Cum sa cresti autonomia laptop-ului tau
Daca esti posesorul unui laptop cu siguranta ai ajuns cel putin odata in situatia in care nu aveai nicio priza in apropiere si aveai nevoie de inca cateva minute pentru a termina un film sau de trimis un email. Imi propun prin acest articol sa scot in evidenta cateva metode eficiente si simplu de implementat care pot aduce o crestere semnificativa a autonomiei bateriei laptopului tau.
Am impartit sfaturile in doua categorii, in masuri simple de realizat si masuri mai complicate, care insa aduc si ele un spor semnificativ al duratei intre doua incarcari succesive a bateriei.
Masuri simple
- Foloseste o pereche de casti in loc de difuzoarele laptop-ului pentru ca acestea consuma mult curent
- Selecteaza un profil de conservare a energiei adecvat in Windows
- Scade luminozitatea ecranului cat mai mult
- Dezactiveaza controllerele radio de care nu ai nevoie. Ex: WiFi, Bluetooth, 3G
- Dezactiveaza porturile de care nu ai nevoie. Ex: portul serial/paralel, portul Firewire, cititorul de amprente
- Nu lasa pornite in fundal programele pe care nu le folosesti
- Nu rula programe care utilizeaza intensiv componentele notebook-ului. Ex: jocuri, arhivatoare, convertoare audio/video, pagini web cu multe flash-uri pe ele.
- Nu folosi periferice: mousi pe USB, harddisk-uri externe, stick-uri USB, carduri ExpressCard si periferice de orice fel in general
- Foloseste cele mai noi drivere pentru sistemul tau. Acestea aduc pe langa functii suplimentare si optimizare ale celor existente, in special consumul de curent.
- Daca folosesti Windows Vista sau Windows 7 o buna metoda de a creste autonomia este sa dezactivezi animatia ferestrelor la minimize/maximize, sa scoti efectele de transparenta si sa dezactivezi interfata Aero
Masuri avansate/complicate
- Modifica setarile driverului placii de retea wireless
- Modifica profilul de conservare a energiei din Windows
- Cumpara mai mult RAM pentru a preveni folosirea intensiva a harddisk-ului
- Foloseste un program de subvoltare a procesorului si micsorare a frecventei
- Foloseste un program de scadere a frecventelor de funtionare ale placii video
- Cumpara o bateria suplimentara, daca laptop-ul tau suporta asa ceva.
Sfaturi pe termen lung
Daca masurile de mai sus te ajuta imediat, sunt si niste sfaturi pe care e bine sa le urmezi ca sa asiguri o deteriorare mai mica a bateriei pe toata durata ei de functionare, fiind bine stiut faptul ca autonomia unei baterii scade in timp, din cauza folosirii si imbatranirii acesteia. Aceste masuri sunt:
- Citeste instructiunile privind depozitarea bateriei in cazul nefolosirii prelungite.
- Formateaza bateria macar odata pe luna (descarc-o si incarc-o complet) si incearca sa folosesti mereu bateria in cicluri cat mai complete (evita sa descarci partial bateria si sa incepi reincarcarea cand bateria inca mai are energie).
- Foloseste bateria cat mai des, nu sta doar cu laptop-ul in priza la birou si acasa.
Daca stii si alte metode prin care se poate creste autonomia laptopului sau netbook-ului, te invit sa le insiri mai jos, in sectiunea de comentarii. De asemenea, daca ai intrebari privind unele dintre masurile de mai sus, nu te sfii sa comentezi.
Alin (valcea)
17 septembrie 2009 la 22:05
Frumos articol, mersi pentru sfaturi!
Alex
24 ianuarie 2010 la 19:39
Cand laptopul este in priza are ceva daca bateria este in el.
Se strica bateria sau nu are absolut nimic???
Marius
24 ianuarie 2010 la 19:43
Daca nu descarci/incarci complet bateria odata pe saptamana/la doua saptamani si o tii in laptop se va degrada mai repede (se degradeaza oricum, in 2-3 ani pana la 60-70% din capacitate). Ideal e sa scoti bateria din laptop daca nu o vei folosi saptamani/luni la rand si sa o incarci/descarci din cand in cand.