GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

HP Folio 13 review – ultrabook pentru călătoriile lungi

Testat pe data de 2 mai 2012
Pe scurt: Primul ultrabook HP, Folio 13, ofera un design simplu si specificatii decente, insa asteptam cu nerabdare a doua generatie a producatorului.
Produs testat: HP Folio 13   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 3.5/5    Pret: 3600-5100 Lei

Ultrabook-urile au aparut tocmai din dorinta celor de la Intel de a oferi cumparatorilor computere subtiri si usoare, suficient de performante pentru a face fata task-urile zilnice si in acelasi timp capabile sa ofere o durata indelungata de utilizare atunci cand va aflati pe drumuri, departe de o priza.

In ultimele zile am testat mai pe’ndelete modelul celor de la HP, Folio-ul 13, un ultrabook pe care l-am mai vazut in actiune in diverse ocazii, dar cu care nu avusesem ocazia sa petrec ceva mai mult timp. Dupa o asteptare indelunga (tinand cont ca Folio-ul 13 a aparut in SUA la sfarsitul lui 2011), el a poposit in sfarsit si in redactia Giz.ro, noi fiind printre putinele site-uri din Romania ce se pot lauda cu un review al acestuia.

In cadrul acestui articol va voi impartasi experienta utilizarii HP-ului Folio 13, un portabil foarte apreciat la nivel mondial datorita raportului bun intre pret si dotari pe care il ofera.

Una peste alta, mi-a placut Folio-ul 13. Insa, ca toate celelalte modele asemanatoare existente pe piata, el este nevoit sa faca compromisuri ce pot indeparta eventualii clienti. Iar daca veti citi articolul veti afla in ce constau acestea.

HP Folio 13 - un ultrabook cu o multime de calitati

HP Folio 13 – un ultrabook cu o multime de calitati

Specificatii tehnice HP Folio 13

Mai inainte de toate insa, sa aruncam un ochi pe lista specificatiilor.

HP Folio 13
Ecran13.3”, rezolutie 1366 x 768 pixeli, lucios
ProcesorIntel Core i7-2467M, 1.6 GHz
ChipsetMobile Intel HM65 Express
Placa videoIntel HD 3000 (integrata)
Memorie4 GB DDR3
StocareSSD 128 GB
ConectivitateWi-Fi, Bluetooth
Porturi1xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, card-reader, HDMI, VGA, Ethernet
Sistem de operareWindows 7 Professional
Acumulator6 celule 59 Wh
Dimensiuni220.2 x 318.5 x 18 mm
Greutate1.49 kg

In mare, dotarile sunt asemanatoare celor intalnite pe ultrabook-urile de 13.3 inch existente in magazine, cu cateva mici exceptii: bateria este mai mare, avand o capacitate de aproape 60 Wh, iar sistemul de operare Windows 7 Professional este oferit standard, in vreme ce concurenta isi echipeaza ultrabook-urile in general cu Windows 7 Home Premium (mai ales in cadrul versiunilor de baza).

Video review HP Folio 13

Daca nu veti avea rabdare sa cititi cap-coada acest test, clipul de mai jos va va spune mai multe despre aspectele importante ale acestui laptop, insa el este realizat in limba engleza.

Design si exterior

Cu siguranta HP-ul Folio 13 este unul dintre cele mai bine construite ultrabook-uri aflate pe piata, aceasta chiar daca doar capacul sau este acoperit cu aluminiu, in vreme ce marginile si spatele sunt imbracate intr-un plastic moale si cauciucat, asemanator in oarecare masura celui folosit pentru carcasa ThinkPad-urilor de ultima generatie.

Aspect clasic, sobru

Aspect clasic, sobru

Privit in ansamblu, Folio-ul 13 are un aspect clasic, fara elemente extravagante de design si tocmai acest fapt il face atragator in ochii mei. Forma patratoasa si simplitatea vor fi cu siguranta apreciate de multi potentiali cumparatori, in special din randul celor din segmentul business, chiar daca publicul mai tanar s-ar putea sa il considere putin prea fad (o impresie pe care am auzit-o destul de des la CES la standurile Intel, unde HP-ul Folio 13 era expus).

Spate simplu, imbracat in plastic negru

Spate simplu, imbracat in plastic negru

Pe laterale sunt grupate toate porturile necesare, inclusiv porturi Ethernet, USB 3.0, USB 2.0, HDMI si VGA Full-size, pe care nu toate ultrabook-urile de 13.3 inch le ofera. Cititorul de carduri nu lipseste nici el, dupa cum se poate observa din pozele de mai jos. De apreciat cum majoritatea porturilor au fost grupate pe partea stanga, lasand marginea dreapta libera, pentru a putea usor utiliza un mouse.

Fata si dreapta

Fata si dreapta

Spate si stanga

Spate si stanga

Pentru a crea spatiul necesar plasarii  acestor porturi, HP Folio 13 a sacrificat silueta foarte subtire, el masurand circa 18 mm in grosime. In plus, el este si cel mai greu ultrabook din gama sa in acest moment, cantarind 1.5 Kg, in vreme ce majoritatea competitorilor sunt cu cel putin 100 de grame mai usori.

Desigur, cei cativa mm si cele cateva sute de grame in plus nu vor fi probabil atat de deranjante in practica, dar atunci cand vorbim de un laptop ce ar trebui sa fie cat mai portabil, detaliile de acest tip conteaza.

Ridicand capacul ecranului, remarcam ca aproape toate suprafata interioara este acoperita cu acelasi aluminiu arginitiu intalnit si pe exterior. Insa, zona din jurul tastelor este realizata din plastic lucios, ce arata bine, insa pe masura ce veti utiliza laptop-ul veti observa ca ea se murdareste foarte rapid, prinde amprente si se zgarie. Asadar, eu unul as fi preferat ca plasticul lucios sa fie inlocuit cu unul mat, sacrificand aspectul pentru a obtine un plus de practicitate.

Interiorul impresioneaza, chiar daca plasticul negru si lucios din jurul tastelor este cam sensibil

Interiorul impresioneaza, chiar daca plasticul negru si lucios din jurul tastelor este cam sensibil

Tastatura si trackpad

O principala problema a ultrabook-urilor actuale o reprezinta tastatura, tocmai de aceea sunt bucuros ca HP-ul este unul dintre putinele astfel de laptop-uri ce ofera o tastatura buna, probabil alaturi de Lenovo cu al lor IdeaPad U300. Tastele sunt bine definite si spatiate. In plus, ele au o cursa suficient de lunga si ofera acel feedback si acea fermitate atat de importante pentru cei ce tasteaza foarte mult, care ii asigura ca odata apasata o tasta, comanda va fi intr-adevar inregistrata.

Trackpad-ul si tastatura isi faca treaba cu brio

Trackpad-ul si tastatura isi faca treaba cu brio

Tastatura este si iluminata, dar nivelul iluminarii nu poate fi ajustat (exista doar doua pozitii ale sistemului: Pornit si Oprit). Totusi, este o dotare pe care multi o vor aprecia si care lipseste majoritatii competitorilor.

TrackPad-ul isi indeplineste si el cu brio sarcinile, fiind suficient de spatios si in general precis. El integreaza butoanele de click in partea de jos, acestea fiind foarte rigide si din aceasta cauza actionarea lor nu va fi o placere. Din fericire insa, in general va veti descurca doar folosind tap-uri si gesturi multitouch, insa pentru utilizare indelungata un mouse extern va fi binevenit.

Ecran

Imi este greu sa clasez acest ecran in tagma lucrurilor care mi-au placut sau in cea a celor ce nu. Pe de o parte, daca il comparam cu ecranele oferite de majoritatea ultrabook-urilor de 13.3 inch actuale, el este bunicel, oferind rezolutie de 1366 x 768 px, luminozitate si contrast decente si unghiuri de vizibilitate OK, as putea zice ca putin peste media clasei din punctul meu de vedere.

Pe de alta parte, panelul TN, finisajul lucios si rezolutia doar HD ready sunt elemente ce ar putea fi cu siguranta imbunatatite odata cu noua generatie a Folio-ului 13 ce ar trebui sa apara in vara acestui an.

La capitolul ecran exista loc de imbunatatiri

La capitolul ecran exista loc de imbunatatiri

Hardware si Performante

Un ultrabook trebuie sa fie suficient de puternic pentru a face fata task-urilor si activitatilor zilnice ale unui utilizator mediu. Browsing, multitasking printre multiple aplicatii, rularea de aplicatii de tip Word/Excel/PowerPoint, rularea de continut audio sau video, acestea vor fi probabil principalele sale indatoriri, iar HP-ul Folio 13 testat de noi isi indeplineste cu brio sarcinile.

Platforma ULV isi va arata limitele atunci cand vom dori sa efectuam task-uri mai complexe, precum editarea de clipuri video sau rularea unor jocuri, chiar si mai vechi, insa aceasta este o problema asociata tuturor ultrabook-urilor de prima generatie, tocmai pentru ca ele nu au fost menite pentru astfel de activitati.

Mai jos aveti si cateva rezultate ale unor teste sintetice, iar review-ul video va va arata mai pe larg cum se comporta Folio-ul 13 in utilizarea zilnica.

Eu unul pot zice ca am fost multumit de performantele Folio-ului 13 si ma astept ca si voi sa fiti, atat timp cat intelegeti limitarile unui astfel de laptop si nu ii cereti ceea ce el nu poate oferi.

Baterie si autonomia

Dupa cum va ziceam inca de la inceput, HP-ul Folio integreaza o baterie de 59 Wh, semnificativ mai mare ca cea integrata de competitori (de circa 40-45 Wh). Acest lucru se traduce in autonomie foarte buna.

Bateria mai amre este probabil principala cauza a greutatii sporite a acestui ultrabook

Bateria mai amre este probabil principala cauza a greutatii sporite a acestui ultrabook

In utilizarea zilnica medie, pe profilul Balanced, cu Wi-Fi-ul pornit si ecranul setat la 50% luminozitate, Folio-ul 13 va rezista cam 7 ore cu o singura incarcare, cam cu o ora si jumatate mai mult ca media segmentului ultrabook-urilor de 13.3 inch.

Desigur, in utilizare lejera, fara Wi-Fi si cu ecranul spre luminozitate minima, autonomia poate creste spre 8 ore, in vreme ce in utilizare ceva mai asiduua, aceasta poate scadea semnificativ, in functie de activitatea intreprinsa (editare clip video – sub 2 ore, urmarirea unui film in format 720p .mkv – circa 6 ore, utilizare medie cu ecranul la 100% – aproape 6 ore).

Autonomia medie de circa 7 ore este cu mult peste media clasei

Autonomia medie de circa 7 ore este cu mult peste media clasei

Sunet, zgomot si alte detalii

Spre deosebire de multe alte laptop-uri HP actuale, boxele Folio-ului 13 nu poarta insemnul celor de la Beats Audio. Stiind acest lucru, automat nici asteptatile mele nu au fost prea ridicate. Tocmai de aceea nu m-am mirat ca boxele, plasate in spatele grilei metalice de deasupra tastaturii, sunt capabile sa ofere volum si calitate decenta, in limitele clasei, fara a impresiona insa.

Sistemul de sunet este peste media clasei, chiar daca nu impresioneaza

Sistemul de sunet este peste media clasei, chiar daca nu impresioneaza

In utilizarea zilnica micul HP este insa destul de zgomotos, iar atunci cand rulati aplicatii mai intense sau clipuri HD, poate deveni chiar deranjant de zgomotos. Mai ciudat este ca activitatea intensa a coolerului nu este sustinuta si de o temperatura scazuta de operare, Folio-ul 13 incalzindu-se destul de puternic pe partea din spate, in dreptul grilei radiatorului, tocmai de aceea nu e recomandat sa il utilizati in pat sau in orice alte conditii in care gurile de admisie ale aerului sunt obturate.

Astfel, putem spune ca avem de’aface cu un design oarecum deficitar al celor de la HP, Folio-ul nereusind sa asigure o racire optima fara a apela din plin la ventilator, fapt ce duce la cresterea zgomotului de fond, chiar si atunci cand computerul este in idle.

Sistemul de racire este zgomotos, dar partea superiaora ramane in general rece in timpul utilizarii

Sistemul de racire este zgomotos, dar partea superioara ramane in general rece in timpul utilizarii

Ar trebui sa adaug cateva cuvinte legate de software. HP-ul Folio 13 vine echipat din start cu Windows 7 Professional. In mod normal, Home Premium-ul este arhisuficient unui utilizator mediu, insa in mediile business unde acest HP va fi probabil utilizat cu precadere, Professionalul aduce o serie de functii extra necesare, precum pozibilitatea de a realiza back-up-uri in retea, de a functiona ca Remote Desktop, de a adera la un domeniu parte a unei retele complexe sau de a utiliza informatii criptate.

Desigur, HP incarca sistemul de operare si cu o serie de aplicatii preinstalate, clasicul crapware de care ar trebui sa scapati imediat ce achizitionati un laptop in prezent, pentru a obtine maximul de performante de care este acesta capabil.

In final, ar trebui mentionata si camera Web TrueVision HD ce va fi utila in cadrul coferintelor virtuale realizate in mediile de afaceri sau atunci cand vreti sa conversati cu prietenii sau familia, pe Skype.

Preturi si disponibilitate

In Romania, HP-ul Folio 13 este prezent doar intr-o singura versiune, exact cea pe care am testat-o noi aici.

Pretul sau se situeaza in jurul valorii de 4500 de lei la Emag.ro , insa e posibil sa il gasiti ceva mai ieftin pe la unele magazine online mai putin cunoscute. Ramane la latitudinea voastra sa decideti de unde sa il cumparati: dintr-un magazin cunoscut, sau dintr-unul obscur ce va ofera un pret mai bun.

Atentie insa, se pare ca garantia oferita standard de HP pentru Folio 13 este de doar 12 luni, un lucru pe care personal il consider deranjant, in conditiile in care legislatia obliga la o garantie minima de 24 de luni.

Comparand cu preturile ultrabook-urilor din aceasta gama, observam ca modele precum Acer Aspire S3 sau Toshiba Z830 pot fi achizitionate pentru preturi ceva mai mici, in vreme ce Asus-ul Zenbook UX31 si Lenovo-ul IdeaPad U300 sunt usor mai scumpe, insa configuratiile difera usor de la caz la caz.

Si nu uitati ca majoritatea competitorilor Folio-ului vin cu Windows 7 Home Premium, iar daca aveti nevoie de beneficiile aduse de versiunea Professional, atunci HP-ul ramane una dintre putinele optiuni existente.

HP-ul Folio ofera un pret bun, mai ales ca vine echipat standard cu Windows 7 Professional

HP-ul Folio ofera un pret bun, mai ales ca vine echipat standard cu Windows 7 Professional

Concluzii

Una peste alta, HP-ul Folio 13 este exact ultrabook-ul la care ma asteptam, prin prisma experientelor avute in trecut cu el.

Personal apreciez designul sobru si carcasa solida, apreciez tastatura si trackpad-ul, performantele zilnice si autonomia foarte buna pe care o ofera. Toate acestea ar putea fi indeajuns pentru a compensa ecranul fara mari pretentii si faptul ca intregul dispozitiv este putin mai greu decat principalii competitori, daca nu ar fi un aspect cu adevarat problematic: cel al zgomotului deranjant produs de ventilator in utilizarea zilnica, coroborat cu temperatura ridicata a zonei din spate si garantia de doar 12 luni.

Astfel, ca in cazul oricarui ultrabook existent in magazine in acest moment, un eventual cumparator al HP-ului Folio 13 va fi nevoit sa faca compromisuri, in functie de gusturi si necesitati, chit ca in cadrul ultrabook-ului HP compromisurile sunt destul de putine.

HP Folio 13 - un ultrabook cu putine neajunsuri, destinat oamenilor de afaceri si celor ce calatoresc mult

HP Folio 13 – un ultrabook cu putine neajunsuri, destinat oamenilor de afaceri si celor ce calatoresc mult

Un lucru este cert insa: ultrabook-ul desavarsit inca nu a aparut, aceasta familie de produse fiind inca la inceput. Odata ce modelele de noua generatie vor intra pe piata, undeva pe la inceputul toamnei probabil in Romania, lucrurile ar trebui sa se schimbe destul de mult. Iar un eventual HP Folio 13 nou, pe platforma Ivy Bridge si cu un ecran imbunatatit, ar avea sanse mari sa devina un best-seller.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri