GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun sandwich maker: sfaturi și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Un aparat electrocasnic de mici dimensiuni care este de multă vreme o prezență comună în bucătăriile din Europa de Vest și Statele Unite, sandwich maker-ul a început să pătrundă de câțiva ani buni și în România. În cazul în care preferi această formă de fast food casnic personalizat, articolul de față îți va prezenta opțiunile disponibile pe piață, criteriile pe care trebuie să le ai în vedere și îți va recomanda și câteva modele bune disponibile în acest moment în ofertele magazinelor.

Unele persoane nu au nici o problemă cu mâncarea rece, și probabil că fiecare am văzut cel puțin o dată un prieten care mănâncă sarmale sau ciorbă rece. La polul opus se găsesc persoanele care au avut deja un frison când au citit fraza anterioară deoarece consideră că orice mâncare trebuie să fie caldă. Pentru aceștia din urmă, care preferă alimentele încălzite și obișnuiesc totodată să pregătească des această formă primordială de fast food care este sandwich-ul, un sandwich maker este o alegere excelentă.

Sandwich maker-ele mai vechi au apărut inițial ca o extensie fără alimentare pentru aragaz sau plită, unele putând fi folosite chiar și în natură deoarece se încălzeau direct de la un foc de lemne. Între timp însă, acestea au evoluat și folosesc acum aproape în exclusivitate curentul electric, această soluție fiind ieftină și universal acceptată.  Compact, ieftin, ușor de folosit și rapid, acest aparat permite prepararea rapidă a unor sandwich-uri calde net superioare celor reci, iar unele modele chiar permit prepararea unor alte alimente cum ar fi carnea sau ouăle ochiuri.

Ce fel de sandwich maker alegem?

Sandwich maker-ul este un aparat electrocasnic foarte simplu, diferențele dintre modelele scumpe și cele ieftine rezumându-se aproape întotdeauna la calitatea materialelor și la micile detalii constructive. De aceea, orice sandwich maker este practic doar o plită electrică dublă cu capac rabatabil care folosește căldura și presiunea pentru a transforma un sandwich rece și fad într-un aliment apetisant aburind.

Producătorii nu au prea multă libertate de alegere atunci când proiectează un sandwich maker, deci nu trebuie să ne mire că toate arată cam la fel. În interiorul unui sandwich maker se ascund doi rezistori electrici, unul ascuns în bază iar celălalt în capacul rabatabil, iar aceștia asigură încălzirea plitelor care permit prepararea rapidă a alimentelor fără a necesita vreo acțiune suplimentară a utilizatorului.

sandwich-maker

Prin închiderea capacului, sandwich maker-ul creează un mediu închis foarte cald care permite rumenirea pâinii, topirea alimentelor precum cașcavalul sau brânza, încălzirea unor semipreparate din carne și, uneori, chiar și frigerea unor alimente precum carnea crudă sau legumele.

Cea mai mare diferență între modelele moderne de sandwich maker-e o dă forma plitei. Din fericire, unii producători oferă aparate cu plite multiple, eliminând astfel necesitatea unei alegeri, însă există pe piață și modele simple care vă forțează să alegeți un mod de preparare.

Cea mai de întâlnită opțiune este cea cu formă triunghiulară. Acesta necesită utilizarea unor felii de pâine, cum sunt cele pentru toast, iar utilizatorii pot opta fie pentru plasarea unui sandwich pătrat care va fi secționat în două în momentul închiderii capacului, fie pentru plierea unei felii pe diagonală, fie pentru tăierea de la bun început a feliilor. Prima metodă este cea implicită, iar aceasta permite prepararea unui sandwich triunghiular cu margini lipite, în așa-numitul stil britanic, care are un gust mai bun deoarece oferă un spațiu intern sigilat în care sunt păstrate aromele volatile și lichidele preparatelor de bază.

sandwich-maker-triunghi

Din păcate, această metodă necesită cumpărarea constantă a pâinii feliate cu dimensiuni potrivite, iar opțiunile disponibile în România sunt destul de sărăcăcioase. O varietate a acestui aparat este modelul care folosește forme pătrate pentru felii întregi dar folosește același truc pentru sigilarea marginilor.

sandwich-maker-triunghi

Pentru a prevenit această problemă, unii producători au adoptat designul de tip grill. Funcționând la fel ca oricare alt sandwich maker, acest model folosește două plite vălurite fără secțiuni interioare, iar tu poți pune în el sandwich-uri de orice dimensiuni care au la bază baghete, felii de pâine standard sau facută la mașina de pâine sau orice altceva are loc.

Pe lângă acest avantaj, acest model mai permite și gătirea cărnii crude sau a semipreparatelor precum șunca, ceea ce îi permite să funcționeze ca o plită electrică standard de mici dimensiuni.

Din păcate, aceste sandwich maker-e nu permit sigilarea marginilor feliilor de pâine deoarece turtesc întregul sandwich, nu doar marginile lui, însă unele persoane preferă acest stil (numit și sandwich olandez, fără nici o legătură cu și mai faimoasă metodă de evaziune fiscală cu același nume).

sandwich-maker-plita

În final, pe piață se găsesc modele care au plite special concepute pentru waffe. Acestea se găsesc însă mai rar de sine stătătoare, deoarece utilizatorul poate mai vrea să facă și altceva decât waffe, iar cele mai multe modele pentru waffe fac parte de fapt din categoria celor multifuncționale cu tăvi multiple.

sanwich-maker-waffe

Cum alegem un sandwich maker?

Dacă te-ai hotărât pentru forma dorită a plitei pentru sandwich-uri, sau, mai bine, dacă ai optat pentru un model cu tăvi multiple, poți deja selecta produsul dorit în funcție de celelalte criterii.

Suprafața de gătit: în cazul modelelor triunghiulare, poți găsi de la modele standard cu patru locuri până la modele mari cu opt sau chiar mai multe. Dacă ai ales un model de tip plită, fii atent la dimensiunile suprafeței de încălzire pentru a alege un model care să-ți asigure cantitatea dorită de sandwich-uri în una, sau cel mult două reprize.

Plite detașabile: dacă ai ales un model cu plite multiple, atunci acestea sunt de la bun început detașabile. Dacă nu, verifică dacă plita poate fi detașată pentru a putea fi curățată mai ușor. Dacă folosești o mașină de spălat vase, verifică dacă producătorul recomandă acest lucru.

Unele astfel de plite pot fi folosite și pentru a prepara burgeri din carne proaspăt tocată, în stilul celei făcute la grătar, însă va ieși mult fum și plita nu se va încinge corespunzător, deci nu uita să porneși hota și să te înarmezi cu răbdare dacă chiar dorești să faci acest lucru.

sandwich-maker-plite-detasabile-multiple

Materialul constructiv al plitelor: o opțiune nepretențioasă și sigură este clasica fontă, însă aceasta este puțin mai grea și se răcește mai încet, devenind astfel cam enervantă atunci când obișnuiești să pui în dulap sandwich makerul după fiecare utilizare. Unele modele folosesc tăvi din aluminiu acoperite cu teflon, acestea fiind mai ușoare și încălzindu-se mai repede, însă fiind totodată sensibile la zgârieturi. Cea mai bună opțiune este modelul cu ceramică, iar din fericire prețurile nu sunt cu mult mai mari.

Materialul constructiv al carcasei: modelele cu carcasă din material plastic transferă mai puțin din căldura internă către exterior, însă sunt mai fragile. Modelele din inox sunt mai rezistente, însă nu toate au un design suficient de bun pentru a nu se încălzi prea mult la exterior.

Putere și trepte de putere: pentru un sandwich maker standard cu 4 locașuri triunghiulare, o putere de 750W este suficientă. Pentru modelele mai mare sau pentru cele care permit prepararea cărnii crude sau a legumelor, trebuie să optezi pentru modele de 1500W sau mai puternice. Este recomandată alegerea unui model care oferă măcar două trepte de putere deoarece oferă mai multă flexibilitate la preparare.

Sistemul de închidere: acesta este probabil este punctul nevralgic al oricărui sandwich maker modern deoarece acesta cedează primul. Dacă este posibil, caută un model cu închizătoare metalică deoarece sistemele de plastic se ard în timp și se rup.

sandwich-maker-sistem-de-inchidere

Indicator de funcționare: deoarece suprafețele devin foarte fierbinți, este indicat să cumperi un produs care semnalizează vizual atât funcționarea cât și terminarea perioadei de preparare. Dacă există și semnalizare sonoră, cu atât mai bine.

sandwich-maker-indicatoare

Sisteme de siguranță: pe această listă intră toate micile detalii care măresc siguranța în exploatare, cum ar fi picioarele antiderapante, închiderea automată la deschiderea capacului, mânere din materiale termoizolante, siguranță fuzibilă ușor de înlocuit sau cablu ușor de împăturit.

Recomandări sandwich maker

Breville VST051X – 104 lei.

Un model atipic, sandwich maker-ul Breville folosește designul cu sigilare al modelelor cu tavă triunghiulară, însă acceptă felii pătrate. Aparatul este fabricat din inox, oferă o tavă cu tratament anti-aderent și are o putere de 750 W.

Heinner SM-800 – 142 lei.

Un model multifuncțional, acest sandwich maker oferă trei tăvi detașabile anti-aderente care oferă clasicul format triunghiular, grill și formă pentru waffe și are o putere de 800W.

Breville Panini Large VST026X – 210 lei.

Un model cu suprafață grill antiaderentă amplă și putere mare, modelul Breville este destinat celor care fac des sandwich-uri mari. Aparatul este fabricat din oțel inoxidabil și folosește un capac basculant interesant care este apt să prepare sandwichuri de orice grosime, însă nu oferă tăvi multiple.

Tefal Avante 3 – 300 lei.

Un model de calitate superioară, produsul Tefal oferă tăvi pentru triunghiuri, waffe și grill, o carcasă fabricată din oțel, indicatoare luminoase vizibile, siguranță la deschidere și mânere termoizolante.

Concluzii

Un aparat electrocasnic din ce în ce mai popular, sandwich maker-ul este ideal pentru cei care preferă să mănânce pe fugă un sandwich cald bine preparat. Piața oferă în acest moment o varietate mare de astfel de aparate, fiecare producător încercând să îmbunătățească designul simplu al acestora cu micile detalii menite să le facă mai atractive pentru anumite gusturi și moduri de utilizare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri