GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire R 11 R3-131T review – laptop 2-in-1 cu autonomie bună

Testat pe data de 14 iulie 2015
Pe scurt: Acer Aspire R 11 este un laptop portabil de 11.6” cu autonomie ridicată, performanţe bune în ultilizarea de zi cu zi şi o construcţie de calitate. Ecranul modest, încălzirea excesivă şi tastatură cu probleme te pot face însă să te orientezi spre alte produse.
Produs testat: Acer Aspire R 11 R3-131T   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 1700 - 2100 Lei

Segmentul laptopurilor convertibile cunoaşte o popularitate din ce în ce mai mare inclusiv pe teritoriul ţării noastre, iar Acer este unul dintre producătorii care mizează pe această gamă de dispozitive.

Unul dintre ultimele produse de acest gen lansate pe piaţă este Acer Aspire R 11, cunoscut şi sub numele de cod Acer Aspire R3-131T, care iese în evidenţă prin preţ şi ecranul convertibil la 360 de grade.

Aceasta nu este însă singura caracteristică inedită a laptopului Acer, întrucât acesta beneficiază şi de noua platformă hardware Intel Braswell, în detrimentul procesoarelor Intel Atom cu care vin echipate în prezent cele mai multe convertibile accesisibile.

Noi am avut ocazia să testăm o versiune de pre-producţie, însă aceasta este identică cu cea ce va fi disponibilă în magazine. Totuşi, există un amănunt important: versiunea de test are o configuraţie hardware de top care nu va fi disponibilă în România. În schimb, există numeroase alte configuraţii puternice, cât şi versiuni de bază cu preţ accesibil. Detaliile le veţi găsi în secţiunea Preţuri, spre finalul articolului.

Acer Aspire R 11, un laptop convertibil in tableta

Acer Aspire R 11, un laptop convertibil in tableta

Ce este Acer Aspire R 11 R3-131T?

Acer Aspire R 11 R3-131T este un laptop portabil compact, cu ecran convertibil de 11.6/inch, ce promite performanţe decente în utilizarea zilnică, autonomie ridicată şi un preţ competitiv.

Specificaţii tehnice Acer Aspire R 11 R3-131T

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Acer Aspire R 11 R3-131T:

Acer Aspire R 11 (R3-131T)
Ecran11.6″, 1366×768 pixeli, TN, touch
ProcesorIntel Braswell Pentium N3700
Placa videoIntegrata, Intel Gen 8-LP
Memorie8 GB DDR3
StocareHDD 1 TB, 2.5″, 5400 rpm
ConectivitateWireless AC, Bluetooth, Gigabit LAN
Porturi1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, HDMI, SD card-reader, RJ45
Baterie50 Wh
OSWindows 8.1
Dimensiuni298 x 213 x 21 mm
Greutate1.5 kg
Extradisponibil pe alb sau albastru

Ce ne-a plăcut

Noul laptop convertibil al celor de la Acer este surprinzător de bun din punct de vedere al construcţiei. Chiar dacă ecranul se roteşte cu 360 de grade şi pune astfel o presiune majoră asupra balamalelor, acestea sunt suficient de puternice pentru a menţine display-ul în orice poziţie, în ciuda faptului că sunt realizate din plastic.

În plus, capacul dispozitivului nu suferă deformări la apăsare, în timp ce tastatura este foarte puţin flexibilă.

Acer R 11 poate fi utilizat atât pe post de laptop, cât şi ca tabletă sau stand, ultima variantă fiind ideală pentru vizionarea filmelor. Tastatura rămâne expusă în modul de tabletă sau stand, dar funcţiile sale sunt active doar atunci când foloseşti dispozitivul ca laptop.

Acer Aspire R 11 poate fi utilizat in numeroase moduri

Acer Aspire R 11 poate fi utilizat in numeroase moduri

Din punct de vedere al designului am remarcat o textură fină pe capacul realizat din plastic şi o ramă generoasă în jurul display-ului. Aceste materiale nu sunt premium, însă avantajul este că nu se zgârie uşor, pe lângă faptul că nu reţin amprentele sau murdăria.

Cele mai multe porturi sunt amplasate pe partea dreaptă, iar aici ne referim inclusiv la conectorul HDMI sau la portul USB 2.0 şi portul USB 3.0, în timp ce butonul de pornire şi cel de control pentru volum sunt disponibile pe partea stângă.

Un alt avantaj este că cititorul de carduri amplasat pe partea din spate permite inclusiv utilizarea unui card SD de dimensiuni normale, întrucât această facilitate nu este disponibilă pe multe dispozitive de acest gen.

Cele mai multe porturi au fost amplasate pe partea drreapta

Cele mai multe porturi au fost amplasate pe partea drreapta

Acer a optat pentru o tastatură full-size cu o configuraţie apropiată de cea standard, iar calitatea este una decentă pentru utilizatorii obişnuiţi. Cu toate acestea, tastatura este departe de a fi perfectă, întrucât tastele nu sunt suficient de ferme, astfel că trebuie să le apeşi mai tare şi, de regulă, pe mijloc. Prin urmare, dacă tastatura este una dintre caracteristicile esenţiale pentru alegerea unui laptop, vei găsi opţiuni mai potrivite.

Tastatura este standard, dar are unele probleme

Tastatura este standard, dar are unele probleme

În schimb, trackpadul are dimensiuni generoase şi este plăcut la atingere, chiar dacă este realizat tot din plastic. În plus, acesta gestionează foarte bine tapurile şi gesturile, fiind superior chiar şi multor trackapduri de pe laptopuri mai scumpe.

Trackpadul este foarte bun

Trackpadul este foarte bun

Acer R 11 este unul dintre primele notebookuri de pe piaţă dotat cu platforma hardware Intel Braswell, una plasată din punct de vedere al performanţelor între Intel Atom şi Intel Core M. Cu alte cuvinte, vorbim despre o platformă hardware fără ventilator care oferă un echilibru interesant între viteză şi eficienţă energetică.

Versiunea pe care am avut-o la test este echipată cu un procesor Intel Pentium N3700, cel mai puternic din gama Braswell, la care se adaugă 8 GB RAM şi HDD cu capacitatea de 1 TB. Prin urmare, vorbim despre un dispozitiv capabil să gestioneze activităţi de bază precum browsing, vizionarea de clipuri video, editare de documente sau audiţie muzicală. Totuşi, prezenţa HDD-ului în detrimentul unui SSD are ca efect un timp relativ mare de pornire şi încărcarea lentă a aplicaţiilor.

Platforma nu este dedicată jocurilor, însă am încercat să vedem ce este capabil să ruleze Acer R 11 în această configuraţie. Noi am putut încerca titluri precum WOW, Minecraft, Age of Empire 2: HD Edition sau Starcraft 2, însă nu te aştepta să poţi juca jocuri recente precum Need For Speed: Most Wanted, Tomb Raider sau Bioshock Infinite.

Pentru obţinerea unor performanţe mai bune îţi recomandăm să dezinstalezi numeroasele aplicaţii inutile preinstalate de Acer. În această categorie intră soluţia de securitate McAfee sau pachetul office Microsoft Office, serviciul de muzică Spotify inaccesibil în România şi multe altele, mai ales că cele mai multe sunt în varianta trial. Una dintre puţinele aplicaţii utile preinstalate este Dropbox, mai ales că primeşti 15 GB gratuit pentru 3 luni pentru că utilizezi produsul Acer.

Iată şi rezultatele obţinute în diverse programe de benchmark, cu menţiunea că driverele nu sunt încă finisate în mod corespunzător, ceea ce înseamnă ca versiunile finale ar putea aduce rezultate mai bune:

  • 3DMark 11: P512;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 22350, Cloud Gate –2077, Sky Driver – 907, Fire Strike – 196;
  • PCMark 08: Home Convenţional – TBA;
  • CineBench 11.5: OpenGL 10.83 fps, CPU 1.77 pts, CPU Single Core 0.46 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 12.93 fps, CPU 139 cb, CPU Single Core 38 cb;
  • Octane 2.0: 8555;
  • X264 Benchmark 4.0: Pass 1 – 44.66 fps, Pass 2 – 8.50 fps.

Dacă nu eşti mulţumit de performanţe, poţi apela la un upgrade hardware, întrucât Acer R 11 permite înlocuirea a trei componente de bază: modulul de memorie RAM (poţi avea maxim 8 GB), HDD-ul, care poate fi înlocuit cu un SSD semnificativ mai rapid, şi modulul Wi-Fi.

Cateva componente pot fi inlocuite

Cateva componente pot fi inlocuite

Absenţa ventilatorului face ca laptopul să fie silenţios, singura excepţie fiind sunetul pe care îl generează HDD-ul şi de care poţi scăpa cu ajutorul unui SSD.

Conexiunea Wi-Fi AC a funcţionat bine, oferind viteză decentă şi a semnal stabil, inclusiv în streaming 4K pe Youtube, însă pentru pachete de download voluminoase îţi recomandăm să mizezi pe o conexiune pe cablu, disponibilă prin intermediul portului Gigabit LAN.

Viteza conexiunii la internet nu este impresionanta

Viteza conexiunii la internet nu este impresionanta

Calitatea sistemului audio este medie, iar la un volum de peste 70% sunetul devine distorsionat. Totuşi, nu este o problemă mare, mai ales că dacă ai nevoie de un volum ridicat vei apela probabil la o pereche de căşti.

Autonomia este unul dintre motivele pentru care laptopurile cu platforme hardware fără ventilator au succes, însă Acer R 11 a depăşit aşteptările la acest capitol. Vinovat pentru acest lucru este integrarea unui acumulator cu capacitatea de 50 Wh, mai mare decât a celor mai multe laptopuri asemănătoare de pe piaţă. În practică, R 11 a rezistat fără alimentare cu energie între 7-9 ore, în funcţie de modul în care îl foloseşti:

  • 12 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 8 ore şi 40 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 9 ore – video fullscreen 1080p pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 9 ore – video fullscreen 1080p .mkv în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 7 ore – browsing susţinut în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 8 ore – video 1080p fullscreen în Youtube în Chrome, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.

Acumulatorul are nevoie de circa 2 ore şi jumătate pentru o încărcare completă, însă conectorul DCIN este amplasat pe partea stângă, lângă butonul de pornire. De aceea, ocazional se poate întâmpla să apeşi accidental butonul de oprire când vrei să scoţi laptopul de la încărcat.

Ce scârţâie

Pentru un laptop cu diagonala de numai 11.6”, Acer R 11 are dimensiuni mari (298x213x21 mm) şi este destul de greu la cele 1.5 kilograme ale sale.

Chiar dacă este greu, R 11 nu este tocmai stabil: picioruşele pe care se sprijină sunt rigide şi nu au aderenţă, motiv pentru care dispozitivul alunecă destul de uşor pe birou.

Absenţa ventilatorului este resimţită în cazul acestui laptop convertibil dezvoltat de producătorul taiwanez. Spatele său atinge frecvent 35 de grade Celsius chiar şi în cazul unor activităţi de rutină precum navigarea pe internet, motiv pentru care este incomfortabil de utilizat pe genunchi. În plus, în cazul jocurilor, temperatura ajunge şi la 50 de grade în anumite puncte, iar cea a componentelor interne la 80 de grade. Căldura este resimţită inclusiv în zona tastaturii.

Este posibil ca această problemă să fie caracteristică platformei Intel Braswell, însă la fel de bine ar putea fi cauzată chiar de Acer, care are şi alte laptopuri care se încălzesc puternic. Rămâne de văzut.

Ecranul este una dintre caracteristicile la care producătorii fac cele mai mari compromisuri în cazul laptopurilor ieftine, iar Acer R 11 nu face excepţie din acest punct de vedere. În acest caz, display-ul TN de 11.6” cu rezoluţie 1366×768 pixeli oferă o luminozitate scăzută, contrast slab, o reproducere modestă a culorilor şi unghiuri mici de vizualizare.

Iată şi câteva cifre sintetice care evidenţiază aceste lucruri:

  • acoperire: 58% sRGB, 41% NTSC, 43% AdobeRGB;
  • gamma: 2.4;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 214 cd/m2;
  • contrast la luminozitate maximă: 100:1;
  • punct de alb: 7500 K;
  • negru la luminozitate maximă: 2.22 cd/m2;
  • DeltaE medie: 9.84 necalibrat, 3.36 calibrat.

ecran-luminoz

Preţ Acer Aspire R 11 şi disponibilitate

Aşa cum spuneam, versiunea testată de noi nu va fi disponibilă în România. Totuşi, vei avea de unde alege, întrucât vor exista nu mai puţin de 6 versiuni disponibile pe alb sau albastru.

Cea mai puternică dintre ele şi, implicit, cea mai apropiată de specificaţiile unităţii noastre de test este echipată cu acelasi procesor Intel Pentium N3700, 4 GB RAM şi HDD de 500 GB, care va fi disponibilă pentru 2.100 lei.

Cea mai ieftină versiune este dotată cu procesor Intel Pentium N3050 cu 2 GB RAM şi 32 GB spaţiu de stocare pe un card eMMC, pentru care va trebui să scoţi din buzunar circa 1.700 lei.

Acer Aspire R 11, disponibil in 6 variante pe piata din Romania

Acer Aspire R 11, disponibil in 6 variante pe piata din Romania

Concluzii

Acer Aspire R 11 oferă o experienţă plăcută de utilizare prin intermediul platformei hardware Intel Braswell, cel puţin atâta timp cât înţelegi limitările acesteia la activităţi de rutină. Principalul său atuu este însă autonomia ridicată, iar alte părţi pozitive sunt construcţia de calitate şi amplasarea inteligentă a porturilor.

Cu toate acestea, Acer a făcut unele compomisuri, iar cel legat de calitatea modestă a ecranului este cel mai important. În plus, tastatura are unele deficienţe, iar căldura degajată la nivelul carcasei chiar şi în cazul utilizării obişnuite depăşeşte valorile cu care suntem obişnuiţi pentru acest segment de piaţă.

Prin urmare, R 11 nu este un laptop pentru oricine, dar dacă doriţi un dispozitiv compact, multivalent şi accesibil ca preţ, el este o soluţie de luat în calcul.

Pro

  • calitatea construcţiei
  • performanţe bune pentru acest nivel
  • autonomie ridicată

Contra

  • ecran modest
  • carcasa spate se încălzeşte semnificativ
  • greutate mare

1 comentariu

  1. Sorin

    14 iulie 2015 la 14:59

    Cu o diagonală un pic mai mare decît a unei tablete de 10″ dar cu funcţionalitatea unui laptop, cu un preţ totuşi atractiv chiar dacă greutatea pare cam mare, laptopul celor de la Acer mi se pare o soluţie ideală pentru cei ce vor mai mult decît o tabletă, dar totuşi să arate cît mai a tabletă ! (…apropos de bancul cu pălăria verde)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri