GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem banda de alergare ideală

Autor: Echipa Giz.ro

Banda de alergare este în mod indiscutabil cel mai popular aparat pentru fitness, aceasta fiind prezentă în orice sală dedicată activităților fizice și fiind totodată și prima opțiune de achiziție atunci când o persoană își pune în gând să-și îmbunătățească condiția fizică în intimitatea propriei reședințe. Chiar dacă toate modelele par cam la fel, achiziția unei benzi de alergare pentru acasă nu trebuie tratată cu superficialitate, iar acest ghid de cumpărături vă va prezenta criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere. 

Banda de alergare este o invenție mult mai veche decât am crede, roțile, și ulterior benzile rulante, fiind folosite pentru a transforma mișcarea unui om sau animal în lucru mecanic încă din antichitate.

Motorul cu abur, copilul genial al revoluției industriale, a eliminat nevoie utilizării efortului uman sau animal pentru a pune în mișcare o moară  o pompă de apă sau foalele unui furnal pe la începutul secolului XIX, însă cam în aceeași perioadă a apărut ideea utilizării acestui aparat pentru tratarea unor afecțiuni. 

Banda de alergare modernă a apărut circa 100 de ani mai târziu, adică la începutul secolului XX. Folosind avantajele curentului electric și, ulterior, beneficiile electronicii, aceasta s-a transformat într-un produs comercial fiabil pe la jumătatea secolului XX, iar deceniile care au urmat au transformat-o în cel mai popular aparat pentru exerciții fizice. 

În prezent, benzile de alergare au ajuns într-un punct în care putem vorbi de standardizare, acestea arătând și funcționând cam la fel. Cheia unui aparat bun se ascunde însă în detalii, iar în continuare vom prezenta criteriile pe care trebui să le avem în vedere înaintea unei achiziții pentru a găsi un produs bun fără a cheltui bani pe un model de top cu un preț pe măsură. 

banda-de-alergare-1

Banda de alergare, avantaje și dezavantaje 

Spre deosebire de ciclism sau înot, alte două activități de fitness foarte populare, alergarea are un avantaj foarte mare: este practic înnăscută și nu cere nici un efort pentru învățare.

Dacă ciclismul necesită o bicicletă bună și ceva timp pentru acumularea unei experiențe care să ne permită să facem eforturi fizice serioase, iar înotul cere și el perfecționare și un bazin amenajat care nu este mereu aproape de casă, alergarea nu necesită decât o porțiune de teren liber și dispoziție pentru a beneficia de un exercițiu excelent pentru musculatura picioarelor, pentru inimă și pentru plămâni. 

Atunci când alergarea în aer liber nu este o soluție din cauza timpului disponibil, a depărtării de zonele bune sau a vremii de afară, banda de alergare este un înlocuitor de nădejde. Înainte de a purcede la o achiziție, trebuie să avem în vedere următoare avantaje și dezavantaje. 

Avantaje: 

  • Simplitate în utilizare: după cum spuneam, mersul sau alergarea sunt activități sportive naturale care nu necesită învățare sau perioade de antrenament, fiind astfel accesibile oricui pe loc. 
  • Simularea alergării reale: benzile de alergare permit înclinarea benzii în cel puțin o direcție, oferind astfel un mediu mai apropiat de cel real, ba chiar și programe care alternează înclinarea benzii pentru a simula denivelările unui teren real. 
  • Monitorizarea parametrilor fizici: senzorii de puls, de tensiune sanguină, de hidratare sau de volum pulmonar permit supravegherea atentă a activității și limitează șansele unor eforturi prea mari care pot fi periculoase. 

Dezavantaje: 

  • Costuri și dimensiuni: spre deosebire de alergatul în aer liber, care este practic gratuit, o bandă de alergare are un preț mare, consumă energie electrică și are nevoie de un spațiu mare atât pentru ea cât și pentru zona de siguranță din jur.
  • Monotonie: la fel ca alte aparate de interior, banda de alergare este cam plictisitoare, iar unii utilizatori vor descoperi repede că nu au stimulente suficiente care să-i motiveze să exerseze în continuare. 
  • Creează obiceiuri nenaturale: o bandă perfect netedă care se mișcă cu o viteză constantă poate duce la adoptarea unui stil de alergat artificial, mutarea în aer liber putându-se solda uneori cu dezechilibrări, entorse sau răniri mai grave. 

Fiecare viitor cumpărător trebuie să se cântărească aceste avantaje și dezavantaje înaintea achiziției, vizate în mod special fiind persoanele care știu că au nevoie de motivație serioasă pentru a putea continua exercițiile sau cele care au probleme cu coordonarea picioarelor și cu echilibrul. 

banda-de-alergare-2

Cum alegem o bandă de alergare bună? 

Pentru alegerea unei benzi de alergare, trebuie să aveți în vedere următoarele criterii principale . În funcție de preferințe, puteți face unele concesii, însă nu uitați că înlocuirea unui model inferior achiziționat fie în grabă, fie pentru că nu ați anticipat bine nevoile, înseamnă o pierdere financiară destul de usturătoare. 

Dimensiunile benzii de alergare 

Pentru un aparat folosit pentru activități fizice fără pretenții, o bandă rulantă cu lungime de 1,4 – 1,5 metri și o lățime de 0,5 metri ar trebui să fie suficientă. O lungime prea redusă vă va împiedica să vă desfășurați după bunul plac deoarece riscați să vă loviți de barele, carcasa motorului sau alte elemente structurale frontale, însă o lățime prea mică este mult mai periculoasă deoarece riscați să pășiți pe marginea fixă, să vă dezechilibrați și să vă accidentați destul de serios. 

În cazul în care intenționați doar să mergeți, eventual ceva mai alert, o bandă mai compactă de 1 – 1,2 metri este suficientă, însă aceasta vă va limita libertatea de evoluție în viitor iar înlocuirea nu va fi ieftină. 

Pentru persoanele care știu că sunt deja capabile sau intenționează să ajungă la un nivel de performanță serios care le permite alergarea cu viteze mari, este recomandată o bandă de alergare cu o lungime de 2 metri sau mai mult și o lățime de cel puțin 0,65 metri. Aceste modele vor avea însă prețuri mult mai mari și vor necesita un spațiu dedicat amplu, deci nu sunt recomandate pentru o cameră banală de apartament. 

Puterea motorului 

Cele mai multe benzi de alergare folosesc un motor care pune în mișcare banda rulantă pe care pășiți, modelele nemotorizate care sunt acționate de simpla deplasare fiind nerecomandate deoarece au o poziție înclinată nenaturală, necesită eforturi suplimentare obositoare pentru a învinge frecarea rolelor de susținere și supun gleznele la tensiuni nesănătoase prea ridicate. 

Ca regulă de bază, puterea motorului trebuie aleasă în funcție de greutatea celui sau celor care vor utiliza banda de alergare și de tipul de exerciții care vor fi făcute. Pentru mers și alergare, un motor cu o putere de 1,5 – 2 cai putere este suficient, însă pentru modelele performante cu viteze mari și pentru utilizatorii cu o greutate corporală ridicată, un motor de 3,5 – 4 cai putere este o alegere obligatorie. 

Viteza benzii de alergare 

Pentru mers și alergare ocazională, începătorii pot opta pentru benzile care oferă o viteză de cel puțin 12 kilometri/oră, 18 kilometri/oră fiind o alegere optimă care vă lasă o marjă superioară în cazul în care vă veți perfecționa în timp.

În cazul în care v-ați decis că veți ajunge să faceți exerciții de performanță, există modele care ajung și la 45 de kilometri/oră, însă acestea au un preț ridicat și trebuie să fiți sigur că vă sunt sau că vă vor fi utile la un moment. 

banda-de-alergare-3

Înclinarea benzii de alergare 

Benzile de alergare sunt folosite în general în poziția orizontală, însă exercițiile pe o suprafață plată nu sunt întotdeauna suficiente. De aceea, modelele mai avansate permit înclinarea benzii la unghiuri între 5 și 20 de grade, oferind astfel un plus naturalețe și forțând utilizatorul să facă eforturi suplimentare. 

Pe lângă ridicarea părții frontale, care simulează alergarea în susul unei pante, unele modele se înclină și în sens invers, simulând deci coborârea unei pante. Acest tip de mișcare pune la treabă anumiți mușchi care sunt mai puțin solicitați în timpul alergării în plan orizontal și oferă astfel un antrenament complet.

banda-de-alergare-6

În funcție de implementare, această înclinare poate fi ajustată manual înaintea începerii exercițiului, sau în timpul exercițiului prin acționarea cu ajutorul unui motor secundar. Modelele avansate de benzi de alergare oferă chiar programe speciale care alternează continuu înclinarea benzii, simulând astfel un teren denivelat real și oferind o provocare suplimentară. 

Sistemul de amortizare 

După cum alergătorii știu deja, contactul brutal și repetat dintre tălpi și sol pot afecta încet dar sigur sănătatea gleznelor și genunchilor, chiar și încălțămintea sportivă special concepută neputând elimina în totalitate această problemă. Cei care intenționează să exerseze pe o bandă de alergare au mai multe opțiuni pentru eliminarea acestei probleme, soluțiile folosite de producători fiind variate.  

Cel mai simplu sistem de amortizare este cel inclus direct în banda de alergare. Fabricată din materiale moi precum cauciucul sau poliuretanul, suprafața de contact va prelua o parte din forța impactului și va micșora șocurile periodice la care sunt supuse încheieturile, însă această elasticitate dă uneori senzații neplăcute de nesiguranță, ca și cum ați păși pe noroi sau pământ ud, și pot rupe ritmul optim de exercițiu. 

banda-de-alergare-4

Sistemul cu platformă de susținere mobilă fixat sub banda rulantă este cel mai des întâlnit, acesta distribuind forța impactului pe o suprafață mai mare și rigidizând suficient de bine suprafața benzii de alergare pentru a oferi o senzație plăcută și naturală în timpul alergării. Uneori, producătorii combină această soluție cu benzile rulante mai moi pentru a încerca să ofere ce este mai bun de la ambele tehnologii.

Amortizoarele cu aer sunt cele mai bune, dar și cele mai scumpe opțiuni. Amplasate fie pe axele tuturor rolelor, fie direct pe cadru, acestea oferă o senzație plăcută în timpul alergării și sunt silențioase, însă prețul lor este ridicat și necesită o întreținere regulată. Unii producători optează pentru arcuri în locul pistoanelor, însă această soluție este de evitat deoarece energia acumulată prin comprimare este eliberată brusc înapoi și dă o senzație neplăcută de elasticitate exagerată. 

Sistemul de control, programele și senzorii 

Cam toate benzile de alergare moderne care merită cumpărate au o consolă cu ecran mare care indică viteza, distanța virtuală parcursă, caloriile consumate (estimate) și timpul, precum și butoane pentru ajustarea vitezei. 

Pe lângă aceste sisteme simple de monitorizare, benzile de alergare pot oferi însă mult mai multe. Pe lista de programe puteți găsi activități pentru întreținere sau încălzire, adică mers sau alergare ușoară pe durate de cel mult 30 de minute, programe pentru activități cardio care folosesc viteze mai mari și durate de timp mai lungi și programe pentru activități intensive care vă solicită corpul la maximum. 

banda-de-alergare-5

Bine înțeles, fiecare producător oferă diverse combinații între programe, programe speciale precum cele deja menționate care modifică înclinarea benzii, exerciții care vă pun să concurați cu activitățile precedente memorate sau cu activități prestabilite, profiluri de utilizator în cazul în care există mai mulți utilizatori și alte artificii software menite să vă țină activi și motivați.  

Nu în ultimul rând, nu trebuie să uitați de senzorii suplimentari. Fie incluși în pachet, fie disponibile separați, cu conectare prin fir sau Bluetooth, aceștia pot monitoriza pulsul, tensiunea sanguină, hidratarea sau volumul de aer respirat, permițându-vă să vă cunoașteți limitele, să le concurați și, foarte important, să vă împiedice să faceți abuzuri care pot deveni uneori foarte grave. 

Dimensiunile, greutatea, stabilitatea și masa maximă admisă 

Toate benzile de alergare sunt mari, însă modelele de vârf cu bandă rulantă lungă pot ocupa mai mult decât ați crede. Înaintea unei achiziții, trebuie să vă asigurați că aveți loc pentru aparat, dar și că puteți lăsa în jurul lui un spațiu de protecție suficient de mare pentru a evita să vă loviți de mese, scaune, pereți și alte obstacole în cazul în care vă dezechilibrați și cădeți. 

Greutatea aparatului este importantă doar dacă intenționați să-l demontați des sau dacă ați ales un model pliabil, însă masa mare este mai importantă pentru un alt aspect: stabilitatea. O bandă de alergare grea va fi mai stabilă, iar dacă are și sisteme avansate de echilibrare și fixare sigură pe poziție, cu atât mai bine. 

În final, nu trebuie să uitați de greutatea corporală. Modelele mai ieftine și mai firave vor avea o limită de 90 – 100 de kilograme, însă dacă aveți o masă corporală de peste 100 de kilograme, va trebui să alegeți un model mai rezistent (și din păcate mai scump). 

Recomandări benzi pentru alergare 

Energy Fit MT10A – 1800 lei.

Un model ceva mai accesibil pentru mers sau alergare ușoară, acesta oferă un motor de 1,2 cai putere, o viteză maximă de 12 km/h, covor de 1,2 metri lungime, înclinare automată și masă maximă admisă de 130 kilograme.

Electrica Nova 3.0 TechFit – 3000 lei.

Un model interesant pentru cei caută performanță la preț mai redus, modelul oferă un motor de 3 cai putere, o viteză maximă de 20 km/h, sistem de înclinare de 15 grade cu trepte de 1 grad, bandă cu o lungime de 1,4 metri, amortizoare și, important pentru cei care nu au spațiu, un cadru pliabil.

TOORX TRX 65 S Evo – 4000 lei.

Un model din gama medie-superioară, această bandă de alergare oferă o pistă de 142 cm, motor puternic de 4 cai putere, înclinare de 14 grade motorizată, sistem de amortizare avansat, viteză maximă de 20 km/h și senzor pentru puls wireless.

Concluzii 

Mersul și alergarea sunt cele mai accesibile tipuri de activități fizice, însă impactul lor pozitiv asupra sănătății personale este imens. Nu este de mirare deci că benzile pentru alergare sunt cele mai populare aparate pentru fitness și antrenament, iar dacă respectați criteriile prezentate mai sus, veți putea alege un produs care să vă aducă satisfacție dar totodată veți evita cheltuielile exagerate pe care le implică aparatele performante. 

Pe același subiect, vă vor interesa și ghidurile noastre care vă ajută să alegeți echipamente fitness pentru acasă, cele despre alegerea unei biciclete eliptice potrivite pentru apartament, cele despre ceasuri inteligente și brățări de monitorizare, precum și cel despre alegerea unui cântar digital adecvat cerințelor voastre.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri