GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

CES 2012 – Prototipuri care ar putea revoluţiona industria IT

Autor: Echipa Giz.ro

Târgul Consumer Electronics Show (CES) care a avut loc în această săptămână la Las Vegas a oferit întregii industrii IT&C o privire asupra numeroaselor produse electronice care vor apărea pe piaţă pe parcursul acestui an: ultrabook-urile, tabletele şi televizoarele inteligente sunt doar câteva dintre categoriile care s-au bucurat de cel mai mare interes din partea vizitatorilor.

Orice târg de acest gen prezintă însă aproape întotdeauna şi viziunea anumitor producători asupra viitorului, iar CES 2012 nu a făcut excepţie. Mai mulţi producători au prezentat câteva prototipuri de laptopuri, tablete sau televizoare care, chiar dacă în prezent par desprinse de realitatea cotidiană, ar putea beneficia de producţie de serie în decursul următorilor ani.

În acest articol îţi propunem o trecere în revistă a celor mai interesante prototipuri de la CES 2012, alături de opinia noastră cu privire la utilitate şi şanse de apariţie pe piaţă.

Intel Nikiski – Laptop cu touchscreen transparent

Intel a prezentat conceptul Nikiski, un laptop care dispune de un touchpad transparent din sticlă care se extinde pe toată lungimea palmrestului. În momentul în care laptopul este închis, poţi folosi touchpadul transparent pentru a accesa rapid anumite aplicaţii precum Mail, Calendar sau chiar browserul de internet fără a mai deschide notebook-ul. Software-ul seamănă izbitor cu interfaţa Metro din Windows 8, însă Intel susţine că întregul concept software este dezvoltat intern.

  • Utilitate – Dacă eşti pe drum şi vrei să-ţi verifici rapid email-ul sau să intri doar câteva minute pe internet fără să mai apelezi la telefonul mobil, ar putea fi mai uşor să utilizezi Nikiski. Totuşi, acest lucru presupune ca laptopul să fie în sleep mode, lucru care nu se întâmplă întotdeauna atunci când eşti în mişcare.
  • Şanse de apariţie în producţia de serie – Costurile de dezvoltare sunt reduse, pentru că vorbim despre o sticlă transparentă cu gesturi touch, astfel că implementarea nu va fi o problemă. Singura întrebare este dacă va exista o cerere suficient de mare pentru astfel de produse pentru ca eforturile producătorilor să merite.

Intel Nikiski, laptop cu touchscreen transparent

Sony Slate – Tabletă cu tastatura holografică

Sony a venit cu un prototip inedit pentru o tabletă care poate fi utilizată în combinaţie cu o tastatură. Până aici, nimic deosebit, însă tableta are un design mai puţin obişnuit care sugerează că nu poate fi ataşată la tabletă, întrucât nu beneficiază de un suport de contact cu tableta. Tastatura atrage însă cel mai mult atenţia datorită construcţiei aparent holografice şi a designului inedit ales pentru taste.

  • Utilitate – Tabletele cu tastatura nu reprezintă ceva nou, Asus Transformer Prime fiind cel mai bun exemplu în acest sens. Cu siguranţă un astfel de dispozitiv este util, însă numai dacă poţi ţine tableta în plan vertical pe un suport special.
  • Şanse de apariţie în producţia de serie – În condiţiile în care Sony a anunţat că această tabletă este doar o demonstraţie de design din partea japonezilor, putem să bănuim că nu vom vedea Sony Slate în magazine în viitorul prea apropiat.

Sony Slate, tableta cu tastatura holografică

UltraD 3D – Tabletă 3D

Un producător cvasi-necunoscut în industria IT a prezentat conceptul UltraD 3D, o tabletă capabilă să afişeze conţinut 3D fără necesitatea de a purta ochelari printr-o tehnică de afişare simultană a nouă imagini în acelaşi punct de pe ecran. Din păcate, demonstraţia s-a putut face doar pe fotografii, nu şi pe clipuri, iar rezultatul nu a fost chiar atât de convingător, întrucât efectul 3D a fost destul de modest.

  • Utilitate – Dacă există televizoare şi latopuri care pot afişa conţinut 3D, de ce acest lucru nu ar fi valabil şi pentru tablete? Totuşi, tehnologia 3D este încă departe de a se impune în rândul utilizatorilor obişnuiţi, în special din cauza costurilor şi a conţinutului redus.
  • Şanse de apariţie în producţia de serie – Mai devreme sau mai târziu, tabletele 3D vor deveni ceva obişnuit, însă probabil că va trebui să mai aşteptăm măcar 2-3 ani. În orice caz, ideea de a viziona un film 3D fără ochelari în timpul unei călătorii lungi cu avionul sună destul de bine.

UltraD 3D, tableta 3D

Toshiba – Tablete de 5.1” şi 13.3”

Toshiba a prezentat nu mai puţin de patru concepte de tablete, iar trei dintre ele au reuşit să atragă atenţia. Tableta de 5.1” este practic doar un pic mai mare decât smartphone-urile de top cu display de 4.65”, în timp ce cea cu diagonală de 13.3” are dimensiunile unui laptop. Cea mai ciudată a fost însă tableta care nu numai că funcţionează, dar se şi încarcă wireless în… apă.

  • Utilitate – O tabletă de 5.1” ar putea fi utilă pentru jocuri, deşi nu văd care ar fi diferenţa faţă de un smartphone de 4.65”. Tableta de 13.3” ar genera o problemă de portabilitate, însă poate că Toshiba vrea să sugereze că în viitor vom renunţa la ultrabook-uri pentru astfel de dispozitive.
  • Şanse de apariţie în producţia de serie – Tabletele de 5.1” şi 13.3” ar putea apărea pe piaţa destul de curând, însă în privinţa tabletei care funcţionează sub apă avem dubii destul de mari. Probabil a fost vorba doar despre un prototip care să atragă privirile şi mai puţin unul care să sugereze viitoarea direcţie în acest domeniu.

Tableta gigant de 13.3" de la Toshiba

Sony Crystal LED – O nouă tehnologie pentru televizoare

Nu ştii ce să alegi între un televizor LCD şi unul OLED? Atunci ar trebui să arunci o privire peste Sony Crystal LED, un prototip de televizor dotat cu tehnologia Crystal LED, aparent o combinaţie între LCD şi OLED. Televizorul de 55” prezentat la CES utilizează peste şase milioane de LED-uri, fiecare acţionând ca un pixel pentru a afişa o rezoluţie Full-HD. Sursa de lumină este amplasată în faţa ecranului pentru a îmbunătăţi contrastul.

  • Utilitate – Noua tehnologie dezvoltată de Sony promite o nouă îmbunătăţire a calităţii imaginii, motiv pentru care va fi bine primită de utilizatori, cu condiţia unui preţ accesibil.
  • Şanse de apariţie în producţia de serie – Sony susţine că lucrează intens la noua tehnologie Crystal LED şi că va face tot posibilul să o introducă pe piaţa atunci când va fi dezvoltată corespunzător. Pare doar o chestiune de timp până când va exista în magazine.

Sony Crystal LED, o nouă tehnologie pentru televizoare

CTX MIseeTX – Computerul care se proiectează pe perete

Oricât ar suna de ciudat, CTX MIseeTX este o cutie dreptunghiulară care poate juca rolul unui computer desktop. Dispozitivul proiectează pe perete un ecran cu diagonală de până la 88” (totuşi, rezoluţia este de numai 854×480 pixeli), iar pe birou o tastatură QWERTY şi un mouse. Practic, este un computer proiectat pe perete cu ajuroul unui proiector, însă la dispozitiv poţi conecta şi alte gadgeturi, cum ar fi iPhone 4. Dispozitivul beneficiază de un display de 4.3”, procesor Intel Atom de 1.2 GHz, Wi-Fi, bluetooth, porturi USB şi slot pentru carduri microSD.

  • Utilitate – Productivitatea va fi cu siguranţă principalul defect al dispozitivului, iar acesta tinde să elimine avantajul aparent al portabilităţii. Plus că vei avea nevoie şi de un perete gol.
  • Şanse de apariţie în producţia de serie – Prezentat ca prototip, CTX MIseeTX va apărea în viitorul apropiat în producţia de serie şi va costa 600 USD, adică peste 2.500 lei. Ai da atâţia bani pentru un astfel de dispozitiv? Hmm, aşa ziceam şi noi…

CTX MIseeTX, computerul care se proiectează pe perete

Concluzii

Târgul CES 2012 nu a fost lipsit de prototipuri. Unele dintre ele au mari şanse să fie introduse în serie şi să fie apreciate de utilizatori, în timp ce altele sunt simple exerciţii de design menite să atragă atenţia fără să aibă o utilitate practică. Nu ne rămâne decât să aşteptăm ca cele mai reuşite dintre ele să apară în magazine şi să aibă preţuri accesibile pentru a ne bucura cu toţii de ele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri