GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cea mai bună râșniță de cafea: tipuri, tehnologii și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Până nu demult, din setul obligatoriu de echipamente electrocasnice necesar unei locuințe nu putea lipsi râșnița de cafea. Utilizată aproape zilnic, aceasta transforma boabele într-o pulbere cu arome puternice care era imediat vărsată în ibric pentru a obține sacrosancta cafea matinală. Din păcate, industrializarea și eficientizarea lanțurilor comerciale au trimis râșnița de cafea într-un con de umbră, iar acest lucru este mai dăunător calității cafelei zilnice decât am crede la o primă vedere.

În acest articol vă vom spune ce trebuie să stiți atunci când doriți să achiziționați o râșniță de cafea bine adaptată nevoilor și bugetului vostru, care sunt micile detalii pe care trebuie să le luați în calcul, și vă vom oferi și o listă cu cele mai interesante râșnițe ale momentului, pe care noi le-am avea în vedere dacă am dori un astfel de dispozitiv.

Dacă vă uitați pe rafturile magazinelor, cafeaua gata măcinată și ambalată prin vidare este omniprezentă. Producătorii mari de cafea și comercianții au ales această variantă deoarece cafeaua măcinată poate fi astfel păstrată pe perioade mult mai mari de timp fără să-și piardă aroma, poate fi transportată și stocată mai ușor datorită formei rectangulare și ambalajului rigid, și poate fi promovată mai eficient deoarece este gata pregătită pentru utilizare.

La aceste aspecte s-a adăugat popularitatea ridicată a cafetierei, iar producătorii au început să ofere cafeaua gata măcinată cu o granulație optimă pentru utilizarea în acest aparat electrocasnic ieftin și ușor de folosit. Acest aspect afectează atât utilizatorii de espressoare, care oricum nu ar trebui să-și bată capul cu o cafea măcinată industrial, dar și utilizatorii banalului ibric, pentru care granulația a devenit ineficientă.

V-am povestit pe larg într-un articol precedent despre espresoare, iar pasionații de espresso vor spune că o râșniță de bună calitate este la fel de importantă ca espressorul însuși, astfel că nu puține sunt plângerile celor care au cumpărat un aparat de 1500-2000 de lei, au folosit cafea măcinată impropriu și într-un final au obținut o băutură nesatisfăcătoare. De această problemă se lovesc și cei care au ales soluțiile ieftine ibric sau Moka, de aceea noi vă sfătuim ca, în cazul în care doriți să consumați o cafea cu adevărat gustoasă, să reveniți la cafeaua boabe și la tradiționala râșniță de cafea.

De ce ar trebuie să cumpărăm o râșniță de cafea

Motivele sunt două, stocarea cafelei și granulația cafelei, iar ambele influențează direct și simțitor calitatea băuturii obținute.

Metodele moderne de stocare în vid sau în atmosferă inertă de azot sunt foarte bune, însă cea mai sigură și mai ieftină metodă pentru stocarea acizilor și compușilor volatili care dau gust cafelei este bobul însuși. Spre deosebire de producătorii industriali de cafea, micii comercianți vă oferă posibilitatea măcinării boabelor proaspăt prăjite la granulația dorită, dar stocarea cafelei chiar și timp de o săptămână va duce la pierderea treptată a aromelor ori de câte ori ridicați capacul recipientului sau deschideți gura pungii.

coffee grounds

Cea mai apreciată băutură din lume, cafeaua merită ceva mai mult respect

Cea de-a două problemă este cea a granulației, iar aici lucrurile devin puțin mai complicate deoarece aceasta trebuie aleasă atât în funcție de timpul în care cafeaua este în contract cu apa fierbinte, cât și de specificul echipamentului cu care o pregătim. Din punct de vedere al dimensiunii granulelor de cafea, aceasta poate fi împărțită în trei categorii mari.

Granulația mare este cea mai rar întâlnită, aceasta fiind destinată unor echipamente mai puțin cunoscute pe la noi, precum presa franțuzească sau în cazul cafelei făcute la rece.

granulatie cafea

Grade de măcinare: mare (french press), medie (cafetieră), fină (espresso sau ibric)

Granulația medie este cea pe care am blamat-o în introducere și este cea mai des întâlnită. Concepută pentru cafetieră, deoarece aceasta are un timp de pregătire mare iar cafeaua măcinată prea fin o poate înfunda cu ușurință, granulația medie este improprie atât pentru espressor cât și pentru ibric. În cazul espressorului, cafeaua cu granulație medie nu va putea fi presată bine în filtru, apa nu va întâmpina rezistența necesară pentru atingerea presiunii ideale, iar rezultatul va fi o zeamă chioară dezamăgitoare. În cazul ibricului, timpul mic de opărire nu va permite extragerea tuturor aromelor din granulele prea mari de cafea, iar zațul pe care îl veți arunca va fi mai mult decât un deșeu enervant de curățat, va fi o pierdere de calitate și de bani.

Granulația fină este cea recomandată pentru espressoare și ibric. La fel de fină ca cea a făinii albe, această granulație permite obținerea faimoasei spume cremoase specifice espresso sau cafelei turcești sau arăbești, însă va fi oferită rar în comerțul industrializat, așa că va trebui să o căutați în mod specific sau să o pregătiți singur. Cum? Nu cu o râșniță obișnuită.

Cum alegem o râșniță de cafea în funcție de modul de funcționare

Pe piață există în prezent două tipuri distincte de râșnițe de cafea, iar destinațiilor lor sunt diferite: modelele simple cu lame și modelele mai scumpe cu cuțite plate sau conice.

Râșniță de cafea cu lame. Neschimbată de foarte multă vreme, râșnița de cafea cu lame este cea pe care o cunoaștem toți cel mai bine pentru că arată întotdeauna la fel: un motor electric rotește cu viteză foarte mare o pereche de lame ascuțite într-o cuvă metalică, iar boabele de cafea sunt tăiate și mărunțite în cel mult două minute. Simplu și ieftin, acest model este are o utilitate redusă deoarece nu poate măcina cafeaua decât la granulație mare sau medie.

rasnita de cafea cu lame

Râșnița de cafea cu lame: ieftină, omniprezentă și ineficientă

Gradul nesatisfăcător de măcinare nu este un neajuns care poate fi depășit prin achiziționarea unui model mai scump sau mai bun, ci este o limitare tehnologică. Deoarece lamele se învârt cu viteză foarte mare, acestea creează un curent de aer circular, iar din momentul în care granulele de cafea au ajuns suficient de ușoare, acestea vor pluti și vor fi împinse de către forța centrifugă către margini în afara razei de acțiune. Chiar dacă veți insista un timp mai îndelungat, lamele vor intra în cavitație și vor tăia inutil doar aerul.

Din acest motiv, o astfel de râșniță de cafea este oarecum utilă doar dacă folosiți o cafetieră și v-ați hotărât să cumpărați cafea boabe pentru a beneficia de o varietate mai bogată și o calitate mai bună. Pentru espresso sau ibric, aceste râșnițe sunt doar o risipă de bani și de materie primă.

Râșnița de cafea cu cuțite. Disponibilă în două variante, cu cuțite plate și cu cuțite conice, această râșniță permite măcinarea cafelei la o granulație fină sau extrafină care este optimă pentru espressor sau ibric. După cum se observă în imaginile de mai jos, „cuțit” este o traducere destul de imprecisă pentru „burr grinder”, sistemul de tocare semănând mai degrabă cu capetele unei mașini de frezare.

rasnita de cafea cu cutite

Cuțitele conice (stânga) și cuțitele plate (dreapta) ale unei râșnițe de cafea superioare

Ambele variante folosesc un cuțit mobil rotativ și unul fix care au o zonă cu deschidere mai amplă și lame mai mari în zona în care sunt introduse boabele, materia tocată fiind împinsă apoi în zone din ce în ce mai înguste cu lame din ce în ce mai fine. În cazul modelului cu cuțite conice, direcția este de sus în jos, în timp ce în cazul modelului cu cuțite plate, direcția este dinspre centru către margini.

cutite plate in rasnita de cafea

Drumul cafelei în râșnița cu cuțite plate

Astfel, cafeaua este forțată să urmeze calea dorită, iar rezultatul este ajustat prin reglarea distanței dintre ultimele rânduri de lame. De aceea, o astfel de râșniță poate fi folosită practic pentru orice, începând de la măcinarea extrafină, necesară pentru ibric și cea fină necesară pentru espresso, până la măcinarea medie pentru cafetieră și cea mare pentru presa franțuzească.

Cum alegem o râșniță de cafea în funcție de motor

În cazul modelelor de râșniță cu lame, alegerile nu sunt prea bogate și nici prea grozave prin prisma rezultatului obținut. Folosind motoare cu acționare directă și turație mare, acestea au puteri între 100 și 200W. Deoarece căldura este inamicul cafelei, motoarele mai lente ar fi teoretic recomandate, însă modul de acțiune necesită viteze mari de rotație capabile să ofere o măcinare cât de cât acceptabilă, ceea ce ar recomanda motoare puternice. Adică, indiferent de ce alegeți, rezultatul va fi slab.

În cazul modelelor de râșniță cu cuțite, lucrurile devin mai complexe. Modelele mai ieftine oferă motoare puternice cu acționare directă, însă sunt cam zgomotoase și încălzesc prea mult cafeaua. Modelele din gama medie și superioară folosesc fie un sistem reductor pentru turații, fie direct un motor cu turație mai scăzută, însă acestea au un preț mai piperat. În funcție de buget, puteți merge (în ordinea crescătoare a prețului și calității) către modelele cu acționare directă, cu reductor sau cu turație scăzută, toate oferind în final o măcinare fină care este influențată de fapt de către sistemul de cuțite. Ideal, modelele cu cuțite plate ar trebuie să aibă în jur de 1500 de rotații pe minut, iar cele cu cuțite conice în jur de 750 rotații pe minut.

Mai ieftine și mai mici, râșnițele manuale nu trebuie ignorate. Disponibile doar în varietatea cu cuțite sau uneori cu ceva similar care aduce cu pietrele de moară, din motivul evident că nimeni nu poate învârti un sistem cu lame suficient de repede, acestea sunt indicate dacă nu doriți să cheltuiți mult și faceți cafea zilnic pentru una sau cel mult două persoane.

rasnita manuala

Mai lentă, dar la fel de bună: râșnița manuală

Cum alegem o râșniță de cafea în funcție de alte dotări.

Cuțite din ceramică: mai rezistente, dar totodată și mai scumpe, cuțitele din ceramică sunt recomandate dacă folosiți râșnița într-un bar și măcinați o cantitate mare de cafea

Dimensiunea cuțitelor: cuțitele plate folosite de gamele inferioare încep de la 50 de mm, în timp ce cuțitele conice din aceeași gamă încep de pe la 38 mm. Fără a fi un criteriu esențial, este de preferat o râșniță cu cuțite mai mari deoarece și suprafața de măcinare și volumul vor fi mai mari.

Dozatorul: permițând dozarea cantităților de cafea care merg direct în espressor, această facilitate este din nou recomandată doar pentru volumul mare de muncă. Pentru espressorul de acasă sau pentru amatorii de cafea turcească la ibric este un detaliu nesemnificativ.

rasnita ajustare cutite

Reglaj pentru ajustarea fineții granulelor măcinate

Ajustarea gradelor de măcinare: deoarece distanța dintre cuțitul mobil și cel fix poate fi ajustată, o râșniță cu cuțite poate avea și o astfel de opțiune. Modelele din gama inferioară oferă 5-6 trepte, în timp ce modelele superioare oferă uneori și 50 de trepte. Dacă sunteți sigur că nu veți avea niciodată nevoie de o cafea măcinată mai grosier, cele fără reglaj sunt foarte bune și oferă o granulație extrem de fină care este excelentă pentru ibric și bună pentru espresso. Dacă veți avea nevoie ocazional de granulații mai mari, un model cu 5 trepte va fi probabil mai mult decât suficient.

Container pentru cafea: în cazul în care nu vreți să umblați prea des la punga de cafea, alegeți un model cu un container generos pentru boabe.

Timer: dacă doriți să nu supraîncălziți cafeaua sau să nu o măcinați prea fin în cazul în care o pregătiți pentru alte utilizări, timerul este util.

Materialele de construcție: valabil pentru ambele modele, carcasele metalice vor fi mai ușor de curățat și mai rezistente în timp, însă nu lăsați o model lucios să vă fure ochii și să ignorați celelalte aspecte. Toate criteriile menționate anterior sunt mai importante decât acesta.

Recomandări de râșnițe de cafea

O listă a celor mai populare râșnițe pe care le puteți găsi la noi este disponibilă aici, cu poze, detalii tehnice și review-uri ale utilizatorilor. Dintre acestea, nouă ne-au atras atenția modelele următoare, fiecare cu propriile particularități:

Gaggia MDF – 960 lei

Un model faimos, acesta oferă un sistem cu cuțite plate de 50 de milimetri, motor electric cu reductor ajustabil, rezervor mare pentru boabe, timer și 34 de trepte pentru ajustarea fină a măcinării.

Rommelsbacher EKM300 – 750 lei

O râșniță cu cuțite conice din oțel, EKM300 oferă 12 trepte de măcinare, rezervor pentru colectarea prafului de cafea, container pentru un maxim de 10 porții de cafea și o carcasă elegantă

Solis Scala 166 – 500 lei

O râșniță cu cuțite conice, Scala 166 oferă container pentru 160 de grame de boabe, ajustare liberă a fineții măcinării și dozator pentur cantități de cafea pentru cel mult zece cafele.

Minimoka GR 0278 – 400 lei

Un produs dotat cu preț ceva mai redus, această râșniță oferă container de 180 de grame pentru boabe, cuțite plate din oțel, dozator pentru 1 până la 12 cești și posibilitatea ajustării fineții râșnirii, însă motorul are o singură viteză.

Bosch MKM6003 – 90 lei

Un model simplu cu lame, această râșniță oferă lame ascuțite din oțel, buton și capac de siguranță, cuvă cu dimensiuni mari pentru măcinarea unei cantități ridicate de cafea și motor mai silențios.

Concluzii

Industrializarea și eficientizarea lanțurilor comerciale a favorizat comercializarea cafelei gata măcinate și prăjite, însă această opțiune nu este cea mai bună. Amatorii de cafea, și în special cei care apreciază espresso, Moka sau cafeaua la ibric, vor aprecia o cafea de bună calitate măcinată așa cum trebuie, însă dominația cafelei pre-râșnite face ca ofertele să nu fie prea bogate și, adesea, și cam scumpe. Dar nu uitați în final că o râșniță de cafea nu urmează tendințele rapide ale altor piețe, iar un produs de bună calitate poate dura și o viață.

Pasionații cafelelor calitative vor găsi probabil interesant și articolul nostru dedicat alegerii celui mai bun espressor, disponibil aici.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri