Acest site folosește cookie-uri. Continuând navigarea vă exprimați acordul.  Accept

GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem cea mai bună cafetieră: opțiuni și recomandări

Ultima modificare: 20 Apr 2017

Cafetiera este cea mai populară metodă automatizată pentru prepararea cafelei, omniprezentul aparat electrocasnic fiind depășit în topul utilizării doar de către modestul ibric. Dacă sunteți în căutarea celei mai bune cafetiere pentru nevoile și bugetul vostru, vom încerca în continuare să vă oferim câteva indicații despre tehnologiile din spatele acesteia, vom prezenta opțiunile suplimentare care v-ar putea interesa și vă vom oferi câteva recomandări punctuale de cafetiere pe care noi le considerăm demne de luat în seamă.

Inventată la sfârșitul anilor `60, cafetiera a cunoscut o răspândire explozivă deoarece a oferit o metodă nouă și simplă pentru prepararea cafelei. Mai mult decât ușor de utilizat, aparatul elimină necesitatea atenției sau efortului fizic și, foarte important, are un preț accesibil. Acestea au fost cheile succesului, iar cafetiera a cucerit foarte repede Japonia și Statele Unite, unde a devenit omniprezentă și de unde s-a răspândit apoi în întreaga lume.

ANUNTURI

Cafetierele prezente pe piața de la noi au prețuri care încep de la 50 de lei și urcă până la 500 de lei, însă, după cum vom discuta imediat, această variație nu reflectă și progresul tehnologic ascuns în carcasa lor. Un aparat electrocasnic foarte simplu, cafetiera funcționează după același principiu indiferent de preț, iar diferențele dintre un model ieftin și unul scump sunt de cele mai multe ori doar de calitatea materialelor constructive și dotările mai mult sau mai puțin utile, prețul mai ridicat nefiind întotdeauna justificat.

Cafeaua la filtru, între pro și contra

Atunci când am scris ghidul pentru achiziția unui espressor, am afirmat că o cafetieră este cea mai neinspirată metodă pentru prepararea cafelei. Folosind metoda infuziei, adică opărirea cu apă fierbinte, cafetiera folosește o metodă ineficientă de preparare care nu reușește să extragă cu succes toate substanțele active din granulele de cafea, aceasta fiind inferioară din acest motiv atât ibricului, cât și espressorului. Dar să intrăm în detalii…

Avantajele unei cafetiere sunt simplitatea în utilizare și prețul scăzut. Într-adevăr, pentru pregătirea unei cafele, tot ce trebuie să faceți este să puneți cafeaua în filtrul de hârtie, să umpleți rezervorul cu cantitatea de apă necesară pentru numărul de cafele dorite și să așteptați. Metoda este simplă, suficient de rapidă, nu necesită atenție și nu produce prea multă mizerie.

În plus, costurile sunt ținute la un nivel minim, deoarece cafeaua din comerț este gata măcinată la granulația necesară pentru cafetieră, iar filtrele dispensabile de hârtie sunt ieftine. Aceste avantaje sunt de altfel și cele care au făcut cafetiera atât de populară, ea necerând atenție, precum prepararea la ibric, sau investiții mari, precum în cazul unui espressor. Cum nu există avantaje fără dezavantaje, să vedem însă și părțile negative ale cafelei la filtru.

cafetiera

Accesibilă, simplă și omniprezentă: cafetiera

Dezavantajele unei cafetiere sunt extracția inferioară și risipa. Pentru extragerea uleiurilor și acizilor care dau aroma cafelei, temperaturile recomandate de specialiști sunt între 88 și 92 de grade, deci ceva mai jos decât temperatura de fierbere a apei.

În cazul cafetierei, apa are o temperatură mai mare în zona de contact, unde aceste substanțe se evaporă și se pierd, însă aceasta se răcește repede pe măsură ce pătrunde prin stratul de cafea și devine astfel mai puțin eficientă pentru o extracție corectă. Randamentul  diferă și în funcție de cantitatea de cafea folosită: prea puțină cafea, cum ar fi pentru una sau două cești, iar apa va fi prea fierbinte și va vaporiza substanțele volatile; prea multă cafea, cum ar fi pentru zece sau mai multe cești, iar apa se va scurge prea lent, se va răci prea mult și nu va mai fi capabilă să extragă toate substanțele active.

Din cauza acestui mod de lucru, cafetiera face și risipă de materie primă. În timp ce zona centrală va primi cel mai bogat flux de apă, marginile filtrului de hârtie vor fi atinse doar parțial și doar de către o apă răcită prea mult, ceea ce înseamnă că materia primă de acolo va ajunge la coș aproape nefolosită. În cazul în care aveți preferințe pentru cafele de bună calitate mai scumpe, risipa este dureroasă.

ANUNTURI

Știind toate acestea, vom continua în secțiunea următoare prin a vă explica care sunt aspectele pe care ar fi bine să le luați în considerare atunci când alegeți o cafetieră. Iar în cazul în care v-ați răzgândit și ați prefera o cafea de calitate superioră în fiecare dimineață, articolele noastre dedicate espresoarelor și râșnițelor de cafea vă vor fi de mare ajutor.

Cum alegem o cafetieră

După cum ziceam mai sus, toate cafetierele funcționează practic la fel, iar modul lor de lucru este foarte simplu și nu lasă loc pentru prea multă creativitate tehnologică. Din rezervor, apa se scurge sub acțiunea gravitației printr-o valvă unidirecțională într-un mic tub metalic care este încălzit de o rezistență electrică. Controlată de un termostat simplu, care ține temperatura apei sub control, această rezistență încălzește apa care sosește. De aici intră în acțiune un fenomen numit termo-sifonare, vaporii de apă care se ridică prin tubul care duce la picurător antrenând cu ei picături de apă încă nevaporizată.

Cum nu prea există varietate tehnologică în domeniu, vom trece mai departe la criteriile de bază pentru alegerea cafetiere.

Rezervorul: în timp ce unele cafetiere au un rezervor încorporat, este recomandată achiziția unui model cu rezervor detașabil, deoarece este mai ușor de umplut și spălat. Capacitatea rezervorului va fi aleasă în funcție de destinație și utilizare, aceasta variind de la 4-6 cești, până la 14-16 cești. Este recomandat ca acest rezervor să aibă gradații clare și un sistem cât mai vizibil pentru indicarea nivelului de apă rămas.

cafetiera rezervor

Alegeți o cafetieră cu rezervor cu gradații clare și nivel de volum vizibil

Filtrul: aproape toate cafetierele de pe piață folosesc un filtru de unică folosință fabricat din hârtie, acesta fiind o alegere sigură atât timp cât nu puneți în el cafeaua măcinată extrafin pentru ibric sau espresso, care-l face să se înfunde și să se reverse. Pe piață există și modele cu filtre metalice sau din material plastic, sita fină a acestora fiind bună pentru cafeaua măcinată corespunzător, dar lăsând să se scurgă cafeaua măcinată fin sub forma nedoritului zaț. Filtrele din hârtie sunt ieftine și permit debarasarea rapidă de cafeaua consumată, însă dacă vă preocupă aspectul ecologic, sitele metalice sau plastice ar putea fi o idee mai bună.

cafetiera filtru metalic

Filtrul metalic este mai rezistent și mai puțin poluant

Picurătorul: în timp ce cafetierele mai simple folosesc un picurător banal cu o singură duză, modelele mai bune folosesc un sistem mai mare asemănător unui cap pentru duș. Acesta facilitează răspândirea apei fierbinți sosite peste întreaga cantitate de cafea, minimizând într-o oarecare măsură risipa de care am vorbit în secțiunea anterioară.

cafetiera cap dus

Cafetierele cu duză de tip duș au un randament mai bun

Sistemul anti-picurare: o simplă valvă care se deschide în momentul în care puneți vasul de cafea în cafetieră și se închide atunci când îl înlăturați, acesta împiedică scurgerea cafelei pe plita de încălzire atunci când luați vasul pentru a turna în ceașcă. O dotare comună, și aceasta poate lipsi uneori, deci verificați existența ei înainte de achiziție.

ANUNTURI

Sistemul de încălzire: acționată de către aceeași rezistență care încălzește și apa, plita metalică sau ceramică de sub vasul de cafea va permite păstrarea caldă a acesteia pe o perioadă mai lungă de timp. Aproape toate cafetierele dispun de așa ceva, însă există și modele care nu au, deci verificați că există.

Programarea: cafetierele ceva mai avansate permit programarea începerii preparării cafelei pe o perioadă de cel mult 24 de ore, scutindu-vă astfel de o așteptare suplimentară dimineața. Dacă aveți nevoie de doza de cafeină în primul minut după deșteptare, opțiunea programării este o idee bună.

cafetiera programare

Programarea preparării cafelei, o funcție utilă

Oprirea automată: un sistem de protecție foarte util, acesta va dezactiva  sistemul de încălzire a apei după consumarea integrală a acesteia. În unele cazuri, sistemul de oprire automată va dezactiva și sistemul de păstrare caldă a cafelei după o oră sau două, împiedicând astfel evaporarea completă a acesteia și supraîncălzirea vasului gol.

Materiale de construcție: fabricate în general din plastic, cafetierele își fac oricum treaba suficient de bine. Dacă doriți un produs mai rezistent și mai arătos, alegeți varianta modelelor fabricate din aluminiu sau inox, iar dacă suma de bani nu este limitată, puteți alege modele care permit păstrarea caldă a cafelei pe o perioadă mai mare de timp deoarece folosesc un suport cu talpă ceramică și vase termorezistente.

Cafetiere cu dotări mai avansate

Încercând să se evidențieze în marea de cafetiere similare, unii producători au implementat și o serie de funcții mai avansate, însă utilitatea lor nu este întotdeauna justificată.

Reglarea temperaturii: deoarece căldura excesivă este inamicul unei cafele bune, unii producători au implementat un sistem care permite ajustarea temperaturii. Acest sistem ar putea deveni util dacă o să aveți răbdare cu el, însă utilizatorul va trebui să experimenteze cu setările deoarece indicațiile vizuale directe nu prea există, iar efectul asupra calității produsului finit variază în funcție de cantitatea de cafea pusă în filtru.

Râșnița de cafea încorporată: cea mai bună metodă de păstrare a aromei este chiar bobul de cafea, iar cafetierele cu râșnită încorporată vor oferi o cafea cu o aromă mereu proaspătă. Deoarece cafeaua la filtru nu necesită o măcinare prea fină, așa cum am explicat în ghidul pentru râșnițe de cafea, modelul încorporat este unul cu lame simple și nu ridică foarte mult prețul de achiziție.

cafetiera rasnita inclusa

Unele cafetiere includ o râșniță pentru a oferi o aromă proaspătă superioară

Ajustarea cantității de apă și a tăriei cafelei: în timp ce majoritatea cafetierelor necesită turnarea cantității de apă necesară pentru numărul dorit de cești, există modele la care rezervorul poate fi umplut la capacitatea maximă și utilizat după nevoi. Utilă în cazul cafetierelor cu rezervor mare care nu sunt folosite mereu la capacitatea maximă, funcția va opri fierberea apei după umplerea numărului de cești selectate. Derivată din această funcție este cea care permite selectarea tăriei cafelei, de cele mai multe ori în două trepte, aceasta variind de fapt doar cantitatea de apă fierbinte turnată pe cafeaua pusă în filtru.

Sistemul de filtrare al apei: folosind sisteme interne de filtrare, uneori chiar licențiate de la companii celebre precum Brita, aceste cafetiere vor purifica apa turnată direct de la robinet pentru a elimina eventualele depuneri sau germeni. Dacă nu aveți încredere în apa potabilă livrată la robinet și nu vreți sau nu puteți să puneți apă de calitate superioară din alte surse, aceasta ar putea fi o dotare utilă.

Recomandări de cafetiere

În funcție de preferințe, necesități și buget, utilizatorii pot găsi pe piață o multitudine de cafetiere, cu prețuri care încep de la 50 de lei și ajung la 500 de lei. O listă completă, cu detalii tehnice și review-uri ale utilizatorilor, găsiți aici, iar în continuare noi am selectat câteva modele care v-ar putea suscita interesul.

  • Star-Light FD 313 – 100 lei. Un model accesibil și apreciat, cafetiera de la Star-Light oferă un picurător cu cap de tip duș, este drept, cam micuț, un vas pentru cafea termorezistent, oprire automată și sistem anti-picurare.
  • Bosch TKA6A041 – 210 lei. O cafetieră cu design mai puțin comun și un rezervor detașabil de 1,2 litri, aparatul Bosch mai oferă opțiunea de ajustare a concentrației cafelei, oprire automată, sistem de decalcifiere a apei și sistem anti-picurare.
  • Russell Hobbs Chester Grind & Brew – 350 lei. Cafetiera se remarcă prin râșnița încorporată ajustabilă și mai oferă un vas de apă pentru 12 cești, un mod de lucru silențios, programare pentru pregătirea cafelei și filtru din plastic ușor de curățat.
  • Electrolux EKF7800 – 380 lei. Un model cu o capacitate mare de 1,6 litri, cafetiera Electrolux oferă sistem de filtrare a apei, opțiunea de reglare a tăriei cafelei, rezervor de apă detașabil, timer, sistem complet de oprire automată și carcasă din inox.
  • Russell Hobbs Clarity – 500 lei. Un model din gama superioară fabricat din inox, cafetiera Russell Hobs oferă un sistem de filtrare a apei de la Brita, sistem de picurare eficient de tip duș, rezervor de 1 litru pentru 8 cești și opțiunea de ajustare a temperaturii apei.

Concluzii

Un aparat electrocasnic apreciat, cafetiera este cea mai simplă și cea mai ieftină soluție pentru prepararea unei cafele. În funcție de preferințe, utilizatorul poate găsi pe piață începând de la modele simple până la modele cu facilități mai avansate fabricate din materiale mai pretențioase, și sper că acest scurt ghid a clarificat anumite neclarități ale potențialilor cumpărători.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.