare de lucru atât timp cât țineți apăsat un buton dedicat, aceasta fiind utilă de pildă când preparați ceva și adăugați doar la final un ingrediente cu o duritate mai mare. Slow Start este o altă funcție utilă în anumite cazuri, aceasta pornind motorul la o turație scăzută, pentru a nu le împrăștia ingredientele pe pereții vasului, și accelerând pe măsură ce conținutul este din ce în ce mai fluid. 

Numărul de programe și panoul de control 

Dacă nu vreți să stați cu manualul de utilizare la îndemână până când învățați toate trucurile noului aparat, un model cu programe prestabilite simplifică în mod categoric utilizarea.  

Unele modele oferă două sau trei programe, cum ar fi unul suplimentar pentru sucuri și altul pentru gheață, însă blenderele de vârf au până la 15 de programe diferite pentru produse mai exotice precum supa cremă, humusul, crema de arahide și așa mai departe. În acest ultim caz, este recomandată alegerea unui model cu ecran vizibil și a unor butoane de mari dimensiuni pentru a nu bâjbâi după opțiune în timpul utilizării.  

blender-butoane

Panou de supraveghere și control modern

Tipul și forma lamelor 

La fel care un robot de bucătărie, blenderele mai accesibile folosesc o lamă rotativă cu două sau patru cuțite. Faimoasa lamă în forma literei S este cea mai bună alegere, aceasta oferind o capacitate superioară de mărunțire fără să fie prea greu de spălat. 

blender-cutit-s

Cuțitul cu lamă S, o prezență comună

Modelele din gamele superioare oferă adesea cuțite cu lame multiple care sunt capabile nu doar să toace mărunt, dar să și creeze și curenți care pun în mișcare masa de lichid și permit astfel o omogenizare superioară. În funcție de scopul lor, aceste cuțite pot avea tot felul de forme, fiind recomandată alegerea unuia recomandat pentru uz general atât timp când nu alegeți un blender conceput strict pentru anumite activități. 

Dacă este posibil, alegeți un blender care oferă mai multe tipuri de lame, acestea asigurând cea mai bună satisfacție în utilizare. Materialul recomandat este oțelul inoxidabil, o alegere cu care nu se poate da greș deoarece este foarte rezistentă la uzură și coroziune dar poate fi ascuțită fără probleme atunci când este cazul. 

blender-cutit-avansat

Cuțit avansat cu lame multiple

Sistemul de încălzire 

Toate blenderele se încălzesc în timpul utilizării, însă unele folosesc frecarea lamelor pentru a obține temperaturi atât de mari încât pot fierbe chiar și o supă. Această opțiune este însă disponibilă doar în cazul modelelor cu turații foarte mari, de peste 25.000 de rotații pentru minut. 

În cazul în care ați ales un model cu turație mai redusă, acesta poate în continuare să omogenizeze o supă cremă de legume sau ciuperci ale cărei ingrediente au fost fierte în prealabil, însă modelele cu încălzire au avantajul că ridică temperatura amestecului și îl pot chiar fierbe în loc să-l piardă din temperatură în timpul lucrului. 

Siguranța în exploatare 

Fiind un echipament cu putere mare, blenderul poate provoca mici dezastre culinare. De aceea, este recomandat călduros să alegeți un model cu o bază mare și grea care este stabil și, eventual, care se prinde de blat cu ajutorul picioarelor cu ventuze. 

Vasul detașabil trebuie să se ancoreze ferm de bază și să nu poate fi detașabil accidental în timpul utilizării, iar capacul trebuie și el să se închidă etanș și să stea fix chiar dacă nu este ținut cu mâna. În cazul modelelor cu cuțite multiple, este recomandat să alegeți un model care oferă o cutie pentru acestea pentru a nu vă tăia accidental în ele și pentru a le feri de frecarea cu alte ustensile metalice care le pot toci sau ciobi. 

Alte dotări 

Pe lângă aceste criterii, trebuie să fii atent și la alte mici dotări care pot face utilizarea mai simplă sau mai plăcută: vas sau vase gradate pentru măsură, capac cu fantă pentru adăugarea ingredientelor pe parcurs, protecție cu senzor pentru supra-încălzire, cablu electric detașabil și altele. 

Recomandări blender 

Heinner Master Collection HBL-1000XMC – 188 lei

Un blender pentru cei care nu au foarte multe pretenții, acesta oferă un motor de 1000W, cinci viteze de lucru, un vas cu o capacitate de 1,5 litri și bol din sticlă.

Bosch MMB66G3M – 463 lei

Un model din gama intermediară, acesta oferă un motor silențios de 900W cu 20.000 de rotații pe minut, vas din sticlă termorezistentă de 2,3 litri, carcasă din inox, cuțit avansat capabil să spargă gheața sau să toace ingredientele dure și accesorii pentru suc și lapte din soia.

Philips Avance Collection HR3655 – 705 lei

Un model puternic, blender-ul oferă un motor de 1400W cu 35.000 de rotații pe minut, vas din sticlă de 2 litri, cuțit cu profil avansat, carcasă metalică, viteză liber ajustabilă și piese lavabile.

Concluzii 

Un aparat foarte util în bucătărie, blenderul are utilizări multiple și poate deveni un partener de nădejde pentru prepararea băuturilor răcoritoare, piureurilor, supelor cremă și a altor feluri de mâncare care necesită o omogenizare temeinică. În funcție de nevoi și buget, ofertele disponibile variază de la foarte ieftin la exorbitant de scump, și sperăm că acest ghid de cumpărături vă va permite să faceți o alegere corectă. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri