GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cea mai bună periuță de dinți electrică: explicații și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Inventată acum mai bine de jumătate de secol în Elveția, periuța de dinți electrică a fost destinată inițial persoanelor cu probleme locomotorii sau celor cu aparate dentare. În scurt timp, inventatorii și producătorii primei periuțe de dinți electrice au sesizat însă potențialul produsului, și astfel s-a născut o nouă industrie de produse pentru îngrijirea personală.

Pornind de la designul inițial, care era voluminos și necesita alimentarea direct de la priză, producătorii au dezvoltat produse din ce în ce mai avansate care promit o eficiență sporită a periatului dentar. Disponibile într-o multitudine de forme, soluții constructive și game de dotări, periuțele de dinți electrice acoperă cam toate gamele de preț, de la ieftine la foarte scumpe, însă cât de eficiente sunt acestea?

Conform unui studiu întocmit de către Cochrane Collaboration, care la rândul lui este bazat pe 29 de studii clinice care au inclus 2500 de participanți de-a lungul a 37 de ani, periuțele de dinți electrice sunt mai eficiente în înlăturarea plăcii dentare. Media eficienței periatului electric din acest studiu a fost de circa 11%, dar anumite modele de periuțe au urcat chiar până la 49%.

Bine făcut, periatul manual rămâne suficient de bun și foarte ieftin, însă cei care preferă ceva mai bun, cei comozi sau cei care trebuie învățați să folosească periuța de dinți, adică copiii, ar putea descoperi că o periuță de dinți electrică transformă o corvoadă într-o activitate mai plăcută și mai ușor suportabilă.

Cum alegi o periuță de dinți electrică în funcție de tehnologie

Din punct de vedere al construcției și al modului de lucru, periuțele de dinți se pot încadra în patru clase, care la rândul lor pot fi puse în două grupe mari: cu rotație și cu vibrație. Diferențele dintre acestea sunt subtile, așa că le vom lua pe rând.

Periuțe de dinți electrice rotative: cele mai ieftine modele de pe piață, periuțele rotative folosesc o perie circulară care se învârte într-un singur sens. Această tehnologie este simplă și fiabilă, însă are totodată și cea mai mică eficiență din toată gama disponibilă. Atenție însă, doar pentru că un produs este simplu și ieftin nu înseamnă că trebuie ignorat, mai ales dacă bugetul nu ne permite achiziții costisitoare. Conform aceluiași studiu menționat în introducere, chiar și periuțele ieftine de 10 dolari pot oferi un periat dentar la fel de bun ca o periuță manuală, oferind bine înțeles în plus comoditatea.

Periuțele de dinți electrice rotativ-oscilante: un design derivat din cel anterior, aceste periuțe alternează sensul rotației periei, având astfel o eficiență mai bună în înlăturarea plăcii dentare. Faimos deoarece este folosit adesea de către popularul producător Oral-B, acest design necesită utilizarea, la fel ca în cazul celui cu rotație simplă, unei metodă de periat în care fiecare dinte este curățat pe rând.

ora-lb periuta de dinti

O perie clasică de tip rotativ-oscilant

Periuțele de dinți electrice cu vibrații sonice: spre deosebire de periuțele electrice rotative, aceste modele folosesc o perie cu o formă care amintește de cea a periuței clasice. Motorul electric induce o mișcare oscilantă în capul de periere, iar vibrația foarte rapidă a acestuia (până la 50.000 de mișcări pe minut) va ajuta la dislocarea plăcii dentare. Periuța sonică nu necesită învățarea unei noi tehnici de curățare, aceasta putând fi folosită la fel ca o periuță de dinți manuală. Cele mai faimoase modele sunt probabil SoniCare de la Philips.

periuta de dinti sonica

Peria modelelor de tip sonic este mai apropiată de cea tradițională

Periuțele de dinți electrice cu vibrații ultrasonice: deși numele ne-ar putea face să credem că este vorba doar de un superlativ al tehnologiei anterioare, periuțele ultrasonice diferă prin modul de acțiune. Folosind tot vibrații, acestea funcționează însă la frecvențe mult mai mari și generează unde sonice în domeniul inaudibil al ultrasunetelor. În timp ce periuțele sonice au o amplitudine mare a vibrației dar o frecvență mică, periuțele ultrasonice au o amplitudine foarte mică (uneori abia vizibilă), dar o frecvență extrem de mare, de ordinul sutelor de milioane de mișcări pe minut. În cursul testelor clinice, s-a observat că aceste periuțe nu doar înlătura placa dentară și mizeria, dar reușesc să și dezinfecteze deoarece pot ucide anumite tipuri de bacterii prin distrugerea fizică a pereților celulari.

emmi dent 6

Emmi-Dent 6, unul dintre mai rarele modele ultrasonice

Deși cea mai mare parte a periuțelor de dinți electrice pot fi încadrate în una dintre aceste categorii, producătorii au lansat și modele care îmbină două sau mai multe tehnologii. Astfel, variantele derivate mai importante ar fi:

  • Periuțele de dinți electrice contra-oscilante: un hibrid între modelul rotativ și modelul rotativ-oscilant, această periuță are un cap cu două rânduri de peri care se rotesc în sensuri opuse și sunt eficiente.
  • Periuțele de dinți electrice rotativ-oscilanto-pulsatorii: disponibile, de exemplu, în oferta Oral-B și marcate cu sufixul „3D”, aceste periuțe au un cap rotativ-oscilant care și pulsează de sus în jos, preluând astfel o parte din avantajele tehnologiei sonice. O altă soluție oferă două perii distincte, prima fiind de tip rotativ-oscilant iar cea de-a două de tip sonic, efectul urmărit fiind același.
  • Periuțele de dinți electrice sonice/ultrasonice: după cum este ușor de ghicit, acestea oferă două moduri de lucru, utilizatorul putând trece de la modul antibacterian ultrasonic la cel sonic pentru curățarea mai bună a resturilor alimentare.

Deoarece modurile de acțiune diferă și nu toate persoanele se pot acomoda cu unul sau altul, este greu de recomandat un tip constructiv anume. Pentru bugete reduse, modelele rotative simple sunt suficiente, în gama medie am recomanda modelele rotativ-oscilanto-pulsatorii sau sonice standard, iar în gama superioară am recomanda hibrizii sonic/ultrasonic sau modele din gama medie cu dotări mai bune.

Periuța de dinți electrică: cu baterie sau cu acumulator?

Alimentarea cu baterii este cea mai simplă și este în general disponibilă doar pe periuțele de dinți electrice din gamele mai ieftine. Printre avantaje se numără posibilitatea schimbării sursei de alimentare oricând dorim și eliminarea din bagaje a sursei de încărcare specifice modelelor cu acumulator intern, însă acestea sunt mai voluminoase, iar costul în timp al bateriilor de bună calitate va fi destul de ridicat.

Alimentarea cu acumulator este opțiunea preferată de către aproape toți producătorii în cazul produselor din gamele medie și superioară. Acestea au un cost de operare mai mic în timp, au dimensiuni mai reduse și oferă ocazional și autonomie mai bună, însă acestea folosesc de cele mai multe ori încărcarea fără contact prin inducție, ceea ce le face dependente de baza de încărcare.

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o periuță de dinți electrică

După ce ne-am hotărât pentru un anumit tip de periuță și modul ei de alimentare, putem reduce lista candidaților pentru o achiziție verificând și alte detalii esențiale.

Capete interschimbabile disponibile:  Pe lângă capul de periere implicit, unele modele de periuțe de dinți electrice oferă în pachet și un cap de periere special, iar opțiunile care se pot cumpăra separat sunt și mai variate. În cazul anumitor producători, oferta include capete pentru masarea gingiilor, capete speciale pentru albire, capete pentru persoanele care poartă aparat dentar, capete cu perii speciale pentru zonele dificile și așa mai departe. Verificați ce perii include periuța electrică în mod implicit și, nu în ultimul rând, costul de înlocuire sau cel al periilor suplimentare de care aveți nevoie.

oral b capete periuta de dinti electrica

Unii producători oferă chiar și zece capete pentru periere diferite

Numărul de programe de periat: periuțele de dinți electrice oferă un număr diferit de programe de lucru, acestea fiind optimizate pentru anumite activități. Cele mai avansate pot avea și șase moduri, cum ar fi curățare zilnic, îngrijirea gingiilor, mod sensibil, albire sau chiar curățarea limbii.

oral-b periuta de dinti

Periuțele de dinți electrice avansate au chiar și șase programe de lucru

Senzor de presiune: Unele periuțe includ un senzor de presiune care avertizează utilizatorul atunci când apasă prea tare. Dacă știți că aveți probleme cu sângerarea gingiilor atunci când folosiți o periuță manuală, achiziționarea unui model cu senzor de presiune este o idee bună.

Ghidaj auditiv: Problema periuțelor manuale nu este neapărat ineficiența, ci faptul că unele persoane o folosesc prost. Periuțele de dinți electrice pot include un cronometru care sună după două minute (perioada recomandată de periere), iar altele pot oferi chiar avertizări sonore la fiecare 30 de secunde, pentru a nu uita să curățați în mod egal toate părțile danturii.

Dezinfectare cu ultraviolete: Unii producători, cum ar fi de pildă Philips, oferă baze de încărcare mai mari care acoperă complet periuța sau doar capetele detașabile și folosesc în acest scop o lampă cu ultraviolete pentru dezinfectare.

periuta de dinti philips sterilizator

O periuță cu sterilizator UV inclus în pachet

Construcție și design: în cazul în care călătoriți des și ați ales o periuță cu acumulator, verificați ca aceasta să funcționeze și în alte rețele electrice, cum ar fi cea nord-americană de 110V și 60 Hz. Forma periuței este importantă, însă la fel de importante sunt și materialele constructive, acoperirea cu materiale cauciucate reducând de pildă vibrațiile pe care le resimțiți în degete.

Întreținerea periuței de dinți electrice

La fel ca în cazul periuței de dinți clasice, și capetele interschimbabile se uzează în timp. Cei mai mulți producători recomandă schimbarea acestora la fiecare trei luni, unele perii având chiar un colorit dublu care permite vizualizarea uzurii și, după caz, schimbarea ei mai devreme sau mai târziu decât cea la intervale fixe.

După utilizare, capul de periere trebuie spălat bine de resturi și pastă de dinți, după care periuța trebuie lăsată să se usuce în poziție verticală. Dacă ați ales un model cu dezinfectare UV, aceasta va primi și un astfel de tratament  în timpul uscării.

Recomandări periuțe de dinți electrice

Oral-B Advance Power DB4010 – 69 lei.

Un model accesibil de la Oral-B, periuța este de tip rotativ-oscilant cu 9600 de turații pe minut și este alimentată cu două baterii AA.

Oral-B Vitality Plus Cross Action- 145 lei.

Un model accesibil de tip rotativ-oscilant, Vitality oferă un acumulator intern puternic, două capete interschimbabile, compatibilitate cu toate capetele suplimentare Oral-B și un design confortabil.

Philips Sonicare EasyClean – 280 lei.

Un model ceva mai accesibil de la Philips, EasyClean oferă același motor puternic cu 31000 oscilații pe minut ca modele sonice mai scumpe, fiind limitat doar la numărul de programe.

Oral-B PRO 3000 Cross Action – 450 lei.

Un model din gama intermediară, Pro 3000 Cross Action este o periuță de tip rotativo-oscilantă-pulsatorie cu trei moduri de lucru, trei capete diferite incluse, cronometru și acumulator puternic.

Philips Sonicare HealthyWhite+ – 550 lei.

Un model din gama superioară, periuța de dinți Philips folosește tehnologia cu vibrații sonice SoniCare, oferă un mod de acomodare care crește treptate puterea, două moduri de lucru, setări personalizate și este acționată de un motor puternic cu 31000 de mișcări pe minut.

Oral-B Smart Series 6900 Cross Action – 600 lei.

Un model de vârf, periuța este de tip rotativ-oscilanta-pulsatorie și oferă senzor de presiune, patru capete diferite incluse în pachet, cinci moduri de lucru, un acumulator puternic și conectivitate Bluetooth pentru conectarea la o aplicație de telefon care supraveghează utilizarea și dă indicații.

Concluzii

Începând de la 50 de lei și urcând până la 800, periuțele de dinți electrice sunt oferite într-o gamă largă de versiuni și oferă tot felul de tehnologii menite să le facă mai eficiente sau mai ușor de folosit. În funcție de buget, pretenții și particularități, oferta este suficient de bogată pentru a oferi un produs care să vă ajute să vă întrețineți dantura cât mai ușor și să vizitați dentistul cât mai rar.

Pe același subiect, vă vor interesa și articolele noastre detaliate menite să vă ajute în alegerea unui irigator bucal pentru menținerea sănătății gingivale, cele despre alegerea unui cântar digital pentru baie, sau ghidurile despre alegerea aparatelor de ras și aparatelor de îngrijire a părului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri