GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Radio online – Cum asculţi radio pe internet gratuit

Autor: Echipa Giz.ro

Cu câteva decenii în urmă, când televizoarele tocmai îşi făcuseră apariţia şi erau din ce în ce mai prezente în casele oamenilor, nu puţini au fost cei care au anunţat dispariţia posturilor de radio. Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi când a apărut internetul, însă timpul a demonstrat că radio-ul clasic a ştiut să se adapteze la noile tehnologii, iar în prezent poţi să asculţi postul tău preferat de radio pe internet. Şi pe deasupra, gratuit.

Acest lucru este valabil şi în cazul posturilor de radio din România, dar şi al celor străine. În plus, există numeroase site-uri care îţi oferă “la pachet” o listă impresionantă de posturi de radio pe care le poţi asculta online, în funcţie de ţara de origine său genul de muzică.

Prin internet poti asculta orice post de radio din lume

Posturi de radio româneşti care emit online

Aproape fiecare post de radio din România cu acoperire naţională poate fi ascultat şi pe internet, prin simpla accesare a site-ului oficial. De regulă, poţi să asculţi direct în browser, prin accesarea unui link, însă există şi posturi care îţi permit să asculţi în Winamp prin descărcarea unui playlist la un anumit bitrate. În plus, unele posturi au lansat aplicaţii dedicate pentru sistemele de operare Apple iOS şi Google Android, prin care poţi asculta radio inclusiv pe telefonul mobil.

De asemenea, unele posturi de radio oferă şi podcasturi, mai exact înregistrări ale celor mai cunoscute emisiuni din program (topuri muzicale, emisiuni, interviuri etc), utile în cazul în care vrei să asculţi un anumit program, dar nu ai timp să faci asta atunci când este live. Acestea pot fi descărcate în format MP3 şi ascultate în orice player de muzică.

Giz a făcut o sinteză a posturilor de radio româneşti care emit pe internet şi îţi prezintă adresele unde le poţi asculta, inclusiv cu podcasturile şi aplicaţiile de mobil, acolo unde este cazul.

Post radioWinampPodcastAndroidiPhone
Kiss FMnuPodcastAndroidiPhone
Radio 21WinampPodcastnuiPhone
Radio ZUWinampnununu
ProFMnuPodcastnunu
Radio LynxWinampnununu
Radio GuerrillaWinampPodcastnunu
Magic FMWinampnununu
One FMWinampPodcastnunu
Radio DeeaWinampnununu
Gold FMWinampnununu
Romantic FMnunuAndroidiPhone

O menţiune specială trebuie să facem pentru ProFM, care pe internet oferă nu mai puţin de 31 de posturi de radio în completarea celui oficial. În cea mai mare parte este vorba despre posturi pe genuri muzicale sau decade, dar nu lipsesc nici posturi dedicate unui singur artist, cum ar fi Michael Jackson sau Bon Jovi. Lista tuturor posturilor ProFM este aici.

Agregatoare de posturi de radio globale

Deschiderea oferită de internet nu este însă valabilă doar pentru posturile de radio romaneşti. La fel de bine poţi asculta orice post de radio din lume care emite pe internet, iar de aici posibilităţile sunt practic nelimitate.

Tocmai această varietate face căutarea unui anumit post de radio străin mai dificilă. Mai uşor este să intri pe unul dintre numeroasele site-uri care îţi oferă acces instant la mii de alte posturi de radio din întreaga. Noi îţi prezentăm doar câteva dintre acestea:

  • Shoutcast – Shoutcast este un serviciu dezvoltat de Nullsoft, compania din spatele popularului player Winamp. Site-ul îţi oferă acces la aproape 50.000 de posturi de radio grupate pe genuri muzicale şi îţi prezintă posturile de radio în funcţie de numărul de ascultători sau bitrate. Pentru a asculta un post de radio trebuie doar să faci click pe el, iar în partea de jos a paginii ai controale de bază play şi stop şi numele piesei.
  • RadioTower – Oferta RadioTower se limitează la “numai” 6000 de posturi de radio, însă acestea sunt grupate şi în funcţie de ţară de provenienţă, nu numai după gen. În plus, există topuri pentru cele mai populare staţii radio. Site-ul este însă mai degrabă un simplu agregator şi te trimite pe site-ul postului de radio respectiv. Poţi asculta postul de radio ales şi pe RadioTower, însă de cele mai multe ori vei avea nevoie de RealPlayer sau Windows Media Player, soluţii nu tocmai atractive.
  • OnlineRadioStations – La această adresă vei regăsi o altă colecţie de posturi de radio online, grupate de asemenea pe categorii de genuri şi în funcţie de ţară. Din păcate, pentru a asculta postul în browser, trebuie să descarci un plugin pentru Windows Media Player, în cazul în care nu ai încă unul instalat.

Muzica iti permite sa te relaxezi

  • TuneIn – Spre deosebire de celelalte site-uri prezentate până acum, TuneIn are ceva special: îţi permite să cauţi posturi de radio axate pe un anumit subiect, altul decât muzica. De exemplu, poţi descoperi posturi de radio axate pe tehnologie, cum este postul public al NASA, sau posturi sportive, cum ar fi ESPN. În plus, site-ul scoate automat în evidenţă posturile populare din ţară din care provine vizitatorul. Din păcate, există şi un dezavantaj: şi acest site necesită un plugin Windows Media Player integrat în browser.
  • RadioGuide – Site-ul are o interfaţă spartană şi îţi afişează posturile de radio sub forma unor bannere aranjate ca pe o tablă de şah, motiv pentru care designul nu este în niciun caz punctul său forte. Totuşi, îşi face destul de bine treaba pentru care a fost concept şi îţi permite să asculţi posturi de radio grupate pe genuri şi tari fără pluginuri adiţionale.

Castile au devenit un accesoriu indispensabil pentru muzica

Concluzii

Dacă nu vrei să ai grija stocării muzicii pe computerul personal, posturile de radio online pot reprezenta o soluţie foarte bună, mai ales că oferta este extrem de generoasă şi poţi alege orice gen de muzică vrei.

Mai există şi soluţia unui serviciu care, de multe ori contra-cost, îţi oferă posibilitatea de a asculta muzica stocată in-the-cloud în funcţie de propriile preferinţe. Despre site-urile care oferă astfel de servicii vom vorbi într-un articol care va fi publicat peste câteva zile.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri