GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem cel mai bun grătar: electric, pe gaz sau cu cărbuni – sfaturi și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Una dintre cele mai îndrăgite metode pentru gătit, în special în unele țări printre care și România, grătarul este totodată și cea mai veche metodă de preparare a cărnii. În cadrul acestui articol vă vom prezenta diversele opțiuni disponibile pe piață, avantajele și dezavantajele tipului de alimentare ales precum și criteriile după care trebuie să vă ghidați în alegerea unui produs de bună calitate.

Conform cercetătorilor, cele mai vechi urme ale utilizării focului datează de acum 400.000 de ani, iar acesta a fost una dintre cele mai importante salturi din istoria umanității. Pe lângă încălzire și securitate, focul le-a oferit strămoșilor noștri atât șansa de a-și diversifica și îmbunătăți dieta, cât și aceea de a-și conserva alimentele pe o perioadă mai mare de timp prin frigere sau afumare.

Metodele inițiale au fost mai mult ca sigur primitive, însă acestea au evoluat încet, iar primul grătar propriu-zis a fost descoperit în ruinele orașului Pompei și datat undeva la începutul acestei ere. De aici, această metodă de gătire la foc direct a evoluat și a fost multă vreme principala metodă de preparare a cărnii, iar progresul tehnologic al ultimelor două secole ne-a adus și variante total diferite de metodele vechi de gătire care sunt bazate pe electricitate și gaz combustibil.

În funcție de preferințe și necesități, poți alege dintr-o gamă largă de modele, însă nu toate acestea sunt apte pentru utilizarea în orice condiții. În continuare, vom intra în detaliile fiecărei tehnologii și îți vom prezenta avantajele, dezavantajele și opțiunile fiecărui tip de grătar în parte.

Gătitul pe grătar: avantaje și dezavantaje

O metodă de gătit care folosește energia radiantă a unei surse de căldură, grătarul este una dintre cele mai apreciate metode de gătit. Cum România este una dintre țările în care grătarul este extrem de popular, probabil că am putea încheia discuția chiar acum exclamând „pentru că este bun”, însă acesta nu este singurul aspect important al acestei metode de gătit.

În mod indiscutabil, grătarul permite prepararea celor mai gustoase alimente, în special atunci când alegem variantele alimentare cu cărbune sau lemn. Acesta pare un factor subiectiv care este influențat bine înțeles și de felul de mâncare gătit, însă atunci când este vorba de simpla preparare prin frigere a cărnii, probabil că puțin sunt cei care pot obiecta. Nimic ne se compară cu un burger din carne proaspătă pe care ți-ai tocat-o singur.

Din punct de vedere științific, apreciatele gusturi și arome ale preparatelor la grătar sunt generate de reacția Maillard, o reacție chimică între aminoacizi și zaharuri atunci când acestea sunt încălzite la o temperatură de peste 160 de grade Celsius.

carne-pe-gratar

Grătarul, campionul incontestabil al aromei și gustului

Spre deosebire de fierbere, frigerea permite prepararea termică doar în sucul propriu, iar prăjirea este și ea învinsă la puncte deoarece gustul nu este schimbat de uleiul vegetal sau animal folosit. Prepararea alimentelor pe grătar are și alte avantaje, cum ar fi controlul foarte bun al procesului de gătire sau eliminarea grăsimilor, un avantaj pentru cei care încearcă să aibă o dietă ceva mai sănătoasă.

Există însă și aspecte negative, în special în cazul metodelor de preparare cu flacără deschisă bazate pe cărbune sau lemn. La fel în cazul altor metode de gătire la temperaturi înalte, procesul de preparare prin frigere generează compuși carcinogeni sintetizați de reacția dintre aminoacizi, zaharuri și creatină.

Mai mult, în cazul grătarelor cu flacără deschisă, grăsimea și sucurile incinerate generează suplimentar hidrocarburi aromatice policiclice care se vaporizează și se lipesc de alimentele gătite, iar acestea sunt și ele la rândul lor cancerigene. La fel ca în cazul altor produse cu grad mai ridicat de risc, rămâne la latitudinea consumatorului să decidă cât de importantă este această informație pentru el și pentru cei pentru care gătește.

Grătarul: electric, pe gaz, cu cărbune sau cu lemn?

Opțiunile pentru alimentarea unui grătar sunt curentul electric, gazul lichefiat, cărbunele sau lemnul, iar ultimele două sunt atât de asemănătoare încât pot fi puse fără probleme la un loc. Care este însă cea mai bună opțiune.

Grătarul electric: cea mai populară opțiune pentru interior, electricitatea permite prepararea cărnii sau altor alimente fără degajare de noxe și fără foc deschis. Sigur și nepoluant, gătitul cu curent electric permite și prepararea mai sigură a alimentelor deoarece nu are flacără deschisă și nu generează o parte dintre compușii cancerigeni generați de acest mod de preparare.

gratar-electric-de-interior

Grătarul electric pentru interior, o alegere simplă și sigură

O soluție ideală pentru interior, grătarul electric este mai puțin ideal pentru exterior. Posibilitatea urcării lui în portbagaj și utilizării în natură este exclusă, iar utilizarea pe o terasă sau balcon se împiedică de oferta împărțită în două categorii distincte de produse: fie modele portabile și cam mici care pot fi băgate înapoi în casă după utilizare, fie modele mari rezistente la intemperii care sunt scumpe și necesită o legătură permanentă la rețea care nu este întotdeauna posibilă.

Grătarul cu gaz: o soluție universală pentru interior sau exterior, acesta are putere mare și nu degajă prin ardere decât dioxid de carbon și apă. Prezența vaporilor de apă face ca alimentele fripte să atingă mai greu consistența uscată dorită, în special în cazul care în care se utilizează un capac reflector, iar acest lucru face ca gustul să nu fie întotdeauna atât de bun ca cel care poate fi obținut pe un grătar electric sau cu cărbuni. Deoarece sucurile și grăsimile ajung arareori în flacăra deschisă a arzătorului, acest tip de grătar poate fi considerat la fel de sigur ca cel electric.

gratar-gaz-exterior

Un grătar cu gaz pentru exterior cu cărucior, mască pentru butelie și suprafețe auxiliare

Acest tip de grătar este apt atât pentru interior, la fel ca orice aragaz, plită sau cuptor cu gaz, dar și pentru exterior. Este drept, plimbatul unei butelii de 5-10 kilograme nu este cea mai plăcută activitate, însă grătarul cu gaz este în mod clar mult mai portabil decât un model electric.

Grătarul cu cărbuni sau lemne: aceasta este o soluție de exterior populară și ieftină. Sigur, în cazul în care aveți o reședință de dimensiuni impozante puteți alege un grătar de interior așa cum vedem în restaurante, însă aceste produse sunt scumpe deoarece nu prea se cumpără, ci se construiesc și includ bineînțeles o hotă de evacuare pe măsură.

gratar-carbuni-2

Grătarul cu cărbuni și lemne pentru exterior: ieftin și apreciat

Grătarele cu lemn sau cărbune sunt apreciate deoarece alimentele preparate pe aceasta au cea mai bună aromă. Cele două materiale combustibile sunt utilizate adesea împreună, însă cei care doresc să obțină cea mai bună aromă vor prefera exclusiv lemnul, chiar dacă energia mai mică a acestuia va mări timpul de preparare.

Din păcate, prepararea alimentelor pe flacăra deschisă a acestui tip de grătar este și cea mai nocivă din punct de vedere al sănătății, iar materialele combustibile incandescente care degajă eventual și scântei sunt o sursă de incendiu.

Cum alegem un grătar electric

Grătarul electric este cea mai populară opțiune pentru interior. Modelele de interior fac parte din clasa electrocasnicelor și au în general un design plat cu dimensiuni mai reduse. Modelele de exterior au dimensiuni mai mari și sunt mai voluminoase. Trebuie să vă decideți de la bun început pentru ce model doriți deoarece utilizarea în celălalt mediu este nepractică, dificilă sau periculoasă. În cazul în care sunteți însă indecis, există modele care pot avea utilizare dublă, însă sunt ceva mai rare.

gratar-electric-de-exterior

Grătarul electric de exterior: mai mare și mai scump

Cu grătar metalic sau ceramic: cele mai multe grătare electrice oferă o suprafață metalică plată sau vălurită care este încălzită direct de o rezistență. Unele modele mai pretențioase folosesc o suprafață ceramică încălzită de radiațiile infraroșii ale unei rezistențe plasate la o distanță ceva mai mare. Cele din urmă au temperaturi mai mari de funcționare și o distribuție mai bună a căldurii, însă sunt mai voluminoase și mai scumpe.

Protecția flăcării: în cazul modelelor cu flacără complet deschisă, arzătorul trebuie să ofere un sistem de protecție care să minimizeze sau elimine șansa arderii grăsimii scurse și unul care să împiedice stingerea accidentală din cauza vântului.

gratar-cu-gaz-protectie

Sistem de protecție care direcționează scurgerea de grăsime și previne arderea acesteia

Suprafață anti-aderentă: utilă pentru că împiedică lipirea alimentelor, dar este bine să vă orientați mai degrabă către cele care sunt anti-aderente prin formă deoarece temperaturile mari și ustensilele metalice cu care sunt întoarse alimentele tind să distrugă repede straturile protectoare din teflon

Temperatură reglabilă și termostat: în funcție de alimentele gătite și de rezultatul dorit, ai nevoie de un grătar care permite ajustarea temperaturii de lucru. Modelele mai simple oferă câteva trepte de putere, în timp ce modelele mai avansate au un senzor de temperatură, termometru și un termostat care menține constant nivelul de căldură.

Putere: deoarece grătarul electric nu este un aparat folosit prea mult, nici eventuala risipă de energie nu este atât de costisitoare, așa că este recomandată alegerea unui model cu putere mare de 2000W.

Capac pentru protecție: acest capac are atât rolul de a proteja utilizatorul de contactul cu suprafața încinsă cât și rolul de a crea păstra aerul cald în interior și de a facilita astfel o preparare omogenă.

Tavă colectoare pentru grăsime: aceasta stochează excesul de lichide și îmbunătățește procesul de preparare în timp ce simplifică și curățarea ulterioară a suprafeței de lucru.

gratar-electric-tava-colectoare

Tava colectoare elimină grăsimea din zona de lucru și simplifică curățarea

Mânere termoizolante și suprafețe auxiliare: mânerele termoizolante permit deplasarea ușoară a grătarului, în timp ce suprafețele auxiliare oferă spațiul necesar pentru amplasarea preparatelor făcute, a celor care își așteaptă rândul, a condimentelor și a instrumentelor de lucru.

Cum alegem un grătar cu gaz

O opțiune universală, grătarul cu gaz poate fi găsit în bucătării, deși adesea nu este de sine-stătător și este inclus ca extensie pentru plite sau cuptoare, dar și în spații deschise, unde are avantajul unei independențe de sursa de energie pe care modelele electrice le oferă mai greu sau deloc. Cum alegem însă un grătar cu gaz?

Numărul de arzătoare și putere: deoarece încălzirea cu gaz este una de tip radiant punctiformă și cu randament scăzut, aceasta are o problemă cu omogenitatea distribuției căldurii de care grătarele electrice sau cu jar sunt afectate într-o mult mai mică măsură. De aceea, este importantă nu doar puterea maximă  (exprimată adesea în BTU sau kW), ci și modul de distribuire a acesteia. Este recomandată astfel alegerea unui model cu o putere 10.000 BTU și cu un număr de arzătoare cât mai mare posibil.

gratar-gaz-arzatoare

Arzătoarele multiple asigură o căldură uniformă

Termometru: pentru prepararea în condiții bune, un termometru este o dotare esențială.

cuptor-cu-gaz-termometru

Termometrul analogic, o dotare foarte utilă pentru un grătar cu gaz

Suprafață anti-aderentă: utilă pentru că împiedică lipirea alimentelor, dar este bine să vă orientați mai degrabă către cele care sunt anti-aderente prin formă deoarece temperaturile mari și ustensilele metalice cu care sunt întoarse alimentele tind să distrugă repede straturile protectoare din teflon

Aprindere electronică: aceasta simplifică utilizarea, în special în spațiile deschise când bricheta sau chibriturile par să fi intrat în pământ.

Capac pentru protecție: acest capac are atât rolul de a proteja utilizatorul de contactul cu suprafața încinsă cât și rolul de a crea păstra aerul cald în interior și de a facilita astfel o preparare omogenă.

Tavă colectoare pentru grăsime: aceasta stochează excesul de lichide și îmbunătățește procesul de preparare în timp ce simplifică și curățarea ulterioară a suprafeței de lucru.

Mânere termoizolante și suprafețe auxiliare: utile mai ales în cazul modelelor de exterior, mânerele termoizolante permit deplasarea ușoară a grătarului, în timp ce suprafețele auxiliare oferă spațiul necesar pentru amplasarea preparatelor făcute, a celor care își așteaptă rândul, a condimentelor și a instrumentelor de lucru

Cum alegem un grătar cu cărbuni sau lemn

Cele mai simple grătare, acestea nu au prea multe caracteristici tehnologice avansate remarcabile. Pentru a alege un model bun, trebuie totuși să fiți atenți la câteva caracteristici.

Materiale de construcție: sunt de preferat modelele fabricate din oțel sau fontă, aluminiul încălzindu-se prea repede și putând arde atât alimentele preparate cât și mâinile celor neatenți.

Suprafață de contact: aceasta este de preferat să fie fabricată din fontă, iar unele modele oferă chiar grilaje acoperite cu o peliculă ceramică, care se curăță mai ușor și nu permit lipirea alimentelor.

gratar-cu-carbuni-3

Un grătar cu cărbuni din gama superioară oferă o carcasă din oțel și grilaj acoperit cu ceramică

Tavă pentru evacuarea cenușii:  o dotare simplă care simplifică evacuarea cenușii lemnului sau cărbunelui și simplifică întreținerea.

Capac pentru protecție: acest capac permite prepararea omogenă a alimentelor și intensifică aroma specifică de afumat generată de lemn sau cărbune. În cazul specific al acestui model, capacul împiedică totodată vânturarea cenușii în zilele cu vânt și răspândirea particulelor încinse care prezintă pericol de incendiu.

Mânere termoizolante și suprafețe auxiliare: mânerele termoizolante permit deplasarea ușoară a grătarului, în timp ce suprafețele auxiliare oferă spațiul necesar pentru amplasarea preparatelor făcute, a celor care își așteaptă rândul, a condimentelor și a instrumentelor de lucru

Recomandări grătare electrice, pe gaz sau cu lemn și cărbuni

După cum se observă, există câteva criterii comune de alegere, dar și criterii specifice în funcție de tehnologia folosită. La toate cele de mai sus poți adăuga diverse facilități sau opțiuni în funcție de preferințele personale, cum ar fi roțile pentru deplasarea modelelor mai grele, grătare suplimentare suspendate pentru prepararea alimentelor care necesită temperaturi scăzute, spatule opționale pentru raclete sau capace duble care permit utilizarea și ca aparat pentru sandwich-uri.

Recomandări grătar electric

Philips HD4419 – 360 lei

Un grătar electric de interior cu o putere mare de 2300W, acesta oferă suprafețe vălurite și plate (grill și plită), termostat, tavă de scurgere și indicator de activitate.

Ariete Yaki Grill 798 – 440 lei

Un model compact, acesta oferă o suprafață de lucru vitro-ceramică ușor de curățat, tavă pentru scurgere și are o putere de 800W.

OUTDOORCHEF P-420 E MINICHEF – 1250 lei

Un model din gama superioară pentru exterior, acesta oferă o rezistență cu putere mare, temperaturi ajustabile între 70 și 350 de grade, capac sferic rabatabil și un grătar din oțel acoperit cu ceramică.

gratar-electric-de-exterior-2

Recomandări grătar cu gaz

LAVA ROCK LANDMANN 12375 – 480 lei

Un grătar cu gaz pentru exterior, acesta are o carcasă din oțel, arzător dublu, suport pentru butelie mare și roți pentru deplasare.

OUTDOORCHEF Chelsea 480G-LH – 1600 lei

Un model din gama superioară, acesta oferă o carcasă din oțel acoperită cu ceramică, capac sferic pentru o convecție bună, tavă pentru reziduuri, termometru, aprindere electronică și posibilități de gătire cu căldură radiată indirect (coacere).

gratar-gaz-exterior-2

Recomandări grătar cu cărbuni

LANDMANN 0566 – 134 lei

Un model cu cărbuni simplu de capacitate medie, acesta este fabricat din oțel, are mânere termoizolate din lemn și roți pentru deplasare.

Campingaz BONESCO QST L – 950 lei

Un model cu cărbuni avansat, acesta oferă un starter cu gaz care reduse timpul de preîncălzire, regulator pentru aer, carcasă elegantă cu capac fabricată din oțel, grilaj cromat și suprafețe auxiliare acoperite cu lemn.

gratar-carbune-2

Concluzii

Aparatele pentru prepararea apreciatului grătar sunt disponibile într-o varietate mare de modele, iar acestea oferă de la dotări de bază și prețuri mai reduse până la dotări de top, materiale de bună calitate și prețuri mai piperate. În funcție de necesități și preferințe, puteți alege dintr-o multitudine de variante, și sperăm că micul nostru ghid va reuși să vă îndrume către o alegere ideală.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri