GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun aparat de ras electric: opțiuni și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Inventat acum aproape un secol de către Jacob Schick, aparatul de ras electric a devenit disponibil în comerț în 1937, odată cu lansarea primului model Remington. De-a lungul timpului, acesta a cunoscut o dezvoltare constantă și, începând cu anii `60 ai secolului trecut, a evoluat suficient de performant și de accesibil pentru a deveni un produs de îngrijire personală uzual.

Disponibile într-o gamă foarte variată, începând de la modelele ieftine care se alimentează de la priză și terminând cu modelele foarte scumpe care se întrețin singure, aparatele de ras electrice sunt cele mai populare produse de îngrijire personală în rândul bărbaților. Deoarece oferta este atât de bogată, și alegerea unui astfel de aparat poate deveni dificilă, mai ales dacă ținem cont că și cele două tehnologii în uz sunt destinate unor tipuri diferite de utilizatori.

Înainte de a clarifica problema alegerii și de a recomanda cele mai bune modele de aparate de ras electrice, trebuie menționat un aspect care nu este întotdeauna bine înțeles. Aparatul de ras electric nu a fost inventat pentru că oferea un bărbierit mai bun, ci doar pentru că-l făcea mai comod. Eliminând ritualul care necesită apă caldă, pămătuf, spumă de ras și lame, aparatul de ras poate fi ținut în sertarul de la birou sau în torpedoul mașinii și folosit pe loc cu rezultate bune.

Unii utilizatori constată dezamăgiți că noul lor aparat electric oferă rezultate inferioare unui banal aparat cu lamă, însă acest lucru este, din păcate, normal. Aparatul de ras electric a fost creat pentru siguranță și comoditate, nu pentru calitate, iar bărbieritul fin, care este atât de ușor de obținut cu lama, este un deziderat către care toate modelele electrice tind, dar pe care puține pot să-l atingă cu adevărat.

Ce aparat de ras electric alegem: cu sită sau cu discuri

Cea mai importantă și totodată cea mai dificilă alegere pe care trebuie să o facem atunci când dorim să achiziționăm o mașină de ras electrică este cea a tipului de lamă. Pe piață există două tehnologii concurente, cu sită (denumită uneori și „cu folie”) și cu discuri, iar fiecare dintre acestea are propriile sale avantaje, dezavantaje și scenarii recomandate. În continuare, vom încerca să clarificăm puțin subiectul pentru a vă permite să faceți o alegere corectă.

Aparatul de ras electric cu sită

Acest tip de aparat de ras electrică folosește una, două sau chiar mai multe lame care oscilează lateral, un mod de lucru care seamănă până la un punct cu cel al aparatelor de tuns. Lamele sunt ascunse în spatele unei suprafețe metalice plane cu perforații de diverse forme și dimensiuni, asemănarea cu o sită fiind de altfel și cea care a generat numele.

În funcție de complexitate, această sită variază de la o simplă suprafață continuă cu perforații cilindrice, design care folosește adeseori și o singură lamă, până la modele care folosesc site multiple pentru a mări eficiența tăierii. Indiferent de structura capului de tăiere, ideea de bază rămâne aceeași: firele de barbă intră prin perforațiile sitei, mișcarea aparatului le aduce în poziție verticală, iar acestea sunt apoi retezate de către sistemul de lame.

aparat de ras sita folie

Capul unui aparat de ras electric cu sită standard

Avantajele acestei tehnologii sunt tăierea firelor de păr foarte aproape de piele, protejarea mai bună a pielii de căldura capetelor de tăiere și curățarea mai ușoară a lamelor prin simpla înlăturare a sitei. Dezavantajele tehnologiei sunt dimensiunea foarte mare a capului, ceea ce face dificilă urmărirea conturului ascuțit al mandibulei sau utilizarea în zona mustății, și zgomotul mai ridicat din timpul utilizării.

În general, acest tip de aparat de ras este recomandat persoanelor care au tenul sensibil, persoanelor cu barbă fină și persoanelor care se bărbieresc zilnic. Modul de utilizare este familiar celor care au folosit mult timp aparatul clasic cu lame, mașinile de ras cu sită necesitând mișcări rectilinii și ample sus – jos sau stânga – dreapta.

Aparatul de ras electric cu discuri

După cum este ușor de ghicit, acest tip de aparat de ras electric folosește două sau trei lame rotunde zimțate care se rotesc cu viteză mare. Lamele sunt poziționate în spatele unor discuri metalice fixe cu deschideri radiale, acestea având rolul de a proteja pielea și de a acționa ca un pieptene care aduce firele de păr în poziția optimă pentru tăiere.

Producătorii experimentează cu designul discurilor de tăiere în speranța îmbunătățirii confortului și eficienței, la unele modele observându-se de pildă atât striațiile radiale specifice modelului clasic, cât și perforațiile simple specifice modelelor cu sită.

aparat de ras electric discuri

Sistemul de lame al unui aparat de ras cu discuri obișnuit

Avantajul major al acestei tehnologii este eficiența superioară atunci când barba este prea mare, fiind astfel o opțiune mai bună pentru cei care se bărbieresc mai rar, sau atunci când barba are firele groase și dure. În plus, modelele cu capete mobile acoperă mai bine relieful feței, oferind astfel un bărbierit superior în zonele dificile. De asemenea, aparatele de ras electrice cu discuri sunt în general mai silențioase și au un consum energetic mai redus. Dezavantajele tehnologiei sunt iritarea mai pronunțată a pielii, curățarea ceva mai dificilă a discurilor și retezarea firelor ceva mai departe de suprafața pielii.

În general, acest timp de aparat de ras electric este recomandată celor care se bărbieresc mai rar sau au barba deasă. Aparatele de ras electrice cu discuri necesită adoptarea unui nou stil de bărbierit, acestea necesitând mișcări circulare repetate pentru a acoperi eficient toată suprafața pielii.

Avantajele și dezavantajele acestor două tipuri de aparate de ras electrice nu trebuie considerate însă bătute în cuie, ci mai degrabă un ghid general de la care se pornește. După cum se observă, unii producători precum Philips oferă doar modele cu discuri, alții precum Braun sau Panasonic oferă doar modele cu sită, iar alții precum Remington le oferă pe ambele, și fiecare dintre aceste companii a perfecționat ambele tehnologii.

Cum alegem un aparat de ras electric: bărbierit uscat sau umed

Atunci când a fost inventat, aparatul de ras electric a fost gândit pentru bărbieritul uscat, fiind astfel o alternativă în momentul în care apa, spuma de ras și aparatul cu lamă sau briciul nu erau disponibile. Această idee este valabilă și astăzi, chiar dacă aparatul de ras electric a devenit opțiunea de bază pentru unii bărbați.

Dacă bărbieritul uscat este o opțiune bună pentru unele persoane, există și cazuri în care acesta creează probleme. Astfel, există persoane care au tenul sensibil, există persoane care se pot bărbieri fără probleme pe uscat în mod zilnic, dar se irita când se bărbieresc pe uscat la intervale mai rare, și există persoane care au o barbă prea deasă care necesită în mod obligatoriu înmuiere. Pentru aceste excepții, producătorii au început să ofere modele universale Wet & Dry care permit și bărbieritul cu apă și spumă. În plus, deschiderea foliculilor și înmuierea firelor permit mașinii să taie mai bine, aceasta fiind cea mai bună opțiune care se apropie de rezultatul unui bărbierit cu lamă sau brici.

barbierit umed aparat de ras electric

Chiar și cu un aparat de ras electric, bărbieritul umed are avantaje incontestabile

Unii producători specifică acest lucru direct în numele produsului, alții ascund această capabilitate în specificații, iar alții nu o specifică deloc deși aparatul este perfect capabil să se descurce cu apa și spuma de ras. Chiar dacă știți că bărbieritul uscat este potrivit pentru dumneavoastră, recomandarea noastră este alegerea unui model Wet & Dry deoarece este o achiziție mai sigură.

Cum alegem un aparat de ras electric în funcție de alimentare

Pe piață se găsesc în acest moment aparate de ras care se alimentează de la un acumulator intern, de la baterii sau direct de la rețea.

Modelele predominante sunt cele care au acumulator intern, și există prea puține motive pentru a recomanda altceva. Majoritatea modelelor au o autonomie de până într-o oră, unele reușind însă să ajungă chiar și la o oră și jumătate, iar modelele din gamele medii și superioare oferă de obicei și o încărcare rapidă care permite un bărbierit după o alimentare de circa 10 minute.

Modelele alimentate direct de la rețea sunt rare, acestea fiind alese probabil de către cei care uită adesea să pună mașina de ras la încărcat. Acestea au dezavantajul dependenței de priză, nu mereu prezentă într-o casă sau cameră de hotel, dezavantajul cablului care se încurcă mereu de brațe și dezavantajul lipsei modelelor Wet & Shave.

În final, modelele alimentate cu baterii sunt de cele mai multe ori și cele portabile. Dacă aveți nevoie de un aparat secundar pe care să-l luați în călătorii departe de lumea civilizată care are energie electrică, acesta ar putea fi o opțiune, însă acesta este singurul scenariu în care merită să vă gândiți la un model cu baterii.

Aparatul de ras electric: ce alte dotări v-ar mai putea interesa

Capete pivotante: în cazul aparatelor cu disc, capetele pivotante sunt des întâlnite, iar acest lucru este benefic pentru un bărbierit de calitate deoarece permite urmărirea liniilor feței. Unele companii au implementat și site pivotante capabile să urmărească conturul feței, însă acestea sunt cam departe de mobilitatea oferită de capetele cu discuri.

Numărul de capete: în cazul aparatelor cu discuri, modelele cu trei capete acoperă mai bine suprafața peste care se trece, zona dintre două discuri fiind parcursă de cea de-a treia rolă indiferent de sensul de mișcare. În cazul aparatelor cu sită, există modele care au până la cinci zone cu forme și perforații diferite, acestea interceptând astfel mai bine firele care au fost ratate de sitele de la margine.

panasonic arc5 premium

Panasonic Arc5 Premium oferă cinci site pentru un bărbierit cât mai bun

Trimmerul: deoarece nici o mașină de ras electrică nu are precizia unei lame de ras, unele modele oferă și un trimmer. Arătând ca o mașină de tuns în miniatură, acesta este util în cazul în care aveți perciuni sau mustață care necesită îngrijire specială și vă permite efectuarea unor ajustări fine. Unele modele oferă și un trimmer mic pentru tunderea părului din nas sau urechi.

aparat de ras electric cu trimmer

Trimmerul este un accesoriu foarte util

Carcasa etanșă: toate modelele Wet & Dry sunt ermetice din construcție, însă nu strică să alegeți oricum un model rezistent la apă deoarece sunt mai ușor de spălat și pot fi utilizate în timp ce faceți duș pentru a economisi astfel timp.

Sistemul de răcire: atât aparatele cu sită cât și cele cu disc se pot încălzi foarte puternic în timpul utilizării, cele din urmă fiind și cele mai problematice. În acest moment, doar Braun oferă așa ceva, sistemul lor CoolTec răcind activ suprafața sitei și evitând astfel iritațiile cauzate de temperaturile prea ridicate.

Baza specială pentru curățare și încărcare: o opțiune cam scumpă, această stație de andocare vă simplifică însă enorm viața. Odată folosit, aparatul este pus cu capul în jos în acest modul special, iar o simplă apăsare de buton va declanșa un proces automat care dezinfectează lamele cu alcool, le curăță, le unge și la final reîncarcă și acumulatorul aparatului.

aparat de ras baza curatare

Opțiuni de lux: bază pentru curățare, dezinfectare, ungere și încărcare

Recomandări de aparate de ras electrice

Philips Series 5000 – 340 lei.

Un aparat din seria 5000, S5320 oferă un cap cu trei discuri și 5 direcții de orientare, aparat pentru tunderea mustăților sau perciunilor, trimmer și o baterie care oferă circa o oră de autonomie.

Remington Titanium X F7800- 400 lei.

Un aparat de ras mai accesibil, acesta folosește un cap pivotant cu două folii și trei elemente de tăiere, lame rezistente din titan, o carcasă antiderapantă și rezistentă la apă și o baterie cu o autonomie bună. Nu suportă bărbieritul umed.

Braun WaterFlex 2S – 560 lei.

Un aparat de bărbierit cu sită, WaterFlex 2S folosește trei elemente pentru tăiere, oferă un cap pivotant care urmărește conturul feței, este compatibil cu bărbieritul umed, este rezistent la apă și oferă o autonomie bună.

Philips Shaver Series 9000 – 690 lei.

Oferind un cap cu trei discuri cu ghidare a părului și opt grade de libertate, Shaver Series 9000 este un aparat performant care mai oferă trimmer, Wet & Dry și o baterie cu capacitate mare și încărcare rapidă.

Panasonic Arc 5 – 1200 lei.

Probabil cea mai performantă soluție cu sită disponibilă în acest moment, Arc 5 este un produs de top care oferă un cap de tăiere cu 5 elemente și rotație în două direcții, ajustare automată a puterii motorului, o carcasă etanșă lavabilă și compatibilitate cu bărbieritul umed.

Braun Series 9 – 1500 lei.

Un model de top pentru cei pretențioși, produsul Braun oferă o sită cu cinci elemente și zece direcții de libertate, ajustarea dinamică a puterii, o carcasă waterproof și o stație de încărcare și curățare performantă care dezinfectează, spală și lubrifiază,

Concluzii

Disponibile într-o gamă largă de forme, varietăți și opțiuni care duc prețurile de la un minim de 50-100 de lei până la peste 1000 de lei, aparatele de ras electrice pot simplifica semnificativ igiena personală a bărbaților. Pentru o alegere corectă însă, va trebuie să alegeți criteriile dorite, să căutați specificațiile cele mai bune și, nu în ultimul rând, să testați pe cât posibil modele cu sită și discuri pentru a vedea cu care tehnologie vă înțelegeți mai bine.

Pe același subiect, vă vor interesa și ghidurile noastre menite să vă ajute în menținerea igienei bucale (despre periuțe de dinți electrice și despre irigatoare bucale), precum și articolele care vă explică cum să alegeți un cântar electric de baie, sau cum să alegeți un aparat de tuns actual.

5 comentarii

  1. Dragomir Constantin

    22 noiembrie 2016 la 14:15

    Aparatul Remington 1390 m-a dezamagit,nustiu cum a putut sa treaca neobservat ca nu are putere motorasul si se descaca foarte repede.
    Am folosit si philips 5510, dar am zis sa trec pe remington ca poate este mai bun, dar m-am inselat.

  2. emy

    21 ianuarie 2017 la 08:38

    Nimic nu se compara cu barbieritul traditional. Aceste aparate electrice, pe langa ca sunt scumpe, nici nu se ridica la nivelul asteptarilor.

  3. Valentin

    16 aprilie 2017 la 14:39

    Am folosit philips sunt bune, dar se uzează sitele, repede, și costă mai mult decât aparatul.

  4. Vio

    28 iunie 2017 la 15:20

    Folosesc Braun si sunt foarte multumit. Am folosit Philips si ma irita destul de enervant. Braun-ul e foarte tare si la baterie, pe mine ma tine in jur de o luna, barbierit in fiecare dimineata.

  5. DACIAN

    8 decembrie 2017 la 17:40

    Buna ziua.Un top 5 al aparatelor de ras electrice cu discuri din punct de vedere al zgomotului(cele mai silensioase)care il fac,care ar fi?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri