GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cea mai bună hotă de bucătărie: telescopică, incorporabilă sau cu recirculare (fără evacuare)

Autor: Echipa Giz.ro

Hota a devenit un accesoriu esenţial pentru persoanele care gătesc acasă mai mult sau mai puţin frecvent, întrucât are rolul de a elimina rapid mirosurile şi de a îndepărta aburii din bucătărie.

Ca în cazul oricărui alt aparat electrocasnic, procesul prin care alegi o hotă de bucătărie este unul complex şi depinde de mulţi factori, deci credem că este oportun să disecăm pe îndelete acest subiect al alegerii celei mai bune hote de bucătărie în funcție de tipul (incorporabilă, decorativă, cu extracție sau cu recirculare) sau dotările dorite (viteze, capacitate de extracție, iluminare, filtre diverse).

De altfel, nu există conceptul de cea mai bună hotă pentru fiecare dintre noi, ci doar cea mai potrivită hotă pentru nevoile tale în funcţie de mai mulţi parametri, indiferent că vorbim despre brand, preţ sau funcţii, întrucât diversitatea produselor este foarte largă şi te poate bulversa.

Într-un articol anterior ţi-am explicat în detaliu cum să alegi un aragaz sau o plită, iar acum este momentul potrivit să parcurgem împreună principalii paşi pentru achiziţionarea unei hote potrivite pentru bucătăria ta.

În acest scop, este util să analizezi şi lista cu cele mai apreciate hote existente în magazinele din România, însă pe de altă parte este mai important să te documentezi cu privire la criteriile de mai jos pentru a alege cea mai bună hota potrivită nevoilor tale.

O hota este un accesoriu esential pentru bucatarie

O hota este un accesoriu esential pentru bucatarie

Cum alegi hota după tipul de construcţie

Există două tipuri principale de hote: cele tradiţionale, cunoscute şi sub numele de hote convenţionale, şi cele incorporabile, care sunt de mai multe feluri. Fiecare dintre ele are avantaje şi dezavantaje, iar alegerea depinde în primul rând de mărimea bucătăriei şi preferinţele personale.

  • hote tradiţionale: sunt cele mai simple şi se montează deasupra aragazului. Întrucât au dimensiuni mai mari decât cele incorporabile, sunt potrivite doar dacă bucătăria are o suprafaţă destul de generoasă. De asemenea, în cazul unei astfel de hote este important ca aragazul să fie amplasat cât mai aproape de geamul bucătăriei. O listă cu cele mai populare hote convenţionale găseşti aici;

Hote incorporabile: în cazul în care preferi o hotă cât mai discretă, care să nu ocupe mult spaţiu şi să nu iasă în evidenţă, alege una incorporabila în perete sau în dulapul de deasupra aragazului. Astfel, ai de ales între:

  • hota decorativă: aşa cum sugerează şi numele, este dedicată celor care vor o hotă cu un design care să iasă în evidenţă, iar de regulă acestea se montează orizontal. O listă cu cele mai căutate hote decorative găseşti aici;
  • hota tip insulă: aceasta hotă este adecvată doar dacă bucătăria ta este amenajată în aşa fel încât aragazul şi toate celelalte elemente de gătit sunt poziţionate în centrul camerei. Practic, hota de tip insulă se montează de tavan deasupra suprafeţei de gătit. Cele mai populare hote de tip insulă sunt disponibile aici;
  • hota telescopică: are avantajul că poate fi retractată pe segmente în funcţie de dimensiunea bucătăriei sau dacă este folosită sau nu. Se poate monta direct pe perete sau în dulapuri de diverse dimensiuni. Hote telescopice populare găseşti aici.
Hotele telescopice pot fi retractate

Hotele telescopice pot fi retractate

Cum alegi hota după apropierea de aragaz şi geam

După ce ai identificat tipul de hotă potrivit pentru tine, a venit momentul să te gândeşti şi la câteva aspecte practice care au legătură cu configuraţia bucătăriei tale.

  • dimensiunea hotei: hota trebuie să aibă o suprafaţă cel puţin egală cu suprafaţa aragazului. De fapt, îţi recomandăm să alegi chiar o hotă un pic mai mare ca dimensiuni decât aragazul, pentru a putea absorbi aerul pe o zonă un pic mai largă.
  • apropierea de aragaz: în mod normal, o hotă trebuie montată la 60-70 de centimetri deasupra aragazului sau plitei. Această distanţă este suficient de mică pentru a absorbi aburii în mod corespunzător, dar suficient de mare pentru a fi protejată de temperaturile ridicate generate de aragaz;
  • depărtarea de geam: dacă alegi o hotă cu circulaţie exterioară (vezi mai jos), trebuie să iei în calcul şi distanţa de la aragaz la geam. Tubul de evacuare de la hotă la geam nu trebuie să fie mai lung de 3 metri, pentru că în caz contrar hota nu mai este la fel de eficientă.
Hota trebuie aleasa in functie de dimensiunile bucatariei si aragazului

Hota trebuie aleasa in functie de dimensiunile bucatariei si aragazului

Cum alegi o hotă după funcţii

Există numeroase funcţii la care trebuie să fii atent înainte de a lua o decizie finală cu privire la modelul de hotă potrivit pentru tine. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

  • circulaţia aerului: una dintre cele mai importante caracteristici este circulaţia aerului. Există hote cu circulaţie exterioară, care absorb mirosul şi aburii şi îl evacuează în exteriorul camerei prin intermediul unor tuburi. Acestea necesită însă conducte, coturi şi găurirea pereţilor bucătăriei, care se traduc prin costuri suplimentare. Alternativa este reprezentată de hotele cu recirculare, care absord aerul, îl filtrează şi apoi îl degajă înapoi în încăpere. Totuşi, acestea au o eficienţă mai mică şi folosesc diverse filtre care trebuie înlocuite periodic;
  • capacitatea maximă de absorbţie: performanţa unei hote se calculează în funcţie de capacitatea maximă de absorbţie, măsurată în metri cubi de aer filtraţi pe oră. Cele mai multe hote au o capacitate de peste 400 mc/h, însă există şi unele de sub 200 mc/h. Cu cât capacitatea de absorbţie este mai mare, cu atât mai bine, însă valorea ideală depinde de dimensiunile bucătăriei. Prin urmare, calculează volumul bucătăriei prin înmulţirea lungimii, lăţimii şi înălţimii, iar apoi înmulţeşte rezultatul cu un factor de 12 pentru a afla capacitatea ideală a hotei pentru bucătăria ta. Factorul 12 reprezintă numărul de schimbări de aer pe oră şi este valabil pentru prăjitul în ulei, practic una dintre cele “grele” activităţi pe care le poţi face pentru o hotă.
  • viteze de ventilaţie: este bine să te orientezi spre hote cu 2-3 viteze şi să le eviţi pe cele cu o singură viteză. Explicaţia: dacă vrei doar să fierbi un ou la foc mic, nu ai nevoie de întreaga capacitate de absorbţie a hotei, astfel că poţi selecta o viteză mai mică. În acest fel fiabilitatea hotei va fi mai bună, iar consumul de energie electrică mai mic.
  • numărul de motoare: cele mai multe hote beneficiază de un singur motor, însă în magazine găseşti şi câteva modele cu două motoare. Acestea sunt mai bune, dar au un preţ mai mare, iar ventilatoarele vor face mai mult zgomot
  • nivel de zgomot: apropo de zgomot, numărul de decibeli pe care îl emite hota este foarte important pentru liniştea ta. Cele mai multe hote de pe piaţă emit 60-65 dB, însă noi îţi recomandăm hote cu până la 60 dB.
  • tip de filtru: orice hotă de bacatarie dispune de filtre pentru grăsimi. Cele mai multe sunt metalice, însă există şi modele cu filtre sintetice care pot fi spălate.
Alegerea unei hote se face in functie de mai multi factori

Alegerea unei hote se face in functie de mai multi factori

Cum se întreţine o hotă

La fel ca orice alt dispozitiv electrocasnic, şi hotele au anumite componente pe care trebuie să le verifici ocazional pentru a nu influenţa negativ parametri de funcţionare. În cazul nostru vorbim, desigur, despre filtre. Dacă hota face mai mult zgomot de cât de obicei, este un semn că filtrele s-au înfundat şi că trebuie întreţinute:

  • filtrele metalice: pot fi spălate cu uşurinţă manual sau în maşina de spălat vase la temperaturi de 60-70 de grade Celsius. Sunt cel mai uşor de întreţinut;
  • filtrele sintetice sau de hârtie: trebuie înlocuite periodic cu altele noi.

Recomandări de hote

Pe piaţă există numeroase hote, iar o listă amplă cu cele mai populare hote disponibile în România găseşti aici. Totuşi, noi am selectat câteva hote de calitate, care să acopere mai multe segmente de piaţă:

Beko CTB 6407 X – 250 lei

Una dintre cele mai ieftine hote de bună calitate, aceasta oferă o capacitate de ventilație de 275 mc/h, iluminare cu halogen, filtru metalic lavabil și un design telescopic elegant.

Gorenje DF 6116E – 370 lei

O hotă telescopică apreciată, aceasta are lățime standard de 60 cm, două motoare, putere de absorbție suficientă de 390 mc/h, carcasă din oțel și filtre metalice.

Electrolux EFP6500X – 490 lei

O hotă încorporabilă telescopică compactă, aceasta oferă un debit de 420 mc/h, becuri LED, filtre din aluminiu și regim silențios de funcționare.

Hansa OKP662GH – 650 lei

O hotă decorativă încorporabilă cu debit mare de 550 mc/h, acesta oferă o carcasă elegantă din inox și sticlă, trei trepte de funcționare, afișaj digital, filtre din aluminiu și un motor eficient.

Bosch DHL545S – 690 lei

O hotă încorporabilă cu design insulă, aceasta oferă două motoare silențioase, debit de 490 mc/h, filtre din inox lavabile, recirculare și un regim de evacuare rapidă.

Urmînd aceste linkuri veți găsi două liste mai ample de hote incorporabile sau hote de sine stătătoare, cu rating-uri și review-uri detaliate.

Hotele incorporabile ocupa mai putin spatiu

Hotele incorporabile ocupa mai putin spatiu

Concluzii

Alegerea unei hote de bucătărie reprezintă o misiune destul de complexă. Nu este suficient să mergi în magazine şi să o alegi pe cea care îţi place cel mai mult, întrucât trebuie să calculezi volumul bucătăriei, dimensiunea aragazului şi distanţa până la geam.

Ulterior, trebuie să analizezi cu atenţie opţiunile pe care le are hota, de la capacitatea de absorbţie la numărul de trepte de viteze şi de la tipul de filtre la nivelul de zgomot.

Tu ce tip de hotă foloseşti şi care au fost criterii care au stat la baza acestei alegeri?

1 comentariu

  1. Grațiela Vlad

    26 ianuarie 2020 la 21:40

    Mulțimesc pentru articol. S-a mai făcut putina lumina în mintea mea. Acum știu clar ce vreau!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri