Cea mai bună bicicletă de fitness: staționară sau eliptică?
Bicicletele pentru fitness sunt unele dintre cele mai apreciate echipamente sportive pentru întreținere și antrenament, acestea fiind concurate în topul popularității doar de mai bătrânele benzi pentru alergare. Împărțite în două categorii mari, statice și eliptice, bicicletele pentru fitness sunt disponibile într-o gamă extrem de largă de modele, începând de la cele simple mecanice și terminând cu cele avansate, iar alegerea unui model optim poate fi destul de dificilă.
Ideea de a folosi designul unei biciclete obișnuite pentru a crea un aparat de fitness static nu este nouă, modelele moderne fiind la mare vogă în anii `80 și `90. După o perioadă în care acest segment de piață s-a bucurat de un interes scăzut, bicicletele pentru fitness au reapărut pe radarul cumpărătorilor odată cu apariția unor modele mai noi și mai performante și cu apariția modelelor derivate eliptice.
În principiu, cele două categorii mari de biciclete pentru fitness fac cam același lucru. În funcție de modelul ales sau de nevoie pentru anumite exerciții, bicicletele statice sau cele eliptice au avantaje și dezavantaje, iar cei care le achiziționează trebuie să țină cont nu doar criteriile de alegere pentru un model bun, dar și la alegerea unui model potrivit.
În acest articol vom încerca să punem față în față bicicletele statice și cele eliptice și să arătăm care sunt avantajele, dezavantajele și criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere înaintea unei achiziții pentru a putea alege în deplină cunoștință de cauză.
Bicicleta de fitness: staționară sau eliptică?
Ambele tipuri de biciclete de fitness sunt destinate cam acelorași tipuri de exerciții, acestea fiind utile pentru întărirea sistemelor cardio-vascular și pulmonar, pentru întărirea mușchilor picioarelor și, într-o mai mică măsură, a celor abdominali, pentru slăbit și pentru încălzirea necesară pentru practicarea sigură a altor exerciții mai dificile.
După cum se observă ușor, bicicletele pentru fitness atacă același segment de nevoi ca o bandă pentru alergare și au, în mare, cam aceleași beneficii. Spre deosebire de benzile pentru alergare, bicicletele pentru fitness sunt însă mult mai prietenoase cu încheieturile membrelor inferioare și, în cazul în care alegeți un model static înclinat, pot fi folosite chiar și de persoanele care au probleme cu echilibrul, cu zona lombară sau care trec printr-o perioadă de recuperare în care nu-și pot forța osatura sau musculatura.
Bicicletele staționare
Primele tipuri de biciclete apărute de piață, modelele staționare imită destul de bine poziția și modul de utilizare al unei biciclete standard. În funcție de performanțe și dotări, acestea mai sunt uneori clasificate în biciclete de cameră (modele inferioare sau medii) și spinnere (modele medii sau superioare).
Deoarece utilizatorul stă pe o șa aproape identică cu cea a unei biciclete reale și depune efort doar prin simpla pedalare, aceste biciclete fortifică sistemul circulator și pulmonar, însă au o acțiune directă doar asupra mușchilor picioarelor și una mai slabă asupra mușchilor abdominali.
Datorită acestui aspect, bicicletele staționare pot fi încadrate în general în clasa aparatelor de fitness sau a aparatelor sportive de încălzire, spre deosebire de bicicletele eliptice, care pot fi considerate aparate pentru exercițiu în toată regula deoarece permit tonifierea sau creșterea unei mase musculare în mai multe zone ale corpului.
Pentru cei interesați doar de slăbire sau întreținere, bicicletele staționare sunt la fel de bune ca cele eliptice deoarece consumul energetic este cam la fel. Într-un regim lejer de lucru, modelele eliptice au un ușor avantaj de 10 – 15 procente, și acesta fiind însă destul de disputat. Bicicletele staționare au însă avantajul stabilității datorită poziției de lucru, creșterea puternică a ritmului exercițiului fiind mai sigură decât în cazul unui model eliptic, pe care un utilizator ar putea descoperi că începe să aibă probleme de echilibru dincolo de un anumit ritm.
În plus, prin optarea pentru o bicicletă staționară înclinată, pot beneficia de exercițiu și persoanele care trec prin perioade recuperare, au probleme cu zona lombară sau care, din cauza greutății corporale prea mari, consideră că efortul făcut pe un model eliptic este prea mare.
Bicicletele eliptice
Un model derivat din bicicleta pentru fitness staționară, bicicleta eliptică înlocuiește pedalele obișnuite cu mișcare rotativă cu pedale cu mișcare oscilantă. Astfel, bicicleta eliptică poate fi considerată o combinație între un stepper sau o bandă de alergare și o bicicletă staționară, aceasta necesitând o poziție verticală care supune la efort întregul corp și ajută la exersarea unei categorii mai largi de mușchi.
Astfel, dacă o bicicletă staționară permite doar exersarea serioasă a mușchilor picioarelor și exersarea medie a mușchilor abdominali, o bicicletă eliptică va pune la lucru și musculatura spatelor și, în cazul modelelor cu brațe mobile, și pe cea a brațelor. Conform unor studii de specialitate, aceste biciclete eliptice sunt la fel de eficiente ca o bandă de alergare și pun în mișcare cam aceiași mușchi, fiind astfel un competitor redutabil și dincolo de granița bicicletelor de fitness.
Din acest motive, bicicletele eliptice pot fi considerate aparate pentru fitness mai solicitante, însă în același timp și mai greu de utilizat. Plictiseala este principalul inamic al ambelor tipuri de biciclete de fitness, însă în cazul modelelor eliptice, utilizatorii care stau mai prost cu motivația riscă să abandoneze mai repede și din cauza efortului suplimentar.
Cum alegem o bicicletă de fitness staționară sau eliptică
Pentru alegerea unei biciclete de fitness staționare sau eliptice, trebuie să fiți atenți la mai multe detalii care vor face diferența dintre un model inferior nesatisfăcător și unul performant.
Sistemul de frânare
Cea mai importantă caracteristică, sistemul de frânare este partajat între cele două tipuri mari de biciclete deoarece originile lor sunt cam aceleași.
Frânarea naturală cu volant: cel mai simplu sistem, acesta folosește un volant de 10 – 20 de kilograme pe care utilizatorul îl pune în mișcare fie prin pedalarea pe modelul staționar (caz în care mișcarea se transmite direct sau cu ajutorul unei curele), fie prin pășirea pe pedalele modelului eliptic. Aceste modele au un preț mai redus, însă au dezavantajul că nu oferă trepte pentru ajustarea puterii iar pedalele care continuă să se învârtă din cauza inerției pot cauza răniri.
Frânarea mecanică: similară cu modelul anterior, aceasta folosește însă un volant mai ușor, de 5 – 10 kilograme, și un sistem de frânare mecanic. Utilizatorii pot regla rezistența la înainte fie înaintea exercițiului, caz în care avem de-a face cu un model pur mecanic, fie cu ajutorul unui sistem electric de frânare ajustat permanent. Un model mai performant deoarece opune rezistență mai are cu cât pedalați sau pășiți mai des , acesta are însă dezavantajul că emite un zgomot permanent din cauza frecării saboților și necesită întreținere regulată.
Frânarea magnetică: bicicletele magnetice, fie staționare, fie eliptice, folosesc și ele un volant pentru a obține o mișcare constantă, însă frânarea se face de data aceasta cu ajutorul unei frâne electro-magnetice. Aceste modele au avantajul că sunt fiabile și tăcute, însă rezistența pe care o opun nu se schimbă în funcție de ritmul de pedalare, ceea ce înseamnă că va trebui să folosiți un buton pentru creșterea sau descreșterea eficienței sistemului de frânare. Aceasta este de altfel și dotarea standard pentru bicicletele staționare performante, cunoscute și sub numele de spinnere.
Frânarea cu fluid: un sistem modern și scump, acestea folosește în loc de volant o elice cufundată într-o baie de ulei special a cărei vâscozitate crește odată cu temperatura. Foarte atractive în special pentru bicicletele staționare deoarece oferă o senzație foarte apropiată de cea a pedalatului pe o bicicletă reală, aceste sisteme sunt silențioase, fiabile și eficiente deoarece mărirea ritmului produce o mărire a rezistenței la înaintare, însă sunt scumpe și necesită întreținere regulată. Din acest motiv, aceste se găsesc cel mai adesea doar pe trainere, adică acele suporturi speciale cu care puteți transforma o bicicletă reală într-o bicicletă staționară.
Frânarea cu aer: o dotare mai exotică, frânarea cu aer este o rudă apropiată a frânării cu fluid, însă de data aceasta elicea este deschisă și folosește aerul din cameră pentru a oferi rezistența dorită. Acest sistem este silențios, nu are probleme cu scurgerile de lichid și opune o rezistență crescută pe măsura creșterii ritmului, însă este cam rar și cam scump. Ultimele două modele folosesc uneori chiar lanțuri de bicicletă în locul curelelor de transmisie, oferind astfel cea mai „reală” experiență posibilă în interior.
Pe lângă aceste soluții, mai există și modele cu motor electric și alternator care oferă puteri impresionante și reglaj avansat, însă acestea sunt disponibile doar pe modelele profesionale cu prețuri extrem de piperate.
Formă, dimensiuni și masă maximă admisă
Prezente deja pe piață de ceva vreme, bicicletele staționare sau eliptice sunt cam standardizate, însă utilizatorul trebuie să fie atent la detalii.
Deși cele mai multe biciclete statice sunt gândite pentru toți, acestea sunt disponibile într-o singură dimensiune. Verificați însă pe site-ul producătorului care este înălțimea persoanei pentru care sunt recomandate pentru a evita surpriza lovirii genunchilor de ghidon sau a unei poziții improprii enervante sau chiar dăunătoare. Datorită modului în care sunt utilizate, bicicletele eliptice suferă mai rar de această problemă, însă niciodată nu strică un plus de informare.
Pentru bicicletele staționare trebuie să fiți atenți la forma și dimensiunea șeii, un model sportiv îngust care imită șeile reale putând fi incomod pentru cei neobișnuiți. Trebuie să fiți atenți și la mărimea, forma și sistemul antiderapant al pedalelor, iar în cazul în care aveți deja o bicicletă reală și echipamente pentru ea, puteți opta chiar pentru pedale cu sisteme de prindere pentru încălțăminte pentru SPD, Look șamd.
În cazul modelelor eliptice, trebuie să fiți atenți la mărimea suprafeței pentru picioare, la materialul antiderapant cu care sunt acoperite și, eventual, la sistemele de prindere pentru picior.
În final, nu trebuie uitată problema masei corporale. Modelele mai ieftine cu șasiu mai slab pot avea limite la 90 de kilograme, în timp ce modelele de top ajung și la 180 de kilograme.
Brațele fixe și mobile
La fel ca o bicicletă de stradă, și bicicletele de fitness oferă cel puțin o bară cu mânere pentru susținere. În cazul modelelor staționare veți găsi adeseori modele cu două ghidoane, care vă permit să schimbați poziția atunci când vă obosesc mâinile, dar există și curiozități care oferă brațe mobile precum un model eliptic. Conform opiniei unora, acestea din urmă sunt cam inutile deoarece nu permit exersarea brațelor așa cum trebuie și sunt doar o cheltuială inutilă.
Brațele mobile sunt un element-cheie al modelelor eliptice, acestea permițând și exersarea mușchilor brațelor. Pe lângă un set sau două de brațe mobile, acestea oferă și brațe fixe de care vă puteți sprijini în timpul anumitor exerciții sau atunci când vreți să vă concentrați doar pe musculatura picioarelor și spatelui.
Ecranul, computerul pentru antrenament și senzorii
Bicicletele staționare ieftine cu volant simplu nu oferă și un computer de bord, uneori nici măcar un ecran banal cu indicații despre viteză, timp, calorii consumate sau distanță parcursă. Începând însă cu modelele mai scumpe cu frânare mecanică, și, în cazul modelelor eliptice, în cam toate cazurile, bicicletele de fitness încep să ofere nu doar indicații despre parametrii exercițiului, ci și programe mai complexe.
În cazul modelelor cu frânare ajustată dinamic, aceste programe pot oferi timpi de încălzire, exerciții de viteză, forță sau anduranță, simularea unor medii reale cu denivelări sau pante ascendente și descendente constante și multe altele. Cu cât programele sunt mai complexe, cu atât va crește și prețul bicicletei deoarece controlul fin al parametrilor necesită sisteme de frânare avansate și de bună calitate care pot oferi multe trepte de ajustare.
La fel ca în cazul benzilor de alergare, și bicicletele de fitness pot oferi senzori multipli, incluși în pachet sau separați, cu conectare prin fir sau Bluetooth. Un model dotat vă va permite să monitorizați pulsul, volumul de aer expirat, tensiunea sau hidratarea, oferind posibilitatea setării unor alarme sau ajustarea parametrilor exercițiilor curente în funcție de performanța organismului.
Recomandări biciclete de fitness staționare sau eliptice
Toorx SRX50 – 1100 lei.
O bicicletă de fitness staționară din gama accesibilă, aceasta folosește un volant masiv de 20 de kilograme cu frânare mecanică și sistem de siguranță, ajustare manuală a rezistenței, computer de bord simplu și un cadru din oțel care suportă cel mult 125 de kilograme.
X-Fact Matera H.8 – 1900 lei.
Un model staționar din gama medie cu frânare magnetică și volant greu de 16 kg, aceasta oferă un computer simplu cu senzor pentru puls, reglare manuală liberă a rezistenței și suportă o greutate maximă de 130 de kilograme.
Kettler Ergo C8 – 3200 lei.
O bicicletă staționară performantă, aceasta folosește un volant de 8 kilograme cu frânare magnetică, 75 de niveluri de ajustare a rezistenței opuse, computer programabil cu funcții multiple, angrenaj silențios cu curea și senzor de puls inclus direct în manșoanele ghidonului.
Kettler Cross M – 1450 lei.
O bicicletă eliptică din gama inferioară, aceasta oferă o volantă de 12 kilograme, 8 trepte de rezistență ajustate manual, frânare magnetică și un computer simplu care oferă doar informații despre activitate, nu și programe.
Toorx ERX-300 – 2300 lei.
Un model eliptic ceva mai accesibil, acesta oferă volant de 16 kilograme, frânare magnetică cu 32 de niveluri, conectivitate Bluetooth pentru descărcare de programe suplimentare, computer cu multiple moduri de lucru și șasiu cu greutate maximă de 150 de kilograme.
Kettler Unix P – 5000 lei.
O bicicletă eliptică performantă, aceasta oferă volant mare de 20 de kilograme, frânare magnetică, 15 trepte de rezistență, computer cu 8 programe de antrenament și suportă o greutate maximă de 150 de kilograme.
Concluzii
Indiferent dacă alegeți o bicicletă de fitness staționară sau eliptică, acestea se vor dovedi niște ajutoare de nădejde pentru întreținere, întărirea sistemului circulator și pulmonar, slăbire și chiar pentru creșterea masei musculare. În funcție de nevoi, micile diferențe dintre acestea vor înclina într-o parte sau alta, și sperăm că acest mic ghid de cumpărături a clarificat suficiente aspecte pentru a putea face o achiziție corectă.
Pe același subiect, vă vor interesa și ghidurile noastre care vă ajută să alegeți un companion inteligent pentru activitatea vostră fizică (un ceas sau brățară de fitness), precum și cel despre alegerea unui cântar digital adecvat cerințelor voastre.