GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus EEE PC 1225B review- un ultra-portabil de buget, insa cu fler

Testat pe data de 28 martie 2012
Pe scurt: Asus-ul EEE PC 1225B este un laptop portabil bine inchegat. Desi nu extrem de puternic, ofera un bun balans intre putere de procesare si grafica
Produs testat: Asus EEE PC 1225B   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4/5    Pret: 1200-2000 Lei

Zilele astea m-am jucat cu un prim exponent al noii serii de portabile de buget a celor de la Asus, mai precis modelul Asus EEE PC 1225B.

Acesta face parte din linia EEE PC Flare, ce va inlocui in 2012 exponentii seriei EEE PC SeaShell (Asus 1215N si 1215B), ambele testate anul trecut aici pe GiZ.ro.

Noul Asus 1225B este succesorul modelului 1215B si aduce o serie de modificari in privinta exteriorului, carcasei si ecranului, insa modificarile ce tin de partea hardware folosita sunt destul de mici. Astfel, 1225B-ul este construit in jurul platformei AMD Fusion ca si predecesorul sau, insa oferind acum un APU ceva mai puternic.

Pot spune ca am mai vazut noua linie de ultra-portabile Asus si la CES si mi-a placut noul design din prima clipa. Pentru mine, un laptop precum acest 1225B, un portabil cu ecran de 11.6 inch, reprezinta un raport ideal intre performante decente in utilizarea zilnica si portabilitate. Si sper ca nu doar pentru mine.

In randurile de mai jos vom discuta mai multe despre 1225B si va voi spune ce mi-a placut si ce nu mi-a placut la el. Asadar, cititi cu atentie review-ul, mai ales daca sunteti interesat de achizitionarea acestui model, sau a unuia asemanator.

Asus EEE PC Flare 1225B - noul portabil de buget, cu o serie de imbunatatiri

Asus EEE PC Flare 1225B - noul portabil de buget, cu o serie de imbunatatiri

Specificatii tehnice

Inainte de a intra insa in detalii, sa aruncam o privire pe specificatiile tehnice:


Asus EEE PC Flare 1225B
Ecran11.6 inch, 1366 x 768 px rezolutie, LCD, lucios
ProcesorAMD Fusion E-450 APU, 1.65 GHz
ChipsetAMD Hudson D1
Placa videoAMD Radeon HD 6320 cu AMD Turbo Core
Memorie RAM4 GB DDR3 1333 MHz
Hard-disk750 GB 5400 rpm
ConectivitateBluetooth, Wireless N
Porturi2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, VGA, HDMI, LAN, cititor carduri, webcam
Baterie6 Celule 5200 mAh 56 Wh
Sistem de OperareWindows 7 Home Premium 64 bit
Dimensiuni296 x 200 x 35 mm
Greutatecirca 1.44 kg

Din cele cunoscute in acest moment, configuratia finala ce va fi disponibila in magazine va fi foarte asemanatoare, diferind doar HDD-ul, cu o capacitate ceva mai redusa.

Carcasa si exterior

Modelul testat de noi zilele acestea a venit cu o carcasa argintie, insa trebuie stiut ca 1225B-ul va fi disponibil intr-o gama larga de culori, de la Alb, Negru si pana la Rosu sau Albastru.

Finisaj mat si un incarcator compact

Finisaj mat si un incarcator compact

Trebuie sa discutam intai de noua linie a seriei EEE PC Flare. Daca inainte laptop-urile din gama Seashell erau mai masive in partea din spate si se subtiau mult spre fata, acum grosimea este relativ constanta in spate si in fata, laptop-ul fiind putin mai gros la mijloc, intocmai ca o flacara. Pozele ilustreaza mai bine conceptul.

Una peste alta, noua serie este ceva mai subtire ca cea veche, masurand 35 cm in zona cea mai groasa. Restul dimensiunilor se pastreaza relativ constante, in ciuda utilizarii unui ecran mai mic, iar greutatea ramane de circa 1.45 KG, cu bateria de 6 Celule inclusa.

Seria EEE PC Flare aduce si o noua linie a carcasei

Seria EEE PC Flare aduce si o noua linie a carcasei

In privinta finisajelor, Asus EEE PC 1225B nu dezamageste. Un plastic mat este folosit pentru capacul carcasei, si un plastic texturat pentru partea de dedesubt. Lateralele sunt decorate cu un element cromat, iar la interior gasim o folie din metal ce acopera zona din jurul tastaturii si de deasupra sa, dar si palm-rest-ul.

Marginea din jurul ecranului este dintr-un plastic inchis la culoare, mat si cu o textura menita sa ne aduca aminte de aluminiul intalnit in acest loc pe Zenbook-uri.

Fata si dreapta

Fata si dreapta

Spate si stanga

Spate si stanga

Mai multe despre exterior, finisaje, porturi si multe altele gasiti in cadrul review-ului video de mai jos.

Tastatura si trackpad

Aproape nici o modificare nu pare sa fi fost adusa tastaturii fata de precedenta generatie de EEE PC-uri. Avem acelasi layout (cu neajunsuri create de tastele plasate in dreapta Enter-ului si Shift-ul mic in partea stanga), acelasi tip de taste, acelasi feedback, dar parca un finisaj ceva mai prietenos al tastelor, cu un plastic ceva mai moale. In plus,  functiile secundare sunt ilustrate pe fiecare tasta cu elemente grafice bleu, un lucru neintalnit pe alte laptop-uri.

Combo-ul tastatura + trackpad face fata exigentelor

Combo-ul tastatura + trackpad face fata exigentelor

Trackpad-ul in schimb a suferit modificari. El este ceva mai mic pe 1225B, insa este mai bine evidentiat fata de zona palm rest-ului. Finisajul din plastic este placut la atingere, iar in utilizarea zilnica touchpad-ul este precis si raspunde cu brio la orice tip de comanda, inclusiv la gesturi multi-touch.

Pe de alta parte, nu apreciez butoanele de click integrate in trackpad, ce sunt prea rigide. Problema va aparea atunci cand trebuie sa efectuati un click-dreapta, pentru ca click-ul stanga poate fi realizat mult mai usor cu un dublu-tap.

Noul trackpad este precis, insa butoanele de click sunt rigide

Noul trackpad este precis, insa butoanele de click sunt rigide

Una peste alte, combinatia tastatura + trackpad corespunde exigentelor mele si este o usoara imbunatatire fata de cea intalnita pe modelul 1215B. Insa cu siguranta Asus mai poate lucra la acestea, elemente precum layout-ul tastelor si butoanele de click fiind departe de perfectiune.

Ecran

Ecranul este cu siguranta punctul negativ al acestui laptop. Cei de la Asus imi spuneau ca ecranele de 11.6 inch au fost adoptate pe seria EEE PC 12xxx pentru a putea reduce preturile la raft are produselor, iar ecranul intalnit pe 1225B demonstreaza din plin acest fapt.

Asadar, avem un ecran de 11.6 inch cu rezolutie de 1366 x 768 px, destul de luminos chiar si pentru utilizarea in conditii de iluminare mai puternica. El este insa lucios, ofera un contrast slab iar unghiurile de vizibilitate pe verticala sunt foarte proaste .

Problema unghiurilor am intalnit-o pe toate portabilele Asus ieftine (si pe cele ale concurentei). Nu pot spune ca ecranul este mai prost decat cel al modelelor precedente din gama, nu am un 1215B pentru a il pune langa. Insa cu singuranta el NU pare mai bun, iar eu unul m-as fi asteptat (sau speram) la o imbunatatire.

Ecranul este lucios iar unghiurile de vizibilitate slabe sunt o reala problema

Ecranul este lucios iar unghiurile de vizibilitate slabe sunt o reala problema

Ca si aspecte pozitive, marginea ecranului este acum mata si ecranul se inclina destul de mult pe spate, cea ce permite reglarea unui unghi de vizionare cat mai OK chiar si in conditii mai dificile (in avion, in masina, etc).

Deasupra ecranului avem acum camera Web cu Privacy-Lock, microfon si un mic LED care sa ne arate cand aceasta este activa.

Hardware si Performante

Asus-ul 1225B este construit tot pe o platforma AMD, ca si predecesorul 1215B. El aduce insa cel mai performant procesor din seria AMD Zacate, modelul E-450, un APU ce include un procesor dual-core ce ruleaza la 1.65 GHz si cipul grafic Radeon HD 6320 la 508 MHz, cu 80 de Shadere.

Platforma AMD Zacate (Fusion) salasluieste in interiorul acest Asus 1225B

Platforma AMD Zacate (Fusion) salasluieste in interiorul acest Asus 1225B

In plus, el implementeaza suport pentru memorie RAM DDR3 1333 MHz si tehnologia AMD Turbo Core, capabila sa urce frecventa shaderelor grafice ocupate la 600 MHz, atat timp cat nu a fost atins deja TDP-ul cipului. Tehnologia a fost imprumutata de la seria AMD Llano, iar mai multe detalii despre ea gasiti aici. In cazul seriei Zacate insa, Turbo Core-ul afecteaza doar GPU-ul, in vreme ce la seria Llano afecta doar CPU-ul.

Astfel, Asus-ul 1225B testat vine cu un APU AMD E450, 4 GB memorie RAM la 1333 MHz si HDD de 750 GB la 5400 rpm.

In utilizarea zilnica sistemul este suficient de capabil, chiar daca multitasking-ul intre multe aplicatii il va pune in genunchi. Pe de alta parte, 1225B-ul poate rula fara probleme aplicatii uzuale (browser, player multimedia, editor fotom editor text, programe de mesagerie precum Skype sau YM, etc), orice tip de continut Full HD si face fata si jocurilor, chiar si multor din cele actuale, dar va trebui sa reduceti rezolutia si detaliile. Cu titluri mai vechi precum Warcraft 3, Starcraft 2, Fifa 10 sau World of Warcraft se descurca insa foarte bine.

Laptopul nu se incalzeste excesiv si nu devine foarte zgomotos nici in cazul utilizarii mai aprige, chiar daca ventilatorul isi face auzita prezenta. Mai deranjant este sunetul produs de HDD, dar in general HDD-ul inclus este partea slaba a acestei configuratii, sfatul meu fiind sa il inlocuiti macar cu un HDD la 7200 rpm, daca nu cu un SSH sau chiar un SSD.

Detalii mai multe despre abilitatile acestui laptop gasiti in review-ul video postat mai sus. Iar dedesubt aveti si cateva rezultate obtinute in testele sintetice:

  • Windows Rating: 3.7
  • PC Mark 05: 2998 puncte;
  • PC Mark Vantage Suite 64 bit: 1963 puncte;
  • PCMark 07: 988 puncte ;
  • Cinebench 11.5 : 8.33 fps Open GL, 0.56 puncte CPU;
  • 3DMark 06: 2537 puncte;
  • 3DMark Vantage Entry: 3540 puncte;
  • 3DMark 11 Entry: 464 puncte.

Tineti cont ca modelul testat este unul de preproductie si versiunile finale s-ar putea sa obtina rezultate mai bune, mai ales in clipa in care vor aparea drivere mai noi.

Baterie si autonomie

O baterie de 6 celule 5600 mAh si 52 Wh se ascunde pe spatele 1225B-ului, iar ea ofera o autonomie ce variaza intre 2.5 si 5 ore, in functie de activitatile intreprinse.

In utilizarea zilnica medie, ar trebui sa va asteptati la circa 4 ore si 15 minute, spre 4 ore si 30 de minute de viata per incarcare, o autonomie acceptabila pentru un portabil ca acesta.

Bateria de 6 Celule ofera o autonomie medie de 4 ore si ceva

Bateria de 6 Celule ofera o autonomie medie de 4 ore si ceva

E drept, aceasta se va intinde peste 5 ore daca folositi laptop-ul in modul Office, doar pentru a edita documente, cu luminozitatea ecranului redusa. Pe de alta parte, ea va scadea sub 4 ore in cazul rularii unui clip 720p in format .mkv sau considerabil sub 3 ore pentru aplicatii mult mai complexe, precum jocuri sau editoare video/foto complexe.

Preturi si disponibilitate

Asus va aduce 1225B-ul in magazinele romanesti undeva spre sfarsitul lunii Martie.

Preturile se vor invarti in jurul sumei de 2000 de lei, insa nici acestea si nici configuratiile finale nu au fost batute in cuie. Momentan, din informatiile de care dispun, noul EEE PC va veni intr-o versiune cu 4 GB memorie RAM si HDD de 320 GB, plus probabil sistem de operare Windows 7 HP pe 64 de biti, iar pretul va fi de circa 2000 de lei.

Aceasta configuratie mai poate suferi insa modificari, asa ca voi reveni cand am detalii noi.

Asus EEE PC 1225B vs Asus EEE PC 1215B

Cum ziceam si mai spre inceput, principalele modificari aduse noii serii tin de carcasa si de ecran, insa exista modificari si la interior, noua serie aducand APU-ul AMD E450, cu un procesor ceva mai rapid, suport pentru memorie RAM DDR3 si grafica cu frecventa crescuta.

Noul APU beneficiaza si de tehnologia AMD Turbo Core, iar rezultatele arata un spor de 15-20% in unele teste sintetice precum 3DMark Vantage.

Mai multe despre cele doua portabile insa intr-un articol separat ce va fi publicat pe site cat de curand.

Concluzii

Cu siguranta Asus-ul EEE PC 1225B este un laptop portabil bine inchegat. Desi nu extrem de puternic, ofera un bun balans intre putere de procesare si grafica; in cadrul utilizarii zilnice, este capabil sa ruleze programele uzuale, continut video HD de cam orice fel, dar si anumite jocuri moderne (e drept, nu cu detaliile la maxim).

In general nu ii pot reprosa multe. Ecranul este cu siguranta principala sa buba, insa in general in aceasta clasa nu prea gasim ecrane superioare calitativ. Ar mai fi si alte mici chichite, precum HDD-ul zgomotos, butoanele de click rigide sau tastatura cu un layout ce poate fi imbunatatit, insa per total Asus-ul 1225B este un portabil demn de luat in seama.

Asus-ul 1225B este un portabil de buget cu multe calitati

Nu multe pot fi reprosate acestui Asus EEE PC 1225B

Pretul sau de circa 2000 de lei este unul bunicel, insa, ramane de vazut cum va fi primit un astfel de laptop in magazinele romanesti. Din experientele avute in trecut, piata portabilelor ieftine nu este foarte dezvoltata, multi asociind laptop-urile compacte cu netbook-urile si cu performante slabe.

Totusi, daca sunteti printre cei ce doresc cu adevarat un notebook portabil si nu aveti bugetul necesar pentru un portabil de top sau un ultrabook, dispozitivele din aceasta gama sunt demne de luat in seama, iar Asus-ul 1225B EEE PC este un exponent de top in clasa sa.

E drept insa ca noul EEE PC nu duce lipsa de concurenti, modele precum Acer Aspire One 722 sau Lenovo IdeaPad S205 si ThinkPad E125 trecandu-mi prin minte in acest caz, toate avand preturi de achizitie inferioare EEE PC-ului, insa in dauna anumitor dotari si optiuni. Fiecare vine cu avantajele sale, ramane la latitudinea voastra sa alegeti ce vi se potriveste cel mai bine.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri