Asus N752VX review – un laptop multimedia de nișă
În cazul în care ai nevoie de un laptop performant, echipat cu un ecran mare şi de foarte bună calitate, Asus-ul N752VX este una din opţiunile de avut în vedere în 2016.
Acesta este cel mai recent update al modelului cu ecran de 17-inch din gama N de laptopuri multimedia a celor de la Asus, şi aduce printre noutăţi actualizarea hardware-ului la platforma Intel Skylake, suportul pentru memorie DDR4 şi stocare rapidă de tip NVMe, dar nu în ultimul rând un ecran mat cu panel 4K wide-gamut, toate împachetate întro carcasă solidă şi aspectuoasă.
Modelul testat de noi se adresează în special profesioniştilor din domeniul graficii/editării video, sau mai pe larg celor ce au nevoie de ecranul oferit şi sunt dispuşi să plătească pentru acesta. Tocmai de aceea Asus-ul N752VX este un laptop de nişă şi nu nepărat cea mai bună opţiune pentru utilizatorii obişnuiţi.
Veţi afla exact de ce citind articolul de mai jos, review-ul Asus-ului N752VX, ce tratează atât părţile sale pozitive, cât şi acele mici detalii care ar putea să te facă să te îndrepţi spre un alt laptop de 17-inch, poate mai adecvat nevoilor tale.
Specificaţii tehnice
Model | Asus N752VX |
Ecran | 17.3 inch, rezoluţie 3840 x 2160 px, mat, IPS, non-touch |
Procesor | Intel Skylake Core i7-6700HQ CPU, quad-core 2.6 GHz (3.5 GHz Turbo Boost) |
Placa video | Intel HD 530 + Nvidia GTX 950M 4GB |
Memorie RAM | 32 GB DDR4 2133Mhz (2 x DIMM) |
Stocare | 256 GB SSD (M.2 NVMe) + 1 TB 2.5″ HDD |
Conectivitate | Wireless AC Intel Tri-Band 8260 , Gigabit LAN, Intel Bluetooth 4.0 |
Porturi | 3x USB 3.0, 1x USB 3.1 (5 Gbps), HDMI, miniDP, mic/casti, card reader SD, LAN, Kensington Lock |
Baterie | 48 Wh |
Sistem de operare | Windows 10 |
Dimensiuni | 415 mm (w) x 280 mm (d) x 33.2 mm (h) |
Greutate | 3.17 kg |
Extra | tastatură iluminată (LED-uri albe), 2 difuzoare, unitate Combo Blu-ray |
Aspect şi construcţie
La o primă privire, noul N752VX este greu de deosebit de modelele lansate în anii trecuţi, de la care moşteneşte o mare parte a elementelor de design.
Capacul este confecţionat dintr-un aluminiu texturat, ceva mai închis la culoare şi cu un logo Asus iluminat discret în mijloc. Interiorul este o bucată solidă de aluminiu ce se întinde şi pe margini, iar finisajul mat şi uşor rugos se simte bine la atingere şi nu reţine amprentele foarte uşor, sau cel puţin nu le afişează uşor.
Totuşi, suprafeţele din aluminiu sunt destul de succeptibile la zgârieturi, aşadar aveţi grijă cum trataţi N752-ul dacă vreţi să îşi păstreze aliura premium un timp cât mai îndelungat.
Partea de dedesubt este singura confecţionată din plastic, dar nu văd de ce v-ar deranja acest aspect. Această abordare le permite celor de la Asus să creeze un panel pentru accesul rapid la componentele hardware, pe care le puteţi uşor upgrada dacă doriţi, un aspect pe care personal îl apreciez nespus.
Răcirea laptopului este puţin atipică, deoarece pe burtă nu există guri evidente de aerisire în dreptul heatpipe-urilor, astfel că aerul este tras prin zona tastaturii şi evacuat de radiatorul de pe partea stânga a laptopului.
Bun, hai să revenim puţin la cum se simte acest laptop în utilizarea zilnică. Cântăreşte peste 3 kilograme şi este gros, spre deosebire de alte notebook-uri multimedia moderne, aşadar nu e chiar plăcut de cărat de colo colo.
Pe de altă parte, este bine construit. Nici capacul şi nici zona tastaturii nu flexează deranjant, iar balamaua este solidă şi va ţine ecranul în poziţia setată fără probleme. E drept, vei avea nevoie de ambele mâini pentru a îl ridică şi închide, şi pe lângă aceasta unghiul de înclinare al display-ului este de maxim 140-145 de grade, însă acestea sunt nişte incoveniente minore pentru un astfel de laptop, ce îşi va petrece oricum mare parte a vieţii pe o masă de lucru.
În ceea ce priveşte conectivitatea, Asus-ul N752 oferă trei sloturi USB de dimensiuni standard, ieşire video miniDP şi HDMI, cititor de carduri, slot de reţea şi Kensington Lock. Acestora li se adaugă şi un conector USB 3.1, însă limitat la viteze de 5 Gbps, aşadar fără suport pentru Thunderbolt3 şi perifericele compatibile.
Una peste alta, Asus-ul N752 este un laptop ce punctează atât la capitolul soliditate, cât şi la capitolele ergonomie şi aspect, chit că designul uşor butucănos şi greutatea încep să îşi cam arate vârstă.
Tastatură şi trackpad
Tastatura cu care Asus a echipat această serie este deja una clasică pentru modelele lor de 15 şi 17-inch şi oferă o bună experienţă în utilizare, chiar şi celor care o vor pune serios la treabă.
Tastele sunt bine spatiate şi dimensionate, au o cursă de 1.8 mm, ideală pentru gustul meu, şi oferă bună rezistenţă şi precizie la apăsare. Tocmai de aceea redactarea de texte pe acest laptop este o plăcere, chit că s-ar putea să îţi ia puţin timp să te obişnuieşti cu plasamentul anumitor zone ale tastaturii.
NumPad-ul de exemplu este înghesuit, folosind taste rectangulare şi mai înguste decât cele din zona alfa-numerică, iar tastele direcţionale sunt şi ele ceva mai înguste şi înghesuite printre celelalte. Nu în ultimul rând, buton de Pornire/Oprire este integrat în tastatură, şi s-ar putea să trimiţi computerul de câteva ori în Sleep până să te obisnuieşti cu el, sau până când îl dezactivezi din Windows.
Tastatura mai are o hibă, o altă meteahnă a laptopurilor Asus din seria N: tastele sunt gri, iar corpul laptopului este şi el gri. Aceste aspecte, coroborate cu iluminarea lor albă, elimină orice urmă de contrast şi face ca scrisul de pe taste să fie greu total ilizibil atunci când sistemul de iluminare este activ.
Trackpadul este şi el moştenit de pe mai vechile N-uri, spaţios, bine evidenţiat faţă de palm-rest şi cu o textură fină. Este o suprafaţă Elan, la pachet cu driverele Asus TouchPad, astfel că se descurcă decent în utilizarea zilnică, dar are probleme în a interpreta tap-urile uşoare, clickurile fizice sunt gălăgioase şi opţiunile sale de customizare sunt foarte limitate.
Pe un laptop de 17-inch însă aceste aspecte contează mai puţin decât pe un ultraportabil, pentru că mă aştept ca majoritatea utilizatorilor să îl împerecheze oricum cu un mouse de bună calitate.
Ecran
După cum vă spuneam de la început, Asus-ul N752 oferă utilizatorilor un ecran de mari dimensiuni, cu diagonală de 17.3-inch şi finisaj mat, fără suport pentru touch.
Trebuie menţionat însă că veţi avea de ales între două paneluri de tip IPS pe acest laptop, unul cu rezoluţia de 1920 x 1080 px (FHD), pe modelele de bază ale seriei, şi unul cu rezoluţia de 3840 x 2160 px (UHD sau 4K), disponibil pe versiunile de top.
Cu acesta din urmă a fost echipat şi modelul testat de noi şi după cum se poate observă şi din datele de mai jos, este unul dintre cele mai bune paneluri pe care le-am văzut vreodată pe un laptop până acum, impresionând prin luminozitate, contrast, unghiuri de vizualizare şi gamutul extins al culorilor.
- Panel HardwareID: AU Optronics AUO109B (B173ZAN01);
- Acoperire culori: 100% sRGB, 100% NTSC, 100% AdobeRGB;
- Gamma măsurată: 2.3;
- Luminozitate maximă în centrul ecranlui: 337 cd/m2 pe alimentare;
- Contrast la luminozitate maximă: 700:1;
- Punctul de alb: 7000 K;
- Negru la luminozitate maximă: 0.48 cd/m2;
- DeltaE mediu: 2.15 necalibrat, 0.98 calibrat.
E drept că în ceea ce priveşte culorile, calibrarea laptopului out-of-the-box nu este perfectă, tocmai de aceea cei ce au nevoie de un panel cât mai precis pot utiliza profilul calibrat disponibil aici, sau calibra la rândul lor.
În ceea ce priveşte ecranul FHD disponibil pe majoritatea configuraţiilor, acesta este ceva mai întunecat (luminozitate de 300 nits, conform producătorului) şi nu acoperă un gamut la fel de amplu (doar 72% NTSC), însă pentru cei ce doresc un laptop multimedia pentru utilizarea zilnică şi nu au cu adevărat nevoie de un ecran profesional, va fi o alegere foarte bună. Ba chiar una ce se potriveşte mai bine cu hardware-ul ce motorizează N752VX-urile, dar despre acesta vom discuta mai pe larg mai jos.
Hardware şi utilizare zilnică
Asus-ul N752 este un laptop multimedia performant şi un bun all-rounder, însă nu e un computer pe care l-aş recomanda gamerilor sau celor ce au nevoie de un cip grafic performant, şi aceasta deoarece modelul N752VX ce va fi disponibil în România oferă un cip grafic Nvidia GTX 950M cu 2 GB de memorie video DDR3.
Acestora li se adaugă procesoare quad-core din seria Intel Skylake, Core i5-6300HQ sau Core i7-6700HQ, până la 32 GB de memorie RAM DDR4 şi stocare hibridă cu suport pentru un SSD M.2 NMVe şi o unitate de 2.5”. Modelul testat de noi este configuraţia de top.
De menţionat aici că atât RAM-ul cât şi stocarea sunt uşor upgradabile pe acest laptop, fără a periclita garanţia. Cele două DIMM-uri de memorie şi cele două interfeţe de stocare sunt accesibile prin înlăturarea capacului de pe burta laptopului, astfel că aveţi posibilitatea să vă achiziţionaţi un model ceva mai slab echipat pe care să îl îmbunătăţiţi ulterior. Ţineţi însă cont că procesorul şi cipul grafic nu sunt upgradabile.
Una peste alta, Asus-ul N752VX este un bun performer, SSD-ul NVMe având un rol decisiv în senzaţia de viteză pe care o lasă în utilizarea de zi cu zi. Browsingul, multitaskingul, conţinutul audio/video, editarea de documente şi programe de editare foto/video precum Photoshop sau Premiere se mişcă impecabil pe acest laptop, însă şi alte aplicaţii care necesită un procesor puternic şi o cantitate serioasă de RAM vor face casă bună cu el.
Mai jos găsiţi şi o listă de rezultate în diverse benchmarkuri:
- 3Dmark 11: P4543;
- 3Dmark 13: Cloud Gate – 14284, Sky Diver – 10286, Fire Strike – 2836;
- PCMark 08: Home Conventional – 2919;
- CineBench 11.5: OpenGL 62.06 fps, CPU 7.46 pts, CPU Single Core 1.60 pts;
- CineBench R15: OpenGL 78.28 fps, CPU 676 pts, CPU Single Core 146 pts.
- GeekBench 3: Single Core – 3564 , Multi Core – 12817;
- x264 Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 156.4 fps, Pass 2 – 42.34 fps;
- x264 Benchmark 5.0.1 64-bit: Pass 1 – 70.44 fps, Pass 2 – 15.09 fps.
Un aspect important de remarcat este legat de faptul că N752-ul reuşeşte să rămână rece în cam orice condiţie, sistemul său de răcire făcând faţă cu succes cerinţelor hardware. Nu doar carcasa rămâne în limite scăzute, ci şi componentele interne, drept urmare laptopul nu se loveşte de nici un fel de probleme de throttling sau scăderi de performanţe, nici în programe uzuale şi nici în testele de stres cu Prime95 şi Furmark.
N752-ul scârţâie însă în jocuri, acolo unde cipul mainstream Nvidia îşi arată limitele. Titlurile recente nu pot fi jucate fluent la rezoluţia nativă a ecranului, însă în FHD cu detalii ceva mai scăzute rezultatele sunt acceptabile.
FHD Low | FHD High | UHD Low | |
Bioshock Infinite | 75 fps | 46 fps | – |
Farcray 4 | 37 fps | 29 fps | 12 fps |
Grid Autosport | 103 fps | 60 fps | 37 fps |
NFS Most Wanted | 60 fps | 35 fps | 20 fps |
Shadow of Mordor | 43 fps | 27 fps | 14 fps |
Tomb Raider | 115 fps | 42 fps | 35 fps |
În mod normal acum v-aş recomanda să achiziţionaţi un N752 cu ecran FHD dacă doriţi să rulaţi şi jocuri pe el. Însă nu o voi face, şi aceasta deoarece pe piaţă există laptopuri de 17-inch echipate cu cipuri grafice Nvidia GTX 960M, precum Asus ROG GL752 sau Acer Aspire V17 Nitro Black-Edition, despre care vom discuta în secţiunea ce vizează concurenţa. Iar dacă cumva doriţi un laptop capabil să susţină gamingul la rezoluţii 4K, atunci orientaţi-va către una din bestiile echipate cu cipuri Nvidia GTX 980M, precum Asus G752VY, Asus G751VY sau Acer Predator 17.
Pentru taskuri zilnice şi operaţiuni care nu necesită un cip grafic potent, N752-ul poate fi o bună opţiune. Cu atât mai mult cu cât el rulează la temperaturi scăzute şi nu este zgomotos în majoritatea cazurilor. În utilizare zilnică, zgomotul înregistrat la nivelul capului este de circa 37 dB, iar în load de 40-42 dB, ambele valori pe care sistemul audio ar trebui să le acopere cu brio.
Daily use – Utilizare zilnică – stream de clip video 1080p pe Youtube, in Edge, timp de 30 de minute
Load Use – utilizare intensă – gaming timp de 30 de minute
Nu vă pot spune foarte multe despre performanţele audio ale acestui laptop însă, deoarece speakerele nu au funcţionat pe modelul testat de noi, un sample pre-producţie. Ce vă pot spune însă e că noua serie N utilizează speakere stereo frontale, plasate în colţurile din dreapta şi stânga sus, deasupra tastaturii. Însă, spre deosebire de seriile N mai vechi, Asus nu mai echipează N752-ul cu acel mini-subwoofer extern, fapt pentru care calitatea sunetului va avea cu siguranţă de suferit la capitolul bass.
Un ultim element important ce contribuie la experienţa plăcută cu acest laptop este cipul wireless integrat, Intel Tri-Band 8260, capabil de viteze foarte bune în apropierea routerului şi cu semnal şi performanţe decente şi la distanţe mai mari. Eu am testat N752-ul doar legat la reţele pe 2.4 GHz, însă cipul Tri-Band are trebui să îşi arate adevăratul potenţial pe reţelele pe 5 GHz.
Baterie şi autonomie
Autonomia este unul din capitolele la care N752-ul scârţâie, pentru că este echipat cu o baterie relativ mică pentru un laptop de 17-inch, cu o capacitate de doar 48 Wh. Coroborată cu hardwareul puternic şi ecranul UHD, nu ar trebui să ne mire că acest laptop poate oferi între 3 şi 4 ore de utilizare zilnică, după cum puteţi vedea din rezultatele de mai jos:
- 10.5 W (~4 h 30 min) – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi oprit;
- 14 W (~3 h 25 min) – browsing usor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 14.5 W (~3 h 20 min) – playback video 1080p fullscreen de pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 12.5 W (~3 h 45 min) – playback video 1080p fullscreen în format .mkv în Movie app, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 24 W (~2 h) – browsing puternic în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 40 W (~1 h 10 min) – gaming, NFS: Most Wanted 1080p la setări High – 45 Fps limit.
Laptopul este oferit cu un încărcător masiv de 120 Wh, iar o reîncărcare durează 2 ore şi 15 minute atunci când nu este folosit.
Preţuri şi concurenţă
Conform datelor pe care le avem la această ora, Asus-ul N752VX va fi disponibil în România în trei versiuni, cu preţuri cuprinse între 5000 şi 7500 de lei.
- 4900 lei – Intel Core i7-6700HQ, Nvidia GTX 950M, 8 GB RAM, HDD 1 TB, ecran FHD (1920 x 1080 px);
- 5700 lei – Intel Core i7-6700HQ, Nvidia GTX 950M, 16 GB RAM, 128 GB SSD SATA + HDD 1 TB, ecran FHD (1920 x 1080 px);
- 7500 lei – Intel Core i7-6700HQ, Nvidia GTX 950M, 16 GB RAM, 256 GB SSD NVMe + HDD 1 TB, ecran UHD (3840 x 2160 px).
Modelul de top este competitiv, şi mă aştept ca preţul său să mai scadă odată cu trecerea timpului. El se adresează celor care au cu adevărat nevoie de ecranul UHD profesional. Concurentul direct al acestei versiuni este Acer-ul Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-792G pe care l-am testat la rândul său aici pe site, un laptop cu acelaşi tip de ecran UHD wide-gamut şi mult mai subţire, dar cu deficienţe la capitolul temperaturi şi disponibilitate.
Modelele de baza însă sunt destul de greu de recomandat în condiţiile în care vor fi disponibile la preţurile menţionate, şi aceasta pentru că în aceeaşi gamă de preţ se învârt produse precum Asus-urile ROG GL752 sau G751JL. Primul oferă la rândul sau o platformă Skylake, dar şi un cip grafic Nvidia GTX 960M, în vreme ce al doilea oferă grafică Nvidia GTX965M şi este un laptop de gaming cu o baterie mai mare şi o tastatură mai bună, însă e construit pe o platformă ceva mai veche, Intel Haswell.
În faţa acestora Asus-ul N752 păstrează puţine atuuri, precum construcţia metalică şi designul de tip unibody, sau suportul pentru stocarea NVMe.
Concluzie
Aşadar, trăgând linia, Asus a făcut în mare parte o treabă excelentă cu update-ul seriei N. Modelul testat de noi arată bine, e solid construit, e rapid şi rulează rece şi silenţios în majoritatea cazurilor. Tastatura şi mai ales designul îşi cam arată vârsta însă, notebook-ul fiind în continuare gros şi greu, iar acest neajuns nu e nici măcar compensat de echiparea sa cu o baterie potentă.
În concluzie, dacă doriţi un laptop ce îşi va petrece mare parte a vieţii sale pe un birou şi ecranul de foarte bună calitate este un criteriu decisiv în selecţie, Asus-ul N752VX nu vă va dezamăgi. Tocmai de aceea această versiune de top a N752-ul primeşte nota 4.5 / 5 şi Recomandarea noastră.
Pe de altă parte însă, dacă urmăriţi un laptop de 17-inch cu un excelent raport preţ-performanţe, iar ecranul sau carcasa din aluminiu nu sunt elemente pentru care sunteţi dispuşi să plătiţi extra, N752VX-ul nu este alegerea ideală, cel puţin raportat la preţurile de vânzare cunoscute la momentul acestui articol.
Pe viitor însă, odată cu evoluţia preţurilor şi configuraţiilor, lucrurile s-ar putea să stea altfel. Aşadar, cântăriţi-va bine opţiunile la momentul la care citiţi acest articol şi alegeţi modelul care se apropie cât mai mult de ceea ce doriţi şi se încadrează în bugetul alocat. Iar dacă aveţi întrebări legate de Asus-ul N752VX, observaţii legate de articol, sau pur şi simplu nevoie de un sfat, nu ezitaţi să ne contactaţi în secţiunea de la finalul articolului.
Costin Teodorescu
19 iulie 2016 la 18:09
Articolul despre Asus N752VX este intr-adevar excelent si f. bine documentat. Ma intereseaza sa achizitionez si eu acest model insa am citeva intrebari despre un upgrade la SSD(M.2 NVMe) pe care oricit le-am cautat nu le-am gasit specificate nicaieri si anume:
Varianta de laptop pe care am gasit-o in magazine (ASUS N752VX-GC105D)este fara SSD inclus si as vrea sa cumpar unul separat. Am vazut ca au 2 specificatii si anume: MLC si TLC. La o prima vedere ele se aseamana constructiv dar nu stiu ce inseamna aceste semnificatii si care dintre ele este cel potrivit acestui laptop?
Daca ma puteti ajuta sa inteleg diferenta dintre cele 2 tipuri de SSD M.2 NVMe si pe care dintre cele 2 tipuri sa aleg va raman profund recunoscator.
Cu stima,
Costin Teodorescu
Marius
23 decembrie 2018 la 22:25
Un laptop exceptional,mai putin bateria! Dupa 2 ani aceasta a cedat!Nu poti sa pleci cu el nicaieri pt ca bateria te tine maxim de 20min.
Pacat a costat 4900 lei