World of Tanks – Multiplayer online cu tancuri

Ţi-a plăcut istoria în şcoală şi, mai ales, partea despre Al Doilea Război Mondial? Ai o pasiune pentru vehicule militare, în special pentru tancuri? Sau, din contră, ţi-ar plăcea să înveţi despre tehnologia militară de la jumătatea secolului trecut într-un mod interactiv?

Dacă ai răspuns afirmativ la cel puţin una dintre aceste întrebări, World of Tanks este una dintre cele mai bune soluţii pentru tine. Nu este un atlas despre despre tancuri şi cu atât mai puţin o enciclopedie, ci un joc de tip Massive Multiplayer Online (MMO) în care ai ocazia să lupţi cu tancuri inspirate din Al Doilea Război Mondial şi, în plus, să cunoşti alte persoane cu aceeaşi pasiune.

Moduri de joc

Pentru a intra în World of Tanks trebuie doar să-ţi creezi un cont şi să alegi un tip de tanc cu care vrei să începi aventura, dintre cele peste 150 de modele americane, sovietice sau germane disponibile. Ulterior, te alături uneia dintre cele două echipe de maxim 16 jucători fiecare care lupta pentru obiectivul de a câştiga bătălia. Există trei moduri distincte de joc: random battles (eşti inclus la întâmplare într-una dintre cele două echipe), team battles şi clan battles (în care alegi echipa preferată), dar obiectivul este acelaşi: echipa ta trebuie să distrugă toate tancurile rivale sau să captureze steagul advers.

Gameplay

La începutul carierei vei avea un tanc cu performanţe modeste, însă pe măsură ce joci vei avea ocazia să îmbunătăţeşti performanţele acestuia sau să cumperi unul mai bun. Performanţele tale se calculează în credite şi experienţă, iar la stabilirea acestora se iau în calcul atât victoriile propriu-zise, cât şi modul în care te descurci într-o luptă: identificarea unui rival, daunele provocate unui tanc sau distrugerea acestuia.

Şi totuşi, lucrurile nu sunt atât de simple precum par la prima vedere. Nu vorbim de un joc în care contează în primul rând rapiditatea cu care identifici un adversar şi îl distrugi. În schimb, tactica are un rol crucial: trebuie să încerci să te ascunzi privirilor rivalilor, să îi iei prin surprindere şi să identifici punctele slabe ale tancurilor utilizate de aceştia. Aici îţi vine în ajutor o aşa-numită Tankopedia, o enciclopedie care cuprinde caracteristici tehnice amănunţite despre fiecare model de tanc inclus în joc.

În plus, dacă eşti în câmp deschis ai toate şansele să fii distrus înainte de a lansa un prim atac, mai ales că pe câmpul de bătălie există, la început, până la 16 adversari.

Gratis! Şi totuşi, nu chiar atât de gratis

Unul dintre principalele atu-uri ale jocului World of Tanks este că acesta poate fi accesat în mod gratuit pe termen nelimitat. Teoretic, dacă eşti suficient de bun, poţi înregistra progrese în mod constant dacă joci versiunea gratuită, însă în realitate lucrurile sunt mai complicate.

După parcurgerea primelor nivele de joc (adică după ce cumperi primele două-trei tancuri pe baza creditelor acumulate) îţi va fi mult mai greu să progresezi, chiar dacă tu ai impresia că joci foarte bine. Soluţia o reprezintă, evident, achiziţionarea unor avantaje cu bani reali prin intermediul unui card bancar sau al unui cont PayPal.

Dacă decizi să investeşti bani reali în joc vei obţine numeroase avantaje, dintre care cele mai importante sunt:

  • Premium Account – Câştigi cu 50% mai multe credite şi experienţă pentru fiecare luptă
  • Premium Tanks – Ai acces la tancuri premium care nu excelează la capitolul performanţe, dar aduc profituri generoase datorită unui raport calitate/preţ mai bun decât al modelelor disponibile gratuit
  • Crew Training – Beneficiezi de un echipaj pregătit corespunzător de la prima luptă cu un tanc proaspăt achiziţionat
  • Platoon – Creezi un pluton cu alţi doi prieteni şi lupţi alături de ei împotriva unei echipe similare

Pentru ca totul sa fie mai uşor, iată cateva clipuri video care te ajută să inţelegi mai bine cum se joacă World of Tanks:

Primii paşi

Prima luptă

Cum progresezi in joc

Moduri de joc

Marea cucerire

Cerinţe de sistem

Cerinţele de sistem pentru World of Tanks nu sunt foarte restrictive, însă este esenţial să ai o conexiune rapidă la internet, minimum recomandat fiind 128 kbps. În rest, trebuie să dispui de:

  • un procesor cu frecvenţa de minim 2.2 GHz
  • minim 1.5 GB memorie RAM dacă foloseşti Windows XP sau minim 2 GB pentru Windows Vista sau Windows 7
  • placă video GeForce 6600GT cu 256 MB RAM sau ATI X800 cu 256 MB RAM, DirectX 9.0c
  • HDD cu minim 3.5 GB liberi
  • sistem de operare: Windows 2000/XP/Vista/7

Scurt istoric

World of Tanks este dezvoltat de producătorul rus Wargaming.net şi a fost lansat în premieră în Rusia în octombrie 2010, iar din aprilie 2011 există versiuni pentru jucătorii din America de Nord şi Europa. În prezent există peste două milioane de jucători în Rusia şi aproape trei milioane de jucători la nivel global.

În curând, jocul va fi disponibil şi în magazinele clasice de retail printr-un parteneriat cu publisher-ul Interactive Gaming Software (IGS), la un preţ ce nu a fost încă anunţat.

7 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!