GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus G751 / G751JY review – laptop de jocuri la nivelul anului 2015

Testat pe data de 27 decembrie 2014
Pe scurt: Asus G751 este un laptop performant pentru jocuri capabil să ruleze orice joc la calitate maximă pe un ecran IPS excelent şi beneficiază de un design agresiv care îl fac atractiv în cohii gamerilor înrăiţi.
Produs testat: Asus G751   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 6300-8600 Lei

Asus este unul dintre cei mai cunoscuţi producători de laptopuri pentru jocuri, prin intermediul brandului Republic of Gamers (ROG).

Alcătuită din numeroase modele de calitate, această serie este acum îmbogăţită cu un nou model, pe numele său Asus G751. Aşa cum sugerează şi numele, vorbim despre un urmaş pentru Asus G750, însă modificările aduse nu sunt atât de minore pe cât pare la prima vedere.

Cu un ecran de calitate superioară, o placă video mai performantă şi mici noutăţi din punct de vedere al designului, Asus G751 se transformă într-una dintre cele mai atractive soluţii pentru un utilizator care doreşte un laptop puternic pentru jocuri, cu un preţ nu extrem de piperat.

Pentru a te convinge şi tu de asta, te invităm să citeşti review-ul complet pentru a afla detalii despre construcţie şi design, calitatea ecranului şi performanţele reale în jocuri, la capătul unui test de aproximativ o săptămână.

Asus G751 este un laptop de top pentru jocuri

Asus G751 este un laptop de top pentru jocuri

Ce este Asus G751?

Asus G751 este un laptop pentru jocuri care păstrează caracteristicile de succes ale seriei Republic of Gamers şi adăugă câteva ingrediente noi precum un ecran de calitate superioară şi o placă video mai bună care permite obţinerea unor performanţe de top.

Specificaţii tehnice Asus G751

Iată principalele specificaţii tehnice ale laptopului pe care l-am avut în test:

Asus G751JY
EcranIPS 17.3″, 1920×1080 pixeli
ProcesorIntel Haswell Core i7-4860HQ CPU
ChipsetIntel HM87
Placa videoNvidia GeForce GTX 980M 4GB GDDR5
Memorie32 GB DDR3
StocareSSD 256 GB + HDD 1 TB
ConectivitateWireless AC, Bluetooth, Gigabit Lan
Porturi4xUSB 3.0, SD card reader, HDMI, VGA, LAN, DisplayPort/Thunderbolt
Baterie8 celule, 88 Wh, 6000 mAh
Sistem de operareWindows 8.1
Dimensiuni416x318x20~53 mm
Greutatecirca 4.2 kg
Extratastatura iluminata, speakere 2.1

Review video Asus G751

Înainte de a începe review-ul propriu-zis, te invităm să urmăreşti şi un review în format video, cu menţiunea că varianta text include câteva informaţii suplimentare importante.

Ce ne-a plăcut

Din punct de vedere estetic, Asus a adoptat o reţetă agresivă prin introducerea unei plăci de aluminiu care acoperă parţial capacul şi se continuă pe partea din spate, grilele pentru evacuarea aerului sunt semnificativ mai mari, iar tastele sunt roşii, la fel ca şi LED-urile de stare sau evacuările de pe spate. Toate aceste schimbări fac ca G751 să fie mai potrivit ca design pentru segmentul de jocuri, chiar dacă pierde practic alura de business a predecesorului său.

Pentru o mare parte din carcasă, Asus a optat pentru un plastic cauciucat plăcut la atingere, iar la interior materialele sunt moi, dar vor atrage imediat amprentele. Tastatura are o poziţie mai coborâtă pentru a fi mai uşor de utilizat, în timp ce palmrestul este generos în dimensiuni. În plus, ecranul a fost amplasat mai aproape de utilizator pentru a permite un spaţiu mai mare pentru radiatoare.

Asus G751 impresioneaza prin designul agresiv

Asus G751 impresioneaza prin designul agresiv

Conectivitatea este de asemenea la înălţime, întrucât există 4 porturi USB 3.0, un port LAN pentru conectarea prin fir la internet, HDMI, VGA, Kensington Lock şi un port miniDP / Thunderbolt. De altfel, G751 este unul dintre puţinele laptopuri care utilizează portul Thunderbolt, care permite, de exemplu, conectarea unor monitoare de mare rezoluţie. Laptopul include şi o unitate optică, iar în cazul nostru a fost vorba despre un DVD-RW, deşi există şi versiuni cu Blu-Ray combo sau Blu-Ray Writer.

Asus G751 este bine dotat si la capitolul porturi

Asus G751 este bine dotat si la capitolul porturi

Tastatura este spaţioasă şi iluminată în roşu pe trei niveluri, în funcţie de preferinţe şi de lumina disponibilă în cameră, iar utilizarea este decentă: tastele sunt bine finisate, oferă o cursă suficient de lungă şi un feedback corespunzător. Deloc surprinzător pentru un laptop pentru jocuri, tastele WASD ies în evidenţă datorită conturului roşu şi a semnului distinctiv plasat pe tasta W. La rândul ei, tasta Space este mai uşor de utilizat cu degetul mare datorită faptului că este mai lată în partea stângă.

Trackpadul este unul dintre cele mai bune disponibile pe laptopuri şi surprinde de la bun început prin dimensiunile sale generoase, dar şi prin acurateţe şi uşurinţă în utilizare, iar răspunsul la gesturile cu unul sau două degete este prompt.

Tastatura lui Asus G751 este la inaltime

Tastatura lui Asus G751 este la inaltime

Aşa cum spuneam la începutul review-ului, una dintre principalele îmbunătăţiri comprativ cu G750 este ecranul. Dacă până acum trebuia să ne mulţumim cu un banal panou TN pe notebook-urile ROG, iată că Asus a optat în cazul lui G751 pentru un ecran IPS cu diagonala de 17.3” care oferă o reproducere fidelă a culorilor, un contrast adânc şi unghiuri bune de vizualizare. Singura mică problemă este suprasaturarea albastrului.

Ecranul IPS ofera imagini de top

Ecranul IPS ofera imagini de top

Această impresie pozitivă asupra ecranului este evidenţiată şi de cifrele obţinute în teste:

 • acoperire: 93% sRGB, 69% NTSC, 72% Adobe RGB;
 • gamma: 2.1 ;
 • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 325 cd/m2;
 • contrast la luminozitate maximă: 660:1;
 • punct de alb: 7900 K;
 • negru la luminozitate maximă: 0.52 cd/m2;
 • deltaE medie: 1.97 necalibrat, 1.25 calibrat.

Producătorul taiwanez a optat pentru un ecran mat fără suport touchscreen, lucru de înţeles prin prisma publicului ţintă. În plus, rezoluţia 1920×1080 pixeli este adecvată pentru un laptop pentru jocuri, întrucât ecranele cu rezoluţii mai mari suferă de unele probleme de scalare.

Valorile luminozitatii pentru ecranul lui Asus G751

Valorile luminozitatii pentru ecranul lui Asus G751

Noi am avut la test versiunea G751JY, care este echipată cu un procesor Intel Core i7-4860HQ acompaniat de o placă video Nvidia GeForce 980M cu 4 GB RAM, 32 GB RAM şi stocare duală pe un HDD de 1 TB şi un SSD cu capacitatea de 256 GB. Interesant este că ambele unităţi de stocare sunt împărţite din fabrică în câte două partiţii.

Aşa cum era de aşteptat, performanţele în jocuri sunt foarte bune în cazul titlurilor recent rulate la rezoluţia nativă 1920×1080 pixeli cu detaliile setate la maxim. Practic, niciunul dintre jocurile testate nu ne-a creat probleme, în condiţiile în care placa video Nvidia GeForce 980M aduce un sport de 20-30% în cele mai multe jocuri comparativ cu vechiul chip Nvidia 880M disponibil pe precedentele laptopuri Asus ROG de 17”.

Iar aceste performanţe au fost obţinute în condiţiile în care pe piaţa există şi o placă video Nvidia 980M cu 8 GB RAM, care are potenţialul de a rezista mai bine în timp la rularea celor mai noi jocuri.

Iată performanţele brute obţinute în jocurile pe care le-am testat:

19 x 10 Ultra / Very High
Dirt 3125 fps
Farcry 457 fps
Grid 2134 fps
Tomb Raider
57 fps
NFS Most Wanted60 fps
Bioshock Infinite95 fps
Metro Last Light79 fps

Nu puteam trece nici peste testele clasice de benchmark, care oferă rezultate foarte bune.

 • 3DMark 11: P11777;
 • 3DMark 13: Ice Storm – 135878, Cloud Gate –22759, Sky Driver – 22158, Fire Strike – 8385;
 • PCMark 08: Home Convenţional – 3226;
 • CineBench 11.5: OpenGL 64.46 fps, CPU 6.85 pts;
 • CineBench R15: OpenGL 140.66 fps, CPU 633 cb.

Evident, pe lângă jocuri, laptopul poate rula fără probleme orice tip de software, inclusiv Adobe Photoshop, Adobe Premiere sau Eclipse, pe lângă banala navigare pe internet în browser. Prin urmare, din punct de vedere al performanţelor, nu avem nimic să-i reproşăm lui G751.

Accesul la componentele interne este facil prin eliminarea unui singur şurub, care oferă acces la cele două unităţi de sotcare şi la două dintre cele patru sloturi pentru memoria RAM.

Ai acces rapid la unitatile de stocare

Ai acces rapid la unitatile de stocare

Conectivitatea este asigurată prin Wi-Fi ac, bluetooth 4.0 şi Gigabit LAN, iar conexiunea fără fir la internet a fost rapidă şi fără întreruperi, în timp ce cameră web HD poate fi utilă pentru convorbiri pe Skype.

Sistemul de răcire este performant, întrucât acesta beneficiază de două evacuări, una pentru placa video, iar cealaltă pentru procesor. Întrucât aerul este eliminat prin spatele laptopului, îţi recomandăm să nu laşi acolo lucruri sensibile la căldură. În schimb, laptopul se încălzeşte la circa 40 de grade doar în zona sistemului de evacuare, iar tastatura şi palmrest-ul rămân la temperatura camerei, astfel că nu vei întâmpina nicio problemă din acest punct de vedere. Ventilatoarele sunt în schimb destul de zgomotoase, însă acest lucru era de aşteptat din partea unui notebook dedicat jocurilor.

Sistemul de racire este impresionant din punct de vedere vizual

Sistemul de racire este impresionant din punct de vedere vizual

Asus a optat pentru un acumulator pe 8 celule de 88 Wh, iar autonomia în jocuri este de aproximativ o oră. În utilizarea de zi cu zi te poţi aştepta să stai departe de priză pentru 2-3 ore, în condiţiile în care tehnologia Optimus de la Nvidia lipseşte, astfel că placa video va fi activă în permanenţă. Iată la ce valori de autonomie te poţi aştepta în funcţie de modul de lucru.

 • 5 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF.
 • 3 ore – browsing, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON, iluminarea tastaturii activă
 • 3 ore şi 20 de minute – video 1080p pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON
 • 3 ore – video MKV 1080p în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.

În absenţa tehnologiei Optimus, poţi apela la funcţia Battery Boost din utilitarul Nvidia GeForce Experience, care permite reducerea numărului de frame-ului pentru a creşte autonomia. Diferenţele sunt vizibile în special în cazul jocurilor mai vechi, dar sunt sesizabile şi pentru titlurile recente.

De asemenea, laptopul obţine performanţe superioare când este alimentat de la priză, întrucât platforma hardware are nevoie de multă energie, în timp ce bateria poate furniza doar 100 W.

Autonomia este una decenta pentru un laptop de jocuri

Autonomia este una decenta pentru un laptop de jocuri

Ce scârţâie

Asus G751 are inevitabil şi câteva defecte mai mici sau mai mari. Primul care iese în evidentă este lipsa de portabilitate, generată de dimensiunile mari ale ecranului, dar mai ales de sistemul de răcire necesar pentru platformă hardware. G751 cântăreşte peste 4 kilograme şi are o grosime de aproximativ 5 centimetri. În plus, încărcătorul are circa 1 kilogram. Prin urmare, G751 nu este genul de laptop pe care să-l transporţi cu uşurinţă la o sesiune de gaming cu prietenii.

Chiar dacă ne-a plăcut tastatura iluminată, înlocuirea tastei NumLock cu tasta Asus GameCenter nu este cea mai bună decizie. Aceasta îţi permite să verifici rapid cât spaţiu mai ai pe HDD sau SSD sau să lansezi diverse aplicaţii precum Splendid sau AudioWizard, dar nu este o funcţie pe care să o utilizezi atât de frecvent încât să necesite o tastă dedicată.

Cele cinci taste suplimentare nu sunt tocmai utile

Cele cinci taste suplimentare nu sunt tocmai utile

La fel de inutile sunt şi cele cinci taste speciale din stânga sus, dintre care trei pot fi setate să deschidă o aplicaţie preferată, iar celelalte două lansează aplicaţiile ShadowPlay (care face capturi video din jocuri) şi Steam.

Sistemul audio are un rol important într-un joc, însă cel disponibil pe G751 nu este tocmai cel mai bun. Chiar dacă vorbim despre două difuzoare amplasate în spatele ecranului şi îndreptate spre utilizator, plus un subwoofer pe burtă, sunetul este destul de distorsionat, chiar dacă este puternic. Prin urmare, recomandăm folosirea unei perechi de căşti.

Nu în ultimul rând, merită să menţionăm că bateria nu poate fi scoasă din laptop, un lucru pe care unii dintre voi probabil că l-ar fi dorit atunci când utilizaţi dispozitivul conectat la priză în sesiunile prelungite de gaming.

Preţ Asus G751 şi disponibilitate

Pe piaţa din România, Asus G751 este deja disponibil în magazinele de comerţ electronic în mai multe configuraţii, astfel:

Dintre cele patru variante, cele două modele G751JT utilizează o placă video Nvidia GeForce 970M, mai lentă decât GeForce 980M disponibilă pe primele două modele.

Asus G751, un laptp pentru pretentiosi

Asus G751, un laptp pentru pretentiosi

Concluzii

Pe parcursul unei săptămâni de teste, Asus G751 a demonstrat că este un laptop performant pentru jocuri, capabil să ruleze orice joc cu un nivel maxim de detalii. În plus, oferă un ecran IPS de calitate, o tastatură bună, un trackpad de dimensiuni generoase şi nu se încălzeşte.

Departe de a fi perfect, “bestia” este dificil de transportat din cauza greutăţii de peste 4 kilograme şi a grosimii mari, însă acesta este unul dintre puţinele defecte reperate şi poate fi trecut cu vederea dacă vrei un laptop pe care să-l foloseşti preponderent acasă.

Prin urmare, dacă vrei unul dintre cele mai bune laptopuri pentru jocuri de pe piaţă, iar bugetul îţi permite să faci o astfel de achiziţie, Asus G751 trebuie să se afle cu siguranţă pe listă scurtă de opţiuni.

Asus G751 este unul dintre cele mai bune laptopuri de jocuri

Asus G751 este unul dintre cele mai bune laptopuri de jocuri

Pro

 • construcţie de calitate
 • ecran excelent
 • performanţe de top

Contra

 • calitate modestă a boxelor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri