Internet pe mobil – ofertele operatorilor pentru internet la abonament şi cartelă

Internet pe mobil – ofertele operatorilor pentru internet la abonament şi cartelă

Ce operator are cea mai avantajoasă ofertă la internet mobil pentru abonament şi cartelă dintre Vodafone, Orange, Telekom şi RDS? Aceasta este întrebarea la care afli răspunsul în acest articol.

În ultima perioadă, alegerea operatorului de telefonie nu mai depinde doar de oferta pentru voce cu minute în reţea şi minute naţionale.

O importanţă tot mai mare o au ofertele pentru internet pe mobil, în condiţiile în care smartphone-urile câştigă teren în fata aşa-numitelor feature-phones şi permit tinerilor să fie permanent la curent cu ultimele noutăţi, indiferent că vorbim de mail-uri, reţele sociale sau simpla navigare pentru informaţii de ultimă oră.

Din păcate, traficul de date este văzut în continuare drept o sursă importantă de venituri pentru operatori, astfel că preţurile pentru accesul la internet sunt destul de mari. În plus, operatorii au efectuat frecvent modificări majore în structura abonamentelor, element care produce confuzii pentru clienţi.

De aceea, GiZ îţi prezintă în acest articol ofertele complete ale celor de la Vodafone, Orange, Telekom şi RCS-RDS pentru internet pe mobil atât pentru abonamente, cât şi pentru cartele, nu înainte de a-ţi explica pe scurt politica adoptată de operatori.

Pentru scopul acestui articol, am luat în considerare doar abonamentele, extraopţiunile şi ofertele la cartelă care includ cel puţin 1 GB de trafic de date. Noi considerăm că în prezent aceasta este cantitatea minimă de date de care ai nevoie pentru a putea avea oricând activă conexiunea de date fără să îţi faci mari griji că vei depăşi candidatea de date inclusă. În ofertele operatorilor vei găsi însă numeroase alte oferte cu trafic de date inclus între 50 MB şi 500 MB.

Precizare: Toate tarifele din acest articol sunt exprimate în EUR cu TVA inclus.

Internet pe mobil la abonament

Internet pe mobil la abonamentele Vodafone

Vodafone oferă patru tipuri de abonamente cu minim 1 GB de internet cu tarife cuprinse între 11 şi 39 EUR/lună. Abonamentul Smart Online are un preţ avantajos, însă poate fi achiziţionat numai prin comandă pe site-ul Vodafone, în timp ce celelalte trei sunt din gama RED, care oferă minute şi SMS-uri naţionale nelimitate.

AbonamentTarif lunarInternet inclus
Smart Online11 EUR1 GB
RED 1919 EUR1.5 GB
RED 2525 EUR2 GB
RED 3939 EUR3 GB

În cazul în care traficul inclus este insuficient, poţi activa o extraoptiune pentru trafic suplimentar, însă costurile în acest caz sunt destul de mari:

ExtraoptiuneTarif lunar
1 GB8 EUR
1.5 GB10 EUR
Turbo 4G5 EUR

Internet pe mobil la abonamentele Orange

Pantera este tipul de abonament dedicat de Orange utilizatorilor care au nevoie de o cantitate decentă de trafic de date, de la 1.5 GB la 4 GB. În plus, exista şi un abonament Cangur, un pic mai ieftin, care include 1 GB  de trafic.

AbonamentTarif lunarInternet inclus
Cangur 1616 EUR1 GB
Pantera 2020 EUR1.5 GB
Pantera 2525 EUR2 GB
Pantera 3131 EUR3 GB
Pantera 4141 EUR4 GB

La fel ca şi în cazul celor de la Vodafone, opţiunile suplimentare oferite de Orange sunt foarte scumpe, întrucât 1 GB de date costă 9 EUR. Exista totuşi şi o opţiune interesantă: cu 2 EUR în plus poţi naviga cu viteze 4G+ de până la 300 Mbps, dacă ai un telefon compatibil precum Samsung Galaxy S5 4G+.

OptiuneTarif lunarTrafic inclus
Net Speed6 EUR500 MB
Net Flash9 EUR1GB
Net Extra Speed2 EUR4G+

Internet pe mobil la abonamentele Telekom

Telekom oferă trei tipuri de abonamente care includ cel puţin 1 GB de trafic de date. Abonamentul Nelimitat Date M include 2 GB de date, în timp ce abonamentele Nelimitat XL şi Nelimitat XXL beneficiază de trafic nelimitat, dar numai primii 2 GB şi, respectiv, 5 GB pot fi utilizaţi la viteză maximă 4G.

AbonamentTarif lunarTrafic inclus
Nelimitat Date L20 EUR2 GB
Nelimitat XL25 EUR2 GB
Nelimitat XXL50 EUR5 GB

La abonamentul standard poţi adăuga una dintre cele şase extraopţiuni pentru internet pe mobil, care îţi oferă trafic de până la 5 GB pe lună.

ExtraoptiuneTarif lunarTrafic inclus
Internet Extra GB4 EUR1 GB
Net Mobil L+9.3 EUR1.5 GB 4G
Net Mobil Nelimitat L9.3 EUR1.5 GB
Net Mobil Nelimitat XL11.8 EUR2.5 GB 4G
Net Mobil XL+11.8 EUR2.5 GB
Connect Mobile XL12.4 EUR5 GB

Toţi operatorii oferă abonamente speciale pentru iPhone.

Internet pe mobil la abonamentele RDS

RCS-RDS are de departe cele mai interesante abonamente cu internet inclus, însă este important să reţii că viteza maximă oferită de operator este 3G de până la 21 Mbps. În prezent, toţi ceilalţi trei operatori oferă conexiuni 3G cu viteze de până la 42 Mbps şi 4G cu viteze de până la 150 Mbps sau chiar 300 Mbps.

AbonamentTarif lunarTrafic inclus
Complet 22 EUR3 GB
Complet 33 EUR3 GB
Optim 22 EUR3 GB
Optim 33 EUR3 GB
Optim 55 EUR4 GB
Optim Nelimitat10 EUR5 GB

Care este operatorul ideal pentru internet pe mobil la abonament?

Pentru a te ajuta să alegi cea mai bună ofertă, am realizat câteva scenarii în funcţie de cantitatea de trafic inclus de care ai vrea să beneficiezi. Astfel, în tabelul de mai jos găseşti o comparaţie directă de costuri între ofertele Vodafone, Orange şi Telekom pentru o anumită cantitate minimă de internet pe mobil inclus.

VodafoneOrangeTelekomRCS-RDS
Minim 1 GBSmart Online 11=11 EURCangur 16 = 10 EURNDL = 20 EUR2 EUR
Minim 2 GBSM11+1GB=19 EURPantera 25=25 EURNDL = 20 EUR2 EUR
Minim 3 GBRED19+1.5GB=29 EURPantera 31=31 EURNDL+1GB = 24 EUR2 EUR

Internet pe mobil la cartelă

Internet pe mobil la cartelele Vodafone

Vodafone a optat pentru o soluţie interesantă în privinţa serviciilor prepay: la orice extraoptiune de minim 6 EUR oferă minute şi SMS nelimitate în reţea, în timp ce minutele şi SMS-urile naţionale şi MB de date au fost transformate în unităţi “Ce vrei tu”. De exemplu, 2000 de ce vrei tu îţi oferă posibilitatea de a utiliza 2000 de unităţi, unde 1 minut national = 1 SMS national = 1 MB de internet.

ExtraoptiuneTarif lunarTrafic inclus
Oferta 66 EURmax. 1000 MB
Oferta 77 EURmax. 2000 MB
Oferta 88 EURmax. 2300 MB
Oferta 1010 EURmax. 2300 MB
Oferta 1212 EURmax. 3300 MB

În plus, dacă rămâi fără trafic inclus, poţi apela la o extraoptiune specială de internet, mai ales că preţurile sunt avantajoase:

Extraoptiune internetTarif lunarTrafic inclus
Internet pe mobil 1 GB5 EUR1 GB
Internet pe mobil 4 GB9 EUR4 GB
Internet pe mobil 6 GB10 EUR6 GB

Internet pe mobil la cartelele Orange

La Orange există doar două opţiuni cu servicii de voce şi cel puţin 1 GB de date inclus:

ExtraoptiuneTarif lunarTrafic inclus
Optiunea 1010 EUR1.5 GB 4G
Optiunea 1212 EUR2 GB 4G

În schimb, numărul de opţiuni dedicate internetului este mai mare. Important de menţionat este că opţiunea de 5 EUR cu 1 GB oferă viteze 3G, în timp ce restul opţiunilor îţi permit să navighezi cu viteze 4G:

ExtraoptiuneTarif lunarTrafic inclus
Optiunea 55 EUR1 GB 3G
Optiunea 88 EUR3 GB 4G
Optiunea 1212 EUR10 GB 4G

Internet pe mobil la cartelele Telekom

La Telekom ai de ales între trei variante de opţiuni care includ minim 1 GB de date, dintre care două oferă standard 500 MB şi alţi 500 MB ca bonus:

AbonamentTarif lunarInternet inclus
Extra Voce M6 EUR500 MB + 500 MB
Extra Date M6 EUR500 MB + 500 MB
Extra XL10 EUR1 GB

Telekom este operatorul care, prin intermediul unor extraopţiuni dedicate internetului, poţi avea în plus chiar şi 13 GB de date:

AbonamentTarif lunarInternet inclus
Internet Nelimitat M+7 EUR3 GB
Internet Nelimitat X+10 EUR6 GB
Internet Nelimitat XL+15 EUR13 GB

Internet pe mobil la cartelele RCS-RDS

RCS-RDS oferă şi un serviciu prepaid care, în privinţa internetului, este mai modest decât cel oferit la abonament. Principalul motiv este limitarea vitezei la numai 7.2 Mbps, dar şi preţul mai mare solicitat pentru a beneficia de trafic inclus.

OptiuneTarif lunarInternet inclus
Internet 5 GB5 EUR5 GB

Care este operatorul ideal pentru internet pe mobil la cartelă?

La serviciile pre-pay, ofertele pentru internet mobil sunt semnificativ mai atractive decât cele de la abonament. Practic, cu sume de 7-9 EUR/lună, primeşti trafic inclus de cel puţin 1 GB, fie prin intermediul opţiunilor cu minute şi SMS-uri incluse, fie prin opţiuni speciale pentru date:

VodafoneOrangeTelekomRCS-RDS
Minim 1 GB5 EUR5 EUR6 EUR5 EUR
Minim 2 GB7 EUR8 EUR7 EUR5 EUR
Minim 3 GB9 EUR8 EUR7 EUR5 EUR

Concluzie: Abonament sau cartelă?

Ofertele celor trei operatori pentru internet pe mobil sunt relativ asemănătoare, în special în privinţa cartelelor, principalele diferenţe apărând în cazul abonamentelor cu trafic inclus de minim 2 GB.

Interesant este că internetul mobil este semnificativ mai ieftin prin serviciile pre-pay decât în cazul abonamentelor.  Într-o lume ideală, cei trei operatori mari ar trebui să ofere mai mult trafic inclus pentru abonamente sau cel puţin să solicite un preţ mai mic pentru extraopţiuni decât în cazul clienţilor cu cartele.

16 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!